Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

miaałem spota ze srebrną alfą.....

Featured Replies

Napisano

> Czyli student i bezrobotny ma być bezkarny, a prezes płacić x10?

bezkarny nie, ale karany odpowiednio do majętności.

> Nie kolego, prawo jest równe dla wszystkich.

prawo tak. ale czy kara 500 PLN zaboli prezesa? nie. oleje sprawe, bo co to dla niego 500.

ja osobiscie jestem za tym aby kary byly uzalezniane tak jak w innych krajach od zarobkow. proste i skuteczne. tyle politycznej poprawnosci.

z drugiej strony - pasuje mi tak jak jest. Pomimo ze nie zaplacilem mandatu od 2007, to dobrze wiedziec ze zawsze sie mozna dogadac smile.gif

> Jak studenta nie sta c na mandaty to niech jeździ albo zgodnie z przepisami, albo autobusem.

Napisano

> Kary finansowe powinny być trochę wyższe od obecnych, nie powinno być widełek i wszystkie wykroczenia powinny być obligatoryjnie sumowane.

Ty, Fred, taki jesteś cwaniak, bo każdemu patrolowi podczas zatrzymania pomachasz legitymacją przed oczami i pojedziesz dalej. Nie wiem skąd w Tobie tyle nienawiści do pozostałych kierowców.

mar00ha

Napisano

> Ty, Fred, taki jesteś cwaniak, bo każdemu patrolowi podczas zatrzymania pomachasz legitymacją

> przed oczami i pojedziesz dalej. Nie wiem skąd w Tobie tyle nienawiści do pozostałych

> kierowców.

> mar00ha

Nie jestem cwaniakiem i nie macham legitymacją na lewo i prawo.

Wyobraź sobie, że nigdy nie machałem i nie zamierzam machać legitymacją służbową przed Policją, po to by wybłagać pouczenie.

Jakoś ja tak nie potrafię.

Zresztą mój styl jazdy nie pozwala na to by takie sytuacje w ogóle miały miejsce.

Napisano

> nie, auto jeździ seryjnie na alu, wiec dodadkowwym kosztem byly stalowe felgi

Czyli że auta poszły z alusami i dodatkowo stalówkami? Chyba nie. To już byłoby całkiem bez sensu. Chociaż... w naszych zamówieniach publicznych sensu być nie musi...

Napisano

> Czyli że auta poszły z alusami i dodatkowo stalówkami? Chyba nie. To już byłoby całkiem bez sensu.

> Chociaż... w naszych zamówieniach publicznych sensu być nie musi...

w naszych zamowieniach publicznych jedynym slusznym kryterium jest cena, wiec nie wazne ile kompletow felg i jakich do auta, byle cena koncowa byla najmniejsza zlosnik.gif

Napisano

> Nie jestem cwaniakiem i nie macham legitymacją na lewo i prawo.

> Wyobraź sobie, że nigdy nie machałem i nie zamierzam machać legitymacją służbową przed Policją, po

> to by wybłagać pouczenie.

> Jakoś ja tak nie potrafię.

> Zresztą mój styl jazdy nie pozwala na to by takie sytuacje w ogóle miały miejsce.

utrudnianie ruchu jak najbardziej sie lapie.

edit: afair to i z przyczepka miales cos nie halo, ale nie pamietam co. przeciazona byla?

pozdrawiam

Napisano

> utrudnianie ruchu jak najbardziej sie lapie.

Nikomu nie utrudniam ruchu.

> edit: afair to i z przyczepka miales cos nie halo, ale nie pamietam co. przeciazona byla?

> pozdrawiam

Zastrzel mnie ale nie pamiętam. wink.gif

Coś było ale co to nie potrafię skojarzyć.

Napisano

> Nikomu nie utrudniam ruchu.

jechanie sporo ponizej ograniczenia bym podciagnal pod utrudnianie. po prostu uwielbiam jak ktos jedzie 60/90 w pogodny dzien przy niewielkim ruchu, po kretej drodze.

> Zastrzel mnie ale nie pamiętam.

