Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

NoPB LO95 w Niemczech

Featured Replies

Napisano

> Nie mieszaj.

> Nie ma w Niemczech na żadnej stacji benzyny "noPB95", jest benzyna "SUPER" (ROZ 95) i ta wystepuje

> wszędzie.

> Benzyna która zniknęła i została zastąpiona "E10" to "NORMAL" (ROZ 91) spotykana na stacjach

> również jako "BENZIN".

> "SUPERPLUS" (ROZ98) - ta pozostała.

nie mieszaj.

Normal zniknęła ze stacji w tamtym roku. Zastąpiono ja super. Powodem było znikome zapotrzebowanie na normal i brak różnicy w cenie.

Napisano

> Czyli dzieląc 28000km przez 72 godziny testu wychodzi średnia prędkośc 388,88(8) km/h...

> Znasz może markę tego auta?

> Sugerowalbym wiecej krytycyzmu do tego co czytasz/oglądasz... Nie wszystko co napisane staje się od

> razu prawdą....

cyt "odpowiednik jakichś 28oookm"

a ja sugeruje dokladniej sie wczytac w te slowa wink.gif

Napisano

> cyt "odpowiednik jakichś 28oookm"

> a ja sugeruje dokladniej sie wczytac w te slowa

I to chyba nawet miało być 28000 w ruchu miejskim.

Napisano

> cyt "odpowiednik jakichś 28oookm"

> a ja sugeruje dokladniej sie wczytac w te slowa

28 i 3x literka "o" to ile to kilometrów?

Jak juz mam się wczytywać...

Napisano

> 28 i 3x literka "o" to ile to kilometrów?

> Jak juz mam się wczytywać...

to jescz raz grinser006.gif"odpowiednik"

Napisano

> to jescz raz "odpowiednik"

Czyli tak dali do pieca że 72 godziny pracy odpowiadało 28000km?

Nie kupuje tego...

Napisano

Pofatygowałem się spacerkiem do sklepu specjalnie z aparatem foto aby dla przykładu zdjąć dwie stacje tuż obok.

I zaskoczenie. Na stację z lewej wróciła "Benzin" (ROZ91). Przez ostatnie dwa miesiące w jej miejsce oczywiście była "E10".

To pierwszy przypadek który spotkałem, że własciciel stacji wywalił "E10" i wrócił do "Normal" vel "Benzin".

Stacja prywatna.

Na stacji z prawej, maluteńkiej, są tylko trzy zbiorniki a w nich zestaw podstawowy Diesel, E10 i Super. Ten zestaw jest na wszystkich stacjach a na większych dodatkowo jeszcze SuperPlus i ewentualnie firmowe "wynalazki" typu V-power itp.

Dla pełnego obrazu przy okazji zdejmę większą stację.

A tak przy okazji, tendencja znizkowa cen o ktrej wczoraj pisałem, skończyła się i cena od piątku poszybowała o 5 centów.

284830544-P3210242mix.jpg

post-2094-14352512115623_thumb.jpg

Napisano

> Pofatygowałem się spacerkiem do sklepu specjalnie z aparatem foto aby dla przykładu zdjąć dwie

> stacje tuż obok.

> I zaskoczenie. Na stację z lewej wróciła "Benzin" (ROZ91). Przez ostatnie dwa miesiące w jej

> miejsce oczywiście była "E10".

> To pierwszy przypadek który spotkałem, że własciciel stacji wywalił "E10" i wrócił do "Normal" vel

> "Benzin".

> Stacja prywatna.

> Na stacji z prawej, maluteńkiej, są tylko trzy zbiorniki a w nich zestaw podstawowy Diesel, E10 i

> Super. Ten zestaw jest na wszystkich stacjach a na większych dodatkowo jeszcze SuperPlus i

> ewentualnie firmowe "wynalazki" typu V-power itp.

> Dla pełnego obrazu przy okazji zdejmę większą stację.

> A tak przy okazji, tendencja znizkowa cen o ktrej wczoraj pisałem, skończyła się i cena od piątku

> poszybowała o 5 centów.

Teraz mnie zaskoczyłeś. U siebie od dawna nie widziałem normalnej. Ceny też macie miłe. Ja dwa dni temu płaciłem 1,599 za super.

Napisano
  • Autor

> Teraz mnie zaskoczyłeś. U siebie od dawna nie widziałem normalnej. Ceny też macie miłe. Ja dwa dni temu płaciłem 1,599 za super.

