Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężyny obniżające, a zwykłe amortyzatory.

Featured Replies

Napisano

Plan jest taki, żeby wymienić sprężyny na obniżające o około 35-40mm przy zostawieniu seryjnych amortyzatorów.

Można tak?

Dość często słychać, że po takim zabiegu amorki dość szybko padają. Prawda to?

Auto trzyma się fajnie drogi, ale stoi wysoko jak terenówka, stąd pomysł na obniżenie. zlosnik.gif

Napisano

zapomniałeś podać jednego szczegółu: co to za auto?

Jaka wersja i czy przypadkiem już w serii nie jest lekko puszczony w dół.

Napisano

> Plan jest taki, żeby wymienić sprężyny na obniżające o około 35-40mm przy zostawieniu seryjnych

> amortyzatorów.

> Można tak?

w zasadzie skrócone amory występują dopiero przy niższych obniżeniach

> Dość często słychać, że po takim zabiegu amorki dość szybko padają. Prawda to?

jeżeli masz wiekowy amor, to możesz brać pod uwagę ze wyleje, ma to jakiś związek ze zmianą warunków pracy, tematu nie zgłębiałem

> Auto trzyma się fajnie drogi, ale stoi wysoko jak terenówka, stąd pomysł na obniżenie.

Napisano
  • Autor

> zapomniałeś podać jednego szczegółu: co to za auto?

> Jaka wersja i czy przypadkiem już w serii nie jest lekko puszczony w dół.

Taka tam Fordzina. smile.gif

Zawiecha seria. smile.gif

1dscf1232.jpg

Napisano

> Taka tam Fordzina.

> Zawiecha seria.

strzelam, że to ma dużo wspólnego z mondeo.

pytanie nr 1: ile kosztuje komplet amortyzatorów?

jeśli mało, to ładuj śmiało, jak wyleją to wsadzisz nowe i po kłopocie (nowym już nie powinno sie nic stać jeśli od początku będą pracować z obniżeniem). Jeśli drogo to bym się wahał.

Napisano

Są różne teorie, sam kiedyś wrzuciłem same springi i amorki miały się dobrze przez bardzo długi czas.

Napisano
  • Autor

> strzelam, że to ma dużo wspólnego z mondeo.

I tak, i nie.

Zawieszenie jest, chyba, to samo co w mondeo ST200 - ale inne niż w zwykłym.

> pytanie nr 1: ile kosztuje komplet amortyzatorów?

W granicach 1000zł. smile.gif

> jeśli mało, to ładuj śmiało, jak wyleją to wsadzisz nowe i po kłopocie (nowym już nie powinno sie

> nic stać jeśli od początku będą pracować z obniżeniem). Jeśli drogo to bym się wahał.

hmm.gif

Napisano

> Dość często słychać, że po takim zabiegu amorki dość szybko padają. Prawda to?

ponad 60tyś na glebie -40mm w golfie 3 amortyzatory wytrzymały to bez problemu.

> Auto trzyma się fajnie drogi, ale stoi wysoko jak terenówka, stąd pomysł na obniżenie.

dobry pomysł, ale trzeba się nauczyć jeździć z obniżonym zawieszeniem, gdyż ryzyko uszkodzeń rośnie.

Napisano
  • Autor

> ponad 60tyś na glebie -40mm w golfie 3 amortyzatory wytrzymały to bez problemu.

Dobrze wiedzieć. ok.gif

> dobry pomysł, ale trzeba się nauczyć jeździć z obniżonym zawieszeniem, gdyż ryzyko uszkodzeń

> rośnie.

Poważnie? A ja głupi myślałem że maleje.

Napisano

> Są różne teorie, sam kiedyś wrzuciłem same springi i amorki miały się dobrze przez bardzo długi

> czas.

Ja też wrzucałem i długo, długo amorki trzymały parametry. Jedynie niektóre elementy nadwozia zaczęły wykazywać oddziaływanie zawieszenia na karoserię np: ciężko zamykające się drzwi z przodu icon_rolleyes.gif

Napisano

> dobry pomysł, ale trzeba się nauczyć jeździć z obniżonym zawieszeniem, gdyż ryzyko uszkodzeń

> rośnie.

tzn? możesz rozwinąć?

Napisano

> tzn? możesz rozwinąć?

zapewne chodzi o szuranie spodem o progi i wyboje itp spineyes.gif

Napisano

> tzn? możesz rozwinąć?

Autko niżej to i miska olejowa niżej, i zderzaki o krawężniki zaczną nagle zaczepiać smile.gif Ale trza być twardym a nie miękkim 270635636-JUMP2.gif

Napisano

-30mm zakładaj śmiało ok.gif

Np. Mazda ma springi -30mm w katalogu akcesoriów do chyba każdego swojego auta,

więc wpływać to na żywotność amorków znacznie nie powinno.

U mnie po 35kkm nic się nie działo ok.gif

Napisano

> I tak, i nie.

> Zawieszenie jest, chyba, to samo co w mondeo ST200 - ale inne niż w zwykłym.

Strzelam, że amortyzator ten sam co w serii ale sprężyna niższa o jakieś 20mm.

