Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ksenon w nowym aucie ... dopłata

Featured Replies

Napisano

> Rozumiem, że to pytanie retoryczne.

Oczywiście.

> Ale znasz kogoś, kto się przyzna do gównożerstwa ?

> Przecież LPG to nie z biedy, tylko z troski o

> ekologię. Nastoletni pasek w tedeiku od dziadka z Niemiec też nie z biedy, tylko dlatego, że

> teraz już takich dobrych nie robią, a poza tym w salonie to wszystkie bite i upalane.

Nie przeszkadza mi to z wrodzoną złośliwością wytykać "oszczędnisiom" ich prawdziwych pobudek.

Oczywiście natychmiast jest riposta, że "ja MUSZĘ", bo "do pracy", bo "starą babcię do lekarza", bo "MKD?!" itp "argumenty". Przywykłem :-)

> Bo nie podejrzewam, żeby w aucie co najmniej 10-11 letnim były zachowane wymagania o których

> piszesz powyżej.

> Być może nie mam racji co do tego przypadku, ale wydaje mi się, że wykonanie tej operacji zgodnie

> ze sztuką mogłoby podwoić wartość pojazdu.

A ja podejrzewam.

Jeżeli całość zrobisz na - oczywiście używanych - ale SPRAWNYCH gratach, to całość będzie banglać prima-sort.

Koszta też nie będą zabójcze.

To, że kpl NOWYCH gratów do takiej konwersji może zapowietrzyć, to nie znaczy, że nie da się tego zrobić na gratach używanych.

Ja akurat dostrzegam i doceniam rynek części używanych, bo to normalna część :-) aftermarketu.

> O ile zostały spełnione założenia, o których mowa wyżej, w co pozwalam sobie powątpiewać.

Nie znamy konkretnego przypadku - opierając się na tym, że właściciel mówi, że zostało to zrobione pro to nie ma podstaw, żeby negować tą tezę bez wizji lokalnej.

OCZYWIŚCIE - wiele widziałem takich "full pro" przeróbek i na tej podstawie mogę wysnuwać tezę, że ciężko o profesjonalizm przy takiej rzeźbie.

> To powinni policjanci pałami wybijać - najpierw po reflektorach, później po łbie.

owszem.

Napisano

> Widzisz - niestety nie tędy droga.

> TTTM...

to chyba jedyna wada xenonu, problem narasta dramatycznie w okresach "ciapy" - skutecznie zakleja lampy

Napisano

> nie używaj samochodu.... starczy na dłużej

OCB ?

Sens używania xenonów jako świateł dziennych jest dyskutowany od czasu do czasu na AK, więc nie wiem z czego beka. icon_eek.gif

Jakby mi się chciało to bym zalożył jakies LED-y, ale nie chce mi się, więc używam xenony. Gbyby nie to, to pewnie miałbym ciągle fabryczne (8 letnie) żarniki.

Chyba jest to jakiś fakt świadczący, że warto je mieć.

I tyle.

Napisano

> Chyba coś kłamiesz, punto II ma tragiczne światła.

> Za to ten po lifcie ma bardzo dobre

Wydaje Ci sie. Jak miales wypalone albo brudne soczewki lub spadki napiec w instalacji to kiepsko Ci swiecilo.

Napisano

> Koszta też nie będą zabójcze.

A tu może być różnie - bo raczej nie wejdziesz do sklepu i nie będzie tak, że poprosisz o "używany zestaw ksenonów do A4 z 1999 r., z wszystkimi sprawnymi elementami, gotowy do montażu" , a miły sprzedawca poda Ci zapakowany w pudełko zestaw i powie "200 zł, do kasy poproszę".

Więc do kosztów gratów trzeba doliczyć koszty telefonów, przesyłek, odsyłania, wymieniania itp....

A i procedura montażu to nie jest wymiana radia, gdzie podpinasz 1 wtyczkę.

Napisano

Ja mam zarniki z 2003 roku....przetulaly sie 170kkm i swieca grinser006.gif

Napisano

> Ja mam zarniki z 2003 roku....przetulaly sie 170kkm i swieca

ale chyba nie w Lagunie? smile.gif była by to jedyna rzecz, która się pewnie nie psuła w tym aucie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ale chyba nie w Lagunie? była by to jedyna rzecz, która się pewnie nie psuła w tym aucie

no wlasnie w Lagunie

A z naprawami to bez przesady...jak w kazdym aucie

Napisano

> A i procedura montażu to nie jest wymiana radia, gdzie podpinasz 1 wtyczkę.

procedura montażu takiego zestawu raczej jest dość prosta bo instalacja zazwyczaj jest przygotowana i wpina się wtyczki właśnie i podmienia całość "modułowo". Najgorsza rzecz to chyba montaż spryskiwaczy bo trzeba się babrać ze zderzakiem...

