Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie teoretyczne, motorower "skuter" a prędkość

Featured Replies

Napisano

Ile max powinien jechać taki skuterek,

tablicę miał motorowerową a sunął po ulicy spokojnie 80km/h,

nie wspomnę o lawirowaniu pomiędzy pojazdami,

coś tam odblokowane ma, czy jakieś inne możliwości w grę wchodzą hmm.gif

Napisano

> Ile max powinien jechać taki skuterek,

> tablicę miał motorowerową a sunął po ulicy spokojnie 80km/h,

> nie wspomnę o lawirowaniu pomiędzy pojazdami,

> coś tam odblokowane ma, czy jakieś inne możliwości w grę wchodzą

zgodnie z PORD 45 km/h

Napisano

> ten jechał jak widać dużo szybciej i nawet odejście miał - coś namieszał koleś w silniczku czy jak

odblokowany 2takt albo 110-125/50

Napisano
  • Autor

> odblokowany 2takt albo 110-125/50

znaczy się są blokowane elektronicznie - tak hmm.gif i można to obejść - tak to rozumiem,

a to drugie to nie za bardzo kumam OCB wink.gif

Napisano

> ten jechał jak widać dużo szybciej i nawet odejście miał - coś namieszał koleś w silniczku czy jak

zwykle zdjecie blokad, daje predkosci rzedu 70-80 realne (moj bez zadnego tuningu jechal prawie 80 realne, a licznikowo 95)

a przy zabawie w tuning - wiekszy cylinder, tlumiki itp 100 nie stanowi problemu

Napisano

> znaczy się są blokowane elektronicznie - tak i można to obejść - tak to rozumiem,

> a to drugie to nie za bardzo kumam OCB

odblokowany mechanicznie + wymiana niektorych gratow na tuningowe

moto o pojemnosci 110 ccm albo 125 ccm zarejestrowane jako motorower - 50 ccm

Napisano

> Ile max powinien jechać taki skuterek,

> tablicę miał motorowerową a sunął po ulicy spokojnie 80km/h,

> nie wspomnę o lawirowaniu pomiędzy pojazdami,

> coś tam odblokowane ma, czy jakieś inne możliwości w grę wchodzą

dam radę więcej tongue.gif, większy cylinder, brak blokad i pojechał ok.gif

Napisano
  • Autor

> odblokowany mechanicznie + wymiana niektorych gratow na tuningowe

no nie wyglądał na takiego co by go poddano tuningowi - taki obdrapany nawet był hehe.gif

> moto o pojemnosci 110 ccm albo 125 ccm zarejestrowane jako motorower - 50 ccm

rozumiem, że jakieś zabiegi w papierach muszą być icon_rolleyes.gif bo chyba tak normalnie się nie da tego zrobić hmm.gif

Napisano

zwykła wymiana silnika a nie żaden tuning tuning na cyl 80 daje ok 90kmh ale wątpie gość miał typową przekładke czyli np aprilla sr 50 z silnikiem od 125.

Napisano

> no nie wyglądał na takiego co by go poddano tuningowi - taki obdrapany nawet był

> rozumiem, że jakieś zabiegi w papierach muszą być bo chyba tak normalnie się nie da tego zrobić

w papierach mają 50ccm

Napisano
  • Autor

> w papierach mają 50ccm

a co na to .... niewiem.gif diagnosta - przeglądy musi przechodzić, policja - no chyba jak pojadą za takim gościem tak jak ja to się skapną, że coś nie tak icon_rolleyes.gif

Napisano

motorowery do niedawna nie miały obowiązku przeglądów

obecnie po prostu na przegląd zakłada się blokady/silnik i jedzie...

z doświadczenia wiem, ze skuterów to nawet policja na fotoradar nie mierzy

co do reszty to tak jak napisał przedmówca, jeżeli jedzie szybciej niż 45 km/h lub ma większy silnik jak 50 ccm to tylko prawko A (A1)

powiem więcej, co najmniej 50% skuterów na polskich drogach ujeżdżają osoby poniżej 18-tego roku życia, mając je odblokowane/poprawione i jeżdżą z prędkościami bliskimi 90, i ich rodzice się na to godzą...

Napisano
  • Autor

> A na PJ...

nie normalnie dzięki za odpowiedź - konkretna i na temat,

jako osoba niewtajemniczona pytam po prostu i chciał bym uzyskać jakieś rzetelne info, co widać się dzieje ale nie zawsze tongue.gif

Napisano

> obecnie po prostu na przegląd zakłada się blokady/silnik i jedzie...

