Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polerka - mam i ja

Featured Replies

Napisano

Czytajac watki dotyczace kosmetyki aut, wbilem sobie do glowy polerke samochodowa. Jako, ze w Irlandii ciezko znalezc specow od w/w czynnosci, zakupilem sobie takie cacko:

41rM70UyOqL.jpg

Do tego doszly pady 3M, zolty i niebieski oraz pasta polerska Meguiars Ultimate Compound. Dzisiaj rano po dokladnym umyciu autka i osuszeniu zabralem sie za robote. Jako, ze byl to moj pierwszy raz oink.gif zaczalem delikatnie od maski. Po paru chwilach wiedzialem co i jak. Pelna polerka zajela mi 7 godzin... sciana.gif Potem jeszcze tylko woskowanie juz reczne Turtle Wax Black. Ale za to efekt 001.gif Do tego satysfakcja dobrze wykonanej roboty i w pelni zasluzone 20.GIF Stopien trudnosci jest dosc niski, jedyny klopot to czasochlonnosc i pracochlonnosc. Czuje sie jakbym maraton przebiegl pad.gif

Pare zdjec aby sie pochwalic efektem:

dsc1995.th.jpg

dsc1996.th.jpg

dsc1997.th.jpg

dsc1998y.th.jpg

dsc1999p.th.jpg

dsc2000y.th.jpg

dsc2001.th.jpg

dsc2003.th.jpg

dsc2004i.th.jpg

dsc2005.th.jpg

Pewnie znajda sie malkontenci, ktorzy stwierdza ze mozna byloby to lepiej zrobic i pewnie czesc z nich bedzie miala racje,ale i tak jestem z siebie dumny, ze lakier sie ostal na aucie biglaugh.gif

P.S. I na koniec WIELKIE PODZIEKOWANIA dla kolegi Jahooo za pomoc merytoryczna w wyborze sprzetu i paru rad jak zabrac sie za polerke samochodu 20.GIF20.GIF20.GIF

Rada dla poczatkujacych to nie bac sie i nie uzywac na sam poczatek najtwardszej gabki bo zjedzie sie lakier.

P.S.2 Mozna wpisywac numer buta lub rozmiar opon rotfl.gif

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

Efekt powalający, super Ci wyszło claps.gif

Kurcze szkoda że moje wozidło nie warte jest takiego wysiłku frown.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko polerka i wosk?Nie było glinki,Cleanera?

> .

Nie bylo blush.gif

Glinki aktualnie nie posiadam, zostala zamowiona w Polsce i bede ja mial za pare tygodni. A co do Cleanera to swiety.gif

Autko raczej staram sie trzymac czyste i jakos mi do glowy nie przyszlo, ze cos takiego trzeba przed polerka biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Efekt powalający, super Ci wyszło

> Kurcze szkoda że moje wozidło nie warte jest takiego wysiłku

Dziekuje, a co do wysilku to nastepnym razem jade polerka po Clio 2004 rok rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Eurotec?

> Mam i ja

A wlasnie, ze nie Eurotec bo Silverline biglaugh.gif

> Fotki 50:50 by się przydały

Oj nie mam, widzialem ze ktos sie przypomni alien.gif

Musisz uwierzyc na slowo, ze bylo sporo rys,plam od wody i nie wiadomo jeszcze czego i przede wszystkim kolistych zarysowan od mycia w myjni automatycznej (poprzedni wlasciciel) 20.GIF

Napisano

poka fote pod halogenem zlosnik.gif

z kumplem juz od 2 dni walczymy z primera zlosnik.gif narazie zrobione maska blotniki i dach zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Co to za maszynka ??

