Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mocne oświetlenie rowerowe vs kierowcy samochodów

Featured Replies

Napisano

To odnosnie tego wątku

Czy nie uważacie, że te lamki tylne z diodami mocy mogą oślepiać kierowców samochodów? I czy ktoś nie powinien nad tym zapanować? Bo skoro np. policja potrafi czepiac się samochodowych lamp do jazdy dziennej (homologacja), to dlaczego w przypadku rowerów mamy wolna amerykankę?

Z tymi diodami 0,5W to chyba przesada, podobnie jak z liczba megapikseli w aparatach cyfrowych czy telefonach - wiadomo ze w kompakcie wystarczy spokojnie 6 mega, powyżej wzrastaja szumy, ale marketingowcy reklamuuą 12 mpx - nawet w telefonach sob.gif

PS odnosnie samych lampek:

"Lampka Smart tył 3 led 0.5 Watt Superflash

- wyposażona w 3 diody (0.5 watt red led)" - nawet sie burakom handlujacym na Allegro nie chce przetłumaczyć tego na polski frown.gif. Poszperałem w necie i znalazłem, że te lampki maja czerwone diody LED o mocy 0,5W każda, co razem daje 1,5W. Ciekawe ile taka lampka poświeci w trybie ciągłym i z pełna jasnoscią na 2 bateryjkach AAA? Z 15 minut? zlosnik.gif ale o tym juz sprzedajacy nie piszą, a ludzie kupuja, chociaż - jak ktos napisał - "zwykły" Smart na małych diodach też spokojnie daje radę smile.gif

Napisano

> Czy nie uważacie, że te lamki tylne z diodami mocy mogą oślepiać kierowców samochodów?

Mnie żaden rowerzysta do tej pory jakoś nie oślepił, za to widziałem lampki na rowerach, których świecenie było naprawdę mizerne... Już nie mówiąc o braku jakiegokolwiek oświetlenia.

Więc jeśli nawet takie oświetlenie wg Ciebie to przegięcie, to ja wole przegięcie właśnie w tą stronę...

Napisano

Bez przesady z oślepianiem, jedna żarówka pozycja+stop w Twoim samochodzie ma 21W+5W, gdzie pozycja to 5W, masz w samochodzie dwie takie żarówki.

Np. w stilo 3d masz pozycje 5W oraz 4W co daje 9W na stronę.

IMO niech sobie rowery mają nawet 5W, wolę to niż brak żadnej lampki, zwłaszcza w szarówkę jak dodatkowo pada deszcz.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To odnosnie tego wątku

Mam najmocniejsze światło z tyłu jakie dało się kupić. Te 0,5W to z tego co pamiętam mizeria przy moim. Jest to światło siłą rzeczy i tak słabsze od p. mgielnych w autach, które są notorycznie nadużywane.

Owszem mogłoby to światełko być rozproszone na większej powierzchni. Byłoby lepiej widoczne, a mniej raziłoby kierowców, no ale to już rola producenta.

Natomiast z przodu mam światło znacznie mocniejsze. Tu na wąskiej krętej leśnej drodze większość samochodów zatrzymuje się i czeka aż przejadę. Porównywałem z siłą światła ksenonów i lampka świeci nieco słabiej od świateł mijania.

Oczywiście i tu problemem jest skupienie światła oraz fakt, że przy ruchach kierownicą chcąc nie chcąc święcę " po oczach". Dla mnie to światło jest w sam raz jeśli idzie o oświetlenie drogi. Zapewnia względne bezpieczeństwo i pozwala widzieć w miarę daleko. Da się jechać z dużą prędkością bez ryzyka wpadnięcia w dziurę.

Napisano

ja na rower uzywam latarki 900lumen,swieci tak jak swiatla drogowe w aucie.Tez chce wiedziec jak jade czy w dziure nie wpadam.Nieraz kierowcy mrugaja ale o to chodzi mam byc widoczny:)

Napisano

> ja na rower uzywam latarki 900lumen,swieci tak jak swiatla drogowe w aucie.Tez chce wiedziec jak

> jade czy w dziure nie wpadam.Nieraz kierowcy mrugaja ale o to chodzi mam byc widoczny:)

No bez przesady. 900 lumenów to mam i ja. Do siły świateł drogowych to jeszcze brakuje.