Po co zakładać blokady na przegląd? Przecież nikt tam prędkości nie mierzy.

mar00ha

Napisano

Znajomy mial skuter "50" (cylinder 70cc, ogolnie gruby tuning) co lecial 160kmh zlosnik.gif 7s do 100

Napisano

> co lecial 160kmh

Nie ma takiej opcji na 70cm mówie o realnym vmax a nie wybujałych wskazaniach prędkościomierza. A co do blokad czy simsony kiedykolwiek je miały, nie przyominam sobie. A napewno nie leciały 45km/h i nikt nie robił z tego problemu

Napisano

> Znajomy mial skuter "50" (cylinder 70cc, ogolnie gruby tuning) co lecial 160kmh 7s do 100

co brał....? hahaha.gif

to musiało być dobre skoro przy 70 miał taki odlot hahaha.gif

Napisano

> Nie ma takiej opcji na 70cm mówie o realnym vmax a nie wybujałych wskazaniach prędkościomierza. A

> co do blokad czy simsony kiedykolwiek je miały, nie przyominam sobie. A napewno nie leciały

> 45km/h i nikt nie robił z tego problemu

Simson miał blokadę w gaźniku, przynajmniej ten model co ja miałem

skutkowało to tym, że leciał max 50 km/h

ale dało się to w sumie dość łatwo usunąć no i wtedy V max wzrastała przynajmniej tak gdzieś do 60 km/h, ale dokładnie to już nie pamiętam bo to dawno było 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Simson miał blokadę w gaźniku, przynajmniej ten model co ja miałem

> skutkowało to tym, że leciał max 50 km/h

Ja nigdy sie z tym nie spotkałem. Może nowke miałeś smile.gif

Napisano

> Znajomy mial skuter "50" (cylinder 70cc, ogolnie gruby tuning) co lecial 160kmh 7s do 100

jakby Twoj znajomy chcial pozyczyc od Ciebie pieniadze i bedzie opowiadal ze odda, to pamietaj ile jego opowiadanie ma w sobie prawdy wink.gif

moja 500ccm ma ponad 5s do 100 i vmax chyb 180, wiec nie wierze ze 70ccm pojedzie 160. do tego musialby bardzo mocno zmienic przeniesienie napedu. Ciekawe jaki indeks predkosci mialy jego opony...

pozdro

Napisano

> a co na to .... diagnosta - przeglądy musi przechodzić, policja - no chyba jak pojadą za takim

> gościem tak jak ja to się skapną, że coś nie tak

imo ograniczenie do 45km/h to lekka przesada, byloby calkiem ok, jakby dali 60km/h - chociaz autobusów by sie nie blokowalo. 45 to tylko utrudnienie dla innych kierwcow i narazanie skuterka na wieksza agresje i wyprzedzanie na żyletkę. znam z autopsji.

pozdro

Napisano

Taaaa, każdy okres ma woje legendy!

Kiedyś w czasach Komarków i Jawek były Komary co jechały 80km/h i Jawki mające zablokowany tajemniczy 4 bieg...

Baaaa, byli nawet tacy co ponoć ten bieg znaleźli i odblokowali tylko zawsze jakoś tak się składało, że byli to tajemniczy czyiś znajomi, ktoś komuś powiedział itp!

hehe.gifmlot.gif

Napisano

Panowie taka opcja jest, nawet takiego widziałem w akcji... ale...

to był skuter pod wyścigi robiony i silnik wytrzymywał coś koło 1000 km smile.gif

Napisano

> Panowie taka opcja jest, nawet takiego widziałem w akcji... ale...

> to był skuter pod wyścigi robiony i silnik wytrzymywał coś koło 1000 km

Ale mowa jest o znajomym a nie rajdowcach

Napisano

> Ale mowa jest o znajomym a nie rajdowcach

wiesz, to znajomy (serwis) robił smile.gif niemniej jest taka możliwość... ale to znacznie przewyższa cenę skutera

Napisano

> Panowie taka opcja jest, nawet takiego widziałem w akcji... ale...

> to był skuter pod wyścigi robiony i silnik wytrzymywał coś koło 1000 km

Nie wiem czy jeszcze takie istnieją ale kiedyś były wyścigowe bolidy 50ccm, mające kilkanaście biegów, całe okryte owiewką niczym rakieta i te podobne prędkości osiągały ale też nie w 7sek. do 100!

Takie osiągi w "cywilnych" pierdzipędach są NIE MOZLIWE do uzyskania!

Praw fizyki nie da się zmienić i moc kilku, czy nawet kilkunastu KM przy mikroskopijnym momencie obrotowym w pewnej chwili jest zbyt mała aby pokonać opór powietrza, toczenia itp.

