Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeździmy prawym pasem

Featured Replies

Napisano

> to oczywiscie mozna wyprzedzac z prawej

> kilka postow wyzej jest zacytowany przepis, ktory o tym mowi

> no ok, pasa zieleni nie musi byc, ale jakie tam oddzielenie jezdni na autostradach jest chyba

> zawsze

Tam jest mowa o drodze jako calości. Przepis o trzech pasach nie dotyczy drogi jednokierunkowej jednojezdniowej.

Czy to tak trudno zrozumieć ?

Autostrada to droga dwujezdniowa, a nie dwie jednojezniowe drogi.

Aż się boję jeździć, bo jeżeli ze zrozumieniem takich drobiazgów mają ludzie problemy, to ja już nie wiem co myśleć.

Napisano

> Tam jest mowa o drodze jako calości. Przepis o trzech pasach nie dotyczy drogi jednokierunkowej

> jednojezdniowej.

Quote:

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy

zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

1. na
jezdni
jednokierunkowej;

jezdnie, nie drogi sciana.gifzlosnik.gif

> Czy to tak trudno zrozumieć ?

przepis nie jest oczywisty, to fakt, ale po dokladnym przecytaniu powinienes jednak zalapac zlosnik.gif

> Autostrada to droga dwujezdniowa, a nie dwie jednojezniowe drogi.

a czy jezdnie na autostradzie sa dwu, czy jednokierunkowe?

> Aż się boję jeździć, bo jeżeli ze zrozumieniem takich drobiazgów mają ludzie problemy, to ja już

> nie wiem co myśleć.

no, mnie tez rece opadaja zlosnik.gif

Napisano

> Quote:

> 10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy

> zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:

> 1. na jezdni jednokierunkowej;

> jezdnie, nie drogi

> przepis nie jest oczywisty, to fakt, ale po dokladnym przecytaniu powinienes jednak zalapac

> a czy jezdnie na autostradzie sa dwu, czy jednokierunkowe?

> no, mnie tez rece opadaja

To przeczytaj co pisze w pierwszym akapicie zacytowanego przez ciebie przepisu. Jasno jak wół mowa jest o drodze, a później w podpunkcie dopiero jednokierunkowej.

Jeszce raz powtarzam autostrada jest drogą dwukierunkową, dwujezdniowa.

Bez ograniczeń co do strony można wyprzedzać na pojedynczej jednokierunkowej drodze.

Napisano

> To przeczytaj co pisze w pierwszym akapicie zacytowanego przez ciebie przepisu. Jasno jak wół mowa

> jest o drodze, a później w podpunkcie dopiero jednokierunkowej.

> Jeszce raz powtarzam autostrada jest drogą dwukierunkową, dwujezdniowa.

ja sie z tym zgadzam

ale ma tez dwie jezdnie jedkoierunkowe

czyli idealnie spelnia punkt 1.

Czego Ty tutaj nie rozumiesz?

Napisano

> ja sie z tym zgadzam

> ale ma tez dwie jezdnie jedkoierunkowe

> czyli idealnie spelnia punkt 1.

> Czego Ty tutaj nie rozumiesz?

Tam przepis mówi o drodze jednokierunkowej, autostrada jest dwukierunkowa ( na osobnych jezdniach każdy kierunek) , ale jest dwukierunkowa.

Będzie jednokierunkowa jeżeli będzie jednojezdniowa o jednym kierunku ruchu.

To tak jak byś nie odróżniał mitycznego Cyklopa od jednookiego człowieka. Niby to samo bo mają po jednym oku.

Napisano

> Tam przepis mówi o drodze jednokierunkowej,

gdzie Ty tam widzisz zapis o drodze jednokierunkowej?

podaj cytat, podswietl odpowiednie fragmenty, bo ja naprawde tego nie widze

Napisano

> gdzie Ty tam widzisz zapis o drodze jednokierunkowej?

> podaj cytat, podswietl odpowiednie fragmenty, bo ja naprawde tego nie widze

Wg mnie przepis dotyczy drogi, która ma jezdnię (jedną lub więcej) jednokierunkową.

