Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pęknięta szyba - sama z siebie?

Featured Replies

Napisano

Dziś zauważyłem, że przednia szyba jest pęknięta.

Pęknięcie takie konkretne, zaczyna się pod wycieraczką pasażera i leci do góry przez ok 8cm.

Rozumiem, że do wymiany?

Nie przypominam sobie, żebym jakoś specjalnie zabiegał o rozbicie tej szyby - czyżby sama z siebie tak wzięła i se strzeliła?

A może w fordach c-max taka przypadłość to norma? Bo z tego co wiem, to ta szyba już nie jest oryginalna - wymieniano ją wcześniej.

Chciałbym załatwić wymianę z ac-pzu (nie mam pakietu autoszyba) - jak się załatwia takie rzeczy? Po prostu zgłasza się szkodę do jakiegoś agenta pzu?

Napisano

> Dziś zauważyłem, że przednia szyba jest pęknięta.

> Pęknięcie takie konkretne, zaczyna się pod wycieraczką pasażera i leci do góry przez ok 8cm.

> Rozumiem, że do wymiany?

Tak ok.gif

> Nie przypominam sobie, żebym jakoś specjalnie zabiegał o rozbicie tej szyby - czyżby sama z siebie

> tak wzięła i se strzeliła?

Zdarza się wink.gif

> A może w fordach c-max taka przypadłość to norma? Bo z tego co wiem, to ta szyba już nie jest

> oryginalna - wymieniano ją wcześniej.

> Chciałbym załatwić wymianę z ac-pzu (nie mam pakietu autoszyba) - jak się załatwia takie rzeczy? Po

> prostu zgłasza się szkodę do jakiegoś agenta pzu?

Jak z AC to warto włożyć oryginał. Jedź do ASO, w którym chciałbyś naprawiać, a oni załatwią formalności za Ciebie.

Ostatnio u siebie właśnie wymieniałem, to gość z ASO Hondy nawet zgłosił szkodę w moim imieniu, nic nie musiałem się martwić. Oddałem im auto, naprawili, sami załatwili wszystko z ubezpieczycielem.

Napisano

Uważaj - samoistne pękniecie = prawdopodobnie PZU się wypnie.

Krawiec

Napisano

samochód salonowy czy używka hmm.gif

Może auto nie ma odpowiedniej sztywności (powypadkowe) i są za duże naprężenia w okolicy szyby.

Opcja II ktoś może chciał wsadzić ulotkę podniósł wycieraczkę i nią puścił powodując uszkodzenie

Opcja III wadliwa szyba

Napisano

> Pęknięcie takie konkretne, zaczyna się pod wycieraczką pasażera i leci do góry przez ok 8cm.

Jak stare auto? Szyba klejona, czy na uszczelce?

Bo jeżeli klejona, to może być objaw korozji podszybia, która punktowo napierała na szybę i doprowadziła do jej pęknięcia.

Napisano

> Uważaj - samoistne pękniecie = prawdopodobnie PZU się wypnie.

> Krawiec

Zgadza się, lepiej sobie od razu przypomnieć, że jednak widziałeś kamień który to zrobił, oczywiście wystrzeliło go auto jadące z przeciwka.

Napisano

> Krawiec

To przyłoży cegłą i będzie git.

Napisano

> samochód salonowy czy używka

> Może auto nie ma odpowiedniej sztywności (powypadkowe) i są za duże naprężenia w okolicy szyby.

W dwóch moich salonowych autach pękły szyby. Brava i Roomster. I to w okresie roku-dwóch lat od zakupu. Widać nie ma reguły salonowy czy używka...

