Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

segment D, top spec

Featured Replies

Napisano

jako, ze paliwko poszlo w gore auta z wiekszymi pojemnosciami troche stanialy i nie ma na nie popytu

potrzebuje szybkie familijne autko grinser006.gif

pomysly: mondeo mk3 st, vectra gsi (2,8t), accord 2,4, cos chyba laguna ma fajnego pod maska, bmw5 (e39) mi sie nie podoba a na e60 nie mam kasy frown.gif, nissan, toyota i vw??? niewiem.gif

roczniki 2003-2006, kolor tylko czarny lub bialy, Pb

ktore autko bedzie stwarzalo najmniej problemow?

Napisano

Vectra C 2.8 V6 - fajny samochód, raczej rzadko spotykany, jak przyszedł Ci do głowy Opel to obejrzyj sobie Signum czy Ci odpowiada - może być nieco tańszy z racji tego że jest nieco udziwniony. Do tego Mondeo to też fajna alternatywa, tylko o jakich pieniądzach myślisz?

Napisano

> Vectra C 2.8 V6 - fajny samochód, raczej rzadko spotykany,

Właśnie zostawiłem taki w rozliczeniu grinser006.gif Super auto na trasy ale raczej bez ciasnych zakrętów grinser006.gif Masakra do {dynamicznej} jazdy po mieście z uwagi na dym z opon przy ruszaniu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

kasa nie ma za bardzo znaczenia bo wszystkie z nich mozna kupic w podobnym przedziale +- rocznikowo

bardziej chodzi mi o niezawodnosc i koniecznosc grzebania przy nich, chcem lac paliwko, wymienic olej i filtry

> Właśnie zostawiłem taki w rozliczeniu Super auto na trasy ale raczej bez ciasnych zakrętów

> Masakra do {dynamicznej} jazdy po mieście z uwagi na dym z opon przy ruszaniu

czy rozrzad w viki jest moze na lancuchu? hehe auto bedzie poruszalo sie 90% po autostradzie wiec nie musi skrecac zlosnik.gif

Napisano

> Vectra C 2.8 V6 - fajny samochód,

imho najgorsze auto jakie można w tej kategorii wybrać.

ani to nie skręca, ani nie daje przyjemności z jazdy, a przyspieszenia też ma przeciętne jak na taki silnik.

masakryczna podsterowność i mielenie kołami przy każdym dodaniu gazu.

mondeo st220 będzie o niebo fajniejsze. ok.gif

Napisano
  • Autor

> może coś takiego ?? http://otomoto.pl/volvo-s60-2-4-turbo-t5-navi-serwi-aso-C16393939.html

> lub

> http://moto.allegro.pl/saab-9-5-aero-250km-jak-nowy-navi-dvd-bezowe-skory-i1487820762.html

> albo

> http://moto.allegro.pl/volvo-s80-t6-2003-gear-tronic-tv-telefon-i1491147797.html

fajne motorki ok.gif

ostatnio zamawialem koledze cewke(kasete zaplonowa) do 95 przedliftowego - ponad 1200pln w pl sciana.gif a podobno lubia sie wysypac

tylko przyklad

czy moze zna ktos ten silnik? smile.gif

Napisano

> jako, ze paliwko poszlo w gore auta z wiekszymi pojemnosciami troche stanialy i nie ma na nie

> popytu

> potrzebuje szybkie familijne autko

> pomysly: mondeo mk3 st, vectra gsi (2,8t), accord 2,4, cos chyba laguna ma fajnego pod maska, bmw5

> (e39) mi sie nie podoba a na e60 nie mam kasy , nissan, toyota i vw???

> roczniki 2003-2006, kolor tylko czarny lub bialy, Pb

> ktore autko bedzie stwarzalo najmniej problemow?