Napisano

> czujnik + silniczki w reflektorach. Raczej nie jest to ciezkie do zdiagnozowania

Padł silniczek a jako, że od razu nie mogłem go wymienić ustawiłem światła ręcznie bo źle świeciły. Po wymianie silniczka światła źle się poziomowały (oślepiałem najczęściej TIR-y zlosnik.gif), dwa razy jeździłem do firmy gdzie wymieniali silniczek aby ustawili prawidłowo, bez skutku.

> co do wymian palnikow to albo latasz po 100tys rocznie albo wyjatkowy pech

Przez 3 lata przelatałem 50tys zlosnik.gif Najpierw padły (w sumie jeden) po miesiącu od kupna auta, wymieniłem dwa. Po dwóch latach zaczął znowu mrugać...

Dla mnie to jedno z wielu niekoniecznie niezbędnych ustrojstw kosztownych w razie awarii.

Napisano

> Może pies pogrzebany jest w tym, że kupuję zwykłe 55W bez udziwnień,

moja taka sama wytrzymała 10 m-cy zlosnik.gif

Więc chyba jednak masz szczęście zlosnik.gif

Napisano

> to chyba jedyna wada xenonu, problem narasta dramatycznie w okresach "ciapy" - skutecznie zakleja

> lampy

Ale w przypadku o którym mówię nie były winne brudne szkła :-) Tam po prostu lampy świeciły tragicznie.

Napisano

> palniki nie padaja ot tak sobie w przeciagu sekundy. Sporo wczesniej daja znac rozowym

> zabarwieniem, ze trzeba sie szykowac na wymane. Tak wiec mozna to zrobic wczesniej.

> U mnie w poprzednim aucie byly oryginalne a auto dobijalo juz 6 lat wiec dramatu z wymiana nie ma.

> A jak cos padnie ot tak w ciagu sekundy to po prostu awaria. Rownie dobrze moze pasc cos innego

> Tego nie przewidzisz.

Ale przetwornica nie daje o niczym znać biglaugh.gif

Dodatkowo jak masz w samochodzie żarówki od mijania i drogowych takie same to możesz zamienić miejscami gdy się przepali mijania smile.gif

Napisano

> Wydaje Ci sie. Jak miales wypalone albo brudne soczewki lub spadki napiec w instalacji to kiepsko

> Ci swiecilo.

To we wszystkich p2 którymi jeździłem musiały być te usterki zlosnik.gif

Napisano

> Ale przetwornica nie daje o niczym znać

> Dodatkowo jak masz w samochodzie żarówki od mijania i drogowych takie same to możesz zamienić

> miejscami gdy się przepali mijania

imho przesadzasz. Ja tam nie widze problemu. Od strony typowo praktyczniej ksenon jest wygodniejszy dla wlasciela auta - mniej przy tym grzebania. Nie z teorii ale z praktyki ok.gif

Napisano

> imho przesadzasz. Ja tam nie widze problemu. Od strony typowo praktyczniej ksenon jest wygodniejszy

> dla wlasciela auta - mniej przy tym grzebania. Nie z teorii ale z praktyki

Nie przesadzam, po prostu trzeba brać wszystkie plusy i minusy pod uwagę.

Napisano

> A tu może być różnie - bo raczej nie wejdziesz do sklepu i nie będzie tak, że poprosisz o "używany

> zestaw ksenonów do A4 z 1999 r., z wszystkimi sprawnymi elementami, gotowy do montażu" , a

> miły sprzedawca poda Ci zapakowany w pudełko zestaw i powie "200 zł, do kasy poproszę".

> Więc do kosztów gratów trzeba doliczyć koszty telefonów, przesyłek, odsyłania, wymieniania itp....

> A i procedura montażu to nie jest wymiana radia, gdzie podpinasz 1 wtyczkę.

Słuchaj - jak zawsze -> ZA-LE-ŻY.

Czasem się trafi jak ślepej kurze flaszka, czasem można rok szukać brakującego szpejka.

