Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niezawodność trzylatków w USA

Featured Replies

Napisano

> Markami:

Czy w to wchodza tez przepalone zarowki i przebite opony? Bo srednio 1,5 awarii na samochod to jednak sporo ....

Napisano
  • Autor

> Czy w to wchodza tez przepalone zarowki i przebite opony? Bo srednio 1,5 awarii na samochod to

> jednak sporo ....

Awaria to cokolwiek co wymaga wycieczki do serwisu - począwszy od niedomykającej się półki, poprzez trzeszczenie na wybojach a skończywszy na rozwalonym silniku. To badanie sprawdza całościową jakość samochodów a nie tylko to czy dojedziemy do domu (jak to np. ADAC robi).

Napisano

czyli nic nie sprawdza. bo przyczyny wizyt w serwisie są czasami prozaiczne, skoro nie ma jasnych kryteriów to te słupki są do niczego.

Napisano
  • Autor

> czyli nic nie sprawdza. bo przyczyny wizyt w serwisie są czasami prozaiczne, skoro nie ma jasnych

> kryteriów to te słupki są do niczego.

Ależ wręcz przeciwnie - strata czasu na wizytę w serwisie jest taka sama niezależnie od tego czy muszą poprawić jakiś drobiazg czy naprawić poważną awarię. Marka której samochód wymaga spotkania z serwisem wyłącznie na przegląd jest potem znacznie częściej kupowana ponownie niż marka której samochód powoduje że znasz mechaników na "ty". Poza tym zauważ że większość tych samochodów jest nadal na gwarancji - awarie mierzy się uciążliwością dla właściciela a nie kosztem naprawy.

Napisano
  • Autor

> miejsce Hyundai'ia jest ciekawe

Miejsce Mini jest nieciekawe, ale znam kilku właścicieli tego szajsu i to by się zgadzało - sypie się to jak piasek przez palce.

Napisano

> Awaria to cokolwiek co wymaga wycieczki do serwisu - począwszy od niedomykającej się półki, poprzez

> trzeszczenie na wybojach a skończywszy na rozwalonym silniku. To badanie sprawdza całościową

> jakość samochodów a nie tylko to czy dojedziemy do domu (jak to np. ADAC robi).

czyli wchodza w to tez wizyty w serwisie z problemami typu: "opony piszcza ... na zakretach"

Napisano
  • Autor

> czyli wchodza w to tez wizyty w serwisie z problemami typu: "opony piszcza ... na zakretach"

Nie. Tylko jeżeli to jest problem wymagający naprawy.

Napisano

> czyli nic nie sprawdza. bo przyczyny wizyt w serwisie są czasami prozaiczne,

Jak dla mnie właśnie sprawdza wszystko. Jako konsumenta wisi mi, co się psuje i małą pociechą jest, że to tylko część X, a nie część Y. Auto ma jeździć i się nie psuć.

Napisano

> czyli nic nie sprawdza. bo przyczyny wizyt w serwisie są czasami prozaiczne, skoro nie ma jasnych

taaa tym bardziej, że to USA...jak tam ludzie nie potrafią odróżnić hamulca od gazu to ja nie chcę wiedzieć z czym jeżdżą do serwisu yikes.gif

Napisano

> miejsce Hyundai'ia jest ciekawe

też zwróciłem na to uwagę - teraz po bum w japoni w końcu pewnie "przeskoczą" Toyotę

Napisano

> Wyżej niż Audi i BMW

bez znaczenia

ale w EU zawsze bylo w pierwszej 5 skromny.gif

a tu tak nisko shocked.gif

Napisano
  • Autor

> bez znaczenia

> ale w EU zawsze bylo w pierwszej 5

> a tu tak nisko

Nie mam pojęcia co jest powodem takiego spadku Subaru, pamietam ze dawniej tez bywał wysoko. BMW jest łatwo wytłumaczyć - problemy z pompami paliwa dotyczyły praktycznie wszystkich sprzedanych BMW w USA i najczęściej kończyły sie kilkoma wycieczkami do serwisu. Mam znajomego z trzyletnią 3-jka i pozycje BMW skomentował "tak wysoko???". Ale o jakichś wielkich problemach Subaru (ani takze Audi) nie słyszałem.