> W granicach 1000zł.

to nie zbankrutujesz jak ci przód albo tył wyleje. Myślałem, że to jakiś wynalazek i będzie bardzo drogo.

wniosek: jeśli amorki już swoje przeżyły i nie są pierwszej świeżości to masz szanse (ale nie pewność), że się wysypią szybciej niż z normalną sprężyną. Jeśli nie widać po nich zużycia to masz dużo mniejsze szanse na wymianę po założeniu sprężyn.

Kup sprężyny dobrej firmy, nie oszczędzaj 200zł na jakimś tajwańskim brązie, bo będziesz później dobijał amortyzatorami na każdej dziurze.

Napisano

> zapewne chodzi o szuranie spodem o progi i wyboje itp

nie tylko, najbardziej obrywa karoseria, traci z czasem na sztywności bywa, że połączenia puszczają, ale jak się jeździ ostrożnie nie jest tak źle.

Napisano

> Jedynie niektóre elementy nadwozia

> zaczęły wykazywać oddziaływanie zawieszenia na karoserię np: ciężko zamykające się drzwi z

> przodu

niestety, dlatego wraz z obniżaniem należałoby pomyśleć o usztywnieniu karoserii niestety sama rozpórka to często za mało, widziałem kiedyś łączniki pomiędzy przednim a tylnym zawieszeniem i to jest dobry pomysł ale koszty .... masakra jakaś. do punto II jak jak kiedyś pytałem 1300 EURO komplecik grinser006.gif

Napisano

> nie tylko, najbardziej obrywa karoseria, traci z czasem na sztywności bywa, że połączenia

> puszczają, ale jak się jeździ ostrożnie nie jest tak źle.

zależy od samochodu. W skrajnych przypadkach dochodzi nawet do pęknięc na szybach. Ale to w samochodach typu seicento przy betonowym zawieszeniu.

I jeszcze jedno: za to pękanie, pracę nadwozia itp. odpowiedzialne są raczej amortyzatory niż sprężyny. cool.gif

Napisano

-35/-40 Standart więc nie ma co panikować , a jak już amory stare to nie ma co się dziwić ze szybko padną ok.gif

Napisano

> niestety, dlatego wraz z obniżaniem należałoby pomyśleć o usztywnieniu karoserii niestety sama

> rozpórka to często za mało, widziałem kiedyś łączniki pomiędzy przednim a tylnym zawieszeniem

> i to jest dobry pomysł ale koszty .... masakra jakaś. do punto II jak jak kiedyś pytałem 1300

> EURO komplecik

ile razy zakładałeś niższe sprężyny do samochodu? Bo albo mi się wydaje albo przesadzasz.

Tutaj jest mowa o sprężynach o 30-40mm niższych niż seria.

To nie jest airride ani -100 na amortyzatorze zalanym betonem.

Nie wiem z jakimi samochodami miałeś do czynienia, ale widziałem kiedyś 20-letnią hondę civic z wstawionymi drążkami zamiast przednich amortyzatorów. Nic nie pękało palacz.gif

Napisano

Witam.

Do -30mm seryjne amory mogą być. -40mm to granica podobno. U mnie jest -35/-20mm na seryjnych i jest OK.

Dla własnego bezpieczeństwa kup naprawdę dobre springi, nie za 400zł komplet. Na suchym nawet najgorszy szajs będzie w miarę, ale na mokrym można się zdziwić frown.gif

Dobrze wybrać progresywne springi.

Napisano

Znam nie jeden egzemplarz, poruszający się właśnie na takim zestawie.

Jeżdżą i chwalą sobie smile.gif

Myślę, że śmiało możesz zakładać i cieszyć się nową charakterystyką prowadzenia auta smile.gif

Napisano

> niestety, dlatego wraz z obniżaniem należałoby pomyśleć o usztywnieniu karoserii niestety sama

> rozpórka to często za mało

bo,jesli chodzi o rozpórkę to najwięcej daje rozpórka DOLNA(taka ,która spina wachacze )

, widziałem kiedyś łączniki pomiędzy przednim a tylnym zawieszeniem

> i to jest dobry pomysł ale koszty .... masakra jakaś. do punto II jak jak kiedyś pytałem 1300

> EURO komplecik

???? co to za wynalazek???

Mógłbyś to jakoś opisać?

Co do usztywaniania budy przy zmianie sprężyn, to wydaje mi sie to lekką przesadą, wiele samochodów ma seryjnie niższe zawieszenie a buda niczym sie nie różni np: sc van i sporting ma identyczną bude a zawieszenie niższe chyba o 30mm albo nawet o 40mm.

Tak jak Koyotee napisał, bude zabijają betonowe amortyzatory a nie sprężyny.

Napisano

> Tak jak Koyotee napisał, bude zabijają betonowe amortyzatory a nie sprężyny.

to prawda, ale sprężyny niższy zwykle równa się twardsze niż seria.

Napisano

różnie może być, kiedys ćwiczyłem takie patenty z dobrym skutkiem, amortyzatory wytrzmywały, ale ostatni w Fiacie 500 żony zarżnęlismy amortyzatory dosłownie w 3000km (słownie trzy tysiące) no i trzeba było wyskoczyć na regulowane Koni, żeby sie seria znowu nie rozpadła oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.