Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bardzo dziwna awaria - pokrzywiony filtr powietrza

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj poleciałem w trasę 200km do rodziny.

Blisko celu miałem zamiar wyprzedzić jedno auto - jechałem na 5 biegu, zredukowałem do 3, pełny gaz i nagle yikes.gif podobna sytuacja do braku paliwa - ja daję gaz a ten nic.

No ale zaraz, jak to możliwe skoro na gazie jadę, a coś mam jeszcze w baku. hmm.gif

Przełączyłem na benzynę i to samo.

Zatrzymałem się na drodze w polach, no i kombinuję co by tu zrobić. Otworzyłem maskę, dodaję ręcznie gazu, i słychać jak dochodzą jakieś dziwne dźwięki z obudowy filtra powietrza. Do tej pory auto chodziło normalnie na wolnych obrotach.

Poniżej widok filtra jaki zastałem po otworzeniu klapki.

Filtr wytrzepałem, wyprostowałem jak się dało, no i próbuję jechać (zostało mi z kilometr) ale nie da rady - w zasadzie minimalna reakcja na wciskanie pedału gazu.

Wyjąłem go jeszcze raz, włożyłem, i auto nie chce zapalić.

Na moment łapie, i wskazówka wchodzi na 300rpm ale po chwili silnik gaśnie.

Zadzwoniłem po kolegę, skoczyliśmy po nowy filtr, założyłem no i niby gra - auto dalej nie odpala.

Pierwsza myśl - odpiąć przepływomierz. Od tej pory zagadał i wszystko jest w porządku, oprócz tego że na wypiętej lekko szarpie przy zmianie biegów. Po ponownym podpięciu nie odpala.

Obudowa ma wszystkie oryginalne spinki, które były założone.

Nie pamiętam kiedy wymieniałem filtr powietrza. kara.gif

Jak myślicie co mogło być przyczyną?

Można na razie jeździć z odpiętą przepływką?

Jutro jakoś ją wykręcę, i spróbuję przeczyścić - może akurat pomoże. smile.gif

Poniżej zdjęcia:

dscf1162k.jpg

dscf1163d.jpg

dscf1164k.jpg

Napisano

No i po co filtr powietrza wymieniać...Niepotrzebny jest rotfl.gif A co do przepływomierza - można jeździć bez, najwyżej sterownik podstawi sobie jakieś awaryjne dane. W końcu kiedyś nie było w silnikach przepływomierzy i jakoś działały - i to wcale nie gorzej, niz teraz.

Napisano

Po odpięciu przepływki komp "wrzuca" tryb awaryjny czyli takie średnie nastawy danych stąd poszarpywania podczas zmiany biegów, jeździć można ale spalanie może wzrosnąć.

Skoro na podpiętej przepływce gaśnie to przyjrzyj jej się czy jest cała bo może się uszkodziła i dlatego gaśnie

Napisano

Przypadkiem nie dostales "cofki" i poszedl strzal w dolot? Wygiety filtr powietrza by mi na to wskazywal a po drodze oberwalo sie przeplywomierzowi?

Masz instalacje 2 generacji czy sekwencje?

Napisano

> Nie pamiętam kiedy wymieniałem filtr powietrza.

I masz przyczynę strzału w kolektor dolotowy. Klasyka zlosnik.gif

Wymiana przepływki.

Napisano

> Może tzw wystrzał gazu

ok.gif

zawsze po wystrzale auto mi nie chciało przez jakiś czas jechać - objawy identyczne, słaba reakcja na pedał gazu i gaśniecie.

Napisano
  • Autor

> Masz instalacje 2 generacji czy sekwencje?

Mam sekwencję. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> zawsze po wystrzale auto mi nie chciało przez jakiś czas jechać - objawy identyczne, słaba reakcja

> na pedał gazu i gaśniecie.

Filtr powietrza tak się powyginał, że imo zatkał dopływ powietrza do silnika. ok.gif

Napisano

> Filtr powietrza tak się powyginał, że imo zatkał dopływ powietrza do silnika.

Filtr powietrza został zatkany przez zanieczyszczenia i silnik nie miał dopływu powietrza dlatego powyginało filtr. Przepływka w najlepszym razie do czyszczenia ale osobiście stawiam że będzie do wymiany. Trzeba od czasu do czasu zaglądać pod maskę nawet jak się nic złego z autem nie dzieje.

Napisano

> I masz przyczynę strzału w kolektor dolotowy. Klasyka

> Wymiana przepływki.

Przy sekwencji to chyba nie za bardzo zlosnik.gif

Napisano

> Filtr powietrza został zatkany przez zanieczyszczenia i silnik nie miał dopływu powietrza dlatego

> powyginało filtr.

Powyginało go w stronę przeciwną do przepływu powietrza.

Fajna teoria.

Napisano

> Filtr powietrza został zatkany przez zanieczyszczenia i silnik nie miał dopływu powietrza dlatego

> powyginało filtr.

Ale zwróć uwagę, że ten filtr jest wypchany na zewnątrz, a nie zassany do środka. Więc tak jakby był strzał, ale kolega ma sekwencję. hmm.gif

Napisano

> Mam sekwencję.

A masz wrtrysk czysto sekwencyjny czy full/semi group?? Bo sądzę, że zapaliła Ci się mieszanka przygotowana do wciągnięcia do cylindra.

Napisano
  • Autor

> smile.gif

Same używki. no.gif

> Wygięty jest w drugą stronę więc raczej strzał gazu

Został zassany przez silnik, a nie wypchany. 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> A masz wrtrysk czysto sekwencyjny czy full/semi group?? Bo sądzę, że zapaliła Ci się mieszanka

> przygotowana do wciągnięcia do cylindra.

niewiem.gif

Chodzi o instalkę lpg czy ogólnie o silnik?