Samochód jedzie po jezdni (a nie po jezdniach, gdyż nie może jechać jednocześnie po kilku różnych jezdniach a tylko po jednej), która jest częścią drogi i nie ma tu znaczenia, czy ta droga ma jedną jezdnię, czy więcej tych jezdni.

Przepis mówi o wyprzedzaniu z prawej strony na drodze z wyznaczonymi pasami ruchu ale inne kryterium stosuje sie do przypadku, gdy jezdnia, którą jedziemy jest jednokierunkowa a inne, gdy dwukierunkowa.

Napisano

> podaj cytat, podswietl odpowiednie fragmenty, bo ja naprawde tego nie widze

Nie umiem wyświetlać, więc zacytuje

10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi ........

1. na jezdni jednokierunkowej

I wszystko jasne. Mowa o drodze jednokierunkowej, Nie o drodze dwukierunkowej i dwujezniowej.

Podobnie wygląda przepis o parkowaniu po lewej stronie drogi jednokierunkowej.(pomijam to że na autostradzie nie wolno parkować). Ale co np z tzw. trasą katowicką ?

Napisano

> Nie umiem wyświetlać, więc zacytuje

> 10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi ........

> 1. na jezdni jednokierunkowej

> I wszystko jasne. Mowa o drodze jednokierunkowej,

nic nie jest jasne, tam nie ma zadnej wzmianki, ze ten przepis tyczy sie tylko drogi jednokierunkowej, a Twoja interpretacja jest bledna

ale ja niestety mam juz dosc, bo jestes kompletnie zamkniety na argumenty

Proponuje Ci jednak, zebys dla wlasnego dobra, poprosil jakis madrzejsze od Ciebie osoby o zinterpretowanie tego przepisu

Ja rozumiem, ze mozna blednie zinterpretowac ten przepis gdy sie go pobieznie przeczyta, ale Ty (mam nadzieje) przeczytales go dokladnie, przeanalizowales, a mimo to nie potrafisz zrozumiec. To jest dla mnie niepojete.

> Nie o drodze dwukierunkowej i dwujezniowej.

a w ogole na jakiej podstawie oceniasz czy dana autostrada jest dwu, czy jednokierunkowa?

Zerknij na ten obrazek, rozejrzyj sie dookola i powiedz mi czy jest to droga jednokierunkowa, czy dwukierunkowa?

jakiś tekst

> Podobnie wygląda przepis o parkowaniu po lewej stronie drogi jednokierunkowej.(pomijam to że na

> autostradzie nie wolno parkować). Ale co np z tzw. trasą katowicką ?

1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:

na jezdni przy jej lewej krawędzi, z wyjątkiem zatrzymania lub postoju pojazdu na obszarze zabudowanym na drodze jednokierunkowej lub na jezdni dwukierunkowej o małym ruchu;

nie widzisz roznicy miedzy tymi dwoma przepisami?

tak samo w obu przypadkach jest uzyte sformulowanie "droga jednokierunkowa"?

Napisano

Zgadza się - wszystko jasne... Droga dwujezdniowa (jak sama nazwa wskazuje) składa się z dwóch jezdni jednokierunkowych.

Napisano

> I dodaj jeszcze, że masz innych w .... , ich czas jest mniej ważny niż twój. Ustąpić to nie

> musisz, w ogóle to przecież dla CIEBIE tą drogę zbudowali.

Jeśli jadę lewym pasem zgodnie z przepisami a prawy pas jest jak ser to nic nie muszę.

