Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Land Rover Freelander - za i przeciw

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, zastanawiam się nad zakupem takiego wynalazku, rocznik 99, silnik 1.8 benzyna.

Wygląda to tak:

15d5557e49a5d9famed.jpg

Jak wyglada sprawa eksploatacji takiego auta? Części mega drogie czy na poziomie średniej klasy aut?

Jak ten silnik znosi gaz?

Wszelkie opinie za i przeciw mile widziane....bo się chyba za bardzo napaliłem na takie auto. zlosnik.gif

Napisano

> Jak w temacie, zastanawiam się nad zakupem takiego wynalazku, rocznik 99, silnik 1.8 benzyna.

> Wygląda to tak:

> Jak wyglada sprawa eksploatacji takiego auta? Części mega drogie czy na poziomie średniej klasy

> aut?

> Jak ten silnik znosi gaz?

> Wszelkie opinie za i przeciw mile widziane....bo się chyba za bardzo napaliłem na takie auto.

Z plusow to chyba jedynie, ze jest tani zlosnik.gif

A tak poza tym to mocno awaryjne i ogolnie ma kiepska opinie...

Silniki mialy problemy z UPG...

Znalezienie takiego, ktory nie byl przekladany w sensownym stanie tez nie bedzie latwe zlosnik.gif

Pozuszkaj na kaciku 4x4, bo bylo troche o tym zlosnik.gif

Napisano

> Jak w temacie, zastanawiam się nad zakupem takiego wynalazku, rocznik 99, silnik 1.8 benzyna.

> Wygląda to tak:

> Jak wyglada sprawa eksploatacji takiego auta? Części mega drogie czy na poziomie średniej klasy

> aut?

> Wszelkie opinie za i przeciw mile widziane....bo się chyba za bardzo napaliłem na takie auto.

nawet na forum Land Rover Freelander "miłośnicy" modelu odradzaja jego zakup

wniosek?

Napisano
  • Autor

> Z plusow to chyba jedynie, ze jest tani

To racja - mam możliwośc zakupu rocznik 99 za ok. 10 tys. + opłaty

> A tak poza tym to mocno awaryjne i ogolnie ma kiepska opinie...

> Silniki mialy problemy z UPG...

> Znalezienie takiego, ktory nie byl przekladany w sensownym stanie tez nie bedzie latwe

Tutaj akurat to europejczyk, znajomy przytargał coś takiego z niemiec.

> Pozuszkaj na kaciku 4x4, bo bylo troche o tym

Co masz na myśli pod ogólnie pojętą awaryjnościa? Psują się pierdoły czy grubsze sprawy?

Miałem Fiata - i jakoś jezdził bez wiekszych awarii, a wszyscy narzekają na te auta 270751858-jezyk.gif

Napisano

a nie lepiej samemu zwieźć ssobie z UK i przełożyć? zlosnik.gif Przeca w PL to same przekładki z tych landków... a strucla w UK idzie kupić za kilka stówek...

Odpuść sobie toto... ani to ładne, ani ekonomiczne ani terenówka...

Pozdrawiam

Napisano

> Miałem Fiata - i jakoś jezdził bez wiekszych awarii, a wszyscy narzekają na te auta

w SC to nie bardzo jest się co zepsuć...

Napisano
  • Autor

> a nie lepiej samemu zwieźć ssobie z UK i przełożyć?

Jak będziesz jechał w stronę Krk to możesz mi prezent zrobić 270751858-jezyk.gif

> Przeca w PL to same przekładki z tych

> landków... a strucla w UK idzie kupić za kilka stówek...

> Odpuść sobie toto... ani to ładne, ani ekonomiczne ani terenówka...

Problem w tym, że mi się to spodobało, może to nie terenówka ale poradzi sobie w lekkim terenie.

> Pozdrawiam

Napisano

Też się napaliłem i szybko mi przeszło. 99% przekładek z anglika (tam trzeba ciąć i spawać - to auto z tego powodu nie nadaje się do przekładki), maglownice z Opla, wiązki polutowane, przymocowane na plastelinie. Odpuść. Chyba że znajdziesz dobrze zachowanego, nie przekładanego. Bo auto samo w sobie jest fajne.

Napisano

> nawet na forum Land Rover Freelander "miłośnicy" modelu odradzaja jego zakup

> wniosek?

dobre hahaha.gif

jeszcze ten z td4 to pol biedy ale 1,8 hehe.gif

Napisano

> dobre

> jeszcze ten z td4 to pol biedy ale 1,8

cichaj tam,

se chopak kupi to będzie wiedział dlaczego odradzają, a tak napalony jak ruski na rower...

Napisano

Kiedyś myślałem o zakupie czegoś takiego ale w serwisie 4x4 ostrzegli mnie przed problemami z przeniesieniem napędu oraz silnikami w których pada często UPG (łatwo przegrzać) i podobno konstrukcja tych silników jest na tyle odmienna, że nie każdy mechanik sobie z tym poradzi.

Napisano

A ja trochę się wybiję z opinią zlosnik.gif

Znajomy kupił sobie takiego ze 2 lata temu.

Anglika - w Polsce robił przekładkę.

Później jeszcze LPG.

