Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeździmy prawym pasem

Featured Replies

Napisano

link

Wczoraj o tym w radiu trąbili. Najbardziej wkurzał mnie to, że policjant był głuchy na argument, że prawy pas jest pełen kolein, albo wloka sie nim ciężarówki. To co, kierowcy mają sobie niszczyć zawieszenie , albo wlec się 80 km/h po trasie?

Jak zwykle w tym kraju najłatwiej wprowadzić jakieś zakazy, albo akcje karania mandatami frown.gif

Napisano

> link

> Wczoraj o tym w radiu trąbili. Najbardziej wkurzał mnie to, że policjant był głuchy na argument, że

> prawy pas jest pełen kolein, albo wloka sie nim ciężarówki. To co, kierowcy mają sobie

> niszczyć zawieszenie , albo wlec się 80 km/h po trasie?

> Jak zwykle w tym kraju najłatwiej wprowadzić jakieś zakazy, albo akcje karania mandatami

kierowca zawsze ma prawo nie przyjąć do wiadomości tego co mowi Policjant i dochodzić swoich praw przed sądem

być może sąd byłby bardziej skory do wysłuchania argumentów na temat stanu prawego pasa jezdni ( słusznych zresztą najczęściej ... )

Napisano

> link

> Wczoraj o tym w radiu trąbili. Najbardziej wkurzał mnie to, że policjant był głuchy na argument, że

> prawy pas jest pełen kolein, albo wloka sie nim ciężarówki. To co, kierowcy mają sobie

> Jak zwykle w tym kraju najłatwiej wprowadzić jakieś zakazy, albo akcje karania mandatami

Masz rację dziwny kraj.Na pewnych odcinkach dróg,którymi się poruszam prawy pas jest po remoncie.

Zgadnij,którym pasem poruszają się ci "ważniejsi".Oczywiście lewym tylko głowy im podskakują na koleinach.

A zawieszenie?Kto by na to zwracał uwagę ja pędzę i wszyscy to widzą.

Napisano

> Najbardziej wkurzał mnie to, że policjant był głuchy na argument, że

Quote:

Jak dodaje aspirant Miszczyk, policjanci wezmą pod uwagę, że w wielu miejscach prawe pasy są uszkodzone i dziurawe, i nie będą bezkrytycznie karać kierowców. Jednak tam, gdzie jazda lewym pasem nie znajdzie uzasadnienia, traktowana będzie jak wykroczenie. - Według nowego taryfikatora grozi za to mandat od 20 do 200 zł i 2 punkty karne - dodaje aspirant Miszczyk.

zatem cfaniaczek.gif

Napisano

> link

o ile dobrze słyszałem to była akcja na śląskim odcinku A4

o ile dobrze widziałem kolein tam brak

o ile dobrze pamiętam to pełno tam "miszczuf" lewego pasa którzy z prędkością 101km/h usiłują wyprzedzić pojazd jadący 100km/h

popieram akcje w 201% claps.gif

Napisano
  • Autor

> Quote:

> Jak dodaje aspirant Miszczyk, policjanci wezmą pod uwagę, że w wielu miejscach prawe pasy są

> uszkodzone i dziurawe, i nie będą bezkrytycznie karać kierowców. Jednak tam, gdzie jazda lewym

> pasem nie znajdzie uzasadnienia, traktowana będzie jak wykroczenie. - Według nowego

> taryfikatora grozi za to mandat od 20 do 200 zł i 2 punkty karne - dodaje aspirant Miszczyk.

> zatem

Ten policjant który wypowiadał się w Trójce, mówił co innego zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> o ile dobrze słyszałem to była akcja na śląskim odcinku A4

> o ile dobrze widziałem kolein tam brak

> o ile dobrze pamiętam to pełno tam "miszczuf" lewego pasa którzy z prędkością 101km/h usiłują

> wyprzedzić pojazd jadący 100km/h

> popieram akcje w 201%

tak, pokazali w TV Skodę 105, która jechała lewym pasem 40 km/h. Niech zgadnę - kierowca był w kapeluszu?

Napisano
Alleluja! Nareszcie ok.gifbow.gif
Napisano

> Alleluja! Nareszcie

Ja bym się nie cieszył na wyrost. Puste łby dostaną mandaty tylko po to żeby następnego dnia zrobić to samo, bo Policji już nie będzie.

Kolejne zachowanie, które stawia nas o długość równika za cywilizowaną Europą.

