Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ubezpieczenia a pojemność silnika

Featured Replies

Napisano

witam,

jak to jest, że mam silnik o pojemności 1,598l (bodajże) a płacę za 1.6l? czy widełki są 1.4-1.6?

bo mnie znajomy namieszał w pracy, że ponieważ nie ma pełnego 1.6l to płaci niższą stawkę i taki kwitek ubezpieczenia mi pokazał?

kto się orientuje?

pozd

Napisano

Jeżeli masz 1,598, to płacisz za 1.4-1.6. Swego czasu producent celowo obniżył pojemność CC z 900 na 899, by ludzie płacili mniejsze OC wink.gif

Swoją drogą ten archaiczny system liczenia OC od pojemności dawno powinien został zlikwidowany, bo w dzisiejszych czasach moc auta ma się praktycznie nijak do pojemności facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Jeżeli masz 1,598, to płacisz za 1.4-1.6. Swego czasu producent celowo obniżył pojemność CC z 900

> na 899, by ludzie płacili mniejsze OC

> Swoją drogą ten archaiczny system liczenia OC od pojemności dawno powinien został zlikwidowany, bo

> w dzisiejszych czasach moc auta ma się praktycznie nijak do pojemności

To wg Ciebie od czego powinien? bo np. w cywilizowanych krajach jest od ilości przejechanych średnio rocznie km. A u nas...wszyscy by rocznie pokonywali po 1tysiąc:))

Napisano

> Jeżeli masz 1,598, to płacisz za 1.4-1.6. Swego czasu producent celowo obniżył pojemność CC z 900

Jesli juz to z 903 na 899.

Napisano

> To wg Ciebie od czego powinien? bo np. w cywilizowanych krajach jest od ilości przejechanych

> średnio rocznie km. A u nas...wszyscy by rocznie pokonywali po 1tysiąc:))

W wielu krajach jest od mocy. Albo istnieje ogolna klasyfikacja wszystkich aut na rynku co do ich "ryzykownosci" i sa podzielone na grupy.

Napisano

> To wg Ciebie od czego powinien? bo np. w cywilizowanych krajach jest od ilości przejechanych

Wiek, ilość przejeżdżanych km, typ samochodu (rodzinny, miejski, sportowy), marka samochodu, zawód kierowcy, miejsce zamieszkania. Do tego moc silnika też może mieć pewne znaczenie, ale pojemność? niewiem.gif Teraz są kosiarki 1.2-1.4, które mają większą moc, niż 2.0 sprzed 10 lat.

Napisano

> Jesli juz to z 903 na 899.

O właśnie ok.gifwink.gif

Napisano

> Wiek, ilość przejeżdżanych km, typ samochodu (rodzinny, miejski, sportowy), marka samochodu, zawód

> kierowcy, miejsce zamieszkania.

To się fachowo nazywa skoring behawioralny.

> Do tego moc silnika też może mieć pewne znaczenie, ale

> pojemność? Teraz są kosiarki 1.2-1.4, które mają większą moc, niż 2.0 sprzed 10 lat.

Dlatego coraz więcej ubezpieczalni odchodzi od różnicowania składek ze względu na pojemność skokową silnika.

Zresztą - przy wyliczaniu bazowych składek bardzo silny nacisk kładzie się właśnie na skoring. A widełki 'pojemnościowe' są naprawdę symboliczne.

Napisano
  • Autor

> Swoją drogą ten archaiczny system liczenia OC od pojemności dawno powinien został zlikwidowany, bo

> w dzisiejszych czasach moc auta ma się praktycznie nijak do pojemności

zrozumiał.

pozd

Napisano

> Jeżeli masz 1,598, to płacisz za 1.4-1.6.

Widełki 1.4-1.6 to żaden pewnik, bo to zależy od widzimisię firmy ubezpieczeniowej. Zdaję się że nawet któryś z większych towarzystw różnicował dopiero powyżej 2 litrów. W każdym razie nie reguluje tego prawo i teoretycznie w firmie XZU składka mogłaby zależeć tylko od koloru tapicerki, bez względu na pojemność.

> Swego czasu producent celowo obniżył pojemność CC z 900

To było w czasach, gdy na rynku OC istniało PZU i długo długo nic.

Napisano

> witam,

> jak to jest, że mam silnik o pojemności 1,598l (bodajże) a płacę za 1.6l? czy widełki są 1.4-1.6?

> bo mnie znajomy namieszał w pracy, że ponieważ nie ma pełnego 1.6l to płaci niższą stawkę i taki

> kwitek ubezpieczenia mi pokazał?

> kto się orientuje?

> pozd

Co zakład to inne widełki, choć większość i tak kopiuje od PZU.

Napisano

> Wiek, ilość przejeżdżanych km, typ samochodu (rodzinny, miejski, sportowy), marka samochodu, zawód

> kierowcy, miejsce zamieszkania. Do tego moc silnika też może mieć pewne znaczenie, ale

> pojemność? Teraz są kosiarki 1.2-1.4, które mają większą moc, niż 2.0 sprzed 10 lat.

A co ma zawód do ubezpieczenia?

Napisano

> A co ma zawód do ubezpieczenia?

Statystycznie przedstawiciel handlowy będzie bardziej "agresywnym" kierowcą niż np kurier przewożący materiały wybuchowe, łatwopalne itp smile.gif

Napisano

A to, że na przykład nauczyciele mają w MTU 5% zniżki smile.gif

Napisano

> Statystycznie przedstawiciel handlowy będzie bardziej "agresywnym" kierowcą niż np kurier

> przewożący materiały wybuchowe, łatwopalne itp

A co ma ubezpieczenie prywatnego auta do aktywności zawodowej?