Silverline

Namiary dostalem wlasnie od kolegi Jahooo, maszynka chwalona na paru forach. Z mojej strony moge jedynie dodac, ze fajnie sie z nia pracuje tylko troche glosna jest. Z drugiej strony za ta cene nie ma co wybrzydzac yay.gif

Napisano
  • Autor

> poka fote pod halogenem

> z kumplem juz od 2 dni walczymy z primera narazie zrobione maska blotniki i dach

Pod halogenem jest spx, udalo mi sie tam dosiegnac maszynka. Zdjecie moge zrobic jutro alien.gif

Napisano

> Pod halogenem jest spx, udalo mi sie tam dosiegnac maszynka. Zdjecie moge zrobic jutro

Chodziło o stan lakieru po oświetleniu lampą halogenową zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> qp lepszy wosk, bo Turtle spłynie po 2 myciach.

To tak przy okazji - co myślisz o woskach SONAXa?

Na "profrsjonalnych" forach za bardzo się nimi nie zajmują zlosnik.gif

Kosztują koło 30 zł, a zauważyłem że na moim aucie dają bardzo fajny efekt...

Chcę już kupić coś lepszego od tego sonaxa, ale... nie chcę żeby zmarnowało się to co mam więc najpierw muszę zużyć swoje zapasy hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> To tak przy okazji - co myślisz o woskach SONAXa?

> Na "profrsjonalnych" forach za bardzo się nimi nie zajmują

> Kosztują koło 30 zł, a zauważyłem że na moim aucie dają bardzo fajny efekt...

> Chcę już kupić coś lepszego od tego sonaxa, ale... nie chcę żeby zmarnowało się to co mam więc

> najpierw muszę zużyć swoje zapasy

Sonaxa daj koledze w prezencie ok.gif

kup jakiś tester - kombinuj, może lusso ?- jest banalnie prosty w aplikacji i przyjemnie sie go ściąga, na czarnym fajnie wygląda, i daje wet look ponizej samochod zony po lusso.

40982876.jpg

dodo purple haze tez na czarnym fajnie wygląda i jest dostępny jako tester.

zalezy kto co lubi, czy wet look czy bardziej szklisty efekt i duży blask. czy wosk naturalny czy selant, no i przede wszystkim jakim dysponuje sie budzetem.

Napisano

> Pod halogenem jest spx, udalo mi sie tam dosiegnac maszynka. Zdjecie moge zrobic jutro

nie zrozumielismy sie, chodzi o halogen swiecacy w lakier hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

po ultimate compound nie wziąłeś delikatniejszego swirlX? wyszło całkiem na gładko czy pod lampą zostały rysy?

Napisano

> A wlasnie, ze nie Eurotec bo Silverline

też mam zlosnik.gif

do tego ważne jest jeszcze mieć dobry pad wink.gif

Napisano

Jak na pierwszy raz wyszlo ok zlosnik.gif

Ale zeby nie bylo za rozowo:

1) Przed korekta lakieru obowiazkowo glinka, szkoda niszczyc gabkina calym syfie co zostal po myciu na lakierze.

2) Mam nadzieje, ze potem ladnie wygladzales lakier na najnizszych obrotach. Bo korzystales tylko z UC i byloby niefajnie, gdyby po pierwszym-drugim myciu wyszly hologramy.

3) Tak jak pisali przedmowcy- zainwestuj w lepszy wosk. Ja na Twoje auto nalozylbym Zymol Carbon. Wiem, wiem... Inna polka cenowa. Ale efekt mialbys trwalszy i zdecydowanie lepszy zarowno wizualny, jak i lakier bylby lepiej zabezpieczony.

4) Odnosnie cleanera. Ja po korekcie lakieru myje auto porzadnym bezdotykiem i z reguly nie robie wtedy cleanera. Przeciez po polerce lakeir jest idealnie czysty, mycie dobrym bezdotykiem usunie reszty pasty polerskiej i mozna klasc wosk. Podkreslam- to jest moje zdanie na ten temat zlosnik.gif

Ale na prawde wyszlo fajnie brawo.gif

Napisano
  • Autor

> żartujesz, prawda ?

Piszcie jasniej bo ja jestem lajkonikiem zakrecony.gif A wczoraj do tego to niezle padnietym 20.GIF

Napisano
  • Autor

> qp lepszy wosk, bo Turtle spłynie po 2 myciach.