Napisano

może sama z siebie - niektóre konstrukcje są na tyle miękkie że za bardzo pracuje buda , może od klimy strzelić , od korozji pod szybą, od miliona innych czynników

zgłoś do PZU, że strzelił kamyk z innego auta i kuku się zrobiło - inaczej nie dostaniesz nic

Napisano

W matizach składanych w Polsce zakładano podkładki metalowo-gumowe pod szybą na czas schnięcia kleju ( w koreańczykach były plastykowe ). Z czasem blaszka zaczynała korodować i następowało naciskanie punktowe na szybę i w konsekwencji uzyskiwaliśmy "śliczne" jej pęknięcie. U siebie zdążyłem je wyjąć, ale z jedną miałem duży problem, tak spuchła.

Może u Ciebie też coś takiego nasi "fachowcy" zamontowali?

Napisano

> Krawiec

No cóż... Uwielbiam czytać teksty ludzi, którzy za przeproszeniem gówno wiedzą ale udają ekspertów.............

Ściągnij sobie ze strony www.pzu.pl OWU Autocasco i się dowiesz, że to ubezpieczenie obejmuje wszelkie ryzyka niezależne od woli kierującego pojazdem.

exor - zadzwoń na 801 102 102, zgłoś szkodę i czekaj na rzeczoznawcę waytogo.gif Dzwonić możesz dosłownie w każdej chwili bo Infolinia PZU jest czynna całą dobę zeby.GIF Jak źle wibierzesz, to po prostu poczekaj na pierwszego konsultanta i w kilku słowach wyjaśnij mu o co chodzi zeby.GIF Bez przeszkód zostaniesz przełączony do odpowiedniego działu 20.GIFok.gif

Napisano
  • Autor

> exor - zadzwoń na 801 102 102, zgłoś szkodę i czekaj na rzeczoznawcę Dzwonić możesz dosłownie w

> każdej chwili bo Infolinia PZU jest czynna całą dobę Jak źle wibierzesz, to po prostu

> poczekaj na pierwszego konsultanta i w kilku słowach wyjaśnij mu o co chodzi Bez przeszkód

> zostaniesz przełączony do odpowiedniego działu

Tak też właśnie zrobiłem po konsultacji z agentem ubezpieczeniowym. Jak się pzu wypnie to kij im w oko. Następnym razem zmienię ubezpieczyciela.

Napisano
  • Autor

> samochód salonowy czy używka

Używka, od "starszej osoby z niemiec" : )

Ale to chyba nie ma znaczenia. I tak gwarancji nie mam. Pozostaje mi to AC i choć stracę 10% zniżek na 2 lata to i tak się lepiej opłaca niż wydać to siano z własnej kieszeni.

Napisano
  • Autor

> Jak stare auto? Szyba klejona, czy na uszczelce?

> Bo jeżeli klejona, to może być objaw korozji podszybia, która punktowo napierała na szybę i

> doprowadziła do jej pęknięcia.

Fura ma 4 lata, więc może rdza go jeszcze nie bierze za bardzo. Chociaż z drugiej strony to ford, więc wszystko możliwe : )

Napisano

> Fura ma 4 lata, więc może rdza go jeszcze nie bierze za bardzo. Chociaż z drugiej strony to ford,

> więc wszystko możliwe : )

Po obejrzeniu sporej ilości względnie młodych samochodów u znajomego blacharza już nic mnie nie zdziwi.

Napisano
  • Autor

> zgłoś do PZU, że strzelił kamyk z innego auta i kuku się zrobiło - inaczej nie dostaniesz nic

Słaba opcja - pęknięcie jest od środka kabiny a nie od zewnątrz. Ten wałek nie przejdzie.

Napisano

> To przyłoży cegłą i będzie git.

Lepiej trochę poprawić wkrętakiem na początku szczeliny i powiedzieć, że zaczęło się od kamyka spod kół innego samochodu.

Napisano

Wszelkie ryzyka owszem ale związane z działaniem czynnika pochodzącego z zewnątrz lub wewnątrz pojazdu. Jak czynnika nie było to nie ma odpowiedzialności. Znam kilka przypadków z autopsji gdzie ubezpieczyciel sie wypinał (nie tylko PZU) stwierdzając brak czynnika powodującego uszkodzenie.

