Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ksenony

Featured Replies

Napisano

Taka lampa

lampa1.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Wsadzam hidy, nie ma spryskiwaczy ani samopoziomowania.

Legalne czy nie ?

Napisano

> Taka lampa

> Uploaded with ImageShack.us

> Wsadzam hidy, nie ma spryskiwaczy ani samopoziomowania.

> Legalne czy nie ?

nielegalne, ale jak dobrze wyregulujesz to nikogo nie oślepiasz.

soczewka + ksenon daje radę.

Jeśłi nie dasz niczego bardziej niebieskiego niż 4300K, to nikt oprócz diagnosty, który zajrzy pod maske nie będzie w stanie powiedzieć czy ty masz hidy czy nie. A jak będzie Ci się chciało i schowasz przetwornicę do wnętrza lampy* (po uprzednim jej rozklejeniu) to absolutnie nikt nie będzie miał pojęcia, że masz niehomologowane źródło światła.

* od razu zaznaczam, że nie do każdego reflektora się zmieści.

Niemniej znam takich delikwentów, którzy zmieścili.

Napisano

Nie

I nie ma żadnego "ale"

Napisano
  • Autor

> nielegalne, ale jak dobrze wyregulujesz to nikogo nie oślepiasz.

> soczewka + ksenon daje radę.

> Jeśłi nie dasz niczego bardziej niebieskiego niż 4300K, to nikt oprócz diagnosty, który zajrzy pod

> maske nie będzie w stanie powiedzieć czy ty masz hidy czy nie.

Tak to wygląda, chodzi o granice światło- cień

od 1 minuty

Ksenony najmniejsze to chyba 4300 K

Napisano

I Jak jest czyste. I Jak pamiętasz żeby opuścić światła w zależności od ilości osób w aucie...

> Jeśłi nie dasz niczego bardziej niebieskiego niż 4300K, to nikt oprócz diagnosty, który zajrzy pod

> maske nie będzie w stanie powiedzieć czy ty masz hidy czy nie. A jak będzie Ci się chciało i

> schowasz przetwornicę do wnętrza lampy* (po uprzednim jej rozklejeniu) to absolutnie nikt nie

> będzie miał pojęcia, że masz niehomologowane źródło światła.

> * od razu zaznaczam, że nie do każdego reflektora się zmieści.

> Niemniej znam takich delikwentów, którzy zmieścili.

Napisano

Trzeba sprawdzic po oznaczeniach na lampie do jakiego zrodla swiatla maja homologacje smile.gif

Napisano

Podejrzewam, że lampy firmy Junyan - tandeta straszna no.gifno.gifno.gif

Napisano

>I Jak pamiętasz żeby opuścić światła w zależności od ilości osób w aucie...

to nawet nie trzeba pamiętać, bo od razu widać że coś nie tak i świecę w niebo wink.gif

znaczy- samo się przypomni;)

Co do czystości- nie zauważyłem, żeby upaprana lampa jakoś mocno oślepiała.

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam, że lampy firmy Junyan - tandeta straszna

To może napisz czemu tandeta

Napisano

> Ksenony najmniejsze to chyba 4300 K

są jeszcze 3000K (i takie chciałem sobie zamontować, bo niebieski odcień światła w żaden sposób nie poprawia widoczności), ale strasznie ciężko to w PL dostać.

Od razu piszę, że jakbyś się zdecydował na xenony, to weź te droższe, z cienką przetwornicą- nie generują prawie żadnych zakłóceń.

Napisano

> to nawet nie trzeba pamiętać, bo od razu widać że coś nie tak i świecę w niebo

> znaczy- samo się przypomni;)

Wątpię. Mało kto o tym pamięta. A że jeżdżę głównie w nocy km wiem co mówię wink.gif

Napisano

> to absolutnie nikt nie

bla bla bla zlosnik.gif

kazdy kto choc raz widzial jak sie odpala ksenon bedzie mial pojecie

smirk.gif

Napisano

> Wątpię. Mało kto o tym pamięta. A że jeżdżę głównie w nocy km wiem co mówię

JAk ktoś założy takie światła kompletnemu ignorantowi motoryzacyjnemu, który ma wszystko w d****, to się nie dziwię, że oślepia.

JA z xenonami z allegro jeżdżę już koło pół roku* i jeszcze ani jedno auto mi nie zamrugało, że oślepiam.

No ale masz rację- trzeba miec głowę na karku i jak się weźmie więcej ludzi, albo załaduje bagażnik, to opuścić reflektory, bo będzie mocno oślepiało.

Napisano

> I Jak jest czyste. I Jak pamiętasz żeby opuścić światła w zależności od ilości osób w aucie...

> > Niemniej znam takich delikwentów, którzy zmieścili.

I czyste? Ja mam fabryczne ksenony i nie przemywam ich co 10km, a ze 2 może 3 razy na 300km. zlosnik.gif

Napisano

> JAk ktoś założy takie światła kompletnemu ignorantowi motoryzacyjnemu, który ma wszystko w d****,

> to się nie dziwię, że oślepia.

