Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Taki problem filozoficzno-prawny

Featured Replies

Napisano

Przeglądałem sobie ostatnio testy na prawo jazdy.

Jest takie pytanie, jak poniżej.

284856374-krzyzowka.JPG

Moje pytanie jest, która odpowiedź jest poprawna i jaka jest tego podstawa prawna?

Uprasza się o niezaglądanie do odpowiedzi do testów, a jedynie ewentualnie do przepisów PoRD - bo inaczej eksperyment się nie powiedzie grinser006.gif

Chciałem strzelić nawet ankietkę, ale chyba nie wiem jak wink.gif

EDIT:

chciałem dodać, że tego typu pytań (sytuacje są inne, ale chodzi o to samo) jest dwie lub trzy sztuki i "prawidłowe" odpowiedzi są zbieżne.

post-9414-14352512213237_thumb.jpg

Napisano

> Przeglądałem sobie ostatnio testy na prawo jazdy.

> Jest takie pytanie, jak poniżej.

> Moje pytanie jest, która odpowiedź jest poprawna i jaka jest tego podstawa prawna?

Podejdę jak do testu bez zaglądania do PoRD. Ja bym ustąpił tylko tramwajowi, czyli zaznaczam A zlosnik.gif

Napisano

Na egzaminie prawidłowa jest A...

Napisano

> Na egzaminie prawidłowa jest A...

W testach z tego co pamietam to akurat chyba jest C(chodzi o skręt w "zamknięty" kierunek ruchu), chociaż na chłopski rozum powinno być A(a przynajmniej na to wskazywałby art. 25 ust.2 PoRD, tyle że tu jeszcze dochodzi kwestia skrzyżowania z synalizacją świetlną, które zdaje się "kasuje" normalne pierwszeństwo).

Napisano

> Na egzaminie prawidłowa jest A...

A dlaczego zaznaczyłeś, że "na egzaminie..."? zlosnik.gif

Napisano

> A dlaczego zaznaczyłeś, że "na egzaminie..."?

Bo w zyciu stojąc jako pierwszy pewnie wyrwałbym przed tramwajem....

Napisano

Kojarzy mi się skrzyżowanie Targowa/11 listopada w Warszawie.

Oczywiście A. wolę nie klepać drzwi hehe.gif

Napisano

> Bo w zyciu stojąc jako pierwszy pewnie wyrwałbym przed tramwajem....

No i jakbyś trafił na złośliwego tramwajarz, to zupełnie zgodnie z prawem "wypłaciłby" Ci w lewy bok. Po takim doświadczeniu ustępowałbyś tramwajowi nawet jakby podchodził do lądowania.

Napisano

Oczywiscie odp A. Dlaczego dajesz takie proste rzeczy ktore kazdy kierowca powinien wiedziec? To sa podstawy. Daj cos nad czym trzeba pomyslec.

Napisano

> Oczywiscie odp A. Dlaczego dajesz takie proste rzeczy ktore kazdy kierowca powinien wiedziec? To sa

> podstawy. Daj cos nad czym trzeba pomyslec.

Oczywiście... oblał Pan zlosnik.gif

Dobrze pamiętałem - udało mi się znaleźć to w testach - na szaro jest poprawna odpowiedź...

post-15579-14352512214128_thumb.jpg

Napisano

> Oczywiście... oblał Pan

> Dobrze pamiętałem - udało mi się znaleźć to w testach - na szaro jest poprawna odpowiedź...

a miało nie być zdradzania odpowiedzi nono.gif

Napisano
  • Autor

> Oczywiscie odp A. Dlaczego dajesz takie proste rzeczy ktore kazdy kierowca powinien wiedziec? To sa

No to po zabawie, bo ściągnięta odpowiedź "prawidłowa" już padła grinser006.gif

Niestety "prawidłowa" jest odpowiedź C.

