Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

no i jak nie kochać VW...

Featured Replies

Napisano

> Tobie te auta zawsze za mało coś palą

no ja nie wiem - jakies popsute mam rotfl.gif

a moze to kwestia tego ze nie mieszkam w W-wie smile.gif

Jak raz w wawie byłem puntem II co normalnie rzadko kiedy do 6 dobijal w spalaniu to w wawie pod 8 doszedł zlosnik.gif klimat mu nie służy cy co? biglaugh.gif

> Nawet moja toyota mega oszczędna potrafiła spalać ok. 6 litrów przy 150 km/h , ale przy 170

> gwałtownie rośnie ponad 7

masz rację - raczej na dłuższych trasach mam 160 na tempomacie - 170 to tutaj wewnątrz GOPu tylko miedzy Katowicami a Gliwicami latam.

EDIT: a w ogóle to ja przepraszam! Grande pali mi koło dychy i nikt mi z IKP dżihad squad nie wierzy, bo ono niby 6.5 ma palić rotfl.gif

Napisano

> właśnie na autostradach trzeba mieć dużo KM przede wszystkim

> poza tym chodzi też o to przy jakich obrotach masz dajmy na to te 140km/h, i już nawet nie chodzi o

> spalanie tylko, tylko czy nie odpadnie Ci łeb jak takie VW 1.6 będzie wyło jak zażynany

> kombajn przy takiej prędkości

nie będzie. skrzynia 6tka, 150km/h takie 1.6tdi spokojnie utrzyma, przy umiarkowanym spalaniu. czyli normalna jazda po autostradach dla kogos kto duzo czasu spedza w aucie.

Ale jak wiadomo i tak najpopularniejszym silnikiem do paska jest 2.0 140 - jednak troche mocy ludzie lubią smile.gif

Napisano

a dohamowanie przed TIRem do 100 i potem znów wspinaczka tym silniczkiem do 140? myślę że mało przyjemne zajęcie biglaugh.gif

Napisano

> a dohamowanie przed TIRem do 100 i potem znów wspinaczka tym silniczkiem do 140? myślę że mało

> przyjemne zajęcie

pamiętaj że mówimy o kulturnej zachodniej europie gdzie takie dochamowania zdarzają sie pińcet razy rzadziej wink.gif

Poza tym - to auto ma mało palic i robic dużo km. nieważne jak dlugo sobie nim rozpędzasz się do danej prędkości -to silnik dla flot - tam się patrzy na koszty a nie zajedwabistość osiągów.

Napisano

> a bo mnie w robocie wkurzyli

weekend juz blisko smile.gif20.GIF

> na szybko - konfiguratorem na stronie

> kolego piszę co wiem i w oparciu o oferty jakie mi dali dealerzy:

no ok. ale passat nie jest najtanszą opcją w klasie smile.gif co innego to co Ci się podoba... ja laguny bym nie kupił, ale dla wielu wyglad nie jest najwazniejszym kryterium.

co do poniższej listy to zgoda - opel i renault maja beznadiejne salony. jak ogladalem astre to musialem sie prosic zeby mi koles cos tam policzył i wyszedłem. renault tez nie bylo rewelacyjnie ale tam wystartowali z rabatem, az tak skutecznie ze wchodzilem ogladac bez zamiaru kupna, i po przespaniu się z decyzja wrocilem kupic.

> passat j.w. miałem za 95kpln.

> bardzo się różni - tzn. jakbyś sie bardzo koncentrował to spalisz mniej niz na tempomacie. ale jak

> ja mam tempomat w pasku 2.0 140KM CR i staszek zza płota ma to samo to mozna powiedziec ze

> nasze auta przy tej samej predkosci spalą tyle samo - bo nie ma tu roznicy w operowaniu gazem

> miedzy mną a staszkiem.

no ok, ale roznica jest pomijalna na autostradach. i nie zmienia to faktu, ze przy utrzymywaniu 170 to mozna pomazyc o 6,3 l... nie wiem czy jest jakiekolwiek seryjne auto ktore tyle spali... to juz jest powazna predkosc do utrzymania i opor powietrza robi swoje.