Trzeba patrzeć na konkretny przypadek.

Napisano

> procedura montażu takiego zestawu raczej jest dość prosta bo instalacja zazwyczaj jest przygotowana

> i wpina się wtyczki właśnie i podmienia całość "modułowo". Najgorsza rzecz to chyba montaż

> spryskiwaczy bo trzeba się babrać ze zderzakiem...

Najgorsza to może być integracja tego sprzętu z elektroniką pokładową i tu można polec, bo w jednym sprzęcie wystarczy wgrać drobną korektę, a w innym już jest grubo i trzeba załatwiać temat przez fabrykę (zmiana konfiguracji), albo mieć człowieka, który NAPRAWDĘ dobrze zna się na programowaniu sieci CAN i body computers.

Napisano

> OCB ?

> Sens używania xenonów jako świateł dziennych jest dyskutowany od czasu do czasu na AK, więc nie

> wiem z czego beka.

> Jakby mi się chciało to bym zalożył jakies LED-y, ale nie chce mi się, więc używam xenony. Gbyby

> nie to, to pewnie miałbym ciągle fabryczne (8 letnie) żarniki.

> Chyba jest to jakiś fakt świadczący, że warto je mieć.

> I tyle.

to płakanie o używanie świateł w dzień przyprawia mnie o mdłości.

Napisano

> To we wszystkich p2 którymi jeździłem musiały być te usterki

Bardzo mozliwe, ja swoje w PII milo wspominam wink.gif.

Teraz kolega walczyl ze slabymi swiatlami w PII, wypolerowal klosze i wymyl reflektory w zmywarce. Roznica kolosalna na plus, tym bardziej, ze lampy nie byly ruszane od nowosci samochodu czyli 9 lat.

Napisano

> to płakanie o używanie świateł w dzień przyprawia mnie o mdłości.

czytanie ze zrozumieniem się kłania, ja akurat nie płaczę, tylko stwierdzam fakt

Napisano

> widocznie ma to znaczenie skoro sporo jezdzi z ledwo juz dychajacymi rozowymi zenonami

sporo jeździ też z poprzepalanymi żarówkami w światłach mijania 270751858-jezyk.gif Widziałem też gościa, który parę tygodni jeździł z przepaloną żarówką kierunkowskazów - widocznie i tak ich nie używał 270751858-jezyk.gif

> mozliwosc awarii: samopoziomowanie, spryskiwacze

> na pewno drozsze jest to w uzywaniu w starszych autach gdzie te awarie czesciej moga wystapic

oczywiście. Ogólnie im więcej rzeczy jest w aucie, tym więcej się mogło popsuć. Stąd też niezawodności W123 już się raczej nie da powtórzyć, bo dzisiejsze auta mają trochę wyposażenia 270751858-jezyk.gif

Napisano

> niezawodności W123 już się raczej nie da powtórzyć, bo dzisiejsze auta mają trochę wyposażenia

sęk w tym że w W123 mogłeś mieć "troche" wyposażenia (pełna elektryka szyb, lusterek, klima półautomatyczna dwustrefowa, podgrzewane fotele itd...) i do dziś to wyposażenie działa w większości egzemplarzy. U nas w kraju W123 kojarzy się z 200-300D z taksy a w topowych wersjach których było więcej na zachodzie to nie był tylko wół roboczy, to byłą E-klasa pełną gębą smirk.gifzlosnik.gif

O W116 to juz nawet nie pisze bo tam były bajery których do dziś nie ma powiedzmy w klasie C a nieraz i D ...

Napisano

> sęk w tym że w W123 mogłeś mieć "troche" wyposażenia (pełna elektryka szyb, lusterek, klima

> półautomatyczna dwustrefowa, podgrzewane fotele itd...) i do dziś to wyposażenie działa w

> większości egzemplarzy.

oczywiście - jak się dba tak się ma, ale...

U nas w kraju W123 kojarzy się z 200-300D z taksy a w topowych

> wersjach których było więcej na zachodzie to nie był tylko wół roboczy, to byłą E-klasa pełną

> gębą

... no właśnie, gdyby u nas w kraju było większość topowych wersji, to jestem pewien, że naprawianie ich "sznurkiem i taśmą" i ogólna dbałość o auto spowodowałaby, że "wodotryski" nie przeżyłyby w sprawności tyle czasu, co reszta auta. Każde auto da się utrzymać w idealnej sprawności - nie ważne, czy ma trzy, czy trzydzieści lat. Problemem jest tylko to, ile to utrzymanie będzie kosztować...

