Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwszy przegląd i wymiana oleju.

Featured Replies

Napisano

Wg instrukcji ma nastąpić po 30kkm, żadnej wcześniejszej wymiany oleju po dotarciu.

Czy warto wymienić olej wcześniej, po kilku tysiącach km?

Napisano

> Wg instrukcji ma nastąpić po 30kkm, żadnej wcześniejszej wymiany oleju po dotarciu.

> Czy warto wymienić olej wcześniej, po kilku tysiącach km?

Warto. Nie zaszkodzi, dużo nie kosztuje, a jednak dotarcie to dotarcie. Ja w ogóle uważam, że wydłużanie okresów wymiany oleju to jakaś europejska głupota. Ten sam samochód z tym samym silnikiem ma różne okresy wymiany oleju w USA, UE i np. w Rosji. Czym to jest podyktowane? Marketingiem. Ja zawsze wymieniam olej po 15 kkm, czasami po 10kkm (po zimie), wymieniam też olej po dotarciu (2 kkm). Na pewno silnikowi to nie zaszkodzi, a może zapobiec awarii.

Napisano

> Wg instrukcji ma nastąpić po 30kkm,

jak to w instrukcji, czysta teoria, bo jeden zrobi 30kkm w pół roku, a drugi w pięć lat, ja zrobiłbym wymianę po roku eksploatacji, no chyba, że opisany przebieg wyrobiłbym szybciej ok.gif

Napisano

> jak to w instrukcji, czysta teoria, bo jeden zrobi 30kkm w pół roku, a drugi w pięć lat, ja

> zrobiłbym wymianę po roku eksploatacji, no chyba, że opisany przebieg wyrobiłbym szybciej

podają, że po 30kkm lub 2 latach

Napisano

> podają, że po 30kkm lub 2 latach

Czyli profilaktycznie wymienilbym po roku lub 15 kkm. Chyba ze uturlasz w rok te 30 kkm to ok.

Napisano

> Warto. Nie zaszkodzi, dużo nie kosztuje, a jednak dotarcie to dotarcie. Ja w ogóle uważam, że

> wydłużanie okresów wymiany oleju to jakaś europejska głupota. Ten sam samochód z tym samym

> silnikiem ma różne okresy wymiany oleju w USA, UE i np. w Rosji. Czym to jest podyktowane?

> Marketingiem.

To żaden marketing tylko paliwo w Rosji ma dużą zawartość siarki a oleje w USA są niższej jakości niż w EU.

Ja zawsze wymieniam olej po 15 kkm, czasami po 10kkm (po zimie), wymieniam też

> olej po dotarciu (2 kkm). Na pewno silnikowi to nie zaszkodzi, a może zapobiec awarii.

ok.gif

Napisano

a oleje w USA są niższej jakości

> niż w EU.

Może mi kolega dać jakieś przykłady? Ja twierdzę, że jest dokładnie odwrotnie. yikes.gif

Napisano

> Wg instrukcji

można, ale nie trzeba

w firmie sprawdzamy Doblo - co 60 kkm ma zmieniany filtr i jak się zapala kontrolka oleju to go dolewamy

teraz ma ponad 300kkm => awarii uległo całe otoczenie silnika i prawie całe zawieszenie i hamulce , ale silnik nie chce się popsuć

Napisano

> można, ale nie trzeba

> w firmie sprawdzamy Doblo - co 60 kkm ma zmieniany filtr i jak się zapala kontrolka oleju to go

> dolewamy

> teraz ma ponad 300kkm => awarii uległo całe otoczenie silnika i prawie całe zawieszenie i hamulce ,

> ale silnik nie chce się popsuć

jaki silnik jest w tym Doblo oraz kto i w jaki sposób jeździ tym autem?

Napisano

> jaki silnik jest w tym Doblo oraz kto i w jaki sposób jeździ tym autem?

1,9 JTD

auto ma dwóch kierowców , jeździ po polsce , o stylu jazdy niech świadczy spalanie w okolicach 12l/100

z poważniejszych napraw to dwumasa *2, alternator *2, rozrusznik *2 lub 3 , łożyska w kołach *2, sprężarka klimy , dziura w chłodnicy, wtryski 1 komplet , pompa chyba po remoncie albo nowa

reszta to eksploatacyjne drobiazgi - klocki co 15 kkm itp

mogłem coś pokręcić, bo od jakiegoś czasu nie kibicuję katowaniu fiata skromny.gif

Napisano

> 1,9 JTD

> auto ma dwóch kierowców , jeździ po polsce , o stylu jazdy niech świadczy spalanie w okolicach

> 12l/100

> z poważniejszych napraw to dwumasa *2, alternator *2, rozrusznik *2 lub 3 , łożyska w kołach *2,

> sprężarka klimy , dziura w chłodnicy, wtryski 1 komplet , pompa chyba po remoncie albo nowa

> reszta to eksploatacyjne drobiazgi - klocki co 15 kkm itp

> mogłem coś pokręcić, bo od jakiegoś czasu nie kibicuję katowaniu fiata

Nie chcę mi się wierzyć, że w aucie na było problemów z EGR i nie padło turbo po takim przebiegu bez wymiany oleju. Co do padnętych wtrysków to dziwne dla tego silnika, nawet po takim przebiegu.