Niestety nic innego nie mialem pod reka,napewno nastepny zakup to bedzie wosk najlepiej chyba Meguiars bo zakochalem sie w tej firmie food.gif

Napisano
  • Autor

>nie zrozumielismy sie, chodzi o halogen swiecacy w lakier

Juz pisalem,ze to moj pierwszy raz wpysk.gif

> po ultimate compound nie wziąłeś delikatniejszego swirlX? wyszło całkiem na gładko czy pod lampą

> zostały rysy?

Nie bralem Swirlx za rada kolegi Jahooo i bardzo dobrze. UC jest dosc delikatny w moim odczuciu, uzylem gabek 3M - na poczatek zoltej czyli srednio twarda i powiem, ze ciezko bylo usunac niektore rysy nawet te nie glebokie. Dlatego zajelo mi to prawie 7 godzin sciana.gif Na koniec uzylem miekkiej gabki niebieskiej, rowniez 3M i wolnych obrotow - efekt jak widac. Zostalo troche glebszych rys, ale sa mniej widoczne - nastepnym razem sprobuje cos mocniej przeszlifowac..Natomiast to co chcialem osiagnac - udalo sie.Wszystkie "swirlsy" powiedzialy 30.GIF Tak wiec jak widac UC mozna rowniez uzywac do wykonczenia.

Napisano
  • Autor

> Jak na pierwszy raz wyszlo ok

> Ale zeby nie bylo za rozowo:

> 1) Przed korekta lakieru obowiazkowo glinka, szkoda niszczyc gabkina calym syfie co zostal po myciu

> na lakierze.

Tu sie zgadzam. Niestety ja tego nie zrobilem i gabki przetrwaly polerowanie, ale sa dosc mocno usyfione. Czy da sie je wyprac czy tak je zostawic ?

> 2) Mam nadzieje, ze potem ladnie wygladzales lakier na najnizszych obrotach. Bo korzystales tylko z

> UC i byloby niefajnie, gdyby po pierwszym-drugim myciu wyszly hologramy.

Tak jak pisalem wczesniej - polerka 3M zolta, finish 3M niebieska na wolniejszych obrotach. Mam nadzieje, ze nic sie nie pojawi, a jak wyjdzie to przynajmniej bedzie pretekst do poprawek zakrecony.gif

> 3) Tak jak pisali przedmowcy- zainwestuj w lepszy wosk. Ja na Twoje auto nalozylbym Zymol Carbon.

> Wiem, wiem... Inna polka cenowa. Ale efekt mialbys trwalszy i zdecydowanie lepszy zarowno

> wizualny, jak i lakier bylby lepiej zabezpieczony.

Tak zrobie waytogo.gif Lepszy jest wosk koloryzowany czy bezbarwny ?

> 4) Odnosnie cleanera. Ja po korekcie lakieru myje auto porzadnym bezdotykiem i z reguly nie robie

> wtedy cleanera. Przeciez po polerce lakeir jest idealnie czysty, mycie dobrym bezdotykiem

> usunie reszty pasty polerskiej i mozna klasc wosk. Podkreslam- to jest moje zdanie na ten

> temat

> Ale na prawde wyszlo fajnie

Dziekuje 20.GIF

Nastepne w kolejce bedzie Clio mojej serce.gif wiec bede lapal wprawe.

Napisano

> Niestety nic innego nie mialem pod reka,napewno nastepny zakup to bedzie wosk najlepiej chyba

> Meguiars bo zakochalem sie w tej firmie

jest wiele innych lepszych rozwiązań i bardzo często tańszych niż megs.

Napisano
  • Autor

> jest wiele innych lepszych rozwiązań i bardzo często tańszych niż megs.