Zresztą ktoś już napisał co należy zrobić...

Krawiec

Napisano

> Nie przypominam sobie, żebym jakoś specjalnie zabiegał o rozbicie tej szyby - czyżby sama z siebie

> A może w fordach c-max taka przypadłość to norma? Bo z tego co wiem, to ta szyba już nie jest

> Chciałbym załatwić wymianę z ac-pzu (nie mam pakietu autoszyba) - jak się załatwia takie rzeczy? Po

przecież szybę przednią możesz kupić od 300-450zł za używkę

a nową od 500-650zł więc nie rób kombinacji... bo 10% na zniżkach przez 2lata i kupa czasu straconego na załatwianie formalności wyjdzie drożej.

Jak na razie możesz jeździć z pękniętą. Co by dalej nie pękało możesz delikatnie zarysować pęknięcie (diamentowym frezem) na jego końcu pod kątem 90 stopni oczywiście. Ja zrobiłem tak w iveco i dalej nie idzie.

Napisano

> przecież szybę przednią możesz kupić od 300-450zł za używkę

> a nową od 500-650zł więc nie rób kombinacji... bo 10% na zniżkach przez 2lata i kupa czasu

> straconego na załatwianie formalności wyjdzie drożej.

We fijordzie jest grzana szyba - sporo droższa.

> Jak na razie możesz jeździć z pękniętą. Co by dalej nie pękało możesz delikatnie zarysować

> pęknięcie (diamentowym frezem) na jego końcu pod kątem 90 stopni oczywiście. Ja zrobiłem tak

> w iveco i dalej nie idzie.

Cenna rada - szczególnie jak trafisz na policial.gif służbistę i pozbędziesz się DR. ok.gif

Napisano
  • Autor

> przecież szybę przednią możesz kupić od 300-450zł za używkę

ok, powiedzmy, że chcę nową : )

> a nową od 500-650zł więc nie rób kombinacji... bo 10% na zniżkach przez 2lata i kupa czasu

> straconego na załatwianie formalności wyjdzie drożej.

Nie liczyłem dokładnie, ale wg tego co piszą na innym forum taka szybka to trochę droższa jest...

http://fordforum.pl/showthread.php?t=87191&langid=1

> Jak na razie możesz jeździć z pękniętą. Co by dalej nie pękało możesz delikatnie zarysować

> pęknięcie (diamentowym frezem) na jego końcu pod kątem 90 stopni oczywiście. Ja zrobiłem tak

> w iveco i dalej nie idzie.

Jeżdżę. Nie widać tego za bardzo.

Napisano
  • Autor

> Cenna rada - szczególnie jak trafisz na służbistę i pozbędziesz się DR.

Dokładnie, zwłaszcza, że auto ma blachy skądśtam. Brać wolne w robocie i dymać 200km po to żeby odebrać DR - słaby temat.

Napisano

> Cenna rada - szczególnie jak trafisz na służbistę i pozbędziesz się DR.

JA to nie wiem ,ze wszystkich tu na forum policial.gif zatrzymują non stop? Może warto się zastanowić czy nie jesteście prześladowani.

A może po prostu duża część osób to zwykłe "trzęsidupki"???

Policjanci to też ludzie, jak nie będziesz cwaniaczył i kozaczył to co najwyżej zwróci Ci uwagę, że szyba pęknięta i pasowało by z nią zrobić porządek.

A kombinowanie na ubezpieczalnie to widzę ,ze kolega popiera?

Napisano

> ok, powiedzmy, że chcę nową : )

> Nie liczyłem dokładnie, ale wg tego co piszą na innym forum taka szybka to trochę droższa jest...

> http://fordforum.pl/showthread.php?t=87191&langid=1

> Jeżdżę. Nie widać tego za bardzo.

może czasami warto poświęcić jeden dzień w pracy i wybrać się np. tu

No zawsze można iść na łatwiznę i lecieć do najbliższego ASO ale wygoda kosztuje... pozdro

Napisano

Ha mi wczoraj chyba w tym samym miejscu strzeliła ale raczej od kamienia zlosnik.gif

Ale zapytam inaczej.