Napisano

> OK, ja też. Ale mam auto na "twardym" zawiasie, 90% przebiegu to Śląsk, więc drogi dobre, czasami

> dobry+.

to pogratulować dróg smile.gif

Napisano

> nic nie jest jasne, tam nie ma zadnej wzmianki, ze ten przepis tyczy sie tylko drogi

> jednokierunkowej, a Twoja interpretacja jest bledna

> ale ja niestety mam juz dosc, bo jestes kompletnie zamkniety na argumenty

> Proponuje Ci jednak, zebys dla wlasnego dobra, poprosil jakis madrzejsze od Ciebie osoby o

> zinterpretowanie tego przepisu

> Ja rozumiem, ze mozna blednie zinterpretowac ten przepis gdy sie go pobieznie przeczyta, ale Ty

> (mam nadzieje) przeczytales go dokladnie, przeanalizowales, a mimo to nie potrafisz zrozumiec.

> To jest dla mnie niepojete.

> a w ogole na jakiej podstawie oceniasz czy dana autostrada jest dwu, czy jednokierunkowa?

> Zerknij na ten obrazek, rozejrzyj sie dookola i powiedz mi czy jest to droga jednokierunkowa, czy

> dwukierunkowa?

> jakiś tekst

> 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:

> na jezdni przy jej lewej krawędzi, z wyjątkiem zatrzymania lub postoju pojazdu na obszarze

> zabudowanym na drodze jednokierunkowej lub na jezdni dwukierunkowej o małym ruchu;

> nie widzisz roznicy miedzy tymi dwoma przepisami?

> tak samo w obu przypadkach jest uzyte sformulowanie "droga jednokierunkowa"?

Czyli w mieści mogę na drodze dwupasmowej oddzielonej pasem zieleni na jezdni parkować przy lewej stronie pasa (czyli przy pasie zieleni). Przecież to jest wg. Ciebie droga jednokierunkowa w obszarze zabudowanym.

Napisano

> Jeśli jadę lewym pasem zgodnie z przepisami a prawy pas jest jak ser to nic nie muszę.

w sumie na czerwonym też nie musisz stawać spineyes.gif

a wiesz jakie to straty - hamulce, paliwo grinser006.gif

więc jaki sens stać jak z boku nic nie jedzie ?

Napisano

> Przecież to jest wg. Ciebie droga jednokierunkowa w

> obszarze zabudowanym.

nigdzie nic takiego nie napisalem

no chyba, ze napisalem, to pokaz palcem gdzie.

Napisano

> nie widzisz roznicy miedzy tymi dwoma przepisami?

> tak samo w obu przypadkach jest uzyte sformulowanie "droga jednokierunkowa"?

Tu to napisałeś.

Napisano

> w sumie na czerwonym też nie musisz stawać

> a wiesz jakie to straty - hamulce, paliwo

> więc jaki sens stać jak z boku nic nie jedzie ?

ocierasz się już o bezsens

Napisano

> Tu to napisałeś.

czy wiesz co oznacza taki znaczek "?"

to bylo pytanie skierowane w Twoim kierunku.

Napisano

> Zgadza się - wszystko jasne... Droga dwujezdniowa (jak sama nazwa wskazuje) składa się z dwóch

> jezdni jednokierunkowych.

Ale droga jednokierunkowa to jedna jezdnia jednokierunkowa. Występuje głównie w miastach gdzie dana ulica ma tylko jeden kierunek ruchu i aby wrócić trzeba pojechać inną trasą.

Trochę tu łatwo się w nazwach pomylić. spineyes.gif

Napisano

> czy wiesz co oznacza taki znaczek "?"

> to bylo pytanie skierowane w Twoim kierunku.

Dyskusja ucieka od naszego tematu. Autostrada to droga dwukierunkowa o dwóch jezdniach jednokierunkowych, a nie dwie drogi jednokierunkowe.

Napisano

> o ile dobrze słyszałem to była akcja na śląskim odcinku A4

> o ile dobrze widziałem kolein tam brak

> o ile dobrze pamiętam to pełno tam "miszczuf" lewego pasa którzy z prędkością 101km/h usiłują

> wyprzedzić pojazd jadący 100km/h

> popieram akcje w 201%

Dokładnie - ślądkie odcinki A4, DTŚ, DK86 - wszędzie 3 pasy, a prawy pusty. jełopy jadą lewym i środkowym. by było 5 pasów też by z 2 korzystali facepalm.gif

Absolutnie popieram tą akcję i cieszę się że została przeprowadzona w końcu claps.gif

Sosnica_090000jpgint.jpg

Napisano

> Ja bym się nie cieszył na wyrost. Puste łby dostaną mandaty tylko po to żeby następnego dnia zrobić

> to samo, bo Policji już nie będzie.

