Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie teoretyczne, motorower "skuter" a prędkość

Featured Replies

Napisano

> Sam miałem wszystkie gramatury rolek w skuterku i rolkami niby coś można zdziałać ale jakoś jak

> jechałem obok seryjnego to wcale go nie brałem mimo, że ruszałem z wyższych obrotów oraz

> miałem twardsze sprężyny na sprzęgle. Trzeba mieć wykres mocy/momentu silnika najlepiej na

> kołach i wtedy dobierać rolki pod takie obroty w których silnik ma najwiekszą moc. Wtedy można

> coś zdziałać ewentualnie mierzyć czasy przyśpieszeń - wbrew pozorom rozbieżności sięgały nawet

> 2s w przyśpieszeniu 10-40km/h. Zawsze tak robiłem bo regulacja sprzęgła to osobna sprawa.

> Tak na marginesie. Rolkami nie reguluje się prędkości maksymalnej.

> Napewno nie uzyska się takiego efektu jak na filmiku wyżej. Nie ma takiej opcji no chyba, że się

> wypniesz to wtedy da radę na jednym kole. Mowa o serii 50ccm

a gdzie ty chłopie na tym filmiku widzisz v-max? chyba oglądasz nie ten film co wszyscy.

Napisano

> motorowery do niedawna nie miały obowiązku przeglądów

> obecnie po prostu na przegląd zakłada się blokady/silnik i jedzie...

> z doświadczenia wiem, ze skuterów to nawet policja na fotoradar nie mierzy

W takich Niemczech Policja posiada "przenośne urządzenie do mierzenia mocy".

Potrafią łowić na ulicach skuterowców i na miejscu odbywać badanie czego byłem świadkiem na własne oczy.

I już kombinacje z przeglądem diabli wzięli. zlosnik.gif

Napisano

> powiem więcej, co najmniej 50% skuterów na polskich drogach ujeżdżają osoby poniżej 18-tego roku

> życia, mając je odblokowane/poprawione i jeżdżą z prędkościami bliskimi 90, i ich rodzice się

> na to godzą...

Spoko, mam nadzieje, ze po reformie policja sie za gowniazernie wezmie, wkoncu ´najprostszy sposob na zarobienie kasy biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> W takich Niemczech Policja posiada "przenośne urządzenie do mierzenia mocy".

> Potrafią łowić na ulicach skuterowców i na miejscu odbywać badanie czego byłem świadkiem na własne

> oczy.

Twoj link nie dziala wiec pozwolilem sobie zamiescic inne

http://www.youtube.com/watch?v=dKxTrHlbVW0

wink.gif

Napisano

> Spoko, mam nadzieje, ze po reformie policja sie za gowniazernie wezmie, wkoncu ´najprostszy sposob

> na zarobienie kasy

Nie tylko za gównażerię.

Napisano

> Nie ma takiej opcji na 70cm mówie o realnym vmax a nie wybujałych wskazaniach prędkościomierza. A

> co do blokad czy simsony kiedykolwiek je miały, nie przyominam sobie. A napewno nie leciały

> 45km/h i nikt nie robił z tego problemu

Były różne zębatki, zwężka w wylocie, różne gaźniki i w nich dysze.

Tak że i były takie Simsony które45 jechały max, a i takie co leciały pod 80-90.

Napisano

> No i widać o jakich budżetach i/lub metodach mówimy.

Ale z drugiej strony motorowodne Koenigi w połowie lat 80 miały 80KM seryjnie z 250 ccm. Dawne motocyklowe 125 z wyścigów GP najgorsze miały 50 KM, najsilniejsze 65 - a to z założenia była "tania" seria. Oczywiście wszystko 2T.

Napisano

> W takich Niemczech Policja posiada "przenośne urządzenie do mierzenia mocy".

> Potrafią łowić na ulicach skuterowców i na miejscu odbywać badanie czego byłem świadkiem na własne

> oczy.

> I już kombinacje z przeglądem diabli wzięli.

Sęk w tym, że to nie są "przenośne urządzenie do mierzenia mocy", tylko rolki mierzące prędkość tylnego koła - wystarczy prosty układ elektroniczny uruchamiany przyciskiem/pilotem który obcina obroty, a w tych konkretnie przypadkach można wymyślić jeszcze prostszy który przy braku sygnału z przedniego koła automatycznie obetnie obroty i mogą sobie mierzyć ......

Zresztą, na tych filmikach widać, że wszystkie te skutery mają prędkość zero więc grinser006.gif

Napisano

> Spoko, mam nadzieje, ze po reformie policja sie za gowniazernie wezmie, wkoncu ´najprostszy sposob

> na zarobienie kasy

Raczej się nie weźmie!

Na początku jak te zabawki dostaną to się będą cieszyć jak głupi bateryjką, zrobią kilka medialnych akcji i to tyle!

Policmajstry są leniwe, nie chce im się zbytnio trudzić przy rozpakowywaniu tego żelastwa i wolą grabić kierowców stojąc na wylotówkach albo w krzakach z suszarką!

Przecież już od dawna mają różne urządzenia np. do kontroli ustawienia świateł, głośności wydechu, analizatory spalin itp i z tego nie korzystają!

No może tylko jak są pod okiem kamery w programie "Drogówka" albo Uwaga pirat".

Polucjant to też człowiek i przemęczać się nie lubi. smile.gif

Napisano

> Były różne zębatki, zwężka w wylocie, różne gaźniki i w nich dysze.

> Tak że i były takie Simsony które45 jechały max, a i takie co leciały pod 80-90.

wyscigowe simsony 50 lataly kole 90

Napisano

odrazu przypomniał mi się test policji w DE

Napisano

> Noooo, zaraz okaże się, że nie 22 tylko 12...