Prosze o przyklady, tylko zeby cenowo mnie nie zabily bo ten Zymol Carbon kosztuje za kolo 300 zeta icon_rolleyes.gif

Napisano

> Prosze o przyklady, tylko zeby cenowo mnie nie zabily bo ten Zymol Carbon kosztuje za kolo 300 zeta

Polecam Nattys red lub blue zależy jaki masz kolor klik Nakładanie bajka mozna nawet w słońcu, polerowanie też. Fajny wygląd przy rozsądnej trwałości ok 2 mc przy myciu bezpiecznym szamponem. Aha wosk nawet za 300zł nie będzie dobrze wyglądał, jak powierzchnia nie bedzie przygotowana. Czyli bez rys oraz oczyszczona ze smoły oraz innych mniej widocznych zanieczyszczeń.

24yn62c.jpg

Napisano
  • Autor

> Polecam Nattys red lub blue zależy jaki masz kolor klik Nakładanie bajka mozna nawet w słońcu,

> polerowanie też. Fajny wygląd przy rozsądnej trwałości ok 2 mc przy myciu bezpiecznym

> szamponem. Aha wosk nawet za 300zł nie będzie dobrze wyglądał, jak powierzchnia nie bedzie

> przygotowana. Czyli bez rys oraz oczyszczona ze smoły oraz innych mniej widocznych

> zanieczyszczeń.

Fajny efekt ok.gif Ja mam kolor czarny i nie widze takiego na tej stronce co ja podales. Poniewaz mam drugie autko pod domem, bordowe, chyba wolalbym zakupic cos w kolorze neutralnym zeby mozna bylo uzywac na obydwa autka.

Napisano

> Fajny efekt Ja mam kolor czarny i nie widze takiego na tej stronce co ja podales. Poniewaz mam

> drugie autko pod domem, bordowe, chyba wolalbym zakupic cos w kolorze neutralnym zeby mozna

> bylo uzywac na obydwa autka.

Jak ciemne kolory to własnie odpowiedni będzie red. Zresztą podejrzewam, że to z kolorami to bardziej marketing. Aha zapomniałem dodać jeszcze jednej zalety zapach, aż chce sie schrupac ten wosk

Napisano

> Prosze o przyklady, tylko zeby cenowo mnie nie zabily bo ten Zymol Carbon kosztuje za kolo 300 zeta

z tych tańszych które mam to polecam,

victoria-concours

lusso-oro

dodo-juice-purple-haze

+ cleaner najlepiej dedykowany tego samego producenta co wosk, lub zymol-hd-cleanse najlepszy cleaner jaki mialem i nadaje sie pod wszystkie woski.

kolejność wosków nie przypadkowa wink.gif

Napisano

Tu masz testery

.

Napisano

Każdy samochód, który był polerowany tego typu maszynką do polerowania gdy popatrzy się pod odpowiednim kątem na nadwozie to ma takie zaokrąglone smużki, takie mikro ryski.

Napisano

> polerka zajela mi 7 godzin...

blagam.gif

w zyciu bym tego nie robil - szkoda mi czasu, bo auto na PL drgach za 50km bedzie wygladalo na brudne

co innego pogrzebac przy "mechanice"

Napisano

> Każdy samochód, który był polerowany tego typu maszynką do polerowania gdy popatrzy się pod

> odpowiednim kątem na nadwozie to ma takie zaokrąglone smużki, takie mikro ryski.

chodzi Ci o hologramy ( ewentualnie swirle)

chodzi właśnie o to, żeby tego nie było i jeśli ktoś się choć trochę zna na rzeczy i się do tego przyłoży to żadnych rysek nie będzie

właśnie dlatego parę osób chciało zobaczyć fotkę spod halogenu, bo na takich zdjęciach wychodzi każda niedoskonałość

Napisano

Ja dzisiaj chciałem trochę maskę chociaż przejechać.

Też użyłem UC, ale na czarnym padzie.

Zniknęły tylko zewnętrzne ryski - tych głębszych nawet nie ruszyłem frown.gif

Bałem się - muszę najpierw skombinować czujnik grubości lakieru, a później będę się bawił zlosnik.gif

Napisano

> Czytajac watki dotyczace kosmetyki aut, wbilem sobie do glowy polerke samochodowa.

ciężka jest franca jak betonowy kloc, ale za plus trzeba jej oddać pokłon za płynne rozwijanie i system stabilizacji obrotów.

