Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo MKIII vs Passat B5FL ?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Od dłuższego czasu poszukuję Mondeo MK3 po 2003r po lifcie w kombi z silnikiem benzynowym 2.0 (od bidy 1.8) z uwagi na przystępną cenę aut używanych, stosunkowo nieduże koszty eksploatacji (zawieszenie itp typowe usterki eksploatacyjne), komfort itp ale niestety to co oferuje rynek to często gęsto już ze zdjęć razi kręconym licznikiem itp... a rodzynki albo sie szybciutko rozchodzą albo ceny zaporowe albo w automacie smile.gif albo kolor żonie nie odpowiada sciana.gifhehe.gif itp... i tak sie zaczynam zastanawiać czy nie poszerzyć horyzontu o Passata B5FL gdyż jest ich jak psów, chociaż pewnie za pewny egzemplarz też trzeba ładnie dopłacić ;-) no ale jeśli już Passat to z jakim silnikiem? 1.9TDI czy też benzynka? W Fordzie szukam benzynki z uwagi na marne opinie o silnikach diesla i dużą awaryjność... ale w VW jest już chyba lepiej...?

Do tej pory użytkowałem tylko Fordy i znam mniej więcej koszty eksploatacji i bolączki a jak jest z Paskami? Dużo drożej wychodzi eksploatacja, jakie są ich bolączki itp?

Z góry dzięki

Pozdrawiam.

Napisano

Z passkami tak samo jak z mondeo jest ich sporo ale jak zaczynasz szukac konkretnie to za zadbany egzemplarz trzeba zaplacic.

Napisano

Juz predzej znajdziesz jakies Mondeo niz Paska, poza tym bedzie za te same pieniadze ze 2 lata mlodszeok.gif

Napisano

gdyby Cie interesował passek to kolega z ak sprzedaje takiego rodzynka bez kręconych liczników i jest 1 właścicielem od nowości

ok.gifłotomoto smile.gif

Napisano

> gdyby Cie interesował passek to kolega z ak sprzedaje takiego rodzynka bez kręconych liczników i

> jest 1 właścicielem od nowości

> łotomoto

potwierdzam. warto się zainteresować waytogo.gif

Napisano

> gdyby Cie interesował passek to kolega z ak sprzedaje takiego rodzynka bez kręconych liczników i

> łotomoto

teoretycznie drugim, ale pierwszym był tata, więc auto od nowości w rodzinie wink.gif

Napisano

> teoretycznie drugim, ale pierwszym był tata, więc auto od nowości w rodzinie

Tak z ciekawosci, to jest w ogole jakies zainteresowanie autem?

Mam na mysli podanie oryginalnego przebieguok.gif

Napisano

> łotomoto

nie moja sprawa, ale 9 letni pasek, z taaakim przebiegiem i to zrobionym w Polsce....i za taaką kase?

ja dziękuję...

Napisano

> nie moja sprawa, ale 9 letni pasek, z taaakim przebiegiem i to zrobionym w Polsce....i za taaką

> kase?

> ja dziękuję...

co powiesz w takim razie na 14stoletniego golfa III za 7 tysięcy? zlosnik.gif

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=284740793&page=0&vc=1

Napisano

> nie moja sprawa, ale 9 letni pasek, z taaakim przebiegiem i to zrobionym w Polsce....i za taaką

> kase?

> ja dziękuję...

Ile pasków jezdzi z wiekszymi przebiegami i ludzie chwala na potege. Kolega jest uczciwy o auto dbal , wiec moze znajdzie sie ktos realnie oceniajacy rynek samochodow uzywanych i kupi.

Chociaz u nas sami fantasci wierzacy ze auta te moga miec po 150tys najechane, takie auta to malo kiedy na ogloszenia wchodza.

Napisano

> co powiesz w takim razie na 14stoletniego golfa III za 7 tysięcy?

> http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=284740793&page=0&vc=1

ostatnio kolega takiego ledwo sprzedal...tyle ze benzyna z gazem za 2900. auto mialo cos kole 230kkm, klime i dobrze dzialającą IG

no ale jak to ktoś powiedział: auto warte tyle, ile ktoś za nie zapłaci...

ale mam tez kolege, co chce sprzedac astre II z połroczną sekwecją, klimą itd...z 1999 za... 12kzl:)

no i sprzedaje ją juz z 3 miechy...

Napisano

> Witam!