> nie jeżdżę po W-wie, ale zauważyłem ze tam wam te auta jakos dużo palą. w GOPie mamy normalne drogi

> i dojazd z południowych dzielnic katowic do centrum nawet w max szczycie zajmuje mi kolo 15-20

> minut.

> Gdzies juz o tym pisałem:

> Odebrałem paska z salonu w kielcach - trasa kielce - katowice (jak wiadomo jednopasmówki większosc

> czasu, prędkośc koło 100-110 - spalanie 5.

> Standartowa jazda moja - autostrady i ekspresówki 160, dynamicznie ale bez szalenstw w miescie, na

> wiejskich drogach spokojnie - 6.3

a widzisz - piszesz o srednim spalaniu z trasy gdzie momentami masz 160 a to co innego. ja moim w takich okolicznosciach schodze do 7dmiu a to smok w porownaniu z TDI.

> Zobaczymy co będzie w lecie na klimie.

pewnie pi razy oko, tyle co zimą na mrozach z krotkimi odcinkami:)

Napisano

> no ok, ale roznica jest pomijalna na autostradach. i nie zmienia to faktu, ze przy utrzymywaniu 170

> to mozna pomazyc o 6,3 l... nie wiem czy jest jakiekolwiek seryjne auto ktore tyle spali... to

> juz jest powazna predkosc do utrzymania i opor powietrza robi swoje.

możliwe że się nie zrozumieliśmy - wiadomo ze nie zrobiłem tego tylko w oparciu o autostradę, bo ja liczę spalanie przy dystrybutorze, a nie w oparciu o to co mi komp pokazuje, bo on lubi zaniżać. poza tym musialbym jeździc ponad 1000km o tych autostradach żeby wypalić cały bak, to by mi autostrad w Polsce brakło wink.gif Chodzi o spalanie z jazd - dynamiczne miasto, dużo jazdy wielopasmówkami właśnie te 160, poza tym trochę jazdy pozamiejskiej z prędkościami dalekimi od przepisowych. Wtedy mam 6.3 z calego baku.

tymczasem spokojna jazda pozamiejska i spokojna miejska, drogi raczej jednopasmowe, wiec nie ma gdzie przycisnąc, a ja nie z tych co na wariata zapieprzają tam gdzie się nie da, to pali koło 5.

i nie ma co tego porównywac do starszych 2.0 140 na PD, bo one paliły wiecej. potwierdzają takie spalanie koledzy z vw-passat.pl - tam tez właśnie zauważono ze te 2.0 140 z CR palą bardzo mało.

Napisano

> możliwe że się nie zrozumieliśmy

widac tak 20.GIF, chociaz wyraznie pisalem o jakim 170 km/h piszę kilka postów wczesniej smile.gif

Napisano

> dlatego kupilemm paska. najtanszy samochod z bogatszym wypasem od konkurencji. ten nowy 2.0tdi pali

> mi w trasie przy spokojnej jezdzie 5, a w miescie i przy szybkich autostradach 6.3

z mojego doświadczenia z Passatem TDI wynika, że masz zepsuty komputer pokładowy ok.gif

Napisano

> z mojego doświadczenia z Passatem TDI wynika, że masz zepsuty komputer pokładowy

byś przeczytał cały wątek to byś zobaczył że to wyliczenia z dystrybutora bo jak mowilem komp przekłamuje.