Napisano
  • Autor

> To jeździj wolniej a ciężarówki wyprzedzaj.

no i jeżdzę, bo jak popatrzyłem na wskazania Turbogauge to mi włosy dęba stanęły, zwłąszcza że straszą że cena pliwa moze osiągnąc 7 zł/l

Naprawdę opłaca się zwolnić te 10 km /h i nie przyśpieszać gwałtownie, a w kieszeni trochę kasy zostanie smile.gif

Napisano

> no i jeżdzę, bo jak popatrzyłem na wskazania Turbogauge to mi włosy dęba stanęły, zwłąszcza że

> straszą że cena pliwa moze osiągnąc 7 zł/l

> Naprawdę opłaca się zwolnić te 10 km /h i nie przyśpieszać gwałtownie, a w kieszeni trochę kasy

> zostanie

Dynamiczne przyspieszanie wpływa akurat pozytywnie na spalanie. Po prostu lepiej jest przyspieszyć w ciągu 3 sekund do pożądanej prędkości spalając w tym czasie 25l/100km niż przyspieszać 30 sekund spalając przy tym 10l/100km.

Napisano

> Naprawdę opłaca się zwolnić te 10 km /h i nie przyśpieszać gwałtownie, a w kieszeni trochę kasy

> zostanie

a ja zawsze slyszalem ze nalezy mocno i zdecydowanie przyspieszac hmm.gif

wg mnie paliwko jak znow sie zblizy do ceny ~5.30/l to ludzie znow przestana jezdzic albo beda mniej jezdzic i znow bedzie sytuacja ze ceny spadna bo do tych na gorze dotrze ze nie zarabiaja na cenie a na ilosci

po 7zl? ludzie podejrzewam wyszli by na ulice ok.gif

Napisano

> no i jeżdzę, bo jak popatrzyłem na wskazania Turbogauge to mi włosy dęba stanęły, zwłąszcza że

> straszą że cena pliwa moze osiągnąc 7 zł/l

> zostanie

A co z funem z jazdy...? cfaniaczek.gif

Latam zero-jedynkowo bo jak to powiedział jeden aktor w pewnym polskim filmie: " bo Panie Władzo ja po prostu lubię za...ć"

Spalaniem się nie przejmuj, lej zawsze za 50 zeta i miej ceny baryłki w poważaniu! hehe.gif

Napisano

Codziennie rano jadac do pracy widze takich baranow jezdzacych wylacznie lewym pasem, niewazne gdzie jedzie, w ktora strone skreca za kilometr czy dwa, pcha sie na lewy, a potem sie wlecze.

Zgadnij, ktory pas robi jako szybszy?

Byly czasy gdy w Bialymstoku prawym pasem nawet MPKi nie jezdzily, bo ulice byly w makabrycznym stanie, ale ostatnio wiele sie zmienilo w jakosci drog, tylko w umyslach kierowcow zostalo wszystko po staremu.

Napisano
  • Autor

> Dynamiczne przyspieszanie wpływa akurat pozytywnie na spalanie. Po prostu lepiej jest przyspieszyć

> w ciągu 3 sekund do pożądanej prędkości spalając w tym czasie 25l/100km niż przyspieszać 30

> sekund spalając przy tym 10l/100km.

OK, ale co innego przyśpieszać na maxa, a co innego ekonomicznie. A jak się czuje pod butem moc silnika, to człowiek często ją wykorzystuje w nadmiarze

BTW 30 sekund to chyba nawet maluch do setki nie przyśpiesza zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> po 7zl? ludzie podejrzewam wyszli by na ulice

wierzysz w to? bo ja wątpię

czasy Solidarności 80 to już zamierzchła historia crazy.gif

Napisano

> wierzysz w to? bo ja wątpię

> czasy Solidarności 80 to już zamierzchła historia

szczerze to wierze ok.gif`

Polakow nie stac na paliwo za 5zl a co jakby mialo byc po 7zl, olewam juz jazde samochodem ale wiadomo nie od dzis ze wraz z cena paliwa ida podwyzki praktycznie wszystkiego i watpie zeby Polak dal sobie z kieszeni wyciagac 7zl za litr, sjakies 4zl czy 5 za chleb itp

predzej sejm spala grinser006.gif

Napisano

To sie nazywa spekulacja... Ropa z Libii to 2% światowego zapotrzebowania na ten surowiec. A ceny przez nich skoczą o kilkadziesiąt procent. Oczywiście Orlen znowu ogłosi rekordowy zysk przy jednoczesnym spadku wolumentu sprzedanego paliwa...

Krawiec

Napisano

A co ma sejm do tego.. No ok mogą teoretycznie obniżyć akcyze... ale pytanie czy im za to KE kuku nie zrobi...