> Od dłuższego czasu poszukuję Mondeo MK3 po 2003r po lifcie w kombi z silnikiem benzynowym 2.0 (od

> bidy 1.8) z uwagi na przystępną cenę aut używanych, stosunkowo nieduże koszty eksploatacji

> (zawieszenie itp typowe usterki eksploatacyjne), komfort itp ale niestety to co oferuje rynek

> to często gęsto już ze zdjęć razi kręconym licznikiem itp... a rodzynki albo sie szybciutko

> rozchodzą albo ceny zaporowe albo w automacie albo kolor żonie nie odpowiada itp... i tak

> sie zaczynam zastanawiać czy nie poszerzyć horyzontu o Passata B5FL gdyż jest ich jak psów,

> chociaż pewnie za pewny egzemplarz też trzeba ładnie dopłacić ;-) no ale jeśli już Passat to z

> jakim silnikiem? 1.9TDI czy też benzynka? W Fordzie szukam benzynki z uwagi na marne opinie o

> silnikach diesla i dużą awaryjność... ale w VW jest już chyba lepiej...?

> Do tej pory użytkowałem tylko Fordy i znam mniej więcej koszty eksploatacji i bolączki a jak jest z

> Paskami? Dużo drożej wychodzi eksploatacja, jakie są ich bolączki itp?

> Z góry dzięki

> Pozdrawiam.

zajrzyj na mkp, tam raz na jakis czas ktos sprzedaje dobrego mondeo

Napisano

> kase?

> ja dziękuję...

na Twoją prośbę mogą Ci skręcić go na 120 jak chcesz ok.gif wtedy cena będzie ok? facepalm.gif

Gdybyś był zainteresowany takim autem i porozmawiał z właścicielem co do $ byś się dogadał na pewno waytogo.gif

Napisano

> kase?

> ja dziękuję...

lepszy jest walony z kazdej strony, sprowadzony od dziadka z niemiec, co jezdzil do kosciola i zrobil tylko 180tys, a na mobile.de wczesniej stal z przebiegiem 500 tys zeby.GIF

Napisano

> Ile pasków jezdzi z wiekszymi przebiegami i ludzie chwala na potege. Kolega jest uczciwy o auto

> dbal , wiec moze znajdzie sie ktos realnie oceniajacy rynek samochodow uzywanych i kupi.

> Chociaz u nas sami fantasci wierzacy ze auta te moga miec po 150tys najechane, takie auta to malo

> kiedy na ogloszenia wchodza.

no niestety.

Napisano

> Tak z ciekawosci, to jest w ogole jakies zainteresowanie autem?

> Mam na mysli podanie oryginalnego przebiegu

jakbym go skrecil to na pewno byloby wieksze hehe.gif

Napisano

> jakbym go skrecil to na pewno byloby wieksze

Widzisz trzeba bylo tak zrobic, auto jak niezle to klienic byliby zadowoleni. Przebieg nieduzy, stan lepszy niz wielu z niemiec.

A ludzie pozniej narzekaja, ze liczniki sie kreci, wiec moja rada jest taka. Moze malo popularna ale daj sobnie chwile na wstrzymanie zdejmij ogloszenie, cofnij licznik i zmien numer telefonu. Szybko sprzedasz.

Napisano

> Widzisz trzeba bylo tak zrobic, auto jak niezle to klienic byliby zadowoleni. Przebieg nieduzy,

> stan lepszy niz wielu z niemiec.

> A ludzie pozniej narzekaja, ze liczniki sie kreci, wiec moja rada jest taka. Moze malo popularna

> ale daj sobnie chwile na wstrzymanie zdejmij ogloszenie, cofnij licznik i zmien numer

> telefonu. Szybko sprzedasz.

brak slow facepalm.gif

moze to dziwnie zabrzmi, ale ja jestem uczciwym czlowiekiem.

a tak zupelnie na marginesie, to myslisz, ze ciezko jest sprawdzic w ASO po VINie, ze to auto ostatni przeglad mialo przy 294 tys? hehe.gif

Napisano
  • Autor

> zajrzyj na mkp, tam raz na jakis czas ktos sprzedaje dobrego mondeo

No własnie nic a nic nie ma w temacie... Diesle co chwile wpadają a benzyniaków niet...

Napisano

> brak slow

> moze to dziwnie zabrzmi, ale ja jestem uczciwym czlowiekiem.

> a tak zupelnie na marginesie, to myslisz, ze ciezko jest sprawdzic w ASO po VINie, ze to auto

> ostatni przeglad mialo przy 294 tys?