Przypominam sobie jak kiedyś na autostradzie z ledwością udawało mi się utrzymać 160km/h XJ600 z 3 kuframi i szybą turystyczną a przecież ten klamot miał "aż" 61KM!

hehe.gif

Napisano

> wiesz, to znajomy (serwis) robił niemniej jest taka możliwość... ale to znacznie przewyższa cenę

> skutera

Ja myśle, że przekroczy kilka razy i mówie tu o cenie markowego sprzetu. 6 lat bawiłem sie skuterem również tuningiem więc znam granice. O ile w domowych warunkach i duzo wolnej kasy z Aeroxa mozna uzyskac realne 120km/h to powyżej tej granicy to już jest ciężko

Napisano

W chińskim skuterze wymiana cylindra na 70cm (cylinder dobry aluminiowy nie chiński) daje bardzo dużo. Drobna regulacja w przekładni i skuter jedzie 90km/h. Zmieniamy gaźnik na jakiś z aeroxa i mamy 110km/h. Spalanie wzrasta do 7l, ale na startach spod świateł robimy z innymi co chcemy. Ze skuterami markowymi jest o wiele lepiej. Aprilia SR50 na wtrysku po zwykłym odblokowaniu jedzie 70kmh (dalej blokuje go odciecie paliwa, to juz zabawa z komputerem) SR50 na gaźniku odblokowana jedzie ok 100kmh. Jak damy większy cylinder do takiego skuterka to mamy jeszcze lepiej, ale nie wytrzymują hamulce. Oczywiście mowa o 2T. W 4T zwiększenie pojemności daje dużo momentu, ale vmax i tak jest mały. żadne zwiększanie pojemności nic nie da bez regulacji w przekładni. Zmianami rolek można zdziałać cuda:)

Napisano

> imo ograniczenie do 45km/h to lekka przesada, byloby calkiem ok, jakby dali 60km/h

A jakby dali 60 to byłoby "70", a potem "80" i dalej 100 i dalej...

Pamiętaj, że ten sprzęt można ujeżdżać od 16 lat i/lub bez PJ. A jak komu mało, to przecież zawsze może wyprodukować PJ kat A/A1/A2 i hulać choćby Buzą...

Napisano

> A jakby dali 60 to byłoby "70", a potem "80" i dalej 100 i dalej...

> Pamiętaj, że ten sprzęt można ujeżdżać od 16 lat i/lub bez PJ. A jak komu mało, to przecież zawsze

> może wyprodukować PJ kat A/A1/A2 i hulać choćby Buzą...

poa tym nie ma corocznych obowiazkowych przegladow-wiec technicznie roznie to bywa z takimi pojazdami hehe.gif

Napisano

> poa tym nie ma corocznych obowiazkowych przegladow-wiec technicznie roznie to bywa z takimi

> pojazdami

Są codwuletnie - dobre i to.

Napisano

> Pamiętaj, że ten sprzęt można ujeżdżać od 16 lat i/lub bez PJ.

jestes pewien ze od 16?

Napisano

> jestes pewien ze od 16?

Skutery od 14tu lat na karcie motorowerowej. Od 18 lat każdy

Napisano

> Pamiętaj, że ten sprzęt można ujeżdżać od 16 lat i/lub bez PJ. A jak komu mało, to przecież zawsze

> może wyprodukować PJ kat A/A1/A2 i hulać choćby Buzą...

mysle, ze granica 60 (vmax dopuszczalna w miescie) byloby zupelnie przyzwoita granica. 45 to jednak za malo, bo utrudnia ruch wszystkim - nawet niektorym koparkom :D. A pamietam wyprzedzajace mnie na milimetry autobusy i samochody - to naprawde nic przyjemnego ani bezpiecznego.

jak ktos ma wymusic pierwszenstwo albo pojechac pod prad, to zmiana vmax z 45 na 60 i tak temu nie zapobiegnie. Ba, teraz i tak malo ktory sprzet po dotarciu zostaje z blokadami...

pozdrawiam

Napisano

Widzialem na wlasne oczy jak to lata zlosnik.gif Ale to byl tuning w klasie EVO wiec tlok wystarczal na 2-3tys km smile.gif A wartosc tuningu przekraczala koszt skutera zlosnik.gif Skuter byl projektem autoryskim strony skutery tuning/jednoslad.pl nastepnie trafil w rece znanego w kregach skuterowych Remika z Gdynii zlosnik.gif

filmik jak mniej wiecej dziala evo:

(tylko tutaj aerox a nie f12)
Napisano

kawaski Ninja 250R - 30 HP 7s do 100, max 170 wiec .....

Napisano

> poa tym nie ma corocznych obowiazkowych przegladow-wiec technicznie roznie to bywa z takimi

> pojazdami

juz sa obowiazkowe

Napisano

> kawaski Ninja 250R - 30 HP 7s do 100, max 170 wiec .....

wiec co? zlosnik2.gif w necie jest pelno artykulow o evo/highend/2fast

ninja pali 15l/100km? biglaugh.gif tamto tyle palilo

Napisano

> juz sa obowiazkowe

a to nie jestem na czasie.

w takim razie powinno byc bezpieczniej ok.gif

Napisano

> jestes pewien ze od 16?