> JA z xenonami z allegro jeżdżę już koło pół roku* i jeszcze ani jedno auto mi nie zamrugało, że

> oślepiam.

> No ale masz rację- trzeba miec głowę na karku i jak się weźmie więcej ludzi, albo załaduje

> bagażnik, to opuścić reflektory, bo będzie mocno oślepiało.

Almera? Należy pamiętać że Almera na odcięcie na soczewkach typowe już dla ksenonów - do tego dorwać oryginalne spryskiwacze lamp i dalej jazda. ok.gif

Napisano

> są jeszcze 3000K (i takie chciałem sobie zamontować, bo niebieski odcień światła w żaden sposób nie

> poprawia widoczności), ale strasznie ciężko to w PL dostać.

> Od razu piszę, że jakbyś się zdecydował na xenony, to weź te droższe, z cienką przetwornicą- nie

> generują prawie żadnych zakłóceń.

Nie należy brać 3000K, prawidłowe to tylko i włącznie 4300K dlatego że jest to barwa bardziej zbliżona do światła dziennego, a 3000K to już trąci żółtawym światłem. Piszę z pamięci, więc mogę się ciut mylić. zlosnik.gif

Napisano

> Taka lampa

> Legalne czy nie ?

Nie będzie legalne.

Napisano

> Almera? Należy pamiętać że Almera na odcięcie na soczewkach typowe już dla ksenonów - do tego

> dorwać oryginalne spryskiwacze lamp i dalej jazda.

Tak, almera.

to wychodziły z fabryki almery z ksenonami?

czy po prostu najbardziej wypasione wersje miały spryskiwacze reflektorów?

>Nie należy brać 3000K,

3000K świeci jak zwykła żarówka h7

4300K znacznie bardziej biało, powiedzmy już podchodzi pod jakieś blue vision wink.gif.

Zależy co kto lubi. Jak dla mnie żółciutki jest ok, a niebieskawy be wink.gif

Napisano

> Tak, almera.

> to wychodziły z fabryki almery z ksenonami?

> czy po prostu najbardziej wypasione wersje miały spryskiwacze reflektorów?

Bogate wersje miewały spryskiwacze lamp po prostu. ok.gif Widziałem nawet zdaje się na allegro kpl. do założenia. wink.gif

> 3000K świeci jak zwykła żarówka h7

> 4300K znacznie bardziej biało, powiedzmy już podchodzi pod jakieś blue vision .

3000K świeci jak najlepsze żarówki H7, a 4300K świeci na biało jak światło słoneczne właśnie - gwarantuje Ci że oczy mniej się od nich męczą jak od żarówek, nawet najlepszych. zlosnik.gif

Napisano

> To może napisz czemu tandeta

- niska jakość wykonania (materiał)

- fatalna szczelność klosza (parowanie)

- fatalna jakość odbłyśnika (odpada farba)

- fatalna jakość świecenia (co prawda nie HID, ale H1 tragedia)

- porąbany system regulacji

Napisano

Nie masz zmywania reflektorów połączonego ze spryskiwaniem szyby przedniej? U mnie tak jest i denerwuje strasznie bo każde pierwsze uruchomienie spryskiwaczy (po wyłączeniu silnika) powoduje również uruchomienie zmywania reflektorów.

Krawiec

Napisano

> Nie masz zmywania reflektorów połączonego ze spryskiwaniem szyby przedniej? U mnie tak jest i

> denerwuje strasznie bo każde pierwsze uruchomienie spryskiwaczy (po wyłączeniu silnika)

> powoduje również uruchomienie zmywania reflektorów.

> Krawiec

Niestety mam. oslabiony.gif Ale trzeba przytrzymać dźwignię ileś tam czasu - wystarczy spryskiwać po "kawałku", czyli zanim uruchomi spryski lamp puścić dźwignię, znów pociągnąć itd..

Napisano

> Tak to wygląda, chodzi o granice światło- cień

>

Nieodpowiednie odciecie no.gif

Napisano

> Niestety mam. Ale trzeba przytrzymać dźwignię ileś tam czasu - wystarczy spryskiwać po "kawałku",

> czyli zanim uruchomi spryski lamp puścić dźwignię, znów pociągnąć itd..

Czyli jednak myjesz światła za każdym razem gdy masz brudne szyby?

Napisano
  • Autor

> Nieodpowiednie odciecie

Dlaczego ? Jakie powinno być ?

Napisano

> Czyli jednak myjesz światła za każdym razem gdy masz brudne szyby?

Nie - czytaj uważnie - da się tak spryskać szybę, żeby nie spryskać lamp. skromny.gif

Napisano

> Dlaczego ? Jakie powinno być ?

Dla żarówek jest _/ dla żarówek lub ksenonów jest _/----

Napisano

Wygooglana fotka kolegi Vadero - ma byc takie jak prawej strony dla porownania masz jak nie maja swiecic.

dsc0037yq.jpg

Napisano

jest __/

a powinno być __/--

Napisano

tutaj masz porownanie przeslon od HID D2S i od H7

51522faac0fa6c95gen.jpg

HID musi miec odciecie prawej strony nizej (jest to odpowiednimi przepisami uregulowane) aby nie bylo olsnienia.

