Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat 126 NP

Featured Replies

Napisano

> No Ryjek

Pierwszy raz w życiu widzę taki wynalazek ok.gif o Beskidzie czytałem, o 126NP nie miałem pojęcia grinser006.gif

Napisano

> Pierwszy raz w życiu widzę taki wynalazek o Beskidzie czytałem, o 126NP nie miałem pojęcia

yikes.gif naprawdę ?

To jest kącik miłośników aut rodem z PRL-u

Proszę zatem nadrobić zaległości o prototypach Malucha - kombi, Ryjek, diesel itp. nono.gif

Napisano

> Pierwszy raz w życiu widzę taki wynalazek o Beskidzie czytałem, o 126NP nie miałem pojęcia

Po raz kolejny polecam stronę!!! OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA!

Wydawało mi się że na tym kąciku wszyscy podstawową historię polskiej motoryzacji znają??!! old.gif

Napisano

Powiem ci, ze to narazie jedyny znany jezdzacy ryjek nalezacy do Andrzeja z Bialegostoku.

Napisano

> Powiem ci, ze to narazie jedyny znany jezdzacy ryjek nalezacy do Andrzeja z Bialegostoku.

Potwierdzam, widziałem parę razy na żywo waytogo.gif

Napisano

> Powiem ci, ze to narazie jedyny znany jezdzacy ryjek nalezacy do Andrzeja z Bialegostoku.

Może to nie istotne na dzień dzisiejszy , ale pod koniec lat 80 a początek 90 widywałem ryjka w Krakowie na Prądniku Białym.Nie pamiętam na jakich blachach był , ale chyba zwykłe czarne ,czyli jak by był w prywatnych rękach , ale kolor pamiętam jak dziś , był bordowy. zlosnik.gif

Napisano

> Po raz kolejny polecam stronę!!! OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA!

> Wydawało mi się że na tym kąciku wszyscy podstawową historię polskiej motoryzacji znają??!!

No nie krzyczcie na mnie już buu.gifzlosnik.gif

Młody jestem, obiecuję się dokształcić waytogo.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No nie krzyczcie na mnie już

> Młody jestem, obiecuję się dokształcić

A czytać i pisać umie confused.gif powinien dać radę zlosnik.gif

Napisano

> A czytać i pisać umie powinien dać radę

A ja jestem stary, nie umiem czytać i nigdy nie słyszałem o Ryjku. Tzn. znaczy wiedziałem, że powstał prototyp malucha z silnikiem z przodu, ale nie wiedziałem, że się wabi Ryjek. I co mi zrobicie ? 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> A ja jestem stary, nie umiem czytać i nigdy nie słyszałem o Ryjku. Tzn. znaczy wiedziałem, że

> powstał prototyp malucha z silnikiem z przodu, ale nie wiedziałem, że się wabi Ryjek. I co mi

> zrobicie ?

proponuję samozbiczowanie się lub pielgrzymkę na kolanach do Częstochowy zlosnik.gif

Napisano

> A ja jestem stary, nie umiem czytać i nigdy nie słyszałem o Ryjku. Tzn. znaczy wiedziałem, że

> powstał prototyp malucha z silnikiem z przodu, ale nie wiedziałem, że się wabi Ryjek. I co mi

> zrobicie ?

W takim razie zapraszam tu ok.gif Często tam stoi, można obejrzeć, pomacać itp. grinser006.gif

Napisano

> powstał prototyp malucha z silnikiem z przodu, ale nie wiedziałem, że się wabi Ryjek.

Ja też nie wiedziałem, chociaż widziałem go na mieście już 6 lat temu. "Ryjek" to typowa radosna twórczość, jak ""smutas" w odniesieniu do żuków ze starą kabiną.

Napisano

Jest jeszcze ryjek z Bosmala, ale on faktycznie nie jeździ:

Polecam caly filmik, a zdjęcia Ryjka są od 2:15 do 3:00

Napisano

> Jest jeszcze ryjek z Bosmala, ale on faktycznie nie jeździ:

> Polecam caly filmik, a zdjęcia Ryjka są od 2:15 do 3:00

chciałem kiedyś dla SSP i Punto zorganizowac tam wycieczkę. Problemu nie ma żadnego, poza tym, że można zwiedzać tylko w tygodniu, sb i dni robocze między świętami (jak np dzisiaj) odpadają frown.gif

Napisano

> "Ryjek" to typowa radosna twórczość, jak ""smutas"

> w odniesieniu do żuków ze starą kabiną.

Jak to szło ? "To jest miś na miarę naszych możliwości".

Rzeźbili z tego, z czego mogli. Potem przerwali te eksperymenty, bo pojawiła się szansa na wdrożenie w 1980/81 Pandy, ostatecznie zaprzepaszczona z powodu zapaści gospodarczej. Późniejsze "ryjki" z lat 80 i Beskid to już łabędzi śpiew konstruktorów, którzy nie chcieli się poddać, mimo parszywych realiów, w których przyszło im żyć i pracować. Sam zaczynałem pracę zawodową pod koniec lat 80 i doskonale pamiętam, jak trudno było wtedy zrobić cokolwiek nowego. Nazywanie tego radosną twórczością jest cholernie krzywdzące.

Napisano

Chodziło mi o radosną twórczość miłośników marki, czyli określenia, wymyślane przez nich bez udziału twórców tych pojazdów, np. określenie akwarium dla drugiej generacji poloneza.

Napisano

Napisałbym no problem , ale przez wzgląd na tytuł wątku, napiszę:

NP biglaugh.gif

Napisano

Z Bosmala - czy raczej OBR FSM były co najmniej DWIE wersje 126p NP - pierwszy niewiele różniący się od zwykłego malucha, drugi-zbliżony do BIS-a.