> O W116 to juz nawet nie pisze bo tam były bajery których do dziś nie ma powiedzmy w klasie C a

> nieraz i D ...

no przecież to S-klasa była, więc nic dziwnego...

Napisano

> sęk w tym że w W123 mogłeś mieć "troche" wyposażenia (pełna elektryka szyb, lusterek, klima

> półautomatyczna dwustrefowa, podgrzewane fotele itd...) i do dziś to wyposażenie działa w

> większości egzemplarzy.

A nie jest to już aby przykład mitologii?

> O W116 to juz nawet nie pisze bo tam były bajery których do dziś nie ma powiedzmy w klasie C a

> nieraz i D ...

Jakiś przykład?

Napisano

> A nie jest to już aby przykład mitologii?

tzn?

> Jakiś przykład?

np domykanie klapy bagażnika i szyby atermiczne (podwójne) a także elektrycznie sterowana roleta szyby tylnej, że o pneumatycznym zawieszeniu nie wspomnę zlosnik.gif

Napisano

> Najgorsza to może być integracja tego sprzętu z elektroniką pokładową i tu można polec, bo w jednym

> sprzęcie wystarczy wgrać drobną korektę, a w innym już jest grubo i trzeba załatwiać temat

> przez fabrykę (zmiana konfiguracji), albo mieć człowieka, który NAPRAWDĘ dobrze zna się na

> programowaniu sieci CAN i body computers.

ale ta kwestia nie ma wpływu na oślepianie ludzi, na przetwornice można by podać 12V "z hebla" i świeciłoby tak samo jak przy pomocy komputera ;-)

Napisano

> tzn?

To znaczy czy nie poniosła Cię za bardzo fantazja w opisie wypasu w W123 smile.gif

Napisano

> To znaczy czy nie poniosła Cię za bardzo fantazja w opisie wypasu w W123

w którym miejscu ? każdą z tych rzeczy osobiście widziałem w W123, coprawda coupe ale w sedanie raczej słabiej nie było smirk.gif

tak juz poza tematem, dużo dałbym za takie fabrycznie nowe dopasione W123 280E w sedanie serduszka.gif mógłbym auta nie zmieniać przez 20 lat, na pohybel serwisom biglaugh.gif

Napisano

Napisz mi jak wygląda (i działa) półautomatyczna dwustrefowa klimatyzacja w W123 hehe.gif

Że był guzik od odpalenia klimy i dwa pokrętła z kolorami temperatury od niebieskiego do czerwonego? To nie klima półautomatyczna dwustrefowa wink.gif

Napisano

> Napisz mi jak wygląda (i działa) półautomatyczna dwustrefowa klimatyzacja w W123

> Że był guzik od odpalenia klimy i dwa pokrętła z kolorami temperatury od niebieskiego do

> czerwonego? To nie klima półautomatyczna dwustrefowa

nie z kolorami tylko także z temperaturami, jak zwał tak zwał ale pozwalało to ustawić różne temperatury na lewo i na prawo, ponadto w miarę trzymało zadaną temperaturę... bawiłem się tym i działało całkiem spoko zlosnik.gif oczywiście kompa i czujników pewnie tam nie było, jeśli o to chodzi.

nie będę się tu licytował ale z tego co mnie pamięć nie myli W116 miał już wtedy pełen automat na rynek amerykański (z wyświetlaczem temperatury) zlosnik.gif - taki z czujnikami i kompem.

EDIT:

W123 proszę Pana:

Climate_Control_MB_w123.jpg

Napisano

stać cię? bierz - im więcej dodatków w aucie tym większa radocha po paru miesiącach jak ci spowszednieje wink.gif

Napisano

> Wersja tylko na US

ale jednak było... zresztą tak na prawdę ewenementem dla mnie jest W100 który miał pneumatycznie sterowane szyby, fotele, domykanie drzwi, zawieszenie itp na początku lat 60...

kupę lat minęło a IMO gdy się jest obrzydliwie bogatym i chce się pokazać w czymś eleganckim i ekskluzywnym wybór nadal pozostaje tylko jeden:

800px-MB_W100_%28Sinsheim%29.JPG

serduszka.gif

Napisano

> tzn?