Legacy/Outback 2.5i, super szybkie to moze nie jest, ale daje rade a przy okazji jedne z mniej problematycznych aut ok.gif

Aha i wystepuje zarowno w bialym jak i czarnym kolorze a takze jako bikolor grinser006.gif

Napisano

Bierz Mondeo ST220 ok.gif

Silnik wolnossacy, zadnych turbin, dwumas, itd. Rozrzad na lancuchu ok.gif

226KM i 280NM robia robote ok.gif Auto przyspiesza w 7,7 do setki, przyspieszenie czuc nawet przy predkosciach +200km/h.

Dodatkowy plus to, ze masz do wyboru wersje kombi- to niestety z tylu jest zawieszenie nivo, ktory nie nadaza za super dynamiczna jazda, ale to w koncu kombi zlosnik.gif A tylny zawias w kombi sporo osob zmienia.

Auto jak na FWD nawet skreca, nie jest tak podsterowne jak Vectra C 2.8. W ogole fabryczne zawieszenie jest twarde i typowo sportowe- przystosowane do osiagow i masy tego auta ok.gif

Hamulce daja rade ok.gif Do jazdy torowej/sportowej z reguly wlasciciele zakladaja wieksze zaciski i tarcze z Focusa ST, ale do zwyklej jazdy sa wiecej niz zadawalajace ok.gif

Awaryjnosc? Hmm... Nie slyszalem o niczym zlym przy prawdidowej eksploacji.

Kolejna sprawa jesli chodzi o Forda, to nie musisz brac ST220. Wychodzily Mondki rowniez z 3.0 V6, ale w normalnej wersji mialy 204KM i 264Nm i bardziej komfortowe zawieszenie i ciut slabsze hamulce. Czyli wybor nalezy do Ciebie ok.gif

To bedzie moje nastepne auto zlosnik.gifok.gif

Dodatkowo warty zainteresowania bedzie Accord 2.4. Szef takiego TypeS'a ma i mialem okazji powozic czasami. Auto ma bardziej komfortowe zawieszenie w porownania do st'ka.

Wyglad- kwestia gustu- musisz samo porownac.

Na plus moim zdaniem skrzynia biegow ok.gif

Silnik- kwestia gustu... Ja wole v-lke z st220, ktora jedzie od dolu (praktycznie od 3tys obr) niz wysokoobrotowe R4, gdzie zeby to jechalo to musza sie wszystkie v-teci powlaczac, czyli ponizej 5tys obrotow nie m co schodzic.

Szef to auto kupil jako uzywane, zrobil ok 120 tys km w dwa lata. Sporo dziurawego Krakowa, troche tras- mniej wiecej 50-50%. Auto calkowicie bezawaryjne, klocki i tarcze wymienial praktycznie co poltora miesiaca ale to kwestia stylu jazdy. Poza tym wyszly laczniki stabilizatora i sam stabilizator, ale to jakas akcja serwisowa byla, podobnie jak byla akcja serwisowa na reflektory.

Jak dla mnie wiekszy fun z jazdy daje ST220- auto kompletne moim zdaniem. ok.gif

Napisano

> hehe auto bedzie poruszalo sie 90% po autostradzie

W takim razie wziąłbym BMW albo jakiegoś MB, tylko pewnie bęzie trzeba dołożyć do budżetu żeby kupić sensowny egzemplarz.

Napisano

> jako, ze paliwko poszlo w gore auta z wiekszymi pojemnosciami troche stanialy i nie ma na nie

> popytu

> pomysly: mondeo mk3 st, vectra gsi (2,8t), accord 2,4, cos chyba laguna ma fajnego pod maska, bmw5

Saab Aero.

Napisano
  • Autor

> kolega Gregg miał taką

no i ja tez juz taka mam grinser006.gif

Napisano

Do powyższych pasuje Mazda 6 MPS drive.gif

Napisano
  • Autor

> Do powyższych pasuje Mazda 6 MPS

lipa, ten jej silnik na bezposrednim wtrysku mnie jakos nie przekonal

Napisano

ST ma kiepskie osiągi jak na tę moc - 7.7do setki, jeździłem swego czasu A4 B5 quattro 1.8T 180koni i miało 7,5.