Napisano

> Polecam caly filmik, a zdjęcia Ryjka są od 2:15 do 3:00

A czy ktoś wie co to stoi obok cabrio , srebrne podobne do CC , ale ma inny tył? icon_eek.gif

Napisano

To chyba to:

prot17d.jpg

Ale nie wiem, co to za zwierzę. Zdjęcie jest na tej stronie obok prototypów Beskida, ale na Beskida to to nie wygląda niewiem.gif

Napisano

> To chyba to:

> Ale nie wiem, co to za zwierzę. Zdjęcie jest na tej stronie obok prototypów Beskida, ale na

> Beskida to to nie wygląda

Fakt , znam to zdjęcie , sam chyba kiedyś wrzuciłem gdzieś tu , ale też do końca nie wiem co to za prototyp , może to ten gdzie nie gdzie wspominany Beskid o długości 3500cm , bo pierwsze miały długość 3235cm i było ich siedem , a ten jest ósmy i o co tu chodzi.

A jeszcze odnośnie filmiku o BOSMALU , to tam widać zupełnie inną deskę w Beskidzie , niż te które często widać-zauważyli??? yikes.gif

Napisano

Co ja bym dał za tego wieeeelkiego Bombla... do swojej kolekcji 001.giffood.gificon_rolleyes.gif

Mój Bombel w dużo mniejszej skali jest w wersji bez okienek w "przestrzeni towarowej" wink.gif

57516467.jpg

Ale chętnie obejrzę z bardzo bliska ryjka oraz wersję kombi ok.gif Muszę pomyśleć tylko... kiedy się wybierzemy do B-B biglaugh.gif

Napisano

Zapraszam do kupienia mojej książki "Samochody PRL-u" - znajdziesz tam sporo różnych informacji o PF 126, jego odmianach i prototypach smile.gif

f59389d2c7a28da3m.jpg

Napisano

> Zapraszam do kupienia mojej książki "Samochody PRL-u" - znajdziesz tam sporo różnych informacji o

> PF 126, jego odmianach i prototypach

A żebyś wiedział, że kupię zlosnik.gif już dawno o niej myślałem, tylko zawsze mam jakieś ważniejsze sprawy na głowie hehe.gif gdzie ją można dostać, w normalnych księgarniach, na Allegro itp?

Napisano

> A żebyś wiedział, że kupię już dawno o niej myślałem, tylko zawsze mam jakieś ważniejsze sprawy na

> głowie gdzie ją można dostać, w normalnych księgarniach, na Allegro itp?

Można w księgarniach, można na Allegro a można i u mnie z autografem i dedykacją smile.gif

Dla AutoKącika 55 zł - w tym już koszt wysyłki.

Napisano

> Można w księgarniach, można na Allegro a można i u mnie z autografem i dedykacją

> Dla AutoKącika 55 zł - w tym już koszt wysyłki.

Tak medialnie zlosnik.gif

Napisano

nie do końca Panie Michale . jest jeszcze bordowy z naszych okolic który był kiedys na zlocie F&F

Napisano

> nie do końca Panie Michale . jest jeszcze bordowy z naszych okolic który był kiedys na zlocie

> F&F

Jest czy byl?

Napisano

> To chyba to:

> Ale nie wiem, co to za zwierzę. Zdjęcie jest na tej stronie obok prototypów Beskida, ale na

> Beskida to to nie wygląda

kształtem budy i srodka to przypomina to CC hmm.gif

Napisano

> nie do końca Panie Michale . jest jeszcze bordowy z naszych okolic który był kiedys na zlocie

> F&F

O tego Wam chodzi??

126np0001.jpg

Napisano

> kształtem budy i srodka to przypomina to CC

Tak, ale już nie kierownicą ani tablicą przyrządów. Wygląda poza tym na dłuższe od CC o co najmniej kilkanaście centymetrów. Rok 1988 też nie pasuje.

Trzeba by się po prostu przejechać do tego muzeum Bosmala i zobaczyć. Ja mam, niestety, trochę daleko crazy.gif

Napisano

> Tak, ale już nie kierownicą ani tablicą przyrządów. Wygląda poza tym na dłuższe od CC o co najmniej

> kilkanaście centymetrów. Rok 1988 też nie pasuje.

> Trzeba by się po prostu przejechać do tego muzeum Bosmala i zobaczyć. Ja mam, niestety, trochę

> daleko

Powtórzę się , Wikipedia podaje coś o ostatnim prototypie Beskida dłuższym od poprzednich 3500mm z roku 1987 , a wcześniejsze miały 3235mm , więc by się zgadzało icon_rolleyes.gif

Po za tym widać jakościowo różnicę między tym , a poprzednimi icon_eek.gifprototypy bosmal

Napisano

Wikipedię traktuję raczej jak śmietnik, niż wyrocznię, smirk.gif

ale na zdjęciu nr 16 widać na tym czymś tabliczkę "beskid" zamiast przedniej tablicy rejestracyjnej zlosnik.gif To chyba zresztą makieta, nie prototyp, ma nieprzezroczyste klosze świateł.

Napisano

> Wikipedię traktuję raczej jak śmietnik, niż wyrocznię,

> ale na zdjęciu nr 16 widać na tym czymś tabliczkę "beskid" zamiast przedniej tablicy rejestracyjnej

> To chyba zresztą makieta, nie prototyp, ma nieprzezroczyste klosze świateł.

Wiem że Wiki nie jest do końca wiarygodna , no ale coś by się zgadzało bo na tylnym zderzaku jest data1988 , to raz , a dwa to miałem rzucić pytanie ;czy to jest jeżdżące??

A tak jeszcze patrząc na niego z boku to faktycznie podobny do CC , tylko troszkę bardziej zaokrąglony przód , a tył znowu bardziej kanciasty. yikes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.