Coz poradze takie sa realia, ze ucziwym ciezko jest. Bo kupujacy to fantasci slepo zapatrzeni w to co pokazuje licznik w samochodzie. Niepatrzac na ogolny stan samochodu.

Wiec tak pewnie 2 sprawdzi a 3 nie i wezmie. Ale faktycznie jezeli Ty robiles ten przeglad to latwo bedzie udowodnic Ci cofniecie licznika a na to juz sa paragrafy.

Napisano

> No własnie nic a nic nie ma w temacie... Diesle co chwile wpadają a benzyniaków niet...

A ile chcesz przenzaczyc na takie auto, bo moze warto w niemczech sie rozejrzec za samochodem. Nie bylo problemow swego czasu z benzynowymi wersjami bo wszyscy diesle wymiatali.

Napisano
  • Autor

> brak slow

> a tak zupelnie na marginesie, to myslisz, ze ciezko jest sprawdzic w ASO po VINie, ze to auto

> ostatni przeglad mialo przy 294 tys?

No i gitara ok.gif Większość sprzedających samochody niestety kombinuje z przebiegiem, książką serwisową itp itp... może w końcu się za to wezmą banned.gif Uczciwych jak ze świeczką...

Jeśli autko zajeżdża do ASO to jest jak najbardziej do sprawdzenia...

Nie wiem jak w VW ale w Fordzie jest troche kicha.. aut sprowadzanych z Niemiec, Szwajcarii itp. niestety nie da rady sprawdzić z pomoca polskiego Forda, jedynie to co pochodzi z polskich salonów ale to też tylko do czasu gwarancyjnych przeglądów bo później mało kto odwiedza aso... Szwedzkie auta za to bez problemu idzie sprawdzić z poziomu internetu...

Napisano
  • Autor

> A ile chcesz przenzaczyc na takie auto, bo moze warto w niemczech sie rozejrzec za samochodem. Nie

> bylo problemow swego czasu z benzynowymi wersjami bo wszyscy diesle wymiatali.

A ze 20kpln albo ciut lepiej...

Napisano

> Witam! (...)

> Z góry dzięki

> Pozdrawiam.

Mam MKIII 2.0 tdci 85kw 11.2003. Auto bardzo przyjemne w eksploatacji, raczej bezproblemowe. Z dieslami to jest tak - jak chcesz dużo (pow. 40kkm/rocznie) jeździć to kup - bo nawet wymiana koła dwumasowego będzie się kalkulować. Dla mniejszych przebiegów temat diesla jest dyskusyjny. Co do TDI - głośny, raczej oszczędny, nudny traktor... smile.gif

Jeżeli jesteś zdecydowany, to w mojej opinii lepsze niż VW Passat 3bg, bo:

- PASSAT ma droższe w eksploatacji (droższe i częstsze naprawy) przednie zawieszenie

- PASSAT ma droższe ubezpieczenie

- PASSAT będzie trudniejszy jeszcze do znalezienia (niestety - dobre auto zawsze kosztuje).

+ PASSAT ma opony 195/65/15, które są tańsze niż 205/55/16 w Mondeo

+ PASSATa bedzie łatwiej sprzedać (mniejszy spadek wartości, większe "zaufanie" do VW)

Nie wiem, jak bedziesz samochód serwisował, ale ASO FORDa jest tańsze niż ASO VW. Silniki benzynowe w VW nie są ciekawe - 1.8T pali jak smok, 1.6 jest za słaby. Popatrz jeszcze za Toyotą Avensis T25. Fajne auto, bardzo przyzwoite silniki benzynowe.

Napisano

> lepszy jest walony z kazdej strony, sprowadzony od dziadka z niemiec, co jezdzil do kosciola i

> zrobil tylko 180tys, a na mobile.de wczesniej stal z przebiegiem 500 tys

ogladalem Twoje ogloszenie (z ciekawosci bo nie szukam) i wyglad wnetrza pokazuje jak zaklamany jest rynek uzywek. Widac ze wnetrze bez oznak nadmiernego zuzycia (tyle z foto widzialem), a na allegro spokojnie mozna znalezc takie, ktore maja 180kkm i wygladaja gorzej.

Zreszta - powodzenia, nie tak dawno sprzedawalem A3 w nowej budzie z 2.0 TDI, na szafie 184kkm i zainteresowanie marne. Na szczescie poszlo, ale to co Tata sie nasluchal od kupujacych - nie wiem czy sie rotfl.gif czy beksa.gif. Ludzie chca zeby auto za 1/5 ceny w wieku 8 lat bylo jak nowe, a serio fura byla utrzymana. facepalm.gif

Napisano

> No i gitara Większość sprzedających samochody niestety kombinuje z przebiegiem, książką serwisową

> itp itp... może w końcu się za to wezmą Uczciwych jak ze świeczką...