> np domykanie klapy bagażnika i szyby atermiczne (podwójne) a także elektrycznie sterowana roleta

> szyby tylnej, że o pneumatycznym zawieszeniu nie wspomnę

A jakie to jest przepraszam łał, skoro nie najwyższych lotów samochody klasy D/E takie cuś mają od lat?

Szyby klejone boczne to nawet i w kompaktach występują - znów - gdzie to łał?

Napisano

> ale ta kwestia nie ma wpływu na oślepianie ludzi, na przetwornice można by podać 12V "z hebla" i

> świeciłoby tak samo jak przy pomocy komputera ;-)

Powiązać drutem można wszystko, prawda?

I zauważyłeś, że mówimy o konwersji H7 -> D2S do stanu "factory fitted", a nie "drutex-stodołex fitted", PRAWDA?

Napisano

> A jakie to jest przepraszam łał, skoro nie najwyższych lotów samochody klasy D/E takie cuś mają od

> lat?

> Szyby klejone boczne to nawet i w kompaktach występują - znów - gdzie to łał?

nie mówię o klejonych szybach tylko o szybach takich jak masz w domu, podwójnych z powietrzem czy tam innym gazem w środku zlosnik.gif taki fajny efekt jest - ktoś się drze na zewnątrz a w środku nie słychać zlosnik.gif Jest to jeden z bajerów przez który poważnie myślę nad zmianą E32 na 750iL z słusznym wyposażeniem bo takie szybki robią robotę - brak szumu powietrza przy 160km/h jest fajny ;-)

Napisano

> nie mówię o klejonych szybach tylko o szybach takich jak masz w domu, podwójnych z powietrzem czy

> tam innym gazem w środku taki fajny efekt jest - ktoś się drze na zewnątrz a w środku nie

> słychać Jest to jeden z bajerów przez który poważnie myślę nad zmianą E32 na 750iL z słusznym

> wyposażeniem bo takie szybki robią robotę - brak szumu powietrza przy 160km/h jest fajny ;-)

No to dziś wystarczy właśnie klejona szyba z opcją dźwiękochłonności.

Wiesz - POSTĘP TECHNOLOGICZNY...

Napisano

> Powiązać drutem można wszystko, prawda?

> I zauważyłeś, że mówimy o konwersji H7 -> D2S do stanu "factory fitted", a nie "drutex-stodołex

> fitted", PRAWDA?

a ja myślałem że mówimy o tym czy taki zestaw przeszkadza innym użytkownikom dróg, bo dla mnie jak nie przeszkadza to ktoś to może nawet pilotem od telewizora sterować jak lubi i nic komu do tego smirk.gif

Napisano

> No to dziś wystarczy właśnie klejona szyba z opcją dźwiękochłonności.

> Wiesz - POSTĘP TECHNOLOGICZNY...

jechałeś kiedyś z taką podwójną że twierdzisz że wystarczy? Bo z tego co ja wiem to w E65 dalej są podwójne (tylna też), widać nie wszyscy producenci doszli do takich wniosków jak Ty zlosnik.gif

Napisano

> jechałeś kiedyś z taką podwójną że twierdzisz że wystarczy? Bo z tego co ja wiem to w E65 dalej są

> podwójne (tylna też), widać nie wszyscy producenci doszli do takich wniosków jak Ty

Zdarza mi się jeździć takim samym autem z szybami klejonymi i bez - różnica jest, ale jakiegoś dzikiego łał nie ma - samochód ten generalnie "z natury" jest cichy, więc nie jest to młot parowy vs szum leśnej kniei.

Osobiście uważam, że ta opcja to kasa w błoto.

Napisano

> tzn?

> np domykanie klapy bagażnika i szyby atermiczne (podwójne) a także elektrycznie sterowana roleta

> szyby tylnej, że o pneumatycznym zawieszeniu nie wspomnę

Mnie podobnie zadziwia XM w pełnej opcji. Tam też są wynalazki wink.gif

Napisano

> a ja myślałem że mówimy o tym czy taki zestaw przeszkadza innym użytkownikom dróg, bo dla mnie jak

> nie przeszkadza to ktoś to może nawet pilotem od telewizora sterować jak lubi i nic komu do

> tego

I tak doszliśmy do wersji p.t. "no przecież może być drutem powiązane, łodzde dil"...

Panu podziękujemy...