Napisano

> taaa tym bardziej, że to USA...jak tam ludzie nie potrafią odróżnić hamulca od gazu to ja nie chcę

> wiedzieć z czym jeżdżą do serwisu

w USA ludzie nie traktują auta jak kapliczki na kółkach więc twój wywód jest nietrafiony 270751858-jezyk.gif

HanYs

Napisano

> Ależ wręcz przeciwnie - strata czasu na wizytę w serwisie jest taka sama niezależnie od tego czy

> muszą poprawić jakiś drobiazg czy naprawić poważną awarię.

Ale z drugiej strony: wolę np. trzy razy z trzema różnymi usterkami odwiedzić kompetentny serwis, który nie będzie robił ze mnie idioty tylko od razu zajmie się naprawą i zrobi to skutecznie, niż trafić do serwisu tylko raz, ale za to w takie miejsce, gdzie na dzieńdobry na wspomnienie o gwarancji potraktują mnie jak naciągacza, a potem, po wykłóceniu się, że usterka jednak faktycznie występuje i jest objęta gwarancją, przy naprawie jednego zepsują co innego.

Napisano

> A dlaczego 3 marki są zaznaczone na żółto ?

żeby wyraźnie było widać jak niezawodnym autem jest wóz autora tematu.

Napisano

> Ale o jakichś wielkich

> problemach Subaru (ani takze Audi) nie słyszałem.

pewnie cala nowa gama modeli (impreza/forester/legacy/outback) na to "zarobila" zolta.gif

Napisano

> A dlaczego 3 marki są zaznaczone na żółto ?

Grupa Toyoty?

Napisano
  • Autor

> Lincoln taki dobry jest?

> Biuck?

Zarówno GM jak i Ford w końcu odkryli że ludzie chcą mieć niezawodne samochody i samą ceną nie da się konkurować. Cadillac w zeszłym roku pobił Lexusa o ile pamiętam. Niestety potem wypuścił im się CTS Coupe i niezawodność poszła w diabły.

Napisano

> Dokładnie tak - ciekawe ze Scion nisko.

scion to toyoda ? icon_eek.gif

musze sie przyjzec ( bo coraz wiecej tego na eu rynek trafia ) zlosnik.gif

Napisano

> Ależ wręcz przeciwnie - strata czasu na wizytę w serwisie jest taka sama niezależnie od tego czy

> muszą poprawić jakiś drobiazg czy naprawić poważną awarię. Marka której samochód wymaga

> spotkania z serwisem wyłącznie na przegląd jest potem znacznie częściej kupowana ponownie niż

> marka której samochód powoduje że znasz mechaników na "ty". Poza tym zauważ że większość tych

> samochodów jest nadal na gwarancji - awarie mierzy się uciążliwością dla właściciela a nie

> kosztem naprawy.

a co na taki przypadek: jesli w kazdym lexusie 3 letnim wybucha silnik, ale nic innego się nie psuje... to jest on Twoim zdaniem lepszy i "mniej awaryjny" i mniej uciążliwy dla właściciela niż Nissan, w którym np przepala się żarówka raz na 7 miesięcy i wypada ze "awaria" następuje 2 razy częściej?

o kant d.... takie zestawienie - właśnie z takiego powodu.

Napisano

Nie, no pewnie. Jakakolwiek wizyta w serwisie o niczym nie świadczy. Paliwo i mój czas są za darmo.

Napisano
  • Autor

> a co na taki przypadek: jesli w kazdym lexusie 3 letnim wybucha silnik, ale nic innego się nie

> psuje...

Trzeba było napisać "w każdym BMW" - wtedy mielibyśmy prawdziwą opowieść (100% BMW będzie wcześniej czy później miało wymienioną pompę paliwa).

Mi w sumie zwisa jaki jest powód dla którego samochód jedzie do serwisu, szczególnie jeżeli jest on na gwarancji. Jak widać rozpadające się w rękach BMW uplasowały się relatywnie dobrze, choć wg. Twojej kategoryzacji to pewnie najgorsze samochody na rynku USA.

Napisano

> Trzeba było napisać "w każdym BMW" - wtedy mielibyśmy prawdziwą opowieść (100% BMW będzie wcześniej

> czy później miało wymienioną pompę paliwa).

napisałem lexusie bo jest w czołówce...