Jako, ze w

> Irlandii ciezko znalezc specow od w/w czynnosci, zakupilem sobie takie cacko:

> Do tego doszly pady 3M, zolty i niebieski oraz pasta polerska Meguiars Ultimate Compound. Dzisiaj

> rano po dokladnym umyciu autka i osuszeniu zabralem sie za robote. Jako, ze byl to moj

> pierwszy raz zaczalem delikatnie od maski. Po paru chwilach wiedzialem co i jak. Pelna

> polerka zajela mi 7 godzin... Potem jeszcze tylko woskowanie juz reczne Turtle Wax Black.

> Ale za to efekt Do tego satysfakcja dobrze wykonanej roboty i w pelni zasluzone Stopien

> trudnosci jest dosc niski, jedyny klopot to czasochlonnosc i pracochlonnosc. Czuje sie jakbym

> maraton przebiegl

> Pare zdjec aby sie pochwalic efektem:

> Pewnie znajda sie malkontenci, ktorzy stwierdza ze mozna byloby to lepiej zrobic i pewnie czesc z

> nich bedzie miala racje,ale i tak jestem z siebie dumny, ze lakier sie ostal na aucie

> P.S. I na koniec WIELKIE PODZIEKOWANIA dla kolegi Jahooo za pomoc merytoryczna w wyborze sprzetu i

> paru rad jak zabrac sie za polerke samochodu

> Rada dla poczatkujacych to nie bac sie i nie uzywac na sam poczatek najtwardszej gabki bo zjedzie

> sie lakier.

oglądałeś auto pod słońce, w świetle 500W halogenu ??? Bo ładne fotki w cieniu to nawet po matowaniu papierem ściernym można zrobić zlosnik.gif. Prawdziwą robotę widać dopiero pod światło.

Żółtym padem za wiele nie zdziałasz, usunięcie swirli ok, ale z głębszymi rysami raczej sobie nie poradzi.

co stosowałeś z niebieskim padem MMM ???

> P.S.2 Mozna wpisywac numer buta lub rozmiar opon

> Pozdrawiam

Napisano

> też mam

> do tego ważne jest jeszcze mieć dobry pad

szkoda, że nie zrobiliśmy zdjęcia tej ryski before zlosnik.gif

Napisano

> Tu sie zgadzam. Niestety ja tego nie zrobilem i gabki przetrwaly polerowanie, ale sa dosc mocno

> usyfione. Czy da sie je wyprac czy tak je zostawic ?

Ja gabke czyszcze regularnie, czasem nawet ladnych kilka (nascie) razy przy pracy z jednym elementem. Czestotliwosc jest uzalezniona od pylenia danej pasty i tego w jakim stanie jest gabka zlosnik.gif Uzywam do tego celu miekkiej szczoteczki, wlaczam polerke z zalozona gabka i delikatnie przykladam szczoteczke do gabki.

Co do prania to nigdy nie robilem, a slyszalem rozne opinie. Niektorym sie gabki rozkleily a inni wsio spoko.

Ja regularnie czyszcze w opisany wyzej sposob, i gabki sluza mi bardzo dlugo.

> Tak jak pisalem wczesniej - polerka 3M zolta, finish 3M niebieska na wolniejszych obrotach. Mam

> nadzieje, ze nic sie nie pojawi, a jak wyjdzie to przynajmniej bedzie pretekst do poprawek

Nie pracuje ma Megsie to sie nie wypowiadam zlosnik.gif Zycze Ci, zeby nic nei wyszlo waytogo.gif

> Tak zrobie Lepszy jest wosk koloryzowany czy bezbarwny ?