Napisano

> byś przeczytał cały wątek to byś zobaczył że to wyliczenia z dystrybutora bo jak mowilem komp

> przekłamuje.

to w takim razie komputerowi zwracam honor, a ty powinieneś od nowa zaprzyjaźnić się z matematyką ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> to w takim razie komputerowi zwracam honor, a ty powinieneś od nowa zaprzyjaźnić się z matematyką

ale jak ja licze 6.3 to komp pokazuje 6.1 biglaugh.gif a ja jakbym umial matematykę to bym juz dawno byl informatykiem, a nie jakimś lekarzem zlosnik.gif

Napisano

> Ekonomiczne to pewnie są...do pierwszego pęknięcia bloku, czy zatarcia pompy oleju, pomijając

> dopłatę do dizla

Nie ma to jak stare 1.9 TDI AHU lub 1Z reszta to syf grinser006.gif

Napisano

> ale jak ja licze 6.3 to komp pokazuje 6.1 a ja jakbym umial matematykę to bym juz dawno byl

> informatykiem, a nie jakimś lekarzem

A jak liczysz przy dystrybutorze? Słyszałem, że wiele osób wlewa do pierwszego odbicia co na pewno jest bardzo miarodajne hehe.gif rozumiem, że wlewasz pod korek zeby.GIF

Napisano

> normalna oferta, auto 2010 kupione w 2010

> tzn pewnie, czy wiesz konkretnie? bo ja wiem, a ty myślisz >ze wiesz...

Zapomniales dodac ,ze to auto z placu a nie do zamowienia a do tego schodzacy model b6 waytogo.gif

Napisano

> Jak na 2 paki to chyba mało pali

> O ile to nie jest z górki

To tylko komp ,ktory w doblo jak mu cos odpali potrafi przy 180km/h i pedale w glebe pokazywac 6/100 a potem nagle przy 140km/h z polowa gazu na plaskim 14/100...

Napisano

> To tylko komp ,ktory w doblo jak mu cos odpali potrafi przy 180km/h i pedale w glebe pokazywac

> 6/100 a potem nagle przy 140km/h z polowa gazu na plaskim 14/100...

Bo to fiat smile.gif

We wszystkich autach w których jeździłem, w zasadzie przekłamania to max. 0,5l.

Opel, Skoda, Vw, Fiat.

Napisano

> Serio serio

> Zajrzyj do specyfikacji na bmw.de

> Ja autem zwykłym 318d, z chipem na 175KM miałem takie spalanie:

Jaki model BMW jest to dokładnie ?

Napisano

> Chciałem tylko napisać, że magiczne TDI ma sie świetnie i nie ma lepszej alternatywy dla auta klasy

> średniej z silnikiem diesla niż VW Passat

Co za stek bzdur pad.gif

tak ma się świetnie tdi , że zamontowali cr facepalm.gif , który wymyślił dawno dawno temu Fiat w jtd ok.gif

a co do pięknych silników magicznych tdi to polecam :

http://vwszrot.pl/

Napisano

> kończ waść...

> pasek 140KM manual pali przy 180km/h 11,4l - tyle od Google.de i ode mnie

Nie znam tego silnika ale ostatnio z ciekawości sprawdzałem swojego AWX-a. Przy 140 km/h spalanie wg kompa 5,6-5,8 natomiast przy 200km/h pokazał 9 litrów. Średnie spalanie wg kompa około 6. Na trasie na pełnym zbiorniku, zależnie od stylu jazdy oczywiście, ale tysiąca dam radę przejechać w tym cześć w górach. ok.gif

Napisano

> tak 160 -170 na tempomacie

A dokładniej? Jaka Ci wyszła średnia prędkość i na jakim dystansie?

Napisano

> Nie znam tego silnika ale ostatnio z ciekawości sprawdzałem swojego AWX-a. Przy 140 km/h spalanie

> wg kompa 5,6-5,8 natomiast przy 200km/h pokazał 9 litrów. Średnie spalanie wg kompa około 6.