I mnie zdziwił. Ja, oprócz tego że nie widziałem 95-ki, to jeszcze płaciłem ponad 1,6 EUR za benzynę. Fakt, że przy autostradzie, więc i drożej niż w gdzie indziej.

mar00ha

Napisano

> to jaki sens jest tankowac ten wynalazek skoro cena jest ta sama ?

Żaden. Tyle że mało która stacja ma dość zbiorników żeby zaoferować alternatywę inną niż droga super plus.

Napisano

> to jaki sens jest tankowac ten wynalazek skoro cena jest ta sama ?

znajac praktycznosc niemcow, jestem ciekawy co przewazy rozsadek/pieniadze czy zamilowanie do pseudo ekologii.

przypuszczam, ze u nas nie bedzie racjonalnego wprowadzenia tego badziewia tylko rozwiazanie silowe.

Napisano

> Żaden. Tyle że mało która stacja ma dość zbiorników żeby zaoferować alternatywę inną niż droga

> super plus.

ale rozumiem ze SUPER to normalna 98?

Napisano

> znajac praktycznosc niemcow, jestem ciekawy co przewazy rozsadek/pieniadze czy zamilowanie do

> pseudo ekologii.

> przypuszczam, ze u nas nie bedzie racjonalnego wprowadzenia tego badziewia tylko rozwiazanie

> silowe.

Pieniądze pod płaszczykiem ekologii. E10 zostanie wprowadzona siłą i tyle.

Napisano

> 91 normal

> 95 super

> 98 super plus

Ano tak smile.gif to w takim razie faktycznie tylko zaslepiony milosnik ekologi zatankuje E10 majac do wyboru tak jak na tej stacji paliwo Super

Napisano

> Pieniądze pod płaszczykiem ekologii. E10 zostanie wprowadzona siłą i tyle.

ja wiem, ze niemcy sa na eko bardzo nastwieni. lecz z tym E10 bardzo mnie ciekawi jak rozwiaza sprawe - bo nawet jak na nich to za duzo szumu jest o tym rodzaju paliwa. a troche starszych aut tj. np 6 lat i wiecej, jezdzi. Oni sa praktyczni az do bolu (dla mnie to pozytywna cecha).

Napisano
  • Autor

> lecz z tym E10 bardzo mnie ciekawi jak rozwiaza

> sprawe - bo nawet jak na nich to za duzo szumu jest o tym rodzaju paliwa

Socjalistyczna władza rozprawi się w końcu siłą z wrogami ekologii. crazy.gif

mar00ha

Napisano

> Ano tak to w takim razie faktycznie tylko zaslepiony milosnik ekologi zatankuje E10 majac do

> wyboru tak jak na tej stacji paliwo Super

Tyle że E10 to nie jest odpowiednik normal. To jest super ze zwiększoną dawką bio. Dlatego np w mojej okolicy ze stacji zniknęła super a zamiast niej jest E10. Mam więc wybór: albo E10 albo droga i dająca mi żadnych korzyści super plus. Gdyby na stacjach była super i E10 to temat już dawno by umarł śmiercią naturalną wink.gif

Napisano

> Jeżeli ktoś się wybiera autem benzynowym do Niemiec, to może się nieźle zdziwić, tak jak ja.

> Przejechałem w ostatnim tygodniu ok 1500 km po niemieckich autostradach i na żadnej ze stacji

> benzynowych, które odwiedziłem, nie było normalnej 95-ki. Wszędzie tylko E10. W związku z tym

> tankowałem 98 lub innego Vpowera.

> mar00ha

Pod Frankfurtem była 95-ka ale dopiero po zjeździe z autobana zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Nawet korzystniej nalac super plus skoro tylko 6 centow roznicy

Jakie te korzyści będą poza tym że przesłacę o 6 centów?

No chyba że mówisz o korzyściach jakie mają złodzieje obkładający każdy litr paliwa złodziejskim mytem.

Napisano

> Jakie te korzyści będą poza tym że przesłacę o 6 centów?

Niższe spalanie o 3 %?

Bo skoro E10 jak Ktoś pisał wyzej powoduje wzrost spalania o 3%....

Napisano

> Niższe spalanie o 3 %?

a skąd ma się ono brać?

> Bo skoro E10 jak Ktoś pisał wyzej powoduje wzrost spalania o 3%....

tak, powoduje je z powodu niższej wartości opałowej i faktu że trzeba zwiększyć dawkę paliwa dla zachowania właściwej wartości lambda.

Napisano

> Niższe spalanie o 3 %?

> Bo skoro E10 jak Ktoś pisał wyzej powoduje wzrost spalania o 3%....