> Coś było ale co to nie potrafię skojarzyć.

ano wlasnie. W Twojej ocenie tamto wykroczenie nie powodowalo zagrozenia i tak samo w ocenie kogos innego przekroczenie o 10 czy 20 km/h jest ok. po prostu kazdy uwaza ze robi ok, a tylko inni sa nie w porzadku.

pozdrawiam

Napisano

Oczywiście to wszystko oczywiście w trosce o bezpieczeństwo. hehe.gifhahaha.gif

Napisano

> jechanie sporo ponizej ograniczenia bym podciagnal pod utrudnianie. po prostu uwielbiam jak ktos

> jedzie 60/90 w pogodny dzien przy niewielkim ruchu, po kretej drodze.

Ale gdzie ja napisałem, że jadę mocno poniżej ograniczenia?

Jadę stosownie do warunków na drodze i ograniczeń.

Jak komuś za wolno to niech wyprzedza, droga wolna.

> ano wlasnie. W Twojej ocenie tamto wykroczenie nie powodowalo zagrozenia i tak samo w ocenie kogos

> innego przekroczenie o 10 czy 20 km/h jest ok. po prostu kazdy uwaza ze robi ok, a tylko inni

> sa nie w porzadku.

> pozdrawiam

Jak już wspominałem nie pamiętam sytuacji kiedy to miałem kontrolę jadąc z przyczepą czy coś w tym stylu, więc nijak nie wiem o co chodzi.

Jedno wiem na pewno, że jeżeli (bardzo rzadko) zdarzy mi się złamać przepisy to nie ściemniam tylko się uczciwie przyznaję, jeżeli świadomie gdzieś nagnę przepisy to jestem świadom, że naginam i w przypadku kontroli uczciwie płace karę.

Jednak w moim przypadku takie sytuacje prawie się nie zdarzają.

Większość kierowców wytyka wszystkim błędy, a sami nie potrafią się przyznać do nawet drobnych grzechów, łamią przepisy z premedytacją, uważają, że oni wiedzą lepiej i jeszcze mają pretensje do Policji, że wlepia im mandat za przekroczenie o 15km/h.

smile.gif

Napisano

> mandatu, student który leci na zupkach vifon poczuje nawet 10 zł

Przepraszam, ale w jak słyszę coś takiego to od razu przypomina mi się dwóch moich znajomych - swego czasu "biednych studentów".

Tak się przynajmniej tłumaczyli policji po złapaniu na radar.

Jeden z nich jeździł roczną Toyotą Avensis a drugi Subaru Imprezą STI.

Ani nie mam nic przeciwko nim (w końcu koledzy) ani nie twierdzę że to reguła, ale takie tłumaczenie to żadne tłumaczenie.

Inna sprawa że od jakiegoś czasu głównie przez "punkty" osłabło nieco przekonanie, że "bogatemu wszystko wolno".

A tak poza tym uważam, że policja skupia się raczej na tych których łatwo złapać niż na tych którzy stanowią faktyczne zagrożenie. Ale to już zupełnie inna historia.

Napisano

Wydaje mi się (przepraszam jeśli się mylę) że wypowiadasz się z pozycji kogoś kto nie musi specjalnie się prawem przejmować.

Problemem polskiej policji (którą swoją drogą szanuję) jest to że działa w warunkach stałego ocierania się o korupcję i nadużycie władzy.

Nie powinno być tak że kierowca może bezczelnie łamać prawo i nie być za to odpowiednio karany ale nie może też być tak że policjant staje się panem i władcą bo jednym podpisem może złamać komuś życie (np. zawodowe).

U nas obywatel też nie ma specjalnie dużo do powiedzenia w sytuacjach konfliktowych - policjant powie "tak było - pan przejechał na czerwonym" i dupa - już nie masz nic do powiedzenia. No chyba że wszędzie jeździć ze świadkiem (najlepiej niespokrewnionym, prawnikiem albo policjantem).

Pomijam "zalecenia" komendantów żeby np. nie udzielać pouczeń i karać bezwzględnie mandatami bo "miasto w potrzebie i na pomnik potrzebuje".

Napisano

> Wydaje mi się (przepraszam jeśli się mylę) że wypowiadasz się z pozycji kogoś kto nie musi

> specjalnie się prawem przejmować.