Napisano
  • Autor

> Bez przesady z oślepianiem, jedna żarówka pozycja+stop w Twoim samochodzie ma 21W+5W, gdzie pozycja

> to 5W, masz w samochodzie dwie takie żarówki.

W wątku o DRL ludzie pisali, że dobre lampy na LED potrafia lepiej "dawać po oczach" niz halogeny, mimo ze pobierają mniej niz 10 W . Tu chodzi o 2 rzeczy: LED mają wielokrotnie więszką wydajność świetlną od żarówek, oraz skupione światło. Jak tą sama moc rozłozymy na wiekszej powierzchni to jaskrawośc spadnie

Napisano
  • Autor

> ja na rower uzywam latarki 900lumen,swieci tak jak swiatla drogowe w aucie.Tez chce wiedziec jak

> jade czy w dziure nie wpadam.Nieraz kierowcy mrugaja ale o to chodzi mam byc widoczny:)

No OK, ale czy masz je ustawione jak drogowe w samochodach zlosnik.gif? Czy raczej na kilkanaście m?

Napisano

> No bez przesady. 900 lumenów to mam i ja. Do siły świateł drogowych to jeszcze brakuje.

wyslij link jaka masz,ja jestem bardzo zadowolony

Napisano

Ludzie to chyba coś z oczami mają.

Wszystko zaczyna ich oślepiać.

Przednie i tylne przeciwmgłowe, światła STOP, Kierunkowskazy, nawet rowerowe lampki.

screwy.gif

Napisano

> Ludzie to chyba coś z oczami mają.

> Wszystko zaczyna ich oślepiać.

> Przednie i tylne przeciwmgłowe, światła STOP, Kierunkowskazy, nawet rowerowe lampki.

Stety lub niestety ale te światła są coraz mocniejsze. Stop w maluchu jest ledwie widoczny. W niektórych autach na prawdę jest nieprzyjemny jak się patrzy z bliska.

Napisano

facepalm%5B1%5D.gif

Powiedz ilu rowerzystów w ciągu ostatniego miesiąca Cię oślepiło hmm.gif A ilu kierowców jadących z naprzeciwka bo mieli źle wyregulowanie światła, już nie wspomnę o zenonach wink.gif

IMHO szukasz dziury w całym

Napisano

Wolę dać komuś po oczach / otrzymać po oczach, niż rozjechać w nocy "cichociemnego".

PLAGĄ polskich dróg są nieoświetleni rowerzyści. Wystarczy wystawić nos kawałek za miasto i można się o tym (czasem boleśnie) przekonać.

Z dwojga złego wolę rowerzystę oświetlonego jak choinka, niż cichociemniaka.

Żeby nie było - doświadczenie mam z obydwu stron. Za czasów zimowych jazd oprócz 3 lampek z tyłu i 2 z przodu jeździłem jeszcze w kamizelce odblaskowej - ot, taki dziwak ze mnie...

Napisano

900lm to jeszcze daleko do świateł samochodu, żarówka H7 ma prawie 1500, a ksenon ponad 2000

o ile faktycznie ta lampka ma 900lm wink.gif

poczytaj http://tlc80.com/?p=33

porównywanie mocy LED do zwykłej żarówki to jakiś bezsens, wiadomo że LED ma dużo wyższą sprawność, podobnie jak ksenon

Napisano

> Wolę dać komuś po oczach / otrzymać po oczach, niż rozjechać w nocy "cichociemnego".

> PLAGĄ polskich dróg są nieoświetleni rowerzyści. Wystarczy wystawić nos kawałek za miasto i można

> się o tym (czasem boleśnie) przekonać.

> Z dwojga złego wolę rowerzystę oświetlonego jak choinka, niż cichociemniaka.

> Żeby nie było - doświadczenie mam z obydwu stron. Za czasów zimowych jazd oprócz 3 lampek z tyłu i

> 2 z przodu jeździłem jeszcze w kamizelce odblaskowej - ot, taki dziwak ze mnie...

