Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

126 Killerek

Featured Replies

Napisano

> Wygląda na profi robotę - bolec z motorem hondy.

Dzisiaj rano oglądałem aukcję, nawet fajny devil.gif

Napisano

Żuraw patrz i się ucz. Tak wygląda MALUCH. zlosnik.gif

Napisano

> Żuraw patrz i się ucz. Tak wygląda MALUCH.

hehe.gifok.gif

Napisano

> Proszę bardzo

Podziękował

W sumie niedrogo jak na taką bestię hmm.gif

Napisano

Cichociemny ok.gif Powiem szczerze, że zainteresował mnie dość mocno, na fotkach całość robi niezłe wrażenie, ciekawe jak w rzeczywistości. Gdyby nie to, że musiałbym dopiąć budżet to chyba bym się wybrał obejrzeć hmm.gif

Napisano

> Podziękował

> W sumie niedrogo jak na taką bestię

Zakładając, że wszystko jest faktycznie tak kolorowo, jak na zdjęciach... to cena nie jest wysoka zlosnik.gif

Napisano

> Żuraw patrz i się ucz. Tak wygląda MALUCH.

Wiesz dlaczego go sprzedaje? Bo ten maluch W OGOLE sie NIE PROWADZI rotfl.gif Silnik kobyla razem ze skrzynia za tylna osia rotfl.gif Dziekuje - postoje 30.GIF

Mi wystarczy, ze wlozony w komore wzdluznie silnik 1.2 fiatowski 75KM i skrzynia znajdujaca sie miedzy osiami powodowalo utrate kontaktu przedniego prawego kola z podlozem podczas przyspieszania. A tutaj nie dosc, ze silnik w calosci za osia, skrzynia rowniez w calosci za osia i jeszcze 90KM - nie, nie, nie - nigdy wiecej hehe.gif Szkoda mi przyszlego wlasciciela tego malucha, choc trzeba przyznac, ze wyglada ladnie. Ale trakcji to to nie ma absolutnie zadnej. Niestety przy tej mocy musi byc central - inaczej naprawde to nie ma sensu.

Napisano

> Wiesz dlaczego go sprzedaje? Bo ten maluch W OGOLE sie NIE PROWADZI Silnik kobyla razem ze

> skrzynia za tylna osia Dziekuje - postoje

> Mi wystarczy, ze wlozony w komore wzdluznie silnik 1.2 fiatowski 75KM i skrzynia znajdujaca sie

> miedzy osiami powodowalo utrate kontaktu przedniego prawego kola z podlozem podczas

> przyspieszania. A tutaj nie dosc, ze silnik w calosci za osia, skrzynia rowniez w calosci za

> osia i jeszcze 90KM - nie, nie, nie - nigdy wiecej Szkoda mi przyszlego wlasciciela tego

> malucha, choc trzeba przyznac, ze wyglada ladnie. Ale trakcji to to nie ma absolutnie zadnej.

> Niestety przy tej mocy musi byc central - inaczej naprawde to nie ma sensu.

Może dorzuca kilka płyt chodnikowych do bagażnika... hmm.gifhmm.gifhmm.gif

Napisano

> Zakładając, że wszystko jest faktycznie tak kolorowo, jak na zdjęciach... to cena nie jest wysoka

jeśli jest blacha progi zrobiona to ta cena jest śmiesznie niska.

Napisano

Tylko zdjął bym te plastikowe zderzaki a założył chromowane od starszej wersji,wtedy by ładniej wyglądał cool.gif

Napisano

Mnie tylko zastanawia jedna rzecz... hmm.gif Może ktoś mi wytłumaczy, bo ja nie rozumiem tej idei, ale dlaczego fabrycznie w maluchu (z resztą podobnie w starych Skodach) wsadzali silnik wzdłużnie? Dla mnie to się jakoś kupy nie trzyma spineyes.gif Rozumiem w Ferrari czy Lamborghini można wzdłużnie wsadzić i jest to uzasadnione, ale w takim aucie? Dlaczego nie robili poprzecznie, tak jak w tym przykładzie, albo np. tak jak w Fiacie X1/9? Przecież tak jest bardziej zwarta konstrukcja, mniej miejsca zajmuje itp. Czy może są jakieś zalety takiego rozwiązania, których ja nie zauważam? hmm.gif

Napisano

Przy R2 i chłodzeniu jakie jest w kaszlu to bardziej zwarte właśnie wzdłużnie;)

Napisano

> Przy R2 i chłodzeniu jakie jest w kaszlu to bardziej zwarte właśnie wzdłużnie;)

a idealnie tam wchodzi , bez przeróbek 767ccm z fiata 600d ok.gif

4zyl, chłodzony woda , chłodnica zabudowana leżąco nad skrzynią biegów ok.gif

Napisano

> Mnie tylko zastanawia jedna rzecz... Może ktoś mi wytłumaczy, bo ja nie rozumiem tej idei, ale

> dlaczego fabrycznie w maluchu (z resztą podobnie w starych Skodach) wsadzali silnik wzdłużnie? ...