Nie wiem czy będzie Ci potrzebne quattro ale zawsze lesze to niż ośka, dlatego poleciłbym Ci A4 B6 najlepiej s-line + quattro 3.0V6 220konne lub tańsze w utrzymaniu, trochę wolniej jeżdżące(po chipie lepiej jeżdżące) 180/193konne 1.8T

Napisano

> ST ma kiepskie osiągi jak na tę moc - 7.7do setki, jeździłem swego czasu A4 B5 quattro 1.8T 180koni

> i miało 7,5.

> Nie wiem czy będzie Ci potrzebne quattro ale zawsze lesze to niż ośka, dlatego poleciłbym Ci A4 B6

> najlepiej s-line + quattro 3.0V6 220konne lub tańsze w utrzymaniu, trochę wolniej jeżdżące(po

> chipie lepiej jeżdżące) 180/193konne 1.8T

No na autostradzie ten napęd na 4 koła rzeczywiście się przyda...

Napisano

> No na autostradzie ten napęd na 4 koła rzeczywiście się przyda...

no a moze te pozostale 10% to wyjazdy w gory na narty? zawsze moze kupic fwd

Napisano

> no a moze te pozostale 10% to wyjazdy w gory na narty? zawsze moze kupic fwd

Tak, ale równocześnie trzeba sobie zdawać sprawę, że AWD to autostradzie większe zużycie paliwa i gorsze osiągi.

Każdy może sam zadecydować co jest dla niego priorytetem. Ja osobiście nie kupił bym AWD do szybkiego podróżowania autostradami. A na te 10% w górach kupił bym dobre opony łańcuchy.

Napisano

Mam mondeo mk3 v6, zrobiłem nim >45 kkm i wciąż daje frajdę. Na podstawie doświadczenia stwierdzam, że ST na pewno Cię zadowoli devil.gifok.gif

ps. dobra opcja wyposażenia w mk3 też uprzyjemnia sprawę zlosnik.gifok.gif polecam beżową skórkę palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Mam mondeo mk3 v6, zrobiłem nim

ja do tej pory zaluje, ze jak kupowalem mk3 to wzialem 2,0 frown.gif

> ps. dobra opcja wyposażenia w mk3 też uprzyjemnia sprawę polecam beżową skórkę

no u mnie czarna ghia + jasny welur - daje rade ok.gif

no ale nie bylo czarnego st-ka w mojej okolicy no.gif

volvo - imo ma stara linie, podobnie jak saab

na tego saba z takimi smiesznymi okularami nie mam kasy

bmw - e60 brak kasy, e39 no.gif

merc - gls ok.gif ale musialbym sprzedac mieszkanie zlosnik.gif

audi a4 Sline 1,8T 190km awd - kolaga w pracy ma takie, srebrne 04 - czasami powoze - imo maly gokart - za wysoka cena jak na rok i wielkosc auta

i na zakonczenie- wczoraj rano stalem sie posiadaczem czarnego accorda 2,4 Type-S z 2005 roku - identyczny jak z linka wyzej

narazie jestem zadowolony ok.gif

Napisano

> i na zakonczenie- wczoraj rano stalem sie posiadaczem czarnego accorda 2,4 Type-S z 2005 roku -

> identyczny jak z linka wyzej

> narazie jestem zadowolony

Wrzuć za jakiśczas jakieś podsumowanie użytkowania, bo też mi taki chodzi po głowie. Jedzie to to jakoś ? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Wrzuć za jakiśczas jakieś podsumowanie użytkowania, bo też mi taki chodzi po głowie. Jedzie to to

> jakoś ?

po jednym dniu uzytkowania : honda jest mniejsza od mondeo mk3, z tylu ciasniej i mniejszy bagaznik

decha imo fajniejsza w mk3

za to wyglad na duzy plus H,

ten 2,4 jest jakis taki normalny, spodziewalem sie czegos podobnego jak w b18c4 ale tu jest zwyczajnie