Napisano

> kiedyś nie było w

> silnikach przepływomierzy i jakoś działały - i to wcale nie gorzej, niz teraz.

ale dajesz rady, nie ma co hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Powyginało go w stronę przeciwną do przepływu powietrza.

> Fajna teoria.

Pewnie że fajna. Widze wyraźnie że jest zassany w stronę silnika. Często się to spotyka w filtrach mocno zanieczyszczonych.

Napisano

> Chodzi o instalkę lpg czy ogólnie o silnik?

O silnik. Ponoć od któregoś roku pracują sekwencyjnie (może od 2001 kiedy wprowadzano OBD2), a wcześniej tylko semi lub full, ale pewny nie jestem.

Napisano
  • Autor

> O silnik. Ponoć od któregoś roku pracują sekwencyjnie (może od 2001 kiedy wprowadzano OBD2), a

> wcześniej tylko semi lub full, ale pewny nie jestem.

Nie mam pojęcia. grinser006.gif

U mnie siedzi V6 Forda, pojemność 2544 i 170KM - rok produkcji auta 1999. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Pewnie że fajna. Widze wyraźnie że jest zassany w stronę silnika. Często się to spotyka w filtrach

> mocno zanieczyszczonych.

Racja. Wypchany w czystą stronę.

Mea kupa.

Napisano

Quote:

Nie pamiętam kiedy wymieniałem filtr powietrza.

wymieniałeś sam, czy ktoś to robił? hmm.gif

> Został zassany przez silnik, a nie wypchany.

sądząc po śladach na filtrze to on już został "skompresowany" przy montażu i przepływomierz zanieczyszczał się stopniowo. zauważcie na 1. i 2. fotce ślady na gumowatym obrzeżu - jakby przytrzaśnięte obudową filtra, zaś na 3. fotce na papierze widoczne jasne i ciemne zasmużenia na prawej części papieru, które wskazywały by na pracę filtra w takiej pozycji i ułożeniu. ale to tylko moje domysły... hmm.gif

Napisano

> Może tzw wystrzał gazu

ok.gif

Dokładnie. Mogło coś jeszcze się rozszczelnić od tego. Warto też zresetować komputer a może i po wymianie filtra trzeba będzie instalkę podregulować.

A filtr powietrza warto wymieniać - zadziwiająco wpływa na spalanie.

Napisano

> Dlaczego ?

Zawsze mi sie wydawalo, ze przy sekwencji juz nie strzela...

Napisano

> Został zassany przez silnik, a nie wypchany.

Zabił się brudem i na dużych obrotach wciągnęło? Przy hamowaniu silnikiem? Nie było przedtem wyczuwalnego spadku mocy?

Napisano

> ale dajesz rady, nie ma co

Ale fajnie tniesz cytaty rotfl.giffacepalm.gif

Napisano

Wygląda podobnie do filtra, który założono mojemu ojcu do Stilo.

Nie chciało się mechanikom troszeczkę bardziej rozkręcić obudowy (trudniejszy dostęp) i wepchali go na siłę. A on się źle ułożył (zmarszczył, góra wogóle nie doszła do obudowy).

Kilka, kilkanaście tys. kilometrów później, przy poworcie z nadmorkich wakacji samochód nie jechał już wogóle. Ojciec twierdził, że od jakiegoś czasu tak było. Oczywiście przepływaka zawalona muchami, piachem, liśćmi itp.

Nie wiem jakie jeszcze _realne_szkody wyrządził przepuszczający filtr. Wg mnie trubawka musiała trochę pocierpieć.

Napisano

> zredukowałem do 3, pełny gaz

Dla mnie sprawa prosta - filtr nie puszczał prawie nic (jest w stanie karygodnym), silnik spory, musi oddychać. Polecam wymieniać filtr powietrza razem z olejem -> nie będziesz musiał pamiętać. A prowadzenie tabelki z naprawami w Excelku to też żaden problem ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zabił się brudem i na dużych obrotach wciągnęło?

Tak, po redukcji z 5 na 3 przy 100km/h i but.gif .

Napisano
  • Autor

Przepływomierz wyczyszczony i po podpięciu normalnie jeździ. fly.gifsmile.gif

Napisano

> Dla mnie sprawa prosta - filtr nie puszczał prawie nic (jest w stanie karygodnym), silnik spory,

> musi oddychać. Polecam wymieniać filtr powietrza razem z olejem -> nie będziesz musiał

> pamiętać. A prowadzenie tabelki z naprawami w Excelku to też żaden problem

właśne tu jest klasyczny przykład jak ludzie (nie)dbaja o samochoidy... kloes nie wie kiedy wymieniał filtr powietrza, tj. podstawowy element eksploatacyjny w samochodzie , od któreg zalezy np. stopień zużycia silnika... żenada. kup pan później od takiego auto... nigdy takie syfu w żadnym filtrze nie widziałem, choć już ich ładną ilość wymieniłem.

Napisano

> Tak, po redukcji z 5 na 3 przy 100km/h i .

No to masz wyraźny argument, po co się wymienia filtry smile.gif

Bez redukcji po prostu byś miał muła. A przy redukcji silnik zadziałał jako pompa ssąca, a gdy otworzyłeś przepustnicę, to pociągnął powietrze wsysając filtr. Bez but.gif by go nie wciągnął.

Napisano

> Nie wiem jakie jeszcze _realne_szkody wyrządził przepuszczający filtr. Wg mnie trubawka musiała

> trochę pocierpieć.

Nie mówiąc o gładziach cylindrów. Które są już eks-gładziami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.