Chyba tylko dlatego, że staram się trzymać przepisów drogowych.

> Problemem polskiej policji (którą swoją drogą szanuję) jest to że działa w warunkach stałego

> ocierania się o korupcję i nadużycie władzy.

> Nie powinno być tak że kierowca może bezczelnie łamać prawo i nie być za to odpowiednio karany ale

> nie może też być tak że policjant staje się panem i władcą bo jednym podpisem może złamać

> komuś życie (np. zawodowe).

> U nas obywatel też nie ma specjalnie dużo do powiedzenia w sytuacjach konfliktowych - policjant

> powie "tak było - pan przejechał na czerwonym" i dupa - już nie masz nic do powiedzenia. No

> chyba że wszędzie jeździć ze świadkiem (najlepiej niespokrewnionym, prawnikiem albo

> policjantem).

> Pomijam "zalecenia" komendantów żeby np. nie udzielać pouczeń i karać bezwzględnie mandatami bo

> "miasto w potrzebie i na pomnik potrzebuje".

W Policji, tak jak wszędzie, pracują ludzie.

Każdy jest inny, każdy ma inny charakter, każdy ma inne doświadczenie zawodowe i inaczej patrzy na innych, są porządni Policjanci i czarne owce.

Do tego wszystkiego stykają się codziennie z innymi zwykłymi ludźmi wśród których są osoby normalne i idioci.

Co do służby takiego Policjanta to nie jest tak kolorowo, niejeden pewnie wykonywałby swoje obowiązki należycie, z chęcią przychodził do roboty i częściej okazywałby zwyczajne ludzie odruchy starając się znaleźć złoty środek w stosunku do osób, które coś nawywijały.

Jednak widać jak na dłoni, że Policjanci często maja ręce związane absurdalnymi przepisami czy regulaminami, do tego mnóstwo papierowej roboty

Czasami nawet załatwią sprawę tak, że wszystko uda się wzorowo załatwić tak, ze wszystkie strony jakiegoś konfliktu są zadowolone ale przełożonym się to nie podoba, bo nie ma konkretnego wyniku do statystyki i wówczas taki Policjant stwierdza, że po co ma się gimnastykować skoro i tak dostanie joby od przełożonych.

Jedno jest pewne.

Nigdy nie uda się znaleźć takich rozwiązań, które wszystko wyleczą.

Napisano

> jechanie sporo ponizej ograniczenia bym podciagnal pod utrudnianie. po prostu uwielbiam jak ktos

tydzien temu w piątek wyprzedzałem ową srebrną alfę z Siemiatycz która to autora wątku zatrzymała

jechali w kierunku Białegostoku 60 na dozwolonych 90

dojechałem, wyprzedziłem i z setką na budziku i pojechałem dalej

nawet nie gonili

pogoda była ładna, nie padało, droga prosta

jak nic mandat za utrudnianie ruchu się im należał smile.gif

Napisano

> tydzien temu w piątek wyprzedzałem ową srebrną alfę z Siemiatycz która to autora wątku zatrzymała

> jechali w kierunku Białegostoku 60 na dozwolonych 90

> dojechałem, wyprzedziłem i z setką na budziku i pojechałem dalej

> nawet nie gonili

> pogoda była ładna, nie padało, droga prosta

> jak nic mandat za utrudnianie ruchu się im należał

jakbys pojechal za nimi 10-15km bo droga nie bylaby prosta, to pewnie nie bylbys taki w skowronkach.

faktycznie mysle ze jechanie z predkoscia, ktora w sumie zmusza do wyprzedzania kazdego tira, autkar i czesc motorowerzystow po drodze krajowej w dobrych warunkach to jednak przesada.

pozdrawiam

Napisano

to co jest na znaku to nie jest predkosc zalecana/wymagana

tylko dopuszczalna na danym odcinku

tak tylko przypominam grinser006.gif

Napisano

> to co jest na znaku to nie jest predkosc zalecana/wymagana

> tylko dopuszczalna na danym odcinku

> tak tylko przypominam

szkoda ze nie mieszkasz blizej, pojezdzilbym przed Toba 30 na 50, ciekawe ile by Ci cierpliwosci starczylo wink.gif