> Kolejne zachowanie, które stawia nas o długość równika za cywilizowaną Europą.

przynajmniej ktos im zaczął za to wlepiać mandaty. w koncu sie nauczą ok.gif nic tak nie trafia do głowy Polaka jak bicie go po kieszeni zlosnik.gif

Napisano

> Nie nauczą się.

> Dostałeś kiedyś mandat za prędkość? Bo ja kilka. I nadal jeżdżę za szybko.

Ja podobnie. Ale, gdyby mi zatrzymali prawko na tydzień, nawet bez mandatu, to być może bym się opamiętał. grinser006.gif

Napisano

> Nie nauczą się.

ale w tym miejscu gdzie dostałeś to już zwalniasz i uważasz czy czasem nie stoją nie? cfaniaczek.gif

no to barany będą mieć na uwadze na tym niedługim w sumie odcinku 3 pasmowej A4 że jest też prawy pas zlosnik.gif

Napisano

> Nie nauczą się.

Dostalem wiele mandatow. Nadal lubie deptnac czasem do podlogi. Ale zaraz po tych mandatach pojezdzilem troche z mniejsza predkoscia i to spowodowalo, ze porownalem czas przejazdu mojego najczestrzego odcinka (200km) przy but.gif i przy jezdzie zgodnie z przepisami. Uwazam, ze roznica 10-15 minut w przejezdzie nie jest warta mandatu i spalania 2 ltr/100km wiecej. Poza tym tempomat bardzo uspokaja wszelkie zapedy cfaniak.gif

Napisano

> A nadlatującym lewym pasem z prędkością znacznie większą, niż dopuszczalna, 5000 zł.

Ale nie dorabiaj filozofii dla ciapusiów wlokących sie lewym pasem, podczas gdy prawy mają wolny.

Niestety, jest to częste zjawisko i wg mnie powinno się bardziej karać tych, którzy blokują lewy pas.

Napisano

> Niestety, jest to częste zjawisko i wg mnie powinno się bardziej karać tych, którzy blokują lewy

> pas.

jadąc lewym cały czas 170km/h tez blokujesz pas.... wszystko jest bardzo względne...

musimy się nauczyć od Niemców - niezależnie ile suniesz jedziesz prawym, lewy jest tylko do wyprzedzania - i po tym manewrze niezależnie od prędkości wracamy na prawy, proste zlosnik.gif

Napisano

Przejrzalem caly watek i nikt nie zadal pytania o podstawe prawna i taryfikator. Interesowalem sie tematem jakies 2 tygodnie temu i wynika z tego, ze podstawa prawna, to art. 16 ust. 4:

Quote:

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

Tutaj:

http://www.mmpoznan.pl/blog/entry/254823...cznia+2011.html

http://www.policja.pl/download.php?s=1&id=35951

nie ma takiego wykroczenia (chyba, ze ja zle patrze), czyli tak naprawde mandat nie jest wg taryfikatora, a na podstawie art. 97 kodeksu wykroczen:

Quote:

Art. 97. (114) Kto wykracza przeciwko innym przepisom o bezpieczeństwie lub o porządku ruchu na drogach publicznych,

podlega karze grzywny do 3.000 złotych albo karze nagany.

Oprocz tego w rozporzadzeniu jest mowa, o ile dobrze interpretuje, to wlasnie ten przypadek sie kwalifikuje:

Quote:

§ 2. 1. Wysokość grzywien za poszczególne rodzaje wykroczeń przeciwko bezpieczeństwu i porządkowi w komunikacji, nakładanych w drodze mandatu karnego, określa załącznik do rozporządzenia, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3.