Teraz konia z rzędem temu, kto poda jakąś podstawę prawną, bo takiej nie znalazłem biglaugh.gif

Niestety rysunek nie wydaje się być kompletny (brakuje sygnalizacji dla tramwajów) ale nawet gdyby była, to kierujących obowiązuje zielone i nie mają obowiązku wiedzieć, jakie światło ma tramwaj i co przyświecało organizatorowi ruchu, jak to projektował wink.gif

Napisano

> W testach z tego co pamietam to akurat chyba jest C(chodzi o skręt w "zamknięty" kierunek ruchu),

> chociaż na chłopski rozum powinno być A(a przynajmniej na to wskazywałby art. 25 ust.2 PoRD,

> tyle że tu jeszcze dochodzi kwestia skrzyżowania z synalizacją świetlną, które zdaje się

> "kasuje" normalne pierwszeństwo).

Sygnalizacja świetlna nie kasuje ogólnych zasad lecz ma pierwszeństwo przed znakami i ogólnymi zasadami. To róznica, gdyż jeżeli sygnalizacja nie rozstrzyga (obydwa pojazdy mają zielone) to wówczas kolejno znaki i zasady ogólne, które pozostaja nadal w mocy, pozwalaja ustalic, kto ma pierwszeństwo.

Natomiast art. 25 p. 2 mówi, że pojazd szynowy ma pierwszeństwo w stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża.

Napisano
  • Autor

> Kojarzy mi się skrzyżowanie Targowa/11 listopada w Warszawie.

Tylko tam grupy kołowe i tramwajowe, zdaje się, nie są kolizyjne przy wjeździe w lewo na most grinser006.gif a w prawo na most dba o to sygnalizacja.

Napisano

> Oczywiście... oblał Pan

> Dobrze pamiętałem - udało mi się znaleźć to w testach - na szaro jest poprawna odpowiedź...

Jay tak się mądrzył a sam nie zna podstaw

Napisano

> Tylko tam grupy kołowe i tramwajowe, zdaje się, nie są kolizyjne przy wjeździe w lewo na most a w

> prawo na most dba o to sygnalizacja.

jaki most? icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> jaki most?

Eee, Śląsko-Dąbrowski? wink.gif

EDIT:

Czekaj, czekaj.

Myślałem o Targowa-Solidarności mlot.gif

Targowa-11 listopada to zupełnie co innego smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jay tak się mądrzył a sam nie zna podstaw

nono.gif

Problem w tym, że te "podstawy" nie mają, zdaje się, umocowania prawnego.

EDIT:

jednak mają skromny.gif

Napisano

> Moje pytanie jest, która odpowiedź jest poprawna i jaka jest tego podstawa prawna?

> Uprasza się o niezaglądanie do odpowiedzi do testów, a jedynie ewentualnie do przepisów PoRD - bo

> inaczej eksperyment się nie powiedzie

> Chciałem strzelić nawet ankietkę, ale chyba nie wiem jak

> EDIT:

> chciałem dodać, że tego typu pytań (sytuacje są inne, ale chodzi o to samo) jest dwie lub trzy

> sztuki i "prawidłowe" odpowiedzi są zbieżne.

C.

Zapewne to bledna odpowiedź...

Napisano

> Eee, Śląsko-Dąbrowski?

> EDIT:

> Czekaj, czekaj.

> Myślałem o Targowa-Solidarności

> Targowa-11 listopada to zupełnie co innego

zupełnie co innego też biorąc pod uwagę pytanie z pierwszego posta... tam nie ma świateł hehe.gif

Teraz już wiem, że nie powinienem prowadzić po pijaku. Dwa piwa i już sygnalizacji na pierwszym obrazku nie widzę cool.gif

Napisano

> Uprasza się o niezaglądanie do odpowiedzi do testów, a jedynie ewentualnie do przepisów PoRD - bo

> inaczej eksperyment się nie powiedzie

> Chciałem strzelić nawet ankietkę, ale chyba nie wiem jak

> EDIT:

> chciałem dodać, że tego typu pytań (sytuacje są inne, ale chodzi o to samo) jest dwie lub trzy

> sztuki i "prawidłowe" odpowiedzi są zbieżne.

odpowiedz C wg mnie jest poprawna.