Napisano

> Nie chcę mi się wierzyć, że w aucie na było problemów z EGR i nie padło turbo po takim przebiegu

> bez wymiany oleju. Co do padnętych wtrysków to dziwne dla tego silnika, nawet po takim

> przebiegu.

właśnie miałem dopisać - przy ok 200 kkm padła chłodnica i chyba przez to niedługo po tym padła UPG

przy okazji turbina była regenerowana (bardziej profilaktycznie niż z konieczności )

olej w zasadzie jest zmieniany na bieżąco - przez dolewanie hahaha.gif- niestety ale potrafi zassać do 1,5 l /1000km

Napisano

Ja w nowym wymieniam po pierwszych 5 tyś a potem co 15 tyś bez względu na to czy producent zaleca co 15,20 czy 30 tyś.

Napisano

> Wg instrukcji ma nastąpić po 30kkm,

warto ok.gif

jeszcze 20 lat temu zalecano wymiany oleju co 10 tys km. Nagle dziś niby dzięki nano-srano-technologi mozna je robić co 30 tys. Wierzysz w cuda? Bo ja wierzę tylko w zmianę polityki serwisowej producentów zlosnik.gif i wierzę w to że z otwartymi rękami czekają na sypiące sie po 200-300kkm silniki zlosnik.gif

Napisano

> olej w zasadzie jest zmieniany na bieżąco - przez dolewanie - niestety ale potrafi zassać do 1,5 l

> /1000km

min w celu zapobieżenia takiemu zjawisku zmienia sie olej w momencie docierania grinser006.gif

Napisano

> Ja w nowym wymieniam po pierwszych 5 tyś a potem co 15 tyś bez względu na to czy producent zaleca

> co 15,20 czy 30 tyś.

Rozrzutność zlosnik.gif

W ramach ciekawostki.

Fiat w Ducato wydłuża okres wymian oleju w "nowych" silnikach z 45.000 na 48.000km 270751858-jezyk.gif

Czy są auta które mają większe interwały, jak jest w ciągnikach siodłowych?

Napisano

> w firmie sprawdzamy Doblo - co 60 kkm ma zmieniany filtr i jak się zapala kontrolka oleju to go

> dolewamy

Robilem to samo w p106. Przez 55 kkm ktore nim przejechalem ani razu nie wymienilem filtra ni oleju. Dolewalem tylko ubytki ( z czasem coraz mniejsze!).

Olej mial wciaz piekna, slomkowa barwe, silnik pracowal idealnie cicho i rowno. Sprzedalem go i do dzis jezdzi bez najmniejszego problemu.

Wymiana oleju to glupota cfaniaczek.gif

Napisano

w moim też instrukcja zaleca wymianę co 30tys. km lub co 2 lata. (T-Jet od Fiata). Wymieniam co rok czyli jak do tej pory co 14-17tys. km. Pierwszej, zerowej wymiany oleju nie robiłem. Na razie przebieg to trochę ponad 50tys. km, oleju nie bierze ani grama, problemów żadnych z silnikiem nie odnotowałem.

Napisano

> w moim też instrukcja zaleca wymianę co 30tys. km lub co 2 lata. (T-Jet od Fiata). Wymieniam co rok

> czyli jak do tej pory co 14-17tys. km. Pierwszej, zerowej wymiany oleju nie robiłem. Na razie

> przebieg to trochę ponad 50tys. km, oleju nie bierze ani grama, problemów żadnych z silnikiem

> nie odnotowałem.

W Ducato mam 2.3 MJet, wymiany co 45.000, oleju również nie bierze, problemów żadnych z silnikiem nie odnotowałem.

Linka do poczytania, mi osobiście bliżej do tej przedstawionej tezy.

Napisano

> min w celu zapobieżenia takiemu zjawisku zmienia sie olej w momencie docierania

oczywiście hahaha.gif

mam przykład z innego samochodu - jeżdżony delikatnie wytrzymuje bez dolewek między wymianami (30 kkm) a pałowany zasysa 1l/1000km - więc teoria o docieraniu i wymianach oleju niestety nie trzyma się kupy cfaniaczek.gif

Napisano

> 1,9 JTD

> z poważniejszych napraw to dwumasa *2, alternator *2, rozrusznik *2 lub 3 , łożyska w kołach *2,

> sprężarka klimy , dziura w chłodnicy, wtryski 1 komplet , pompa chyba po remoncie albo nowa

tak myślałem , u mnie to samo służbowe doblo 1,9 jtd unijet 8v - ok 340 tys km , robione zawiecha ,łożyska kół , sprzęgło , altek , oczywiscie jakieś czujniki ;

natomiast silnik \ turbo \ wtryski\ DVA nigdy nie robione , śmiem twierdzić ten silnik jest niezniszczalny

Napisano

> 1,9 JTD

> o stylu jazdy niech świadczy spalanie w okolicach

> 12l/100

To nie świadczy o stylu jazdy, tylko o tym, że paliwo jest lane nie tylko do jednego baku biglaugh.gif

Napisano

> To nie świadczy o stylu jazdy, tylko o tym, że paliwo jest lane nie tylko do jednego baku

niestety nie cfaniaczek.gif - samochód nie ma żadnych ograniczeń co do przebiegów, używania go w dowolnych celach przez wszystkich kto potrzebuje, tankowania w dowolne dni tygodnia i weekendu , poza tym nie stwierdzono e firmie żadnego przypadku kombinowania - wszyscy podchodzą poważnie do pracy i jak ktoś cos potrzebuje (nawet paliwo) to da radę to "załatwić" za zgodą i wiedzą tych co powinni wiedzieć

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.