Bardziej Orlen powinni wziąć za rogi bo to oni windują ceny jak surowiec drożeje na giełdach (co ma sie ni jak do kosztów jego zakupu przez Orlen).

Krawiec

Napisano

> To sie nazywa spekulacja... Ropa z Libii to 2% światowego zapotrzebowania na ten surowiec. A ceny

> przez nich skoczą o kilkadziesiąt procent.

Ale gdzie są te podwyżki? Bo ja na stacjach widzę benzynę tańszą niż 2 miesiące temu. niewiem.gif Zapasy?

Napisano

> Dynamiczne przyspieszanie wpływa akurat pozytywnie na spalanie. Po prostu lepiej jest przyspieszyć

> w ciągu 3 sekund do pożądanej prędkości spalając w tym czasie 25l/100km niż przyspieszać 30

> sekund spalając przy tym 10l/100km.

Nie to żeby zaprzeczyć, ale ciekaw jestem, ile gramów/mililitrów paliwa spali to samo auto w dwóch próbach?

1. Pedał dno i robimy 8 sekund do setki

2. Spokojnie, z palcem w d..pie, rozpędzamy auto do setki choćby minutę

Napisano

> Ale gdzie są te podwyżki? Bo ja na stacjach widzę benzynę tańszą niż 2 miesiące temu. Zapasy?

W Lublinie sa no.gif

95 z 4.83 na 4.95 sick.gif

Napisano

> o ile dobrze słyszałem to była akcja na śląskim odcinku A4

> o ile dobrze widziałem kolein tam brak

> o ile dobrze pamiętam to pełno tam "miszczuf" lewego pasa którzy z prędkością 101km/h usiłują

> wyprzedzić pojazd jadący 100km/h

No akurat w tym to kierowcy ciężarówek są na pierwszym miejscu.

W PL problem z jazdą tylko prawym pasem polega na tym, że bywa ona czasami skrajnie niebezpieczna i nieekonomiczna.

I mnie nie chodzi o blokowanie lewego pasa... czyli jade lewym 110 i mam w rurze wydechowej że ktos z tyłu jedzie 140 i chce mnie wyprzedzić. Tak za coś takiego powinny być mandaty.

Ale jazda 140 w naszych warunkach teoretycznie zgodnie z przepisami czyli wyprzedzam i wracam na prawy kończy się tym że bardzo często trzeba ostro hamować bo ktoś z tyłu leci 150 i zwyczajnie tych na prawym pasie zamknie za tirem... i potem wleczesz się tak kilka kilometrów bo żaden z tyłu jadący szybciej nie pozwoli Ci wjechać... a wystarczy czasami tylko zdjąć na chwile noge z gazu.

Jazda na autostradzie lewym pasem bez jego blokowania z prędkościami w okolicy maksymalnej dopuszczonej nie czyni nikomu nic złego a według mnie jest znacznie bezpieczniejsza w przypadku gdy na prawym mamy same cięzarówki jadące w okolicach 90 w odstępach kilkuset metrów.

Krawiec

Napisano

> Nie to żeby zaprzeczyć, ale ciekaw jestem, ile gramów/mililitrów paliwa spali to samo auto w dwóch

> próbach?

> 1. Pedał dno i robimy 8 sekund do setki

> 2. Spokojnie, z palcem w d..pie, rozpędzamy auto do setki choćby minutę

Bardzo prosto to sprawdzić jak masz komputer w furze. Z praktyki, jak to w życiu bywa ekstremalne rozwiązania nie są najefektywniejsze. Gaz w podłogę robi generuje mniej więcej podobny wynik niż długotrwała jazda ze spalaniem 10-20% wyższym od średniego. Najefektywniej przyspieszać możliwie dynamicznie, w zakresie najwyższego momentu obrotowego, ale bez pałowania i ciągnięcia do odcięcia. Stestowane na dwóch turbo dieslach i jednej benzynie.

Napisano

> AFAIR najefektywniej jest przyspieszać przy przepustnicy otwartej w 70%.

no tak wink.gif....

Ale z ekonomią to nie ma nic wspólnego zeby.GIF....

Jak słyszę ,że opłaca się wciskać pedał do końca i dynamicznie osiągać prędkość to mnie śmiech zbiera.

Spróbujcie tego w mieście zeby.GIF ... 5 razy ruszysz dynamicznie i masz ASTRONOMICZNE spalanie smile.gif...

