Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porsche 911...

Featured Replies

Napisano

..993 /Turbo

Porsche 993 - kolejna generacja serii 911. Zastąpiła ona model 964 produkowany do roku 1993. 993 otrzymał bardziej opływowe nadwozie, wzmocnione silniki, lepsze hamulce i rewolucyjny napęd na 4 koła, który został po raz pierwszy użyty w wersji Turbo.

Pierwszy raz pojawiła się 911 Carrera z nadwoziem typu kabriolet. Seria 993 była ostatnią gamą modeli z silnikiem chłodzonym powietrzem. Również model 911 Turbo chłodzony był tradycyjnie - powietrzem. Według znawców była to ostatnia seria samochodów nawiązujących do charakterystycznych cech modeli 911, czego nie da się zaobserwować w przypadku modeli 996.

To taka krótka historyjka z wikipedii ale pewnie nie trzeba przestawiać zbytecznie tego modelu.

Według mnie to " najpiękniejszy " model w historii 911, a osiągi wersji Turbo niejednego mogą zadziwić.

Zakochałem się w tym aucie, b. często widuję 993 w centrum Łodzi i wzroku nie mogę odkleić. serduszka.gif

993turbos03132560.jpg

porsche993turbowallpapet.jpg

porsche911993turbosamml.jpg

serduszka.gifserduszka.gifserduszka.gif

Napisano

> Zakochałem się w tym aucie, b. często widuję 993 w centrum Łodzi i wzroku nie mogę odkleić.

To:

3704557987_e4782680d0_z.jpg?

bananaevil.gif

Napisano
  • Autor

> To:

> ?

tak serduszka.gifserduszka.gifserduszka.gif niedaleko pracuje i jak wracam z pracy to widzę i jeszcze błękitne tyle, że nie wersja turbo ale też serduszka.gifserduszka.gifserduszka.gif

ehh pomarzyć sobie można buu.gif

Napisano

> To:

> ?

Na pewno to, jest to Turbo po dodatkowym wzmocnieniu w Niemczech (domniemana ewolucja na Turbo S) + hamulce PCCB i trochę innych gadżetów. Jedno z najciekawszych doinwestowanych 911 w Polsce.

Napisano
  • Autor

> Na pewno to, jest to Turbo po dodatkowym wzmocnieniu w Niemczech (domniemana ewolucja na Turbo S) +

> hamulce PCCB i trochę innych gadżetów. Jedno z najciekawszych doinwestowanych 911 w Polsce.

serduszka.gifok.gif ma ktoś więcej fotek albo jakiś link ? opis ? cfaniaczek.gif

Napisano

> otrzymał (...) rewolucyjny napęd na 4 koła

Rewolucyjny to byl w 959 - to to jest zaledwie ewolucja.

porsche_959-8.jpg

Napisano
  • Autor

> Temat na vipcars.glt.pl od 2006 roku.

> Jak znajdę trochę swoich zdjęć to wrzucę w temat, jakiś czas temu już był topic o tym egzemplarzu

> na autokąciku.

waytogo.gif

musiałem przeoczyć temat

szkoda, że na vc trzeba się rejestrować żeby luknąć w temat foch.gif

Napisano

Najpiękniejsza wersja 911 (w tym turbo) jaka kiedykolwiek ujrzała asfalt serduszka.gif

Napisano
  • Autor

> Najpiękniejsza wersja 911 (w tym turbo) jaka kiedykolwiek ujrzała asfalt

zdecydowanie tak serduszka.gif

forum exoticars kilka fotek ogólnodostępnych 993 Turbo o której wcześniej wspomniałem devil.gif

Napisano

to własnie tą konrketną sztukę kiedyś widziałem na włókniarzy, jak jakiś młokos z WRXa w kombi go sprowokował i jak dał w palnik to tylko tyłek mu zatańczył i poooooszedł... a WRX został daleko w tyle jakby w ogóle nie ruszył... grinser006.gif

piękne auto serduszka.gif

Napisano

> Najpiękniejsza wersja 911 (w tym turbo) jaka kiedykolwiek ujrzała asfalt

Moim zdaniem najładniejsze Porsche 911 Turbo (i nie tylko) to wersja 930 ok.gif

911-Turbo-3.3-(930)-1.jpg

md_porsche+930+turbo+10+1219422884.jpg

waytogo.gif

Napisano

A mi Porsche jakoś nie podchodzi. Przymierzałem się do różnych modeli już kilka razy i za każdym razem mi przechodzi - razi mnie dźwięk silnika, nie lubię tego jak się samochód zachowuje na jezdni (to pewnie wynik tego że moje pierwsze samochody w życiu były z podobnie porąbanym systemem napędu - Skoda 105 i PF 126), nie podoba mi się stylistyka wnętrza, nie pasuje mi idea kluczyka po lewej stronie. Nawet niedawne przejażdżki 911 GT3 RS mnie nie przekonały. Cóż, pewnie to nie samochód dla mnie...