Woskow koloryzowanych to uzywaja handlarze. Kup porzadny wosk, wczesniej poczytaj o nim opinie. Jedne woski sa lepsze do ciemnych, inne do jasnych lakierow. Daja rozne efekty, od super glebi koloru, efektu lustra do wet looku. Co kto lubi zlosnik.gif

> Dziekuje

ok.gif

Napisano

Owszen. Plus do niego cleaner Zymol HD Cleanse i sie robi ponad 400zl. Fakt, ze taki zestaw jest mega wydajny i wystarczy na pare lat. Ale zdaje sobie sprawe z kosztow ok.gif

Napisano

> Każdy samochód, który był polerowany tego typu maszynką do polerowania gdy popatrzy się pod

> odpowiednim kątem na nadwozie to ma takie zaokrąglone smużki, takie mikro ryski.

Jak bedziesz w Krakowie zapraszam do firmy. Co prawda mamy maszynki innych firm, ale pracuje sie na nich w sumie identycznie (roznia sie waga/zakresem obrotow). Jesli znajdziesz chociaz jedna ryske od gabki/prowadzenia maszyny/pasty, czyli to o czym mowisz to stawiam dobra flaszke. A jak akurat trafisz, ze bedziemy robic pelna renowacje lakieru na jakims aucie i znajdziesz jakakolwiek ryske na lakierze to rowniez patrz wyzej zlosnik.gif

Oczywiscie udostepniam pare mocnych halogenow, sun gun'a i wszystko co Ci pomoze zlosnik.gif

Po prostu efekty o ktorych mowisz to efekt zlego (lub calkowitego braku) wykanczania korekty (polerki) lakieru i stad Twoje zdanie. To sa tzw hologramy, oczywiscie mozna je latwo usunac jak sie wie jak i czym zlosnik.gif

Napisano

> Ja dzisiaj chciałem trochę maskę chociaż przejechać.

> Też użyłem UC, ale na czarnym padzie.

> Zniknęły tylko zewnętrzne ryski - tych głębszych nawet nie ruszyłem

> Bałem się - muszę najpierw skombinować czujnik grubości lakieru, a później będę się bawił

Jak masz tak glebokie rysy, ze musisz wspomagac sie czujnikiem przy ich usuwaniu to bardzo uwazaj zlosnik.gif Tymbardziej jak na jeden z pierwszych razow zlosnik.gif

Jakie miales szczytowe obroty (w punkcie zeniitu) na maszynie? Bardzo rozgrzewales lakier?

Napisano

podziwiam, mi by się nie chciało, 15 minut na myjni to już dla mnie za dużo rotfl.gif

Napisano

> Tylko polerka i wosk?Nie było glinki,Cleanera?

> .

A to w ogóle jest sens używać tego przy polerce? hmm.gif

Napisano

> A to w ogóle jest sens używać tego przy polerce?

Glinka obowiazkowo przed polerka. Bo gabka nalapie syfu i sie szybko zuzyje.

Co do cleanera po polerce a przed woskiem to ja juz sie wypowiadalem w tym temacie. Ja tego nie uwazam, za konieczne, jesli np. po polerce auto jest dobrze splukane woda i dobrym bezdotykiem. Ale na pewno by nie zaszkodzilo grinser006.gif

Napisano

> Jakie miales szczytowe obroty (w punkcie zeniitu) na maszynie? Bardzo rozgrzewales lakier?

Zacząłem od 600 obr, później 900-1500...

Napisano

> Zacząłem od 600 obr, później 900-1500...

600 to tylko rozprowadzasz na poczatku paste i na sam koniec wygladzasz, 900- krotki etap przejsciowy. Przy 1500, odpowiednim docisku, pascie i gabce juz glebsze ryski powinny powoli schodzic.

Napisano

> Glinka obowiazkowo przed polerka. Bo gabka nalapie syfu i sie szybko zuzyje.

Hmm, w takim razie wezmę to pod uwagę. Glinkę już mam, tylko polerki brak. sob.gif

Napisano
  • Autor

No wlasnie ja mialem te ryski przed a nie po polerce biglaugh.gif

A do tego na czarnym lakierze wiadac je podwojnie sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.