> Na trasie na pełnym zbiorniku, zależnie od stylu jazdy oczywiście, ale tysiąca dam radę

> przejechać w tym cześć w górach.

i tak ci nie uwierzą zlosnik.gif

zaraz wejdzie jeden z drugim na google.de (czasem nie na google.pl!) i ci będzie udowadniac ze bzdury piszesz wink.gif

No i jak tu podjąć dyskusje z kimś kto siedzi i klepie po google, passata tyle widział co koło niego na światłach stał, ale ON WIE! zlosnik.gif

p.s. ooo widzę ze już wstawili vw.szrot.pl - nawet długo im zeszło, myślałem że zaraz jako drugi post będzie zlosnik.gif

Napisano

> A dokładniej? Jaka Ci wyszła średnia prędkość i na jakim dystansie?

nie sprawdzałem. tyle że wyliczyłem ile mi z całego baku wyszło spalanie. dystans na baku koło 1000km.

samej autostrady w tym ze 400km, innych dwupasmówek nie liczę.

Napisano

> pamiętaj że mówimy o kulturnej zachodniej europie gdzie takie dochamowania zdarzają sie pińcet razy

> rzadziej

O którym zachodzie mówisz? Południowym zachodzie Stanów? Zachodzie słońca nad Tatram? Bo tym zachodzie który jest za Odrą to chyba nie...

Napisano

> O którym zachodzie mówisz? Południowym zachodzie Stanów? Zachodzie słońca nad Tatram? Bo tym

> zachodzie który jest za Odrą to chyba nie...

jaki czas temu troche do Was do Niemcowni pojeździłem i tam na autostradzie u was DA się jechać mają 170. u nas co chwile jakiś baran ci przed nos wyskoczy i cie shamuje... ogólnie o wiele bardziej odprężająca jazda u Was.

Napisano

> nie sprawdzałem. tyle że wyliczyłem ile mi z całego baku wyszło spalanie. dystans na baku koło

> 1000km.

> samej autostrady w tym ze 400km, innych dwupasmówek nie liczę.

No to rzeczywiście autostrada...

W każdym razie z kumplem chcemy w te wakacje sprawdzić co jest bardziej ekonomiczne przy maksymalnej prędkości - diesel czy benzyna.

Napisano

> jaki czas temu troche do Was do Niemcowni pojeździłem i tam na autostradzie u was DA się jechać

> mają 170. u nas co chwile jakiś baran ci przed nos wyskoczy i cie shamuje... ogólnie o wiele

> bardziej odprężająca jazda u Was.

Nawet jak jadę dostawczym to co chwilę hamuje... Ale zgodze się, że w Polsce jest gorzej.

Napisano

> i tak ci nie uwierzą

> zaraz wejdzie jeden z drugim na google.de (czasem nie na google.pl!) i ci będzie udowadniac ze

> bzdury piszesz

> No i jak tu podjąć dyskusje z kimś kto siedzi i klepie po google, passata tyle widział co koło

> niego na światłach stał, ale ON WIE!

> p.s. ooo widzę ze już wstawili vw.szrot.pl - nawet długo im zeszło, myślałem że zaraz jako drugi

> post będzie

nic dodać nic ująć grinser006.gif

Napisano

> najtanszy samochod z bogatszym wypasem od konkurencji.

Z czym porównywałeś? Z konkurencją z Chin? biglaugh.gif

Napisano

> Jak na 2 paki to chyba mało pali

Pali normalnie jak na taki silnik i tę prędkość ok.gif

Moje Stilo przy gazie w podłodze i licznikowych 215-220km/h pokazuje ok. 10l/100km

Napisano

> o widze ze kolega tez nowego auta w tym segmencie ostatnio szukal. no to gadaj co dostales w

> lepszej cenie? bo ja mam paska 2.0tdi comfortline z pakietem 1100 - klima auto, tempomat,

> skretne ksenony, radio dotykowe, elektryczna roleta z tylu + manualne na bokach, alu, 8 poduch

> jakies grzane spryski i inne mniej wazne bajery, za 95kpln

O czym Ty tutaj piszesz? Brałeś ochłapa z placu, bo już ich nie produkowali... A ile przy tym szukania było... Nie koloruj kolego...