O 4%, ale w porównaniu z benzyną 95-oktanową (zakładając, że silnik do niej właśnie jest przystosowany). Jeżeli nie ma adaptacyjnego sterownika zapłonu, to 98-oktanowej może zużyć trochę więcej.

Napisano

> a skąd ma się ono brać?

Niższe w stosunku do E10 - bo skoro spalanie E10 jest wyżesze o 3%....

> tak, powoduje je z powodu niższej wartości opałowej i faktu że trzeba zwiększyć dawkę paliwa dla

> zachowania właściwej wartości lambda.

No i sobie sam odpowiedziałes... zlosnik.gifok.gif

Napisano

> O 4%, ale w porównaniu z benzyną 95-oktanową (zakładając, że silnik do niej właśnie jest

> przystosowany). Jeżeli nie ma adaptacyjnego sterownika zapłonu, to 98-oktanowej może zużyć

> trochę więcej.

Jak duzo samochodów młodszych niz powiedzmy 10 lat nie ma czegos takiego?

Napisano

> O 4%, ale w porównaniu z benzyną 95-oktanową (zakładając, że silnik do niej właśnie jest

> przystosowany). Jeżeli nie ma adaptacyjnego sterownika zapłonu, to 98-oktanowej może zużyć

> trochę więcej.

A ma ktoś jakąś listę, które silniki są w stanie "rozpoznawać" rodzaj paliwa? hmm.gif

Napisano

> Jak duzo samochodów młodszych niz powiedzmy 10 lat nie ma czegos takiego?

Nie mam pojęcia. Jeden z moich na pewno nie ma, ale to nie najlepszy przykład (produkcję zakończono w 2002)

Napisano

> A ma ktoś jakąś listę, które silniki są w stanie "rozpoznawać" rodzaj paliwa?

Pewnie się mylę, ale większość na tzw. "wtrysku" niewiem.gif czyli tam gdzie steruje komp.

Napisano

> A ma ktoś jakąś listę, które silniki są w stanie "rozpoznawać" rodzaj paliwa?

Rozpoznać umie wiele. Skorzystać z potencjalnych korzyści bardzo niewiele.

Napisano

> Jak duzo samochodów młodszych niz powiedzmy 10 lat nie ma czegos takiego?

Większość umie jedynie ratować się przed potencjalnym stukiem. Osobiście nie znam ani jednego auta, którego producent mówił by o większej mocy po zatankowaniu paliwa o liczbie oktanowej wyższej niż minimalma dla danej jednostki.

Napisano

> Większość umie jedynie ratować się przed potencjalnym stukiem. Osobiście nie znam ani jednego auta,

> którego producent mówił by o większej mocy po zatankowaniu paliwa o liczbie oktanowej wyższej

> niż minimalma dla danej jednostki.

Trochę źle to sformułowałeś.

Wyższej niż ZALECANA dla danej jednostki.

Bo np. minimalna u mnie jest 95, a zalecana 98 przy której jest max osiągów wg. producenta ok.gif

Reszta się zgadza zlosnik.gif

Napisano

> którego producent mówił by o większej mocy po zatankowaniu paliwa o liczbie oktanowej wyższej

> niż minimalma dla danej jednostki.

No ale skoro E10 ma minimalnie zwiekszyć spalanie to oznacza że benzyny bez dodtaku etanolu samochód powinien zuzyc mniej..

Napisano

> No ale skoro E10 ma minimalnie zwiekszyć spalanie to oznacza że benzyny bez dodtaku etanolu

> samochód powinien zuzyc mniej..

Tak i nie. Pamiętaj, że mocno upraszczając im mniej oktanów tym więcej kalorii.

Napisano

> Tak i nie. Pamiętaj, że mocno upraszczając im mniej oktanów tym więcej kalorii.

Zaraz ale w E10 jest 10 % alkoholu... alkohol ma mniejszą wartośc kaloryczną czyli takiego paliwa trzeba spalić 4% więcej.... Czyli spalając benzynę bez zawartości alkoholu będziemy potrzebowali jej 4% mnuiej niż E10

wiec może kosztować 4% wiecej a wyjdzie na jedno....

Napisano

> No ale skoro E10 ma minimalnie zwiekszyć spalanie to oznacza że benzyny bez dodtaku etanolu

> samochód powinien zuzyc mniej..

Tak, pod warunkiem, że spalanie będzie się odbywać w warunkach optymalnych. Nie będą takie, gdy zamiast benzyny 95-oktanowej zatankujemy 98-oktanową, a sterownik silnika nie będzie w stanie się do tego dopasować i przyspieszyć zapłonu.