Napisano

> A to, że na przykład nauczyciele mają w MTU 5% zniżki

A jakieś uzasadnienie?

Napisano

Tzn, im wiecej tych km tym drozej, czy odwrotnie?

Napisano

Statystyka.

Ubezpieczyciele sobie licza np pod koniec roku, i wychodzi, ze na 1000 ubezpieczonych nauczycieli tylko 6 mialo szkoda, podczas gdy na 1000 radcow prawnych, 36 wydzwonilo.

I na tej podstawie potem sa znizki lub zwyzki dla konkretnych zawodow.

PS - nie twierdze, ze w Polsce tak jest.

Napisano

> W wielu krajach jest od mocy. Albo istnieje ogolna klasyfikacja wszystkich aut na rynku co do ich

> "ryzykownosci" i sa podzielone na grupy.

Ale sama moc tez nie ma zbyt wiele wspolnego z wypadkogennoscia.

Bo 120 konny silnik w dostawczaku 3.5t to bedzie raczej dosc powolne auto, podczas gdy 120koni w seicento moze byc rakieta.

U mnie w Irlandii mocy wogole nie biora pod uwage, a pojemnosc silnika ma minimalny wplyw na skladke ubezpieczenia.

Jedyny wyjatek to dla mlodych kierowcow, u ktorych wiekszosc ubezpieczycieli wogole nie podejmie sie ubezpieczenia np 18 latka z golfem GTI, a cokolwiek powyzej 1.4 bedzie kosztowac fortune aby ubezpieczyc.

W moim przypadku (29lat, 8 lat bezszkodowej jazdy) skladka na micre 1.0 jak i BMW 325 jest praktycznie taka sama.

Napisano

> Ale sama moc tez nie ma zbyt wiele wspolnego z wypadkogennoscia.

> Bo 120 konny silnik w dostawczaku 3.5t to bedzie raczej dosc powolne auto, podczas gdy 120koni w

> seicento moze byc rakieta.

> U mnie w Irlandii mocy wogole nie biora pod uwage, a pojemnosc silnika ma minimalny wplyw na

> skladke ubezpieczenia.

> Jedyny wyjatek to dla mlodych kierowcow, u ktorych wiekszosc ubezpieczycieli wogole nie podejmie

> sie ubezpieczenia np 18 latka z golfem GTI, a cokolwiek powyzej 1.4 bedzie kosztowac fortune

> aby ubezpieczyc.

> W moim przypadku (29lat, 8 lat bezszkodowej jazdy) skladka na micre 1.0 jak i BMW 325 jest

> praktycznie taka sama.

Niemcy też odeszli od naliczania stawek na podstawie mocy silnika, chociaż pewne ograniczenia są. Np ciężko komuś kto ma 20 lat ubezpieczyć auto o mocy 300 koni.

Napisano

> A jakieś uzasadnienie?

trza popytać w firmie ubezpieczeniowej

warta swego czasu dawał zniżkę za pole icon_rolleyes.gif

co to ma wspólnego z jazdą ?

zniżki na grup zawodowych stosują nawet sprzedawcy aut niewiem.gif

Napisano

> A jakieś uzasadnienie?

Ja mam uzasadniać? :D Nie zajmuję się polityką firmy MTU smile.gif

Może wychodzą z założenia, że nauczyciel to człowiek kulturny i w razie co, nie będzie się awanturował:)

Swego czasu widziałem w białostockim polmozbycie promocję - spora zniżka dla rolników na zakup nowego daewoo.

Napisano

Są zawody, wymagające większej odpowiedzialności, co się przekłada również na jazdę samochodem. Statystycznie dentyści powodują mniej wypadków, niż przedstawiciele handlowi.

Napisano

> A co ma ubezpieczenie prywatnego auta do aktywności zawodowej?

Już odpowiadam:

Ubezpieczenie prywatnego auto do aktywności zawodowej ma się następująco: wysokość składki jest uzależniona od rodzaju wykonywanej działalności zawodowej cool.gif

Zapewne chodziło Ci o to DLACZEGO rodzaj wykonywanego zawodu wpływa na wysokość składki.... Ale to już nie pytanie do mnie, tylko do osób, które ustalają zasady i widełki

Napisano

> Tzn, im wiecej tych km tym drozej, czy odwrotnie?

Tak, im więcej tym drożej.

(kiedyś, nie wiem jak teraz) ale we Włoszech, pewien jegomość płacił za Pande którą rocznie robił ok 80tyś 1400eur. a za porsche, które stało w garażu i przejeżdzało rocznie poniżej 5tyś km ubezpieczneie wynosiło w okolicach 600eur

Napisano

> A u nas...wszyscy by rocznie pokonywali po 1tysiąc:))

Patrząc na przebiegi igiełek z allegro to właśnie chyba tyle pokonują kilometrów grinser006.gif

Napisano

> A jakieś uzasadnienie?

No offence, ale ubezpieczalnia wie lepiej niz Ty wink.gif .

Napisano

> Patrząc na przebiegi igiełek z allegro to właśnie chyba tyle pokonują kilometrów

Tak, do pierwszego wypadku gdy policja pisząc notatkę spisała by stan licznika a firma ubezpieczeniowa odmówiła wypłaty polisy i rozwiązała umowę...

Napisano

> No offence, ale ubezpieczalnia wie lepiej niz Ty .

Pytałem z czystej ciekawości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.