A ruszając bardzo delikatnie obchodząc się z pedałem gazu ... jakoś zużycia paliwa niewiele rośnie w porównaniu do utrzymywania prędkości

Napisano

W dieslu jak najbardziej zlosnik.gif

Napisano

Gdy jadę pustą autostradą w Niemczech, Austrii lub Chorwacji i z daleka widzę przed sobą jedyne auto na lewym pasie, to mam 80% pewności, że jedzie Polak. facepalm.gif

mar00ha

Napisano

> Spróbujcie tego w mieście ... 5 razy ruszysz dynamicznie i masz ASTRONOMICZNE spalanie ...

> A ruszając bardzo delikatnie obchodząc się z pedałem gazu ... jakoś zużycia paliwa niewiele rośnie

> w porównaniu do utrzymywania prędkości

Bo ogólnie sposób przyspieszania nie jest główną przyczyną nadmiernego zużycia paliwa. Zdecydowanie oszczędniej jest po prostu myśleć i patrzeć nie 5, a 500 metrów przed maskę i nie hamować - cutoff to podstawa ok.gif

Napisano

> Bo ogólnie sposób przyspieszania nie jest główną przyczyną nadmiernego zużycia paliwa.

> Zdecydowanie oszczędniej jest po prostu myśleć i patrzeć nie 5, a 500 metrów przed maskę i nie

> hamować - cutoff to podstawa

Dlatego rozwala mnie jak widać z daleka czerwone światło a każdy rwie przed siebie prosto na czerwone....

A cutoff zgadzam się.... hamowanie biegami to podstawa

Napisano

> Ale gdzie są te podwyżki? Bo ja na stacjach widzę benzynę tańszą niż 2 miesiące temu. Zapasy?

Podwyżki są w telewizorni... Wszelkiego rodzaju eksperci od rynku paliw to są chyba opłacani przez koncerny paliwowe aby prognozowali podwyżki... Bo tylko to potrafią... Nie pamiętam aby prognozowali obniżki (tak mówią o nich ale już jak ropa staniej).

Co do cen to 2 miechy temu chyba jednak było taniej:

Na 8 marca mamy noPB: 4,04 netto hurt

ON: 3,93 netto hurt

Na 8 stycznia było: noPB: 3,74 netto hurt

ON: 3,59 netto hurt

Krawiec

Napisano

> przy

> jednoczesnym spadku wolumentu sprzedanego paliwa...

Co to jest wolument?

Napisano

> Nie to żeby zaprzeczyć, ale ciekaw jestem, ile gramów/mililitrów paliwa spali to samo auto w dwóch

> próbach?

> 1. Pedał dno i robimy 8 sekund do setki

> 2. Spokojnie, z palcem w d..pie, rozpędzamy auto do setki choćby minutę

Zła próba.

Próba powinna brzmieć:

Ile spali auto na dystansie 2 km przy starcie zatrzymanym od zera do paczki na 2 metodach:

1. Lekko gaz i bardzo powoli przyspieszamy

2. Mocno gaz, przyspieszamy szybko i efektywnie do prędkości przelotowej, zapinamy najwyższy bieg i turlamy się do mety.

Właściwa odpowiedź - w drugim przypadku.

Napisano

> Spróbujcie tego w mieście ... 5 razy ruszysz dynamicznie i masz ASTRONOMICZNE spalanie ...

Tak właśnie jeżdżę.

Jeszcze nikt nie doszedł do moich wyników spalania. Zawsze wszelacy radcy mają minimum 0,5-lytra więcej...

Napisano

Rozumiemn, że słowo "przepustnica" należy rozumieć symbolicznie.

Mam w samochodzi dopiero co nabyte urządzenia wskazujące, m.in.

Chwilowe spalanie

Moc chwilowa w kW lub KM - IMO traktować to należy bardziej porównawczo niż dokładnie

Obciążenie - tu nie wiem w jakiej jednostce to jest podawane

Wychylenie przepustnicy - też nie wiem co to za jednostka

Ciśnienie doładowania w kP

Temperatura doładowywanego powietrza w *C

i kilka innych danych

No i dodatkowo

M.in. dzienne, parametry jazdy dotyczące ekonomiki jazdy

Nic tylko się bawić i uczyć.

Jak to ogarnę, to będę mistrzem świata w oszczędnej jeździe zlosnik.gif

Jak dojdę do jakichś ciekawych wniosków, to się pochwalę.

Jedno jest pewne, wskaźnik obciąźenia, ciśnienia doładowania i chwilowego zużycia paliwa obserwowany w tym samym czasiew daje do myślenia. Mam wrażenie, że ten cały ecodriving to o kant d potłuc.

Jak widzę rosnący nie przytomnie parametr obciążenia po zbyt wczesnym włączeniu wyższego biegu, to niczym panewka odczuwam ból w plecach wink.gif

Napisano

> Gdy jadę pustą autostradą w Niemczech, Austrii lub Chorwacji i z daleka widzę przed sobą jedyne

> auto na lewym pasie, to mam 80% pewności, że jedzie Polak.