Producent cylindra podaje 22KM. Czy potem jest wiecej czy mniej to zalezy od regulacji. Okolo 12KM mial moj skuter. 13 do 100, vmax 110kmh

Ktos napisal ze rolkami sie nie reguluje vmaxu... gratuluje wiedzy smile.gif Wsadz 4g a potem 8g... vmax ten sam? icon_rolleyes.gif

btw: http://www.youtube.com/watch?v=je1N4swK5O8

Napisano

Witam zioma

Ja mam cos takiego

http://otomoto.pl/inny-inny-longjia-exactly-lj50qt-k-M2353020.html

Na gwarancji wymieniali mi cos tam zaplonowego bo w deszczu przerywal. Po wyjechaniu z serwisu zamiast zamulac przy 50 km/h zamknalem licznik ktory mam do 80 km/h

Jezdze oczywiscie caly czas kolo 40-50 co by sie nie rozlecial za szybko smile.gif

Napisano

> Producent cylindra podaje 22KM. Czy potem jest więcej czy mniej to zależy od regulacji. Około 12KM

> miał mój skuter. 13 do 100, vmax 110kmh

> Ktos napisal ze rolkami sie nie reguluje vmaxu... gratuluje wiedzy Wsadz 4g a potem 8g... vmax ten

> sam?

Tak kolego nie ma kompletnie żadnej różnicy. Sam włożyłem w rolki trochę pieniędzy i poświęciłem przynajmniej parę dni na testy różnych gramatur i co się okazuje:

Prędkość maksymalna pozostaje bez zmian.

Jedynie co się dzieje to to, że skuter przyśpiesza z takimi obrotami jakie mu zadamy poprzez kalibrację rolkami i tak na rolkach np 9gr jest muł(bo pas wchodzi zbyt szybko wchodzi wyżej) a np na rolkach 5gr skuter przyśpiesza żwawiej(bo pas nie chodzi tak szybko wyżej i można wykorzystać silnik lepiej) ale Vmax nie zmienia się.

Przy ekstremalnych gramaturach np 3gr skuter "wyje" nie przyśpiesza(Vmax spada o ponad 30-40%) albo przyśpiesza słabiej niż na rolkach 9gr(rolki są tak lekkie, że siła odśrodkowa nie daje rady wypchać wariatora a ten nie zmienia położenia pasa). Ale za to jak go wkręcisz w miejscu to zamieli "lepiej" niż na cięższych rolkach.

Ogólnie rolki służą do regulacji obrotów z jakimi skuter będzie przyśpieszał do około 60-80% swoich możliwości, potem kończy się przełożenie pasa(krańcowe) i obroty rosną a w raz z nim prędkośc max w zakresie od 60-80% do 100%

Każdy doświadczony tjuner w dziedzinie skuterów powie Ci to samo. Zainwestuj w rolki tj ja - tylko zamiast kupić zestawy testowe(takie polecam) to ja kupowałem po komplecie rolek i wyszło mnie to ponad 100zł, straciłem dużo czasu(ale warto było już wiele się dowiedziałem), również grzebałem przy sprężynie centralnej oraz manipulowałem sprężynkami sprzęgła i wiem na co stać poczciwą 50-kę smile.gif.

W jaki sposób chcesz zmienić prędkość maksymalną skutera poprzez SAMĄ zmianę rolek? Wiele osób wychodzi z założenia, że cięższe rolki to Vmax(bo pas wchodzi wyżej-głupota roku) a lżejsze są na przyśpieszenie - tu jest trochę racji ale trzeba mieć z 4 gramatury i mierzyć czasy - wbrew pozorom wyniki powtarzalne albo mieć hamownię i da się wyłapać rozbieżności rzędu 0.5-1/2s.

Jak na mój rozum jedynie zmiana wariatora (na lżejszy itd) może przynieść wzrost przyśpieszenia/Vmax.

Ponadto zmiana przełożeń dużo da pod warunkiem, że nasz pojazd pokona większe opory(cięższe przełożenia)

Wszystko dotyczy się seryjnej 50ccm. Nie wiem jak z cylindrami tuningowymi które kręcą się zdecydowanie wyżej i tu(być może) czegoś nie wiem.

Napisano

Bo mozna uznac ze rolki sluza do regulacji skutero po tuningu. Juz sama wymiana tlumika wymaga wymiany na lzejsze. Gdyz potrzebujemy wyzszych. W seri producent z reguly dobiera zmiany i mozna tylko pogorszyc. Artykół nadwornego tunera pana Mielocha "Motormania"

ae0a3ea11a583fdbm.jpg

Napisano

Na seryjnej 50cc nie testowalem wplywu zmiany rolek na osiagi. Grzebalem jedynie przy sporcie/racingu. Przy tunie w klasie sport gramatura rolek zmienia vmax/przyspieszenie.

> jahooo: "pana Mielocha"

Pana hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

Realne predkosci mierzone GPSem z wlasnego doswiadczenia:

Odblokowane skutery AC na gaznikach 12 mm i dyszach glownych do 78: 60-70 km/h.

Odblokowane, najszybsze seryjne skutery LC na gaznikach 17,5 mm: do 85 km/h.

Skuter przerobiony w zakresie "drogowym" czyli zeliwne 70 ccm, gaznik 19 mm itp.: do 105 km/h.

Rekordy, ktore znam ze slyszenia:

70 ccm aluminium + inne dostepne dla kazdego graty: 132 km/h

Rekord swiata pojazdu biegowego o pojemnosci 50 ccm wynosi(l) ok. 160 km/h.

Podsumowujac dojscie do 100 km/h jest stosunkowo latwe co nie znaczy tanie, ale przekroczenie jej to juz wyzsza liga przerobek i takie skutery nie nadaja sie do dojazdow do pracy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.