> Mi w sumie zwisa jaki jest powód dla którego samochód jedzie do serwisu, szczególnie jeżeli jest on

> na gwarancji. Jak widać rozpadające się w rękach BMW uplasowały się relatywnie dobrze, choć

> wg. Twojej kategoryzacji to pewnie najgorsze samochody na rynku USA.

nie jest to "moja" kategoryzacja... jednie podejście mające na celu pokazanie jak niewymierne wyniki pokazuje to zestawienie... ktos kto nie zada sobie trudu wyjaśnienia co ono dokładnie przedstawia, moze sie potem wpakowac w takie "przykladowe BMW"... ktore jest wysoko w rankingu.

znacznie bardziej podoba mi się podejscie ADAC, ktore rozroznia auta wg. wieku, przebiegu i powagi awarii.

Napisano
  • Autor

> moze sie potem wpakowac w takie "przykladowe BMW"

Biorąc pod uwagę że kupujesz nowy i masz do wyboru:

- raz w ciągu eksploatacji Ci poleci silnik, dostaniesz nowy, poprawiony a poza tym to przez 3 lata tylko zmieniasz olej i paliwo

- raz na 2 tygodnie zapala się lampka informująca o awarii jakiegoś podzespołu co powoduje że co 2 tygodnie jedziesz do naprawy. Ale silnik chodzi dobrze.

Który samochód wybierasz? Zaznaczam że nie jesteś emerytem-rencistą i za każdą wyprawą do naprawy musisz się zwalniać z pracy lub pracując na swoim tracić klientów.

Napisano

> Biorąc pod uwagę że kupujesz nowy i masz do wyboru:

> - raz w ciągu eksploatacji Ci poleci silnik, dostaniesz nowy, poprawiony a poza tym to przez 3 lata

> tylko zmieniasz olej i paliwo

> - raz na 2 tygodnie zapala się lampka informująca o awarii jakiegoś podzespołu co powoduje że co 2

> tygodnie jedziesz do naprawy. Ale silnik chodzi dobrze.

> Który samochód wybierasz? Zaznaczam że nie jesteś emerytem-rencistą i za każdą wyprawą do naprawy

> musisz się zwalniać z pracy lub pracując na swoim tracić klientów.

swietne porownanie i takie ralne terminy... buahahaa

dobrze ze nie napisałeś ze raz na 2 tygodnie pada silnik, a raz na godzine zapala się lampka...

Napisano
  • Autor

> swietne porownanie i takie ralne terminy... buahahaa

> dobrze ze nie napisałeś ze raz na 2 tygodnie pada silnik, a raz na godzine zapala się lampka...

Wiesz, ja miałem raz w życiu Saab'a i przeżyłem takie codwutygodniowe naprawy. Za każdym razem coś innego.

Napisano

mysle ze akurat tutaj sa najjasniejsze kryteria i dobitnie swiadcza o jakosci produktu-auta...

wycieczka do seriwsu=awaria koniec kropka

Napisano

> Nie, no pewnie. Jakakolwiek wizyta w serwisie o niczym nie świadczy. Paliwo i mój czas są za darmo.

Z perspektywy studenta jezdzacego taty autem, jest calkiem prawdopodbne, ze tak wlasnie jest zlosnik.gif

Napisano

> znacznie bardziej podoba mi się podejscie ADAC, ktore rozroznia auta wg. wieku, przebiegu i powagi

> awarii.

gdzie masz "powagę awarii" w kategorii "układ elektryczny"? większość wydarzeń to tam przepalone żarówki...

Napisano

> scion to toyoda ?

tak, to taka marka dla młodych klientów, jak gdzieś wyczytałem smile.gif

Napisano

> gdzie masz "powagę awarii" w kategorii "układ elektryczny"? większość wydarzeń to tam przepalone

> żarówki...

przynajmniej masz kategorię "układ elektryczny" smile.gif

Napisano
  • Autor

Chciałem tylko dodać że na blogu wstawiłem wyniki J.D. Power od 2005 roku jakby ktoś był zainteresowany.

Napisano
  • Autor

> przynajmniej masz kategorię "układ elektryczny"

Quote:

The study, which measures problems experienced during the past 12 months by original owners of three-year-old (2008 model year) vehicles, includes 202 different problem symptoms across all areas of the vehicle. Overall dependability is determined by the level of problems experienced per 100 vehicles (PP100), with a lower score reflecting higher quality.

Przypomniało mi się że kiedyś wypełniałem dla nich ankietę i była ona bardzo skomplikowana - kilka stron pytających dokładnie o każdy aspekt samochodu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.