> mar00ha

Juz taka nasza narodowa tradycja. Na gierkowce to samo mad.gif Czasem zjezdzaja ale to raczej jakis promil. Ja wtedy lubie wyprzedzic prawym pasem z wcisnietym klaksonem.

Napisano

> Tak właśnie jeżdżę.

> Jeszcze nikt nie doszedł do moich wyników spalania. Zawsze wszelacy radcy mają minimum 0,5-lytra

> więcej...

Bo pewnie hamują bez sensu i mają drogowe ADHD.

Napisano

Nie wiem gdzie to widzisz, bo ja na fakturach widze jednak te podwyzki.

W zeszlym tygodniu spostrzeglem tez, ze sa juz stacje gdzie nie ma benzyny ponizej 5zl.

Napisano

Ciekawe jest to, że w Libii zaczęli tłuc się i tego samego dnia na stacjach paliwo podrożało... podczas gdy zwyżkująca cena paliw dotyczy kontraktów na kwiecień...

To jeśli chodzi o paliwa. W kwestii jazdy lewym pasem to dojeżdżając do roboty przejeżdżam tak odcinek Piaski-Lublin i przyznaję się do tego bez bicia. Jadę w granicach V dozwolonej + niekiedy 20%.

Oczywiście jak widzę w lusterku zbliżające się auto jadące sporo szybciej ode mnie (o zgrozo, kto jeździ tym odcinkiem wie jak wygląda) to uciekam na prawy pas z nadzieją, że nie pogubię kół albo nie dostanę kamieniem.

Z przyjemnością jechałbym prawym pasem, gdyby ten nadawał się do czegokolwiek. Nie bawi mnie slalom między głębokimi dziurami, jazda za kimś kto te dziury omija z zawrotną prędkościa 50km/h i unikanie latających kamieni (chociaż te latają również na lewym pasie).

Do tego dochodzi włączanie się do ruchu na chama, tak że jadąc prawym pasem nie masz czasu ani na hamowanie, ani na ucieczkę na lewy...

Dopóki nie przebudują tego odcinka jeżdżę lewym zjeżdżając na prawy tylko w sytuacjach przymusu lub chęci bycia miłym i ustąpienia przejazdu.

Napisano

> Juz taka nasza narodowa tradycja. Na gierkowce to samo Czasem zjezdzaja ale to raczej jakis

> promil. Ja wtedy lubie wyprzedzic prawym pasem z wcisnietym klaksonem.

No to jest trochę bezcelowe IMO - 99% kretynów nie rozumie o Ci chodzi.

Napisano

A ja cały czas uważam, że obowiązek jazdy prawym pasem w obszarze zabudowanym jest kompletnie pozbawiony sensu.

Tym bardziej, że w obszarze zabudowanym można wyprzedzać jadąc prawym pasem.

Do tego często jest tak, że gdyby faktycznie trzymać się prawego pasa to często nie byłoby szans na szybką zmianę na lewy w celu skręcenia w lewo.

Do tego dochodzi bardzo gęsty ruch uliczny, który wręcz często uniemożliwia sprawną zmianę pasa.

Czy ktoś w ogóle próbował stale bezwzględnie trzymać się prawego pasa?

Patrząc na to jak wygląda ruch uliczny w centrum dużych miast gdzie co rusz są skrzyżowania, rozjazdy itp dochodzę do wniosku, że próba ciągłego trzymania się prawego pasa jest zwyczajnie niewykonalna.

Napisano

> A ja cały czas uważam, że obowiązek jazdy prawym pasem w obszarze zabudowanym jest kompletnie

> pozbawiony sensu.

> Tym bardziej, że w obszarze zabudowanym można wyprzedzać jadąc prawym pasem.

Nie pomyliłeś wątków?

Napisano

> Tu nie mówimy o mieście.

Wiem, że nie mówimy.

Napisano

> Tym bardziej, że w obszarze zabudowanym można wyprzedzać jadąc prawym pasem.

A to niby poza obszarem zabudowanym jest zakaz wyprzedzania prawym pasem? Można i w obszarze zabudowanym, można i poza nim.

Napisano

> A to w mieście są inne przepisy

Przepisy są te same, ale w mieście podczas dużego ruchu zajęte są zwykle wszystkie pasy i trudno mówić o bezsensownej jeździe lewym pasem.

Napisano

Są maniacy lewego pasa i takich trzeba tępić uzbroj_zlo.gif. Ale jazda lewym bo na prawym są dziury to czemu nie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.