Może i dziwak, ale jeździsz nadal. (Takie wyjaśnienie dla niedomyślnych)

PZDR

Napisano

> PS odnosnie samych lampek:

> "Lampka Smart tył 3 led 0.5 Watt Superflash

> - wyposażona w 3 diody (0.5 watt red led)" - nawet sie burakom handlujacym na Allegro nie chce

> przetłumaczyć tego na polski . Poszperałem w necie i znalazłem, że te lampki maja czerwone

> diody LED o mocy 0,5W każda, co razem daje 1,5W. Ciekawe ile taka lampka poświeci w trybie

> ciągłym i z pełna jasnoscią na 2 bateryjkach AAA? Z 15 minut? ale o tym juz sprzedajacy nie

> piszą, a ludzie kupuja, chociaż - jak ktos napisał - "zwykły" Smart na małych diodach też

> spokojnie daje radę

tak sie sklada ze akurat mam taka lampke w rowerze, i mimo podawanych przez Ciebie wartosci mocy, powiem ze nie ma mozliwosci oslepienia kierowcy samochodu za jej pomoca. Jest widoczna, zgodze sie. Dwie boczne diody generuja dosc slaby blysk, srodkowa juz lepiej, ale nie do tego stopnia zeby spowodowac oslepienie.

Napisano

moja sigma pava też chyba oślepia bo kilka razy zdarzyło się że mrugali z naprzeciwka

Napisano

> Czy nie uważacie, że te lamki tylne z diodami mocy mogą oślepiać kierowców samochodów? I czy ktoś

> nie powinien nad tym zapanować?

Wolę już być przez te dwie sekundy "oślepiony", niż potem przez 10 czy 20 minut delikwenta na poboczu reanimować:)

Napisano
  • Autor

> Wolę już być przez te dwie sekundy "oślepiony", niż potem przez 10 czy 20 minut delikwenta na

> poboczu reanimować:)

nawet pijanego chłopka ze wsi, który jechał bez jakichkolwiek świateł zlosnik.gif

Napisano

> nawet pijanego chłopka ze wsi, który jechał bez jakichkolwiek świateł

nieudzielenie pomocy chyba jest karalne

Napisano

> nieudzielenie pomocy chyba jest karalne

Art. 162 Kodeksu Karnego

Napisano
  • Autor

> nieudzielenie pomocy chyba jest karalne

co innego zadzwonić po pogotowie i policję, a co innego samemu reanimować. Skądinąd wiadomo, że zdecydowana większość kierowców nie umie tego robić. Poza tym jest jeszcze szok powypadkowy, ludzie na widok krwi potrafią mdleć itp. No i jeszcze to - Jeśli w wyniku źle udzielonej pomocy osoba umrze- musimy niestety liczyć się również z możliwością poniesienia odpowiedzialności karnej.jakiś tekst

Napisano

No i jeszcze to - Jeśli w wyniku źle udzielonej

> pomocy osoba umrze- musimy niestety liczyć się również z możliwością poniesienia

> odpowiedzialności karnej.jakiś tekst

to nie jest prawda. chyba, ze podczas udzielania pomocy w jakis razacy sposob naruszysz schemat udzielania pp, czyli np sprawdzisz czy osoba spi czy faktycznie jest nieprzytomna nie potrzasajac za ramie a np kopiac w glowe, to wtedy moga Cie spotkac konsekwencje. w innym wypadku nic Ci nie grozi

Napisano

> co innego zadzwonić po pogotowie i policję, a co innego samemu reanimować. Skądinąd wiadomo, że

> zdecydowana większość kierowców nie umie tego robić. Poza tym jest jeszcze szok powypadkowy,

> ludzie na widok krwi potrafią mdleć itp. No i jeszcze to - Jeśli w wyniku źle udzielonej

> pomocy osoba umrze- musimy niestety liczyć się również z możliwością poniesienia

Przepis przepisem, w rzeczywistości nikt nam za to głowy nie urwie. Trzeba by naprawdę się postarać, żeby za nieumiejętne udzielenie pomocy pójść siedzieć.

A udzielenie pomocy nie wiąże się od razu z masażem serca czy robieniem opatrunków. Pomoc to także czasami np.: przykrycie kogoś ciepłym kocem, kurtką, przytrzymanie głowy epileptyka żeby się nie uderzył, rozmowa i uspokajanie kogoś zakleszczonego w samochodzie albo zwykłe zatrzymanie się i zapytanie czy wszystko w porządku itp.