> Jeśli autko zajeżdża do ASO to jest jak najbardziej do sprawdzenia...

> Nie wiem jak w VW ale w Fordzie jest troche kicha.. aut sprowadzanych z Niemiec, Szwajcarii itp.

> niestety nie da rady sprawdzić z pomoca polskiego Forda, jedynie to co pochodzi z polskich

> salonów ale to też tylko do czasu gwarancyjnych przeglądów bo później mało kto odwiedza aso...

> Szwedzkie auta za to bez problemu idzie sprawdzić z poziomu internetu...

w Fordzie nie ma szans, chyba, ze po konkretnych ASO bedziesz dzwonil.

VW ma chyba baze europejska, wiec nie ma z tym problemu.

Napisano

> jakbym go skrecil to na pewno byloby wieksze

Z ciekawosci pytam, bo sie przymierzam do sprzedazy swojej Primery z 250 tys przebiegu.

Ale cos czuje, ze zrobie duzy przeglad i ojciec ja ode mnie wezmieok.gif

Bo jak mam sie za pare groszy uzerac z baranami to mi sie nie chce...

Napisano

> łotomoto

Troche nie w temacie - trzymaja cene te passaty, ze az strach. Niedlugo bede sprzedawal matrixa i za auto w tym samym wieku (aczkolwiek pierwsza rejestracja w 2003) z, rowniez prawdziwym, przebiegiem 200 kkm, rowniez w idealnym (jak na 200 kkm) stanie bede chcial 11-12 - przeciez to polowa ceny tego passata! W srodku matryca jest wieksza od paska... A ze brzydka?? smile.gif

Napisano

> Z ciekawosci pytam, bo sie przymierzam do sprzedazy swojej Primery z 250 tys przebiegu.

> Ale cos czuje, ze zrobie duzy przeglad i ojciec ja ode mnie wezmie

> Bo jak mam sie za pare groszy uzerac z baranami to mi sie nie chce...

jezdzij nia dalej, az sie nie rozsypie, bo nie warto sprzedawac za grosze.

gdyby nie to, ze woze nim powietrze i nie jest mi potrzebne tak duze auto to bym go nie sprzedawal.

Napisano

>przeciez

> to polowa ceny tego passata!

druga polowa ceny to respekt przed sasiadem, a to jest bezcenne zlosnik.gif

Napisano

> druga polowa ceny to respekt przed sasiadem, a to jest bezcenne

No ale o to wlasnie chodzi aby sasiad sie zagotowal hehe.gif

Napisano

> No ale o to wlasnie chodzi aby sasiad sie zagotowal

w jakim my kraju zyjemy, ze sasiad sie gotuje na widok prawie 10 letniego, nudnego jak flaki z olejem kombiaka zeby.GIF

Napisano

> w jakim my kraju zyjemy, ze sasiad sie gotuje na widok prawie 10 letniego, nudnego jak flaki z

> olejem kombiaka

Biednym i przykrym zlosnik.gif gdzie auto jest wyznacznikiem luksusu i powodzenia w zyciu, trzeba sie pokazac a sasiad dobrze jak tylko zbieleje z zazdrosi bo niekiedy go poniesie i wyjdzie z zalozenia ze jak ja nie mam to on tez nie bedzie mial a pozniej autko porysowane dookola.

Napisano

No właśnie - na Twojej uczciwości skorzysta jakiś handlarz.

Przeciętny klient nie kupi, bo stwierdzi, że przebieg ogromny i lepiej kupić od dziadka z Niemiec co to ma 120-150 kkm. Kupi handlarz, skręci przebieg i auto pójdzie w lud z dumnym 120 kkm na liczniku.

Sprawdzenie w ASO ? Panie, ASO to zło, za samo wejście pińcet kasują, a nic się nie znają, Zenek w stodole robi lepiej niż ASO.

Napisano

> jezdzij nia dalej, az sie nie rozsypie, bo nie warto sprzedawac za grosze.