Bo to stare konstrukcje, a tak się wsadzało od zawsze, tradycyjnie. Bo wzdłużnie jest zdecydowanie łatwiej obsługiwać i serwisować podzespoły. Bo konstrukcja przeniesienia napędu jest bardziej symetryczna - pierwsze wozy z poprzecznymi silnikami miały problemy z półosiami, przegubami, zawieszeniem zespołu napędowego itp.

Zauważ że Audi do dzisiaj w większości modeli przednionapędowych ma silniki wzdłużnie.

Napisano

> Bo to stare konstrukcje, a tak się wsadzało od zawsze, tradycyjnie. Bo wzdłużnie jest zdecydowanie

> łatwiej obsługiwać i serwisować podzespoły. Bo konstrukcja przeniesienia napędu jest bardziej

> symetryczna - pierwsze wozy z poprzecznymi silnikami miały problemy z półosiami, przegubami,

> zawieszeniem zespołu napędowego itp.

> Zauważ że Audi do dzisiaj w większości modeli przednionapędowych ma silniki wzdłużnie.

Ale w przypadku Audi to wynika z czegoś innego: te same wersje silnikowe mają napęd na przód i na wszystkie koła. Dla napędu quattro prostszy jest układ wzdłużny, a dla napędu na przód nie warto obracać silnika, tylko po prostu zmienić skrzynię biegów i nie wkładać całego tylnego napędu waytogo.gif

Napisano

> Ale w przypadku Audi to wynika z czegoś innego: te same wersje silnikowe mają napęd na przód i na

> wszystkie koła. Dla napędu quattro prostszy jest układ wzdłużny, a dla napędu na przód nie

> warto obracać silnika, tylko po prostu zmienić skrzynię biegów i nie wkładać całego tylnego

> napędu

Argument średnio trafiony. Większość firm samochodowych buduje samochody z poprzecznymi silnikami, które mają w standardzie napęd na przód, a równolegle także wersje z napędem na 4 koła. W przypadku Audi trzymanie się wzdłużnego ustawienia silników musi wynikać albo z potrzeby zachowania prestiżu, albo z walorów użytkowych tego rozwiązania.

Napisano

> a idealnie tam wchodzi , bez przeróbek 767ccm z fiata 600d

> 4zyl, chłodzony woda , chłodnica zabudowana leżąco nad skrzynią biegów

ja myslalem o 850/903 z fiata/seata 850, ciekawe czy by tez weszlo, to ten sam motor co w SC 899 tyle że chyba się kręci w drugą stronę.

Napisano

> ja myslalem o 850/903 z fiata/seata 850, ciekawe czy by tez weszlo, to ten sam motor co w SC 899

> tyle że chyba się kręci w drugą stronę.

ta sama skrzynia, tylko kołnierz inny i półosie (jak dobrze pamiętam)

A silnik 850 kręci się w dobrom stronę w tym wypadku. Gdy go zmienili na 903 potem 899 to zmienili kierunek d

Napisano

Trzeba przyznać, że super pomysł na wykonanie - połączenie silnika siedzącego po lewej ze skrzynią z auta gdzie silnik jest po prawej. Dla mnie rewelacja claps.gif chociaż faktycznie jest to auto w stylu "pokazać, że się da" bo prowadzić się to raczej nie prowadzi frown.gif

Napisano

> Argument średnio trafiony. Większość firm samochodowych buduje samochody z poprzecznymi silnikami,

> które mają w standardzie napęd na przód, a równolegle także wersje z napędem na 4 koła.

A może tak jest dlatego że firmy produkujące auta RWD da się policzyć na palcach jednej ręki?

W

> przypadku Audi trzymanie się wzdłużnego ustawienia silników musi wynikać albo z potrzeby

> zachowania prestiżu, albo z walorów użytkowych tego rozwiązania.

Ja bym powiedział, że po prostu tylko tak mogli połączyć większość silników z napędem na 4 koła. Moim zdaniem 5 cylindrów wystających daleko przed przednią oś to nie jest walor użytkowy...

• 3 tygodnie później...
Napisano

> --> klasyczny.com

jak dla mnie swap wykonany dokładnie tak jak bym sobie to wyobrażał, na zewnątrz nawet nie widać co siedzi pod maską, łącznie z tym ze nie ma wyciętych wlotów na chłodnice w przedniej atrapie :D

ciekawe jak to się prowadzi bo większość masy jest za tylna osią :/

Napisano

> ciekawe jak to się prowadzi bo większość masy jest za tylna osią :/

Żuraw już napisał w tym wątku zlosnik.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

cos musi w tym byc. bo patrzac na tylne opony to zero katow i zbieznosci

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.