Napisano
  • Autor

> odpowiedz C wg mnie jest poprawna.

A czy możesz jakoś uzasadnić swoją odpowiedź?

Bez złośliwości pytam skromny.gif

Napisano

> No i jakbyś trafił na złośliwego tramwajarz, to zupełnie zgodnie z prawem ...

Ustępuje wszystkim tramwajom, zwłaszcza w Krakowie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Bo nigdy nie wiem gdzie i którędy taki pojedzie...

Autochtoni doskonale wiedzą i kiedyś zostałem przynaglony przez pasażera z grodu Kraka (takiego co jak mówi stolica to mysli o Wiedniu...) ów pasażer powiedział coś w stylu " jedźże, jedźże mamloku on na Prokocim idzie...." W wolnym tłumaczeniu oznaczało to że tramwaj skręca w lewo wiec jego kierunek nie jest kolizyjny z moją jazdą prosto....

Napisano

> A czy możesz jakoś uzasadnić swoją odpowiedź?

> Bez złośliwości pytam

A ja mogę?

Art 5 ust1, art 25 ust 1, rozporządzenie par95 ust 4.

znalazlem identyczna krzyżówkę i przepisałem podstawę prawna...

Napisano
  • Autor

> Art 5 ust1, art 25 ust 1,

To nic nie wnosi...

> rozporządzenie par95 ust 4.

Ale to jest ok.gif

Quote:

4. Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4 [sygnał żółty, czerwony, czerwono-żółty], pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12.

20.GIF

Napisano

> może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa

> uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu

> okrężnym oznaczonym znakami C-12.

Bardzo dobry praktyczny watek...

Mówiąc szczerze byłem przekonany że kierujący pojazdem A ustepuje tramwajowi....

Napisano

> Bardzo dobry praktyczny watek...

> Mówiąc szczerze byłem przekonany że kierujący pojazdem A ustepuje tramwajowi....

Byłoby tak, gdyby nie było sygnalizacji.

Napisano

> To nic nie wnosi...

> Ale to jest

> Quote:

> 4. Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi

> może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4 [sygnał żółty, czerwony, czerwono-żółty], pod

> warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie

> stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12.

i popatrz jakie baboły prawne się tworzy

Najpierw mówi się w ustawie, ze tramwaj ma pierwszeństwo niezależnie z której strony nadjeżdża. A potem w rozporządzeniu, które teoretycznie musi być zgodne z ustawą, mówi się, że tramwaj zjeżdżając ze skrzyżowania ma ustąpić samochodom. Na załączonym obrazku problematyczne jest czy tramwaj wjeżdża na skrzyżowanie czy z niego zjeżdża.

A od lutego dodatkowo trzeba będzie na egzaminie odpowiadać jeszcze na czas. W życiu dojeżdżając do skrzyżowania, na którym trzeba przeanalizować współzależność trzech paragrafów z ustawy i dwóch z rozporządzeń to może się chociaż zatrzymać i zrezygnować z pierwszeństwa nawet jeśli się je posiada, na teście trzeba będzie tę analizę zrobić do końca.

Paranoja

I jak ktoś napisał w jednym z komentarzy na onecie, taniej wyjdzie pojechać do Niemiec lub na Słowację, zrobić prawko i zanieść je do urzędu do przepisania na Polskę (tylko nie wiem czy tak można)

Napisano

Ja od początku obstawiałem C a druga sprawa to nie widziałem jeszcze takiego skrzyżowania ze światłami bez świateł dla tramwaii przynajmniej we wrocławiu tak jest jak sa światła dla aut to tramwaj ma swoje światła.

Napisano

a gdzie problem, tym bardziej filozoficzny i prawny ???

wali pierwszy ok.gif

Napisano

> A czy możesz jakoś uzasadnić swoją odpowiedź?