H7 ma wyzej lecz prawidlowa linia takze powinna byc pozioma lecz wyzej - slabsze zrodlo swiatla. takze powinno byc aby olsnienia nie bylo.

tutaj np H7 by Valeo

44c11f804982dbafgen.jpg

Reasumujac

KAZDY HID WLOZONY DO "SOCZEWKI OD H1, H3, H7, H11" BEDZIE POWODOWAL OLSNIENIE - GRANICA SWIATLO/CIEN TO NIE WSZYSTKO - bo jest wyrazna

Napisano

> Taka lampa

> Legalne czy nie ?

Ide po chipsy.gifsmile.gif

Nie jest legalne, temat byl milion razy walkowany na forum.

Pomijajac temat spryskiwaczy czy samopoziomowania, to i tak bedziesz oslepial 270751858-jezyk.gif

Napisano

> maske nie będzie w stanie powiedzieć czy ty masz hidy czy nie. A jak będzie Ci się chciało i

> schowasz przetwornicę do wnętrza lampy* (po uprzednim jej rozklejeniu) to absolutnie nikt nie

Założysz się?? wink.gif

Miałem soczewki, miałem 4300 K i jednak znaleźli się policial.gif , którzy dostrzegli xenon...

Jak Cię zatrzymią to nie ma zmiłuj się niestety, cyt. p. policjanta "choćby świeciło najlepiej na świecie to nie ma homologacji" .

Więc jak trafisz na upierdliwców to możesz mieć problem wink.gif

Pozdro

Napisano

> Taka lampa

> Legalne czy nie ?

Nielegalne i trzeba sie szykowac na utrate DR. W-wie juz sie policial.gif zabrali za to, dostali odpowiedni samochod z wyposazeniem jak stacja diagnostyczna, wczoraj pokazywali w tv jak zgarneli kolesia za xenon w niehomologowanej do tego zdrodla swiatla lampie, wczesniej innego za ciemne szyby boczne.

Napisano

W-wie juz sie zabrali za to, dostali odpowiedni

> samochod z wyposazeniem jak stacja diagnostyczna,

Nareszcie!

Napisano
  • Autor

> Nielegalne i trzeba sie szykowac na utrate DR. W-wie juz sie zabrali za to, dostali odpowiedni

> samochod z wyposazeniem jak stacja diagnostyczna, wczoraj pokazywali w tv jak zgarneli kolesia

> za xenon w niehomologowanej do tego zdrodla swiatla lampie, wczesniej innego za ciemne szyby

> boczne.

Widziałem w "uwaga pirat", temat ksenonów odpuszczam

Napisano

> W-wie juz sie zabrali za to, dostali odpowiedni

> Nareszcie!

Tez mnie to cieszy wink.gif. Moze bedzie troche mniej tych tjuningowcow mlotek.gif

Napisano

> Założysz się??

> Miałem soczewki, miałem 4300 K i jednak znaleźli się , którzy dostrzegli xenon...

> Jak Cię zatrzymią to nie ma zmiłuj się niestety, cyt. p. policjanta "choćby świeciło najlepiej na

> świecie to nie ma homologacji" .

> Więc jak trafisz na upierdliwców to możesz mieć problem

> Pozdro

Dowód zabrali ?

Napisano

> Legalne czy nie ?

A może by tak szanowna moheratornia za takie pytania nagrody banana-wave.gifbanned.gif rozdawała ?

Napisano

> A może by tak szanowna moheratornia za takie pytania nagrody rozdawała ?

A co to zapytać się nie wolno. Lepiej żeby ktoś mu to wyjaśnił zanim to gó..o wsadzi do samochodu i zacznie oślepiać innych. A potem płacz ze dowód rej. zabrali. A ty zaraz "banned". 20.GIF

Napisano

A da się złożyć takie HIDy z allegro ale do "długich"? Zakładając że mamy lampy ze zwierciadlem a nie soczewki.

Napisano

Pytaj na centomanii u nich jest to legalne ok.gif

Ja każdej osobie, która ma hidy z allegro najchętniej potrzaskałbym klosze. Przepis mówi jasno, kiedy może być zamontowany HID, więc w przeciwnych przypadkach powinny lecieć DR. Szkoda, że nikt tego nie egzekwuje.

Napisano

> Dowód zabrali ?

nie zlosnik.gif

Napisano

> Jak to się zatem stało, że tego nie zrobili

Hipotetyczna sytuacja:

Złapie mnie policja, stwierdzi xenony, więc zabiera dowód i daje pokwitowanie.

co oprócz tego? mandat? jeśłi tak, to jaki?

potem rozumiem musze jechać na stacie diagnostyczną na badanie. Ile takie badanie kosztuje?

ile kosztuje odbiór dowodu z WK?

Napisano

> Jak to się zatem stało, że tego nie zrobili

obiecałem, że jak tylko przyjadę do domu to założę zwykłe żarówki, no i uwierzyli grinser006.gif zresztą tak też zrobiłem palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.