Każdy przypadek jest inny i nie wiąże się od razu z babranbiem się we krwi czy przywracaniem funkcji życiowych.

Napisano

> moja sigma pava też chyba oślepia bo kilka razy zdarzyło się że mrugali z naprzeciwka

może mrugali żeby zobaczyć co to jedzie ?

Napisano

Tylna i przednia lampka z trybem bardzo silnego snopu światła jest wskazana. Wyobraź sobie jazdę we mgle z chińska lampką za 5 zeta. Sam jestem bikerem i widząc swojego zioma zza szyby samochodu z mocnym punktem świetlnym na tyle czy przodzie - ani przez chwile nie irytuje się oślepiającym blaskiem jego lamp, bo wiem, że dzięki temu jest bezpieczniejszy, jak ja w czasie jazdy jednośladem wink.gif

Napisano

> co innego zadzwonić po pogotowie i policję, a co innego samemu reanimować. Skądinąd wiadomo, że

> zdecydowana większość kierowców nie umie tego robić.

Jednym z punktów obowiązkowego szkolenia kierowców, jest pierwsza pomoc przedmedyczna.

To, że "nie umie", "zapomniał" itp. jest raczej średnim wytłumaczeniem.

> No i jeszcze to - Jeśli w wyniku źle udzielonej

Przepraszam, ale to jest bzdura. Teoretycznie jest to oczywiście możliwe, ale "nieudzielenie pomocy" oraz "złe udzielenie pomocy" to są całkowicie przeciwstawne bieguny.

Napisano
  • Autor

> Tylna i przednia lampka z trybem bardzo silnego snopu światła jest wskazana. Wyobraź sobie jazdę we

> mgle z chińska lampką za 5 zeta.

akurat te tylne czerwone za 5 zł "od Ruskich z Bałuckiego Rynku" też są widoczne we mgle, nie wspominając o firmowych typu Smart; w wątku chodziło mi głownie o to, że sygnalizacyjne diody mocy w rowerach to lekka przesada, no i o to że skoro rowery są takimi samymi uczestnikami ruchu drogowego jak samochody, to też powinny obowiązywać je jakieś normy techniczne i homologacje, a nie tylko samochody - łupie się kierowców po kieszeniach i kontroluje na każdym kroku, a inni to co? Nawet karty rowerowej od pełnoletnich się nie wymaga i jeździ pełno buractwa, łamie wszelkie przepisy a jakby co to się głupio tłumaczą, że oni to nie muszą znać przepisów frown.gif

Napisano
  • Autor

> Jednym z punktów obowiązkowego szkolenia kierowców, jest pierwsza pomoc przedmedyczna.

> To, że "nie umie", "zapomniał" itp. jest raczej średnim wytłumaczeniem.

a że był zdenerwowany albo w szoku? może jeszcze miał robić śmierdzącemu pijaczkowi sztuczne oddychanie usta-usta? zlosnik.gif IMO jakby co to każdy prawnik z łatwością wybroni kierowcę

> Przepraszam, ale to jest bzdura. Teoretycznie jest to oczywiście możliwe, ale "nieudzielenie

> pomocy" oraz "złe udzielenie pomocy" to są całkowicie przeciwstawne bieguny.

to jest nasze prawo zlosnik.gif

Napisano

> a że był zdenerwowany albo w szoku? może jeszcze miał robić śmierdzącemu pijaczkowi sztuczne

> oddychanie usta-usta? IMO jakby co to każdy prawnik z łatwością wybroni kierowcę

Ale jest drobna różnica pomiędzy całkowitym nieudzieleniem pomocy, a jakimkolwiek działaniem zmierzającym do poprawienia szans poszkodowanego na przeżycie.

Nikt nie każe kierowcy stosować w każdym przypadku oddechów ratowniczych cfaniaczek.gif

> to jest nasze prawo

IMHO prawo rozumiane jako intencja ustawodawcy - jest całkiem niezłe. Ale prawo rozumiane jako sformułowanie artykułów prawa albo czasami orzecznictwo, to jest zupełnie inna para kaloszy zlosnik.gif

Napisano

> może mrugali żeby zobaczyć co to jedzie ?

nie wiem jakie mieli intencje, faktem jest, że lampka daję radę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.