Napisano

> szkoda ze nie mieszkasz blizej, pojezdzilbym przed Toba 30 na 50, ciekawe ile by Ci cierpliwosci

> starczylo

nie pojezdzilbys bo bym cie wyprzedzil grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> nie pojezdzilbys bo bym cie wyprzedzil

znam miejsca gdzie dlugo nie mialbys szansy wink.gif

Napisano

> znam miejsca gdzie dlugo nie mialbys szansy

skoro tak twierdzisz zlosnik.gifok.gif

Napisano

> skoro tak twierdzisz

miasto, dwa pasy - prawy koparka, lewy ja 30 km/h i odpalaj helikopter wink.gif a poza miastem mamy tak krete drogi pod olsztynem, ze niewiele tam miejsc do bezpiecznego wyprzedzania (przy tych 60-70). oczywiscie nie na kazdej, ale sa tez takie.

pozdrawiam

Napisano

> ze niewiele tam miejsc do bezpiecznego wyprzedzania (przy tych

> 60-70). oczywiscie nie na kazdej, ale sa tez takie.

Nikt nie powiedział, że on będzie Cię wyprzedzał bezpiecznie. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

Witam serdecznie.

> z naprzeciwka

> na cb nikt nie gadał o nich , wszystko się stało na odcinku 1

> sreberko zlewa się z otoczeniem i pod słońce nie widać jak tych w granatowych peugeotach

> a jak zobaczysz to już po ptokach wypada tylko zwolnić gdy zawracają

Mi się udało. Miesiąc temu przed Siemiatyczami od południa. Między mostem a rondem miałem licznikowe 120. Pusta droga. Ale te ich potrójne reflektory to z daleka widać nawet przy moim -0,5 dioptrii. Nie trzeba CB.

Po hamulcach i nie zainteresowali się.

Powodzenia!

Napisano

Żeby wyegzekwować od kierowców powinny być w zasadzie kary cielesne a nie pieniężne.

Do paki i prace społeczne.

W Uwaga pirat był gość którego musieli łapać na piechotę już bo uciekał po straceniu kontroli nad autem i co ?

1000 zł mandatu i pa, bo ma 3 dzieci i mało zarabia czego nie sprawdzili. Niestety ale skoro teraz uciekł kolejny raz też ucieknie bo wie że dostanie kolejny raz 1000 zł i zero pkt bo prawka nie ma icon_rolleyes.gif

Fakt, trzeba być obiektywnym i nie dowalać gościowi żeby miał za co dzieci karmić, ale nie może czuć się też bezkarny, taki pacjent zrozumie dopiero po odsiadce i tyle.

Napisano
  • Autor

> ... wtóry kretynizm ... pojawiający się z blachą w ręce ...

słyszałem że ta policjantka miała już ogolony łeb i podobno "coś więcej" hmm.gif

Napisano

> miasto, dwa pasy - prawy koparka, lewy ja 30 km/h i odpalaj helikopter a poza miastem mamy tak

> krete drogi pod olsztynem, ze niewiele tam miejsc do bezpiecznego wyprzedzania (przy tych

> 60-70). oczywiscie nie na kazdej, ale sa tez takie.

> pozdrawiam

Skoro są tak bardzo kręte to i prędkość w granicach 70km/h jest zasadna.

Napisano

> Skoro są tak bardzo kręte to i prędkość w granicach 70km/h jest zasadna.

nie jest az tak tragicznie, jeden samochod co jakis czas mozna wyprzedzic.

widocznosc potrzebna do jazdy 90km/h jest mniejsza niz potrzebna mi do bezpiecznego wyprzedzenia kogos kto jedzie 70.

pozdrawiam

Napisano

Też ich spotkałem 270751858-jezyk.gif

99 na 60 = 200zł i 6pkt.

Wrocławskie alfy mają jednak założone aluski i pan policjant pozytywnie się o niej wypowiadał. Najbardziej zaskoczyło mnie jednak średnie spalanie --> 21,8 yikes.gif Jak to mówią turbo żyje, turbo pije biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.