... czy jakoś tak.

Wiesz - lata uprawniające do powożenia motorowerem to ja miałem sporo ponad 18 lat temu, więc nie interesuję się tym tematem :-)

Napisano

> wiec co? w necie jest pelno artykulow o evo/highend/2fast

> ninja pali 15l/100km? tamto tyle palilo

Chupaku, ale ~30KM z 70 ccm to wiesz... Rozumiemy się?

To jest 400+ KM z litra - wskaż mi proszę dowolny pojazd z silnikiem tłokowym, który tyle wyciąga...

I zupełnie pomińmy tu aspekt użyteczności takiego pojazdu - wystarczy, żeby samą kwalifikację przetrwał...

Napisano

> To jest 400+ KM z litra - wskaż mi proszę dowolny pojazd z silnikiem tłokowym, który tyle

> wyciąga...

Proszę bardzo: F1 i silniki 1500 turbo.

Napisano

> Chupaku, ale ~30KM z 70 ccm to wiesz... Rozumiemy się?

> To jest 400+ KM z litra - wskaż mi proszę dowolny pojazd z silnikiem tłokowym, który tyle

> wyciąga...

> I zupełnie pomińmy tu aspekt użyteczności takiego pojazdu - wystarczy, żeby samą kwalifikację

> przetrwał...

Nadal sie nie rozumiemy zlosnik.gif Uzytecznosc? Raczej brak. Sama zabawa zlosnik.gif Nie 30KM tylko okolo 22KM (cylinder mial Malossi MHR 70cc). Nie wiedzialem, ze dla was do taka nowosc, ze nawet nie chcecie w to uwierzyc 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Widzialem na wlasne oczy jak to lata Ale to byl tuning w klasie EVO wiec tlok wystarczal na

> 2-3tys km A wartosc tuningu przekraczala koszt skutera Skuter byl projektem autoryskim

> strony skutery tuning/jednoslad.pl nastepnie trafil w rece znanego w kregach skuterowych

> Remika z Gdynii

> filmik jak mniej wiecej dziala evo:

(tylko tutaj aerox a

> nie f12)

taki efekt - podobny przynajmniej można łatwo osiągnąć zmieniając rolki na lżejsze oraz odblokowując zwykłą 50.

Jeszcze raz napiszę - zapytaj się kolegi co bierze bo towar przedni.

Napisano

> taki efekt - podobny przynajmniej można łatwo osiągnąć zmieniając rolki na lżejsze oraz

> odblokowując zwykłą 50.

> Jeszcze raz napiszę - zapytaj się kolegi co bierze bo towar przedni.

Sam miałem wszystkie gramatury rolek w skuterku i rolkami niby coś można zdziałać ale jakoś jak jechałem obok seryjnego to wcale go nie brałem mimo, że ruszałem z wyższych obrotów oraz miałem twardsze sprężyny na sprzęgle. Trzeba mieć wykres mocy/momentu silnika najlepiej na kołach i wtedy dobierać rolki pod takie obroty w których silnik ma najwiekszą moc. Wtedy można coś zdziałać ewentualnie mierzyć czasy przyśpieszeń - wbrew pozorom rozbieżności sięgały nawet 2s w przyśpieszeniu 10-40km/h. Zawsze tak robiłem bo regulacja sprzęgła to osobna sprawa.

Tak na marginesie. Rolkami nie reguluje się prędkości maksymalnej.

Napewno nie uzyska się takiego efektu jak na filmiku wyżej. Nie ma takiej opcji no chyba, że się wypniesz to wtedy da radę na jednym kole. Mowa o serii 50ccm

Napisano

> Nadal sie nie rozumiemy Uzytecznosc? Raczej brak. Sama zabawa Nie 30KM tylko okolo 22KM

> (cylinder mial Malossi MHR 70cc). Nie wiedzialem, ze dla was do taka nowosc, ze nawet nie

> chcecie w to uwierzyc

Noooo, zaraz okaże się, że nie 22 tylko 12...

Leff podał Ci doskonały przykład - Kawa 250R ma osiągi zbliżone do tych, jakie Ty podałeś i aby móc się nimi wylegitymować musi mieć ~30 KM.

Zauważ, że z kosmicznej jak na to porównanie pojemności - sprzęt o którym piszesz osiągałby takie o jakich piszesz osiągi w bardzo wąskim i gównianym zakresie obrotów, więc rzeczone 30 KM może być krótko.

Napisano

> Proszę bardzo: F1 i silniki 1500 turbo.

No i widać o jakich budżetach i/lub metodach mówimy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.