2. Za czyny inne niż wymienione w załączniku, o którym mowa w ust. 1, kwalifikowane jako wykroczenie z art. 88 - 91, art. 92 § 1, art. 94, 95, 96 § 1 pkt 2, pkt 4 - 6 i § 2 za czyny określone w § 1 pkt 2 i 4 – 6 oraz
art. 97 Kodeksu wykroczeń, grzywnę w drodze mandatu karnego nakłada się w wysokości nie przekraczającej 50 zł.

(w update'ach z 2003, 2008 i 2011 nie znalazlem zmiany wysokosci mandatu)

Powiem szczerze, ze jesli nic nie pominalem, to jest to ostre przegiecie i ja bym mandatu nie przyjal. Argumentowalbym przed sadem, ze jechalem mozliwie blisko prawej krawedzi nie ryzykujac uszkodzenia felg/zawieszenia itp. Jesliby sad nalegal, to przyjalbym mandat karny w wysokosci nie przekraczajacej 50zl. angryfire.gif

Napisano

> Dziwnie interpretujesz przepisy.

> Autostrada to jedna droga o dwóch jezdniach, oddzielonych pasem (lub nie) i jej ten przepis

> dotyczy.

> Nie dotyczy drogi jednojezdniowej jednokierunkowej,

Bzdura kolego. Dziwnie interpretujesz przepisy.

Napisano

> Jeszce raz powtarzam autostrada jest drogą dwukierunkową, dwujezdniowa.

Droga dwukierunkowa, ale kazda z dwoch jezdni jest jednokierunkowa.

> Bez ograniczeń co do strony można wyprzedzać na pojedynczej jednokierunkowej drodze.

Czyli na autostradzie, bo to wlasnie dwie jezdnie jednokierunkowe.

Napisano

On nie rozroznia drogi jednokierunkowej od jezdni jednokierunkowej , dlatego nie rozumie tego przepisu.

Napisano

> On nie rozroznia drogi jednokierunkowej od jezdni jednokierunkowej , dlatego nie rozumie tego

> przepisu.

Fakt, wg przepisow ogolnych np. autostrada sklada sie z dwoch jezdni (droga dwujezdniowa), a wiec kazda z jezdni jest jezdnia jednokierunkowa. Mozna zatem na niej wyprzedzac, jak sie chce.

Napisano

> Droga dwukierunkowa, ale kazda z dwoch jezdni jest jednokierunkowa.

> Czyli na autostradzie, bo to wlasnie dwie jezdnie jednokierunkowe.

A czy przed wjazdem na autostradę masz znak, że to droga jednokierunkowa? hehe.gif

Napisano

> A czy przed wjazdem na autostradę masz znak, że to droga jednokierunkowa?

Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale nie ma tez tam znaku, ze jest dwukierunkowa klotnia.gif

Napisano

> Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale nie ma tez tam znaku, ze jest dwukierunkowa

a powinien być? hahaha.gif

Napisano

> a powinien być?

To samo dotyczy pytania o droge jednokierunkowa - dlatego pytam.

Napisano

> A czy przed wjazdem na autostradę masz znak, że to droga jednokierunkowa?

EDIT: wlasnie widze, ze albo Cie zle zrozumialem, albo Ty nie odrozniasz pojec 'droga' od 'jezdnia'

a musi byc taki znak?

nie wystarczy definicja autostrady, ktora mozna znalezc w "Ustawa o drogach publicznych z dnia 21 marca 1985 r."

Quote:

autostrada - drogę przeznaczoną wyłącznie do ruchu pojazdów samochodowych:

wyposażoną przynajmniej w dwie trwale rozdzielone
jednokierunkowe
jezdnie,

posiadającą wielopoziomowe skrzyżowania ze wszystkimi przecinającymi ją drogami transportu lądowego i wodnego,

wyposażoną w urządzenia obsługi podróżnych, pojazdów i przesyłek, przeznaczone wyłącznie dla użytkowników autostrady;

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.