Obecny model w takiej samej konfiguracji kosztuje 95 tysięcy?

Napisano

> jaki czas temu troche do Was do Niemcowni pojeździłem i tam na autostradzie u was DA się jechać

> mają 170. u nas co chwile jakiś baran ci przed nos wyskoczy i cie shamuje... ogólnie o wiele

> bardziej odprężająca jazda u Was.

jak ja w niemcowni nie cierpię tych baranów co się wleką 170 i blokują pas zamiast zjechać na ten dla emerytów mad.gif

a poza tym 8l na 100 przy takich prędkościach jest rzeczą nie możliwą, chyba że masz cdti 800cc ze smarta który normalnie w mieście pali 3l tylko że on do takich prędkości się nie rozpędza facepalm.gif

Napisano

> o widze ze kolega tez nowego auta w tym segmencie ostatnio szukal. no to gadaj co dostales w

> lepszej cenie? bo ja mam paska 2.0tdi comfortline z pakietem 1100 - klima auto, tempomat,

> skretne ksenony, radio dotykowe, elektryczna roleta z tylu + manualne na bokach, alu, 8 poduch

> jakies grzane spryski i inne mniej wazne bajery, za 95kpln

fajne auto ok.gif kolega też ostatnio takiego zakupił - pozytywnie mnie zaskoczył motor - 170 kucy daje mu niezłego kopa, a skrzynia DSG się świetnie spisuje ok.gif

Napisano

> Co za stek bzdur

> tak ma się świetnie tdi , że zamontowali cr , który wymyślił dawno dawno temu Fiat w jtd

> a co do pięknych silników magicznych tdi to polecam :

> http://vwszrot.pl/

ten link znaja chyba wszyscy.Kazdy wie ze 2.0 tdi jest nie udaną konstrukcją.Znajdz coś takiego o 1.9 smile.gif

Napisano

> ten link znaja chyba wszyscy.Kazdy wie ze 2.0 tdi jest nie udaną konstrukcją.Znajdz coś takiego o

> 1.9

1,9 - BXE - już parę razy z różnych żródeł o tych silnkach.

pozdr

Napisano

> 1,9 - BXE - już parę razy z różnych żródeł o tych silnkach.

> pozdr

a wiesz co ja słyszałem z różnych źródeł? bo kolegi brat miał kolege ci miał innego kolege a temu sie coś tam zepsuło.

Takie rzeczy to znajdziesz na każdy silnik/kazde auto-zawsze jest jakiś baran co źle trafił i jest zły na cały świat bo miała być igła a sie zepsuło...Napisze tak.Miałem mitsu-popsuło sie , Miałem fiata .Zepsuł sie .Miałem honde -też sie wysypała .Ojciec ma forda -też sie sypie.Jaki wniosek tego? wszystko sie psuje i trzeba sie z tym liczyć . Jeżdze dalej i wg mnie wszystko jest na tym samym poziomie.Jedne w jednej kwestii lepsze ,drugie w innej

Napisano

> jest kilka silników 140KM manual...

taaak? to inaczej, aczkolwiek wynik ten sam zlosnik.gif

2.0 TDI 140KM EURO6 DSG6 - 180 na tempomacie - komputer pokładowy 11,4

1.8 TSI 160KM DSG7 - // - 15,6

Napisano

> i tak ci nie uwierzą

> zaraz wejdzie jeden z drugim na google.de (czasem nie na google.pl!) i ci będzie udowadniac ze

> bzdury piszesz

> No i jak tu podjąć dyskusje z kimś kto siedzi i klepie po google, passata tyle widział co koło

> niego na światłach stał, ale ON WIE!

dupsko cię szczypie, że teraz można bajki typ "5 literków, panie" szybko zweryfikować? kogo chcesz ośmieszyć, kiedy właśnie ośmieszyłeś się sam? hehe.gif

tak, ON WIE, że paski 2.0 tdi palą NORMALNIE UŻYTKOWANE 7-8 litrów ropki, skończyłem zlosnik.gif