Za grosze nie sprzedam bo znam auto od poczatku, ale w razie czego ojciec pewnie wezmieok.gif

Poza tym troche mi sie juz znudzilo zlosnik.gif

Napisano

> No właśnie - na Twojej uczciwości skorzysta jakiś handlarz.

chyba nie, bo za duzo za niego chce 270751858-jezyk.gif

> Sprawdzenie w ASO ? Panie, ASO to zło, za samo wejście pińcet kasują, a nic się nie znają, Zenek w

> stodole robi lepiej niż ASO.

sa ludzie, ktorym mozna wcisnac taka bajke ? yikes.gif

Napisano

> chyba nie, bo za duzo za niego chce

Miesiąc, dwa i zejdziesz z ceny.

> sa ludzie, ktorym mozna wcisnac taka bajke ?

Tak. Są tacy, którzy sprawdzają auto w ASO po zakupie - popatrz tutaj

Napisano

> teoretycznie drugim, ale pierwszym był tata, więc auto od nowości w rodzinie

Cena atrakcyjna, jakbym miał większą płynność finansową, brałbym w ciemno.

Napisano

A tak zapytam z ciekawości - czy poza przebiegiem i ceną coś jeszcze przeszkadzało potencjalnym kupującym?

Napisano

> Miesiąc, dwa i zejdziesz z ceny.

Piszesz o tym pasku z otomoto? Cena bardzo atrakcyjna, Stilo bym

sprzedał za 18 tys. dopłacam 5 tys. i mam mojego wymarzonego paska smile.gif

Tylko najpierw musiałbym znaleźć kupca na Stilona zlosnik.gif

Napisano

> Piszesz o tym pasku z otomoto? Cena bardzo atrakcyjna, Stilo bym

> sprzedał za 18 tys. dopłacam 5 tys. i mam mojego wymarzonego paska

> Tylko najpierw musiałbym znaleźć kupca na Stilona

Mam nadzieje, ze zartujesz zlosnik.gif

Napisano

> Piszesz o tym pasku z otomoto? Cena bardzo atrakcyjna, Stilo bym

> sprzedał za 18 tys. dopłacam 5 tys. i mam mojego wymarzonego paska

> Tylko najpierw musiałbym znaleźć kupca na Stilona

Da się zorganizować zeby.GIF Znajomy szuka

Jaki stan ogólny i kolor?

Napisano

> Da się zorganizować Znajomy szuka

> Jaki stan ogólny i kolor?

Raty leasingowe kończą się w kwietniu, musiałbym mieć gwarancję,

że ten Pasek nie zniknie do maja-czerwca... Stan dobry+ kolor srebrny 5d 120 KM MJ smile.gif

Napisano

> Mam nadzieje, ze zartujesz

Nie, nie żartuję. Zawsze chciałem mieć VW tylko nie było mnie na niego

stać. Jak kupowałem Stilo, to rozważałem też VW B6 ale koszty utrzymania

silnika V6 i ogólnie auta jako takiego mnie przerażały. A tutaj koszty

utrzymania będą praktycznie identyczne jak mojego Stilo. Przebieg

mnie nie interesuje, bo ten silnik przejedzie i 800 tys. km. Ważna

buda, dobra widoczność przez szyby, małe spalanie, pojemność (kombi!!),

jest Climatronic, ja mam ręczną, jest ESP ja nie mam, nie ma chyba

tempomatu, ale pewnie można dołożyć jak w Stilo smile.gif

Napisano

A te Passaty nie miały przypadkiem zawieszenia kosztogennego? hmm.gif

Napisano

> Raty leasingowe kończą się w kwietniu, musiałbym mieć gwarancję,

> że ten Pasek nie zniknie do maja-czerwca... Stan dobry+ kolor srebrny 5d 120 KM MJ

Tego nikt nie zagwarantuje. Znając właściciela i jego podejście do samochodów podejrzewam, że raczej zniknie dosyć szybko -czego szczerze mu życzę zlosnik.gif Sam się przez chwilę zastanawiałem ...a ja nawet nie lubię diesel'i, passatów i nie potrzebuję kombi zlosnik.gif

Napisano

> A te Passaty nie miały przypadkiem zawieszenia kosztogennego?

To juz zalezy od pojecia kosztogenny zlosnik.gif

Raczej standardowy wielowahacz jakich wiele...

Napisano

Jasne blok i tloki zniosa 800tys ale osprzet juz nie. Wiec trzeba podejsc realistycznie zlosnik.gif

Napisano

> Znając właściciela i jego podejście do samochodów podejrzewam, że

> raczej zniknie dosyć szybko -czego szczerze mu życzę

co przez to rozumiesz? smile.gif

> Sam się przez chwilę zastanawiałem ...a

> ja nawet nie lubię diesel'i, passatów i nie potrzebuję kombi

a impreza nie miala byc w kombi? wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.