Napisano

> popytu

z podanych przez Ciebie:

najgosze auto z tego segmentu to vectra 2.8T (nie streca i nie przyspiesza jak na ta moc)

serce podpowiada ST rozsadek Type-R

wybralbym Honde ale tylko jesli milby to byc sedan

natomiast z nie podanych przez Ciebie to w kolejnosci:

legacy/outback 3.0 H6

Audi 3.0i Quattro

Superb 2.8

S60/S70 2.5T "AWD"

Napisano

> legacy/outback 3.0 H6

Na kropce jest fajny OBK 2.5XT drive.gif

Gdyby nie moja obsesja na punkcje Forka, to chetnie bym go lyknal pub2.gif

Napisano

> Na kropce jest fajny OBK 2.5XT

> Gdyby nie moja obsesja na punkcje Forka, to chetnie bym go lyknal

ktory ?

ten co sie ponad rok sprzedaje biglaugh.gif i byl w "Zakup kontrolowany"?

Z obsesja trzeba walczyc wink.gifok.gif

Napisano

> z podanych przez Ciebie:

> najgosze auto z tego segmentu to vectra 2.8T (nie streca i nie przyspiesza jak na ta moc)

wybacz, ale z tego mam taką bekę zawsze. Najgorzej jak raz coś w Top Gear powiedzieli i teraz wszyscy powtarzają hehe.gifok.gif Zwłaszcza, że to dotyczyło innego modelu, ale to nic, vectra nie skręca. Dobrze, że w Polsce mamy koleiny, bo by trzeba po torach tramwajowych jeździć.

Napisano

a może E38 ? Kupisz w tej samej kasie co E39 a auto stworzone na trasy ok.gif

Napisano

> najgosze auto z tego segmentu to vectra 2.8T (nie streca i nie przyspiesza jak na ta moc)

Jeździłeś? grinser006.gif Bo materiał z TG to wszyscy znają

Napisano

> ST ma kiepskie osiągi jak na tę moc - 7.7do setki, jeździłem swego czasu A4 B5 quattro 1.8T 180koni

> i miało 7,5.

Tak, 0,2 sekundy to rzeczywiście odczuwalna różnica, szczególnie w kontekście rozstawu osi większego o ponad 10 cm i dużo obszerniejszego wnętrza. Tak na marginesie, czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego A4 jest zaliczane do klasy wyższej? Siedząc w środku ilość miejsca jest mała, kiedy porównaniu z konkurencją to A3 i A4 wypadają pomiędzy klasami, odpowiedni B i C oraz C i D.

Napisano

> wybacz, ale z tego mam taką bekę zawsze. Najgorzej jak raz coś w Top Gear powiedzieli i teraz

> wszyscy powtarzają Zwłaszcza, że to dotyczyło innego modelu, ale to nic, vectra nie skręca.

> Dobrze, że w Polsce mamy koleiny, bo by trzeba po torach tramwajowych jeździć.

tyle na temat mojego doswiadczenia z vectra 2.8T klik

Napisano

> Tak, 0,2 sekundy to rzeczywiście odczuwalna różnica,

0,2s jak jest sucho, rowno, słonecznie, dodatnia temp i dobre nowe kapcie

wystarczy ze jeden z powyzszych warunkow nie bedzie spelniony i moze zrobic sie 2 s rozniczy....

Napisano

> tyle na temat mojego doswiadczenia z vectra 2.8T klik

no to wszystko jasne ok.gif

Napisano

> 0,2s jak jest sucho, rowno, słonecznie, dodatnia temp i dobre nowe kapcie

> wystarczy ze jeden z powyzszych warunkow nie bedzie spelniony i moze zrobic sie 2 s rozniczy....

dokładnie ok.gif

poza tym pisałem o 40koniach różnicy a nie o 0,2s

Napisano

> ktory ?

> ten co sie ponad rok sprzedaje i byl w "Zakup kontrolowany"?

Pojecia nie mam, bo nie ogladam. Czerwony, zdaje sie z 2005r. Wlascie czytam watek, bo cos pisza o ZK.