Napisano

> taaak? to inaczej, aczkolwiek wynik ten sam

> 2.0 TDI 140KM EURO6 DSG6 - 180 na tempomacie - komputer pokładowy 11,4

> 1.8 TSI 160KM DSG7 - // - 15,6

ach gdybyż, ach gdybyż, że to DSG, że złe najeźdźce, że ja taki gupi... proooosz, z rodzimego podwórka:

Quote:

Największą zagadką inżynierów Volkswagena pozostaje chyba jednak kwestia zużycia paliwa. Przy ustawionym tempomacie na prędkości rzędu 90 km/h, przy spokojnej nocnej jeździe w trasie Warszawa-Kraków średnie zużycie paliwa wyniosło 5,4 l/100 km, a komputer pokładowy po przebyciu niemal 300 km od zatankowania wskazywał dystans do przejechania wynoszący... 1100 km! Komputer, komputerem - zgoda, ale średnie testowe zużycie oleju napędowego wynoszące niemalże równe 7,0 l/100 km (wg pomiarów z tankowań) sugeruje, że Passatem można spokojnie zrobić 1000 kilometrów na 70-litrowym zbiorniku. W kwestii statystyk - w mieście 2.0 TDI-CR zadowolił się na dystansie ponad 200 kilometrów wynikiem 8,9 l/100 km.

http://www.autogaleria.pl/auto_test/volkswagen-passat-2.0-tdi-cr-dpf-140-km-highline,261.html

Napisano

> taaak? to inaczej, aczkolwiek wynik ten sam

> 2.0 TDI 140KM EURO6 DSG6 - 180 na tempomacie - komputer pokładowy 11,4

> 1.8 TSI 160KM DSG7 - // - 15,6

Moje 3.0D zaladowane po dach z 4 osobami na pokladzie przy 180 + wyprzedzanie jeszcze pali 10.

A tutaj 2.0TDi wciaga 11.4

smutne zlosnik.gif

Napisano

> a wiesz co ja słyszałem z różnych źródeł? bo kolegi brat miał kolege ci miał innego kolege a temu

> sie coś tam zepsuło.

Jakże merytoryczny argument...

zapytałeś się - odpowiedziałem....

te źródła to różne osoby piszące na motokąciku - trza tylko trochu wstecz popatrzeć...

(i do tego pisałem o jednym konkretnym typie silnika...)

> Takie rzeczy to znajdziesz na każdy silnik/kazde auto-zawsze jest jakiś baran co źle trafił i jest

> zły na cały świat bo miała być igła a sie zepsuło...Napisze tak.Miałem mitsu-popsuło sie ,

> Miałem fiata .Zepsuł sie .Miałem honde -też sie wysypała .Ojciec ma forda -też sie sypie.Jaki

> wniosek tego? wszystko sie psuje i trzeba sie z tym liczyć . Jeżdze dalej i wg mnie wszystko

> jest na tym samym poziomie.Jedne w jednej kwestii lepsze ,drugie w innej

Niby ok ale korba wychodząca miską olejową to nie jest standardowa usterka łatwa do usunięcia....

pozdr

Napisano

mhm, 6.3 - dobre. Jechalem wlasnie ostatnio, jako kierowca dodam, paskiem 2.0TDI 170KM + DSG i jakoś przy 160 nie chciał mi zejść z okolic 9 litrów (okolice raczej w górę od 9 niż w dół). Wyszło, że to hiperoszczędne auto przy tej V pali zbliżone ilości do mojego 14-letniego 2,5 litra w benzynie rotfl.gif

Napisano

> nie będzie. skrzynia 6tka, 150km/h takie 1.6tdi spokojnie utrzyma, przy umiarkowanym spalaniu.

Jezeli 1.6 tdi spala podobnie do 1.6 hdi to spalanie nie bedzie juz przy tej predkosci umiarkowane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.