Czy jeśli zgłoszę szkodę szybko, 27 marca kończy mi się polisa AC to zdążą mi to zrobić i mogę złożyć wypowiedzenie jeszcze? I tak przechodzę do innego ubezpieczyciela raczej. W allianz nie ma utraty zniżek, tylko jednorazowa dopłata.

Napisano

> JA to nie wiem ,ze wszystkich tu na forum zatrzymują non stop? Może warto się zastanowić czy nie

> jesteście prześladowani.

> A może po prostu duża część osób to zwykłe "trzęsidupki"???

> Policjanci to też ludzie, jak nie będziesz cwaniaczył i kozaczył to co najwyżej zwróci Ci uwagę, że

> szyba pęknięta i pasowało by z nią zrobić porządek.

wiesz że kontrola trafi się w najgorszym możliwym momencie grinser006.gif

prosty przykład z życia, ojciec jeździł 5lat bez kratki i wbitego LPG do DR, kontrolowany kilka razy, zero problemów

kupiłem od niego furę, pojechałem po piwo na SK i o mało auto nie wróciło na lawecie

od tego czasu staram się pilnować takich pierdół hehe.gif

mnie szyba w astrze pękła też sama, nie wiem może gdzieś było uszkodzenie od kamienia i poszło

na pewno pomogło słońce, auto stało na wschód, rano przypiekło po zimnej nocy i poszło oslabiony.gif

Napisano

> wiesz że kontrola trafi się w najgorszym możliwym momencie

> prosty przykład z życia, ojciec jeździł 5lat bez kratki i wbitego LPG do DR, kontrolowany kilka

> razy, zero problemów

w jaki sposób przechodził coroczne badanie techniczne? hmm.gif

Napisano

> w jaki sposób przechodził coroczne badanie techniczne?

a to jakiś problem w PL ? oslabiony.gif

Napisano

> Słaba opcja - pęknięcie jest od środka kabiny a nie od zewnątrz. Ten wałek nie przejdzie.

Też tak miałem przy korozji słupka. Rano była kreska 5 cm. Gdy wystawiłem wóz z garażu, w którym było 16 stopni, na pełne słońce, w kilka minut krecha poleciała przez cała szybę.

Napisano

Mi też pękła szyba sama z siebie. Wieczorem zaparkowałem jak zawsze. Rano wsiadam i widzę kreskę wychodzącą spod uszczelki. Szybę wymieniałem 11 miesięcy wcześniej na własny koszt. Nie miałem ubezpieczenia szyby, a na AC Felka już za stara. Reklamacja została uznana jako wada materiałowa. Brak śladów korozji na słupkach i podszybiu. Zapłaciłem tylko za nową uszczelkę.

Napisano

Zdarza się a nasze drogi temu sprzyjają. Szyba wklejana to element konstrukcyjny karoserii. Jeśli jest uszkodzony należy wymienić, opis uszkodzenia mniej więcej określa z jakiego powodu do niego doszło. (naprężenia)

Należy mieć świadomość, że do takiego pęknięcia może dojść nawet wtedy gdy zbyt gwałtownie wjedziemy np jednym kołem na krawężnik. To tylko auto i dodatkowo bez ramy więc nie ma się co dziwić grinser006.gif Jeśli chodzi o ubezpieczenie ostatnio znajomy ubezpieczył już po pęknięciu i mu wymienili (nie wiem dokładnie jak to zrobił dla mnie to dziwne podejście ubezpieczyciela)

Napisano

Oczywiście, że do wymiany. Nie przejdziesz badania technicznego, żaden diagnosta nie wbije Ci swojej Pieszczątki w dowodzie rejestracyjnym z pękniętą szybą.