Link:

http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?f=15&t=130709

> Z obsesja trzeba walczyc

Nidyrydy. Poki co wygrala z Jeepem Cherokee XJ, Grand Cherokee ZJ oraz zmotanym Patrolem.

Napisano

> Bierz Mondeo ST220

> 226KM i 280NM robia robote

No już nie przesadzaj, nie spotkałem ani jednego ST który trzyma serie wink.gif

Tak z 210 ma max zlosnik.gif Ale i tak polecam, można śmiało powiedzieć że to zwykły benzyniak który się bardzo mało psuje. ok.gif

Napisano

> Pojecia nie mam, bo nie ogladam. Czerwony, zdaje sie z 2005r. Wlascie czytam watek, bo cos pisza o

> ZK.

> Link:

> http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?f=15&t=130709

to ten, sprawdz sobie date pierwszego postu grinser006.gif

> Nidyrydy. Poki co wygrala z Jeepem Cherokee XJ, Grand Cherokee ZJ oraz zmotanym Patrolem.

w jakiej kategorii ... zakupu grinser006.gif?

Napisano

> Mam mondeo mk3 v6, zrobiłem nim

> ps. dobra opcja wyposażenia w mk3 też uprzyjemnia sprawę polecam beżową skórkę

Z tym że w Mondku MKIII jest jedna głupia rzecz - malutki zbiornik paliwa. Według książki ten sam zbiornik jest dla całej gamy silników. Ja mam 2.0 i nie przejadę 500km od rezerwy do rezerwy. Ty pewnie jeszcze mniej...

Napisano

> Saab Aero.

zdecydowane +1 biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Z tym że w Mondku MKIII jest jedna głupia rzecz - malutki zbiornik paliwa. Według książki ten sam

> zbiornik jest dla całej gamy silników. Ja mam 2.0 i nie przejadę 500km od rezerwy do rezerwy.

> Ty pewnie jeszcze mniej...

w trasie pokazuje zasieg lekko ponad 800km ok.gif po zatankowaniu na full (2,0 dura)

> Tak, 0,2 sekundy to rzeczywiście odczuwalna różnica, szczególnie w kontekście rozstawu osi

> większego o ponad 10 cm i dużo obszerniejszego wnętrza. Tak na marginesie, czy ktoś może mi

> wytłumaczyć dlaczego A4 jest zaliczane do klasy wyższej? Siedząc w środku ilość miejsca jest

> mała, kiedy porównaniu z konkurencją to A3 i A4 wypadają pomiędzy klasami, odpowiedni B i C

> oraz C i D.

w a4 panuje ciasnota z tylu nie ma co sie oszukiwac

accord gabarytowo podobny jest do mk3 ale podobnie jak a4 nie rozpieszcza z tylu

> a jak to bedzie brzmialo???

hmmm serce.gif

mialem V6 w vectrze, ze stozkiem w dolocie naprawde cudownie warczala

z drugiej strony - cif VI 1,8 vti w momencie zalaczenia vteca 6krpm nie pozostawal daleko w tyle pod wzgledem dzwieku

narazie nie bede zakladal innego dolotu, podwojna rura z tylu mi wystarczy ale podejrzewam, ze z fajnym "grzybkiem" bedzie dawala rade

Napisano

> w trasie pokazuje zasieg lekko ponad 800km po zatankowaniu na full (2,0 dura)

To, co komp pokazuje to inna bajka zlosnik.gif Zaraz po zatankowaniu do pełna pewnie pokaże sporo, ale ma się to nijak do rzeczywistości.

Aha - ja mam automat.

Napisano

> mialem V6 w vectrze, ze stozkiem w dolocie naprawde cudownie warczala

> z drugiej strony - cif VI 1,8 vti w momencie zalaczenia vteca 6krpm nie pozostawal daleko w tyle

> pod wzgledem dzwieku

> narazie nie bede zakladal innego dolotu, podwojna rura z tylu mi wystarczy ale podejrzewam, ze z

> fajnym "grzybkiem" bedzie dawala rade

I to jest jeden z aspektow mojej obsesji uturbionego Subaru grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.