Podstawą prawną nie. Nie znam kodeksu na pamięć.

Napisano

bez zaglądania gdziekolwiek odpowiem, że C jest odpowiedzią poprawną, a to dlatego, że na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym tramwaj ustępuje pierwszeństwa wszystkim innym pojazdom.

Wydaje mi się, ze jak robiłem kurs to ten przepis właśnie wszedł, stąd pamiętam.

Napisano

nie chce mi się czytać całości 270751858-jezyk.gif

strzelam A

Napisano

> I jak ktoś napisał w jednym z komentarzy na onecie, taniej wyjdzie pojechać do Niemiec lub na

> Słowację, zrobić prawko i zanieść je do urzędu do przepisania na Polskę (tylko nie wiem czy

> tak można)

Można, ój ojciec robił swego czasu w czechach na delegacji, tam zrobił prawko i tutaj przepisał, kuzyn w ameryce zrobił i to samo podobno taniej i łątwiej

Napisano

> i popatrz jakie baboły prawne się tworzy

> Najpierw mówi się w ustawie, ze tramwaj ma pierwszeństwo niezależnie z której strony nadjeżdża. A

> potem w rozporządzeniu, które teoretycznie musi być zgodne z ustawą, mówi się, że tramwaj

> zjeżdżając ze skrzyżowania ma ustąpić samochodom. Na załączonym obrazku problematyczne jest

> czy tramwaj wjeżdża na skrzyżowanie czy z niego zjeżdża.

> A od lutego dodatkowo trzeba będzie na egzaminie odpowiadać jeszcze na czas. W życiu dojeżdżając do

> skrzyżowania, na którym trzeba przeanalizować współzależność trzech paragrafów z ustawy i

> dwóch z rozporządzeń to może się chociaż zatrzymać i zrezygnować z pierwszeństwa nawet jeśli

> się je posiada, na teście trzeba będzie tę analizę zrobić do końca.

> Paranoja

> I jak ktoś napisał w jednym z komentarzy na onecie, taniej wyjdzie pojechać do Niemiec lub na

> Słowację, zrobić prawko i zanieść je do urzędu do przepisania na Polskę (tylko nie wiem czy

> tak można)

w niemczech na pewno taniej nie będzie...

Napisano
  • Autor

Gdybym tam stał, to pojechałbym pierwszy ewentualnie zachowując szczególną ostrożność wobec tego tramwaju w ogóle się nad tym nie zastanawiając grinser006.gif

Poza tym wątpię, czy pod taką kolizyjną organizacją ruchu ktokolwiek by się podpisał spineyes.gif

Ale faktem jest, jak dowodzą również tutejsze odpowiedzi, że PoRD mimo tego, że jest IMHO dobre jeśli chodzi o zasady, to niestety jest fatalnie napisane i posiada sporo kruczków, na których człowiek może się niespodziewanie wyłożyć.

I z tego powodu, jak kiedyś wspomniałem, lubię takie wątki, bo można sobie dużo więcej szczególnych przypadków przyswoić, niż czytając tony paragrafów w kilku ustawach i rozporządzeniach waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> [...] na

> skrzyżowaniu o ruchu kierowanym tramwaj ustępuje pierwszeństwa wszystkim innym pojazdom.

Przeczy temu taki przykład:

284858020-krzyzowka.JPG

post-9414-1435251222033_thumb.jpg

Napisano

rotfl.gif Widzę że wszyscy "zdali"

Napisano

> Najpierw mówi się w ustawie, ze tramwaj ma pierwszeństwo niezależnie z której strony nadjeżdża. A

> potem w rozporządzeniu, które teoretycznie musi być zgodne z ustawą, mówi się, że tramwaj

> zjeżdżając ze skrzyżowania ma ustąpić samochodom.