Miałem coś takiego w starej Astrze F, tylko że pęknięcie, które zaczynało się na podszybiu (jak u Ciebie) skręciło i szło pod wycieraczkami w obu kierunkach.

Powód? RDZA. Oprócz wymiany szyby, niezbędna była również wizyta u blacharza. U ciebie - IMHO - może być to samo.

Pozdr.

Napisano

Mialem to samo. szyba pekła od krawedzi. Pod szyba pojawił sie burchel rdzy, co prawdopodobnie spowodowało pekniecie szyby. Teoria nie jest moja, tylko warsztatu, ktory zmienial szybe zlosnik.gif

Napisano

> Mialem to samo. szyba pekła od krawedzi. Pod szyba pojawił sie burchel rdzy, co prawdopodobnie

> spowodowało pekniecie szyby. Teoria nie jest moja, tylko warsztatu, ktory zmienial szybe

prawdopodobna, po wyjęciu szyby warto dokładnie oczyścić miejsca korozji i zabezpieczyć. Często taka wada występuje w starszych golfa 3 oraz matizach grinser006.gif

• 1 rok później...
Napisano

Właśnie dziś z rana żona mi oznajmiła, że mamy przyjemność być potraktowani przez naturę rzeczy w ten sposób. Szyba przednia pękła.

Ale znalazłem taki oto warsztat. Spróbuję się czegoś dowiedzieć:

http://www.auto-glass.waw.pl/naprawa-szyb.html

Napisano

> Właśnie dziś z rana żona mi oznajmiła, że mamy przyjemność być potraktowani przez naturę rzeczy w

> ten sposób. Szyba przednia pękła.

> Ale znalazłem taki oto warsztat. Spróbuję się czegoś dowiedzieć:

> http://www.auto-glass.waw.pl/naprawa-szyb.html

w maksie ? masz grzaną ?

na allegro widzę zwykłe po 350-400zł ok.gif

Napisano

> w maksie ?

Tak.

> masz grzaną ?

Nie. Ale mam w niej jakiś tam czujnik deszczu.

> na allegro widzę zwykłe po 350-400zł

Rokuje toto...?

Napisano

> Tak.

hmm.gif czyli dni mojej są policzone wink.gif

> Nie. Ale mam w niej jakiś tam czujnik deszczu.

> Rokuje toto...?

niewiem.gif w poprzednim aucie pojechałem do pkt i za 450zł wyjechałem z nową szybą i jakąś tam gwarancją, przez następne 2lata nic sie nie działo

widzę że te tanie szyby to jakiś import z USA hmm.gif

Napisano

> Wszelkie ryzyka owszem ale związane z działaniem czynnika pochodzącego z zewnątrz lub wewnątrz

> pojazdu. Jak czynnika nie było to nie ma odpowiedzialności. Znam kilka przypadków z autopsji

> gdzie ubezpieczyciel sie wypinał (nie tylko PZU) stwierdzając brak czynnika powodującego

> uszkodzenie.

> Zresztą ktoś już napisał co należy zrobić...

> Krawiec

Dokładnie, dlatego zawsze wypytują jak to się stało

Napisano

> czyli dni mojej są policzone

> w poprzednim aucie pojechałem do pkt i za 450zł wyjechałem z nową szybą i jakąś tam gwarancją,

> przez następne 2lata nic sie nie działo

> widzę że te tanie szyby to jakiś import z USA

Umówiłem się tutaj. Zgłosiłem szkodę do ubezpieczyciela (Axa). Okazuje się, że Axa współpracuje z tą firmą, więc generalnie robota + faktura = refundacja.

Napisano

od dziś nie odpalaj na maksa grzania szyby jak jest bardzo zimno albo masz na szybie szron. Widziałem już kilka szyb rozwalonych z tego powodu. Zaczynają pękać właśnie na dole przy nawiewach.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie, dlatego zawsze wypytują jak to się stało

mnie pzu nie pytalo.

wymienili bez szemrania.

czesc znizek stracilem na 2 lata.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.