Napisano

> A mi Porsche jakoś nie podchodzi. Przymierzałem się do różnych modeli już kilka razy i za każdym

> razem mi przechodzi - razi mnie dźwięk silnika, nie lubię tego jak się samochód zachowuje na

> jezdni (to pewnie wynik tego że moje pierwsze samochody w życiu były z podobnie porąbanym

> systemem napędu - Skoda 105 i PF 126), nie podoba mi się stylistyka wnętrza, nie pasuje mi

> idea kluczyka po lewej stronie. Nawet niedawne przejażdżki 911 GT3 RS mnie nie przekonały.

> Cóż, pewnie to nie samochód dla mnie...

Bo Porsche się kocha albo nie i racjonalne, analityczne podchodzenie do tego czy Ci pasuje... nie ma sensu hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

Boxster jest tanszy w zakupie i eksploatacji, lepiej sie prowadzi i kluczyk ma po wlasciwej stronie grinser006.gif.

Napisano

> Boxster jest tanszy w zakupie i eksploatacji, lepiej sie prowadzi i kluczyk ma po wlasciwej stronie

> .

Boxter ma kluczyk po niewlasciwej stronie.

Napisano

Porsche znajomego i kawałek jego weekendowej floty...

183433_102945909786543_100002134021768_25887_3114922_n.jpg

No i jeszcze warto mustanga pokazać...

183922_100780910003043_100002134021768_4718_6796307_n.jpg

Napisano

> Moim zdaniem najładniejsze Porsche 911 Turbo (i nie tylko) to wersja 930

o to to, stare prawdziwe porsche ok.gifzlosnik.gif

Napisano

A mi się najlepiej podobała wersja singer już kiedyś wspominana na ak

AK zrodlo

Napisano

> Moim zdaniem najładniejsze Porsche 911 Turbo (i nie tylko) to wersja 930

racja! ok.gifzlosnik.gif

ale 964 i tak jeszcze ładniejsze zlosnik.gif

Napisano

Na 1 stronie widzę swoją fotkę, więc dorzucę jeszcze kilka smile.gif

b4335d40820964.gif d668e440820975.gif 42bdf040821004.gif a300b340821030.gif f49b8140821068.gif 527b1940821117.gif b6b4bb40821135.gif 28980540821156.gif 9d54b740821180.gif 66c5e340934653.gif a46eea40934727.gif

Parę razy rozmawiałem z właścicielem. Wielki pasjonat motoryzacji smile.gif

Za cenę modów które są wsadzone w to auto spokojnie można by zakupić drugie 993Turbo w igła stanie.

69642f134883205.jpg 868676134883219.jpg 0a1ace134883236.jpg 62d57e134883248.jpg 3a18ad134883259.jpg

Dam jeszcze kilka fotek drugiego auta tego samego właściciela co Turbo smile.gif Też jest mocno do inwestowane.

Napisano
  • Autor

> Na 1 stronie widzę swoją fotkę, więc dorzucę jeszcze kilka

> Parę razy rozmawiałem z właścicielem. Wielki pasjonat motoryzacji

> Za cenę modów które są wsadzone w to auto spokojnie można by zakupić drugie 993Turbo w igła stanie.

> Dam jeszcze kilka fotek drugiego auta tego samego właściciela co Turbo Też jest mocno do

> inwestowane.

panic.gif miazga !!!! jak ja bym chciał się przejechać tym na prawym fotelu buu.gifbeksa.gif

Napisano

Abstrahując od tematu czym ten człowiek się zajmuje? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Abstrahując od tematu czym ten człowiek się zajmuje?

nie wiem ale auta jakie ma gniotą wszystko na łopatki pad.gif

adfb14133097765.jpg

Napisano

> nie wiem ale auta jakie ma gniotą wszystko na łopatki

A to nie przypadkiem nasz kolega forumowy, Klaudemar? On też ma Mercedesa SL 600 smile.gif

Napisano
  • Autor

> A to nie przypadkiem nasz kolega forumowy, Klaudemar? On też ma Mercedesa SL 600

raczej nie, a to jest SL73 AMG ok.gif

Napisano

> Według mnie to " najpiękniejszy " model w historii 911, a osiągi wersji Turbo niejednego mogą

> zadziwić.