Dodam, że kiedyś siedząc na kawie u kolegi Policjanta mu znalazłem w przepisach takiego babola, że w pewnej sytuacji gdyby tramwaj jechał zgodnie z przepisami i kierujący pojazdem zgodnie z przepisami, to by doszło do kolizji - bez żadnego złamania przepisów zlosnik.gif Zmieniali potem na gwałt coś w prawie.

A prawda jest taka, że z kodeksu drogowego zrobiono kompletny burdel, bo choć z jednej strony masz w nim działy jasno mówiące czego dotyczą - "zawracanie", "wyprzedzanie", itd., co wyraźnie wskazuje, że powinny zawierać wyczerpujące i kompletne informacje, to potem się okazuje, że wymowę postanowień danego działu zmienia całkowicie jakieś inne rozporządzenie. *) Moim zdaniem to układał ktoś z kompleksami prawnika, który chciał wykazać, że każdego można uwalić, a on taki mundry.

*) Na przykład osławiony zakaz zawracania na lewoskręcie z sygnalizatorem kierunkowym, wynikający nie z działu "zawracanie" w KD, a z definicji namalowanej na jezdni strzałki kierunkowej w rozporządzeniu o sygnałach i znakach drogowych.

Napisano

> Dodam, że kiedyś siedząc na kawie u kolegi Policjanta mu znalazłem w przepisach takiego babola, że

> w pewnej sytuacji gdyby tramwaj jechał zgodnie z przepisami i kierujący pojazdem zgodnie z

> przepisami, to by doszło do kolizji - bez żadnego złamania przepisów Zmieniali potem na gwałt

> coś w prawie.

> A prawda jest taka, że z kodeksu drogowego zrobiono kompletny burdel, bo choć z jednej strony masz

> w nim działy jasno mówiące czego dotyczą - "zawracanie", "wyprzedzanie", itd., co wyraźnie

> wskazuje, że powinny zawierać wyczerpujące i kompletne informacje, to potem się okazuje, że

> wymowę postanowień danego działu zmienia całkowicie jakieś inne rozporządzenie. *) Moim

> zdaniem to układał ktoś z kompleksami prawnika, który chciał wykazać, że każdego można uwalić,

> a on taki mundry.

> *) Na przykład osławiony zakaz zawracania na lewoskręcie z sygnalizatorem kierunkowym, wynikający

> nie z działu "zawracanie" w KD, a z definicji namalowanej na jezdni strzałki kierunkowej w

> rozporządzeniu o sygnałach i znakach drogowych.

Normalny policjant ma szansę wpłynąć na prawo?

Napisano

> Normalny policjant ma szansę wpłynąć na prawo?

Odpowiednio wysoko umocowany - tak. Policjant był szefem warszawskiego WRD.

Napisano

Ma jeszcze większa zagadkę (Sorry za nieudolne przerobienie rysunku).

Oryginalne skrzyżowanie to:

Warszawa - Al. Niepodległości/ul. Nowowiejska.

Jaka jest poprawna kolejność przejazdu (załącznik) grinser006.gif?

post-19311-14352512220914_thumb.jpg

Napisano

Głowy sobie nie dam uciąć, ale ja obstawiam, że C - jedzie pierwszy

Napisano

nie wiem o co wam chodzi ja w 1997 robilem prawko i juz wtedy bylo wiadomo, ze na 1 rysunku pomimo zasady "prawie" zawsze ustepuj tramwajowi w tym wlasnie konkretnym przypadku to tramwaj stoi (zgodnie z przytoczona podstawa prawna)

a drugi rysunek wcale "nie przeczy" tam tramwaj jedzie prosto

Napisano

> Widzę że wszyscy "zdali"

Na teście mozna zrobic 2 błędy.... chyba....

Napisano

> Ma jeszcze większa zagadkę (Sorry za nieudolne przerobienie rysunku).

> Oryginalne skrzyżowanie to:

> Warszawa - Al. Niepodległości/ul. Nowowiejska.

> Jaka jest poprawna kolejność przejazdu (załącznik) ?

Jak to jaka-najpierw samochody potem tramwaje-tak zawsze robią zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.