Napisano

> Zdarza mi się jeździć takim samym autem z szybami klejonymi i bez - różnica jest, ale jakiegoś

> dzikiego łał nie ma - samochód ten generalnie "z natury" jest cichy, więc nie jest to młot

> parowy vs szum leśnej kniei.

> Osobiście uważam, że ta opcja to kasa w błoto.

w E32 różnica jest duża szczególnie przy wyższych prędkościach, pewnie zależy w jakim aucie - zapewne do lacetti raczej nie ma sensu tego montować smile.gif

Napisano

> I tak doszliśmy do wersji p.t. "no przecież może być drutem powiązane, łodzde dil"...

> Panu podziękujemy...

mamy po prostu inną definicję drutu, ale ja jestem z tych co lubią lutować - przedwzmacniacz sterowany atmelem sobie kiedyś zlutowałem, i przetwornik cyfrowo analogowy, kolumny na scan speakach i takie tam. Dla mnie gwarancją braku drutu w opisanej sytuacji jest fabryczny montaż mechaniczny i samo działanie (które skomplikowane nie jest) a nie podpięcie tego pod szynę CAN żeby komputer wiedział że mu dobrze. Bo chyba zgodzisz się że wystarczy w odpowiednie miejsce (miejsca) wpiać się z 12V żeby świeciło i działało hehe.gifzlosnik.gif

oczywiście nie ma po co tego robić, bo lepiej to doprogramować, ale IMO dopóki świeci jak ma świecić drut to nie jest skromny.gif

Napisano

> Mnie podobnie zadziwia XM w pełnej opcji. Tam też są wynalazki

XM rozwala, znajomy miał V6 na wypasie, gadał po niemiecku i takie tam zlosnik2.gif

niestety psuł się strasznie crazy.gif

Napisano

> I tak doszliśmy do wersji p.t. "no przecież może być drutem powiązane, łodzde dil"...

Przecież to "Polski Standard", czyli na oryginalnych, używanych, fabrycznych częściach oznacza że jedna lampa jest z rozbitka, druga z anglika (profi przerobiona), w zderzaku dziury Zenek zrobił tak jak w oryginale, a spryski to "zamienniki" prosto z Chin. Przetwornice i żarniki z alledrogo - profi, z "homologacją", a instalacja to drut prosto od aku i hebel w kabinie.

To tak samo jak "bezwypadkowe" w ogłoszeniu oznacza, że udało się zdezintegrować z przystanku i szpachla jeszcze nie odpadła.

Napisano

> Przecież to "Polski Standard", czyli na oryginalnych, używanych, fabrycznych częściach oznacza że

> jedna lampa jest z rozbitka, druga z anglika (profi przerobiona), w zderzaku dziury Zenek

> zrobił tak jak w oryginale, a spryski to "zamienniki" prosto z Chin. Przetwornice i żarniki z

> alledrogo - profi, z "homologacją", a instalacja to drut prosto od aku i hebel w kabinie.

> To tak samo jak "bezwypadkowe" w ogłoszeniu oznacza, że udało się zdezintegrować z przystanku i

> szpachla jeszcze nie odpadła.

nie ma to jak sobie dopowiedzieć to co się chce i pławić się w swoim super-wyobrażeniu o świecie, gratuluję podejścia smirk.gifhehe.gif

szkoda ze już takie nudne się robią te prześmiewcze teksty i się powtarzają, postaraj się bardziej claps.giffood.gif

popatrz na to inaczej, ktoś ma zdolnosci manualne i umie z 3 aut zrobic jedno, doceniają to nawet niemcy i zostawiaja u nas często u takich magików klasyki do renowacji bo sami są słabi blacharsko...

strzelam że Ty nawet sufitu sam pomalować nie umiesz? biglaugh.gif

Napisano

nawet

> niemcy i zostawiaja u nas często u takich magików klasyki do renowacji bo sami są słabi

> blacharsko...

> strzelam że Ty nawet sufitu sam pomalować nie umiesz?

Hmmm nie sadze, zeby to byla kwestia umiejetnosci grinser006.gif

U siebie za taka robote musieliby po prostu zaplacic klika razy wiecejok.gif

Napisano

> nawet

> Hmmm nie sadze, zeby to byla kwestia umiejetnosci

> U siebie za taka robote musieliby po prostu zaplacic klika razy wiecej

W tych wypadkach cena często nie gra roli...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.