IMO piękniejszy jest RS i RSR, ale to prawda że to "ostatnie prawdziwe 911" i ten dźwięk claps.gifserce.gif

Napisano

> IMO piękniejszy jest RS i RSR, ale to prawda że to "ostatnie prawdziwe 911" i ten dźwięk

A co jest nieprawdziwego w późniejszych modelach?

Napisano

993 to najpiękniejsza buda 911 serduszka.gif a pan od kantoru ciekawe wozy posiada wink.gif

Napisano

> A co jest nieprawdziwego w późniejszych modelach?

Chlodzenie.

Napisano

> Chlodzenie.

W turbo chyba zawsze było powietrzem?

Napisano

> W turbo chyba zawsze było powietrzem?

Każdy samochód jest chłodzony powietrzem, tyle że czasem używa się różnych cieczy i ciał stałych do transferu ciepła. Nawet klasyczny silnik "chłodzony powietrzem" (jak np. w PF 126) jest równie bardzo chłodzony olejem jak i bezpośrednio.

Napisano

> Każdy samochód jest chłodzony powietrzem, tyle że czasem używa się różnych cieczy i ciał stałych do

> transferu ciepła. Nawet klasyczny silnik "chłodzony powietrzem" (jak np. w PF 126) jest równie

> bardzo chłodzony olejem jak i bezpośrednio.

twoja wiedza techniczna poraza ok.gif

a jak wyglada twoje zdanie na temat mikropekniec walka rozrzadu w cadillacu eldorado w kontekscie chlodzenia cieklym helem?

Napisano

> A to nie przypadkiem nasz kolega forumowy, Klaudemar? On też ma Mercedesa SL 600

tego wyimaginowanego? grinser006.gif

Napisano

ma gosc klase waytogo.gif

Napisano

To ja dorzucę kolejne auto prawdopodobnie z kolekcji tej samej osoby.

BMW 850 Schnitzer:

200910080377r.th.jpg200910080382r.th.jpg

bananaevil.gif

Napisano

> to klaudek jeszcze merca nie pokazał??

Mi sie wydaje ze pokazał jednego wieczoru a potem szybko skasował zdjęcie, ale byłem wtedy trochę nietrzeźwy.

Napisano

> Każdy samochód jest chłodzony powietrzem, tyle że czasem używa się różnych cieczy i ciał stałych do

> transferu ciepła. Nawet klasyczny silnik "chłodzony powietrzem" (jak np. w PF 126) jest równie

> bardzo chłodzony olejem jak i bezpośrednio.

Dobra odskocznia od tematu nie jest zła grinser006.gif

BTW - mój był chłodzony powietrzem "od strony" wody, oleju i dolotu a i tak zawór się zmienił w kulkę metalu hehe.gif

Napisano

> Mi sie wydaje ze pokazał jednego wieczoru a potem szybko skasował zdjęcie

krzyczac: my precious, my precious! grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To ja dorzucę kolejne auto prawdopodobnie z kolekcji tej samej osoby.

> BMW 850 Schnitzer:

a tą 8 też kilka razy widziałem serduszka.gif

ciekawy jestem ile jeszcze ciekawych wózków właściciel posiada... spy.gif

Napisano

na 2 zdjeciach widac :D zlosnik.gif

jest od wysysania kasy z innych zlosnik.gif taka pijawka

Napisano

poprzedni model grinser006.gif

Napisano

Poniewaz temat na psy schodzi wrzucam kilka fot z mojego podworka.

285050561-20042010118_SM_SM.JPG

285050561-23042010124_SM_SM.JPG

285050561-05042011910_SM_SM.JPG

285050561-23032011816_SM_SM.JPG

285050561-04062010195_SM_SM.JPG

996 i mlodszych nie wrzucam, bo nie o tym watek traktuje.

post-24317-14352513014468_thumb.jpg

Napisano

ma Kantor na Pietrynie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif byly pilkarz LKS-u z lat 80 zlosnik.gif

Napisano

> a tą 8 też kilka razy widziałem

> ciekawy jestem ile jeszcze ciekawych wózków właściciel posiada...

Więcej auto już nie posiada smile.gif Ojciec właściciela ma jeszcze CL 63, a wcześniej jeździł DB9.

> ma Kantor na Pietrynie byly pilkarz LKS-u z lat 80

Auta nie są własnością ex ełkasiaka. Fakt że, prowadzi kantor, ale w spółce z ownerem przedstawianych tu aut smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.