Napisano

> zamiast benzyny 95-oktanowej zatankujemy 98-oktanową, a sterownik silnika nie będzie w stanie

> się do tego dopasować i przyspieszyć zapłonu.

Ale w związku z tym nadal jestem ciekawy jaki procent samochodów mlodszych niz powiedzmy 10 lat nie dopasowuje czasu zaplonu do liczby oktanów i obciązenia - IMO bardzo niewielki...

Napisano

> Czyli dzieląc 28000km przez 72 godziny testu wychodzi średnia prędkośc 388,88(8) km/h...

> Znasz może markę tego auta?

> Sugerowalbym wiecej krytycyzmu do tego co czytasz/oglądasz... Nie wszystko co napisane staje się od

> razu prawdą....

facepalm.gif brak mi słów... robiłeś ten test? wiesz ile się lało z wtryskiwaczy i z jaką częstotliwością? zadałeś sobie trudu włączyć ten clip?... NIE faint.gif

Napisano

> Panie... Tyle teraz tych "E" w życiu (spójrz na skład dowolnego produktu spożywczego), że kolejne

> mi niepotrzebne.

Wreszcie jakas sensowna odpowiedzzlosnik.gifwaytogo.gif. Bo te bajki o rozpuszczaniu silnika to zlosnik.giflizak.gif.

Powiem tak - u mnie bylo to samo, strach, nagonka - szczegolnie EU marek.palacz.gif. Pare lat pozniej juz lud nie pamieta ze 91 kiedys w ogole byla.

Teraz powoli bedzie E15 jako standardpalacz.gif. I juz nikt nie placze ze silniki nie wytrzymaja. Wszyscy producenci mowia ze wszelkie silniki wbudowane po 2001 sa wstanie wytrzymac do 20% ethanolulizak.gif...

A EU lud dalej sie boipalacz.gif

> mar00ha

Napisano

> trochę więcej.

bliżej 5% są wskazania, i zauważmy, że porównujemy E10 do - tak naprawdę E5! zlosnik.gif

testy na hamowni pokazały, że WSPÓLCZESNE samochody palą bardzo podobnie 95 i 98, a nieco mniej wipałerów, ale to i tak wszytsko w granicach błędu pomiarowego zlosnik.gif

Napisano

> A EU lud dalej sie boi

może EU lud nie jest taki głupi i widzi, że poza nabijaniem kieszeni fiskusowi, nakręcaniu cen żywności i niszczeniem środowiska NIE MA żadnych logicznych przesłanek, żeby jakiekolwiek E-coś tam jako paliwo spalać...

Napisano

> A EU lud dalej sie boi

> > mar00ha

Zwłaszcza ciemniactwo na forach motoryzacyjnych zlosnik.gif.

Napisano

> może EU lud nie jest taki głupi i widzi, że poza nabijaniem kieszeni fiskusowi, nakręcaniu cen

> żywności i niszczeniem środowiska NIE MA żadnych logicznych przesłanek, żeby jakiekolwiek

> E-coś tam jako paliwo spalać...

Gdyby nie LPG i E85 i zawartość etanolu w zwykłej benzynie to w tej chwili litr byłby pewnie nie po 5, ale po 7zł 270751858-jezyk.gif.

Napisano

> Gdyby nie LPG i E85 i zawartość etanolu w zwykłej benzynie to w tej chwili litr byłby pewnie nie po

> 5, ale po 7zł .

Ale nalezy pamiętac że wysoka cena paliw nie jest wylacznie wina ceny ropy naftowej i jej przetworzenia. jest także pochodna pazerności eurosocjalistów....

Napisano

> Gdyby nie LPG i E85 i zawartość etanolu w zwykłej benzynie to w tej chwili litr byłby pewnie nie po

> 5, ale po 7zł .

Powiedz to Amerykaninowi zlosnik.gif

Ceny_podatki_benzyna_Polska_ISA_2010.jpg

Napisano

> Powiedz to Amerykaninowi

Jak Cie proszę, nie denerwuj ludzi... wpysk.gif

Przy tych cenach to nawet spalanie czołgu jest znośne hehe.gif

Napisano

> Jak Cie proszę, nie denerwuj ludzi...

> Przy tych cenach to nawet spalanie czołgu jest znośne

A tak OT co spalają czołgi?

Napisano

> A tak OT co spalają czołgi?

Czołgi, ze względów logistycznych, zazwyczaj są wyposażone w silniki wielopaliwowe zlosnik.gif Choć do baków leje się najczęściej olej napędowy ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.