Jeździ do teraz i nie narzeka zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Jak na razie jedna pozytywna opinia...to rzeczywiście nie najlepiej wróży hehe.gif

Napisano

ja też się napaliłem na takiego, szybko mi przeszło jak sobie o nim poczytałem. Oprócz silnika lubi płatać figle tylny napęd

Napisano

> Jak na razie jedna pozytywna opinia...to rzeczywiście nie najlepiej wróży

zauważ że opinie na nie są na zasadzie "wyczytałem usłyszałem"

więc tak średnio

Napisano
  • Autor

> zauważ że opinie na nie są na zasadzie "wyczytałem usłyszałem"

> więc tak średnio

To też czekam na jeszcze jakieś konkrety zlosnik.gif

Napisano

> To też czekam na jeszcze jakieś konkrety

na kaciku 4x4 odradzali nawet nowego hehe.giffacepalm.gif

Napisano

> na kaciku 4x4 odradzali nawet nowego

a tak w temacie, ten nowy też jest bee ?

chodzi mi o IIgen hmm.gif

Napisano

> To też czekam na jeszcze jakieś konkrety

Zadzwoń do dowolnego serwisu, wymyśla jakieś popularne usterki i zapytaj się o ceny części oraz robocizny. Mnie znajomy powiedział, że jak padnie przeniesienie napędu (nie sprecyzował dokładnie co) a pada bo nawet producent przyznał się, że to złe rozwiązanie to jestem biedniejszy o jakieś 5-6tyś. To mnie wystarczająco ostudziło, a dodatkowo możliwość wtopy i kupna angola po przeszczepie to już zupełnie przegięcie.

Napisano

> a tak w temacie, ten nowy też jest bee ?

> chodzi mi o IIgen

sam poczytaj ....

dla mnie auto super, minusem jest slabej jakosci wnetrze .... wlasciwosci terenowe duzo lepsze niz konkurencja, czego dowodza wrzucone przeze mnie ale i inne filmiki na YouTube ok.gif

Napisano

W UK dostajesz to za bardzo niska cene a przeklada jest bardzo tania (praktycznie wszystko juz jest przygotowane fabrycznie). Zamiast brac 12 letniego strucla, rozgladnij sie a gwarantuje ze import wyjdzie ci taniej (plus eventualna przekladka)

Samochod to taka udawana terenowka ktora nie potrafi zabardzo jezdzic w terenie. (filmiki pokazane na kaciku 4x4 wcale nie udowadniaja ze sie myle)

Siedzisz wysoko i dobrze widac.

Wizualnie samochod mi sie nawet podoba, nie wiem jak innym.

Za kategorie bezpieczenstwa nie chcialbym tego samochodu nawet za darmo. Juz na TopGear udowodnili ze stara Corsa jest od tego duzo bezpieczniejsza !!!

Twoja decyzja. Tu masz kilka sztuk (Pamietaj ze cena razy 4.6 (GBP/PLN) a przebieg razy 1.6 (Mile/km)

LINK1

LINK2

LINK3

LINK4

LINK5

Napisano

> W UK dostajesz to za bardzo niska cene a przeklada jest bardzo tania (praktycznie wszystko juz jest

> przygotowane fabrycznie).

Hmmm...

Napisano

> Wygląda to tak:

> aut?

Codziennie rozmawiam z panem co ma takie cósik (4drzwiowe) przełożone z angola.

Autko jest u niego 4 misiące i bardzo wydajnie jest exploatowane (budowa)

naprawy

1. drążki - 2 dnie bez auta

2. pękła chłodnica - dzień bez auta

wnioski sam musisz wyciągnąć

Napisano

> Codziennie rozmawiam z panem co ma takie cósik (4drzwiowe) przełożone z angola.

> Autko jest u niego 4 misiące i bardzo wydajnie jest exploatowane (budowa)

> naprawy

> 1. drążki - 2 dnie bez auta

> 2. pękła chłodnica - dzień bez auta

> wnioski sam musisz wyciągnąć

A ja codziennie rozmawiam z panem, które takie auto ma już ponad 2 lata i poza drobnymi naprawami nie miał żadnych problemów, i jest z niego zadowolony, a tym panem jest mój ojciec zlosnik.gif

też przełożony z angola z tymże 2.0 D

Druga sprawa: Tutaj kolega napala się na wersję 1.8 w benzynie, auto mocno popularne np. w Szwajcarii, a tu co drugi post o angolu i przekładaniu..

Napisano

Jak i tak ma iść gaz szukałbym czegoś z większym silnikiem. palacz.gif

Napisano

> Jak i tak ma iść gaz szukałbym czegoś z większym silnikiem.

Prosze bardzo

2001 rok, przebieg 63000mil (100000km / a w UK sie ne da kantowac bo co roku jest to spisywane i zanotowane w przegladzie), silnik 2.5L, wnetrze w skorze, cena wprzeliczeniu 6500 PLN LINK

Napisano

> Druga sprawa: Tutaj kolega napala się na wersję 1.8 w benzynie, auto mocno popularne np. w

> Szwajcarii, a tu co drugi post o angolu i przekładaniu..

Wiesz - chciałem sobie kupić takie auto. Na kilkanaście oglądniętych WSZYSTKIE były przełożone. Nie jestem przeciwko przekładkom dopóki nie trzeba ciąć i spawać.

Napisano

Uderzenia w beton przy 40 milach (64km/h)

Avensis, proton, Fiesta i Freelander facepalm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.