Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ksenon w nowym aucie ... dopłata

Featured Replies

Napisano

warto dopłacać 3000 zł za ksenony ... czy zostawić H7 standard

Nowe polo jeśli by kto pytał

Napisano

> warto dopłacać 3000 zł za ksenony ... czy zostawić H7 standard

> Nowe polo jeśli by kto pytał

imho nie.

Napisano

Jak śmigasz dużo nocą to warto.

Napisano

Tak ! H7 to wybitnie latwopalny szmelc.

Napisano
  • Autor

> imho nie.

jesteś w stanie to jakoś rozwinąć ... dlaczego ...

nie jeździłem z ksenonami i nie wiem czego się spodziewać

czy tylko "bajerancko" wygląda dla napaleńców czy pomaga w jeździe w nocy czy innych trudnych warunkach

Napisano

Jest różnica zwłaszcza na światłach mijania. Widzę różnice, gdyż u siebie nie posiadam, ale czasami jak jedziemy ze znajomym poza miastem i nie da się włączyć drogowych, to same mijania dają naprawdę nieźle radę.

Napisano

+ do wartości rezydualnej

+ do "szacun u ryśka" (rozumisz - ędżel ajs)

Co do tego, czy świeci lepiej czy nie, to musisz się przejechać - bywa z tym baaardzo różnie. Założenie, że "na ksenonie zawsze jest lepiej" to dość odważna teza - widywałem już baaaardzo dobrze świecące tradycyjne reflektory halogenowe i żałośnie pierdzące kaganki "ężel ajs" - reguły nie ma.

Napisano

> jesteś w stanie to jakoś rozwinąć ... dlaczego ...

> nie jeździłem z ksenonami i nie wiem czego się spodziewać

> czy tylko "bajerancko" wygląda dla napaleńców czy pomaga w jeździe w nocy czy innych trudnych

> warunkach

Żeby nie było - mam ksenony w swoim aucie. Zdecydowałem się na nie jednak po długim wahaniu. W sumie głównie dlatego, że z ksenonami mam automatycznie światła dzienne na ringach i tak na prawdę sprawa bardziej sprowadza się do estetyki niż jakichś szczególnie dużych różnic użytkowych.

Po prostu współczesne auta mają bardzo dobre światła standardowe. Ksenony coś tam wnoszą, ale moim zdaniem nie jest to warte tych pieniędzy. No i zastanów się ile będziesz po ciemku w trasę jeździł. Jak długo będziesz jeździł tym autem, na ile w gruncie rzeczy te ciut lepsze światła będą Ci służyć?

Napisano

> jesteś w stanie to jakoś rozwinąć ... dlaczego ...

> nie jeździłem z ksenonami i nie wiem czego się spodziewać

> czy tylko "bajerancko" wygląda dla napaleńców czy pomaga w jeździe w nocy czy innych trudnych

> warunkach

Jeśli jeździsz dużo w nocy jak wcześniej napisano warto. Dlaczego? Strumień świetlny x2,5 w stosunku do H7, czyli po prostu widzisz więcej. Ważne jest, by samochód miał światła dzienne, by nie jeździć na ksenonach w dzień. No i ostatnia kwestia-pojemność zbiornika spryskiwaczy, jeśli wspólny ze spryskiwaczem szyb i poniżej 3l, to sobie odpuść. Kilka razy użyty spryskiwacz i masz po płynie.

Napisano

> +300 zł?

Zależy od modelu.

Czasem jest to być albo nie być przy sprzedaży - wiesz, sprzedaj np takie nowe A6 bez 'ężelsów'...

Coś jak fabryczne nawi/automat - w pewnej klasie sprzęt bez tych udogodnień powoduje uniesienie brewek ze zdziwienia.

Napisano

> Jeśli jeździsz dużo w nocy jak wcześniej napisano warto. Dlaczego? Strumień świetlny x2,5 w

> stosunku do H7,

nie jest tak totalnie pięknie... na mokrym mi się wydaje że xenon sobie gorzej radzi szczególnie 6000k, ponadto jest ostrzejsza granica światło/cień co niekoniecznie zawsze jest takie super (tam gdzie jest ciemno gorzej widać, większy kontrast dla oka). Ponadto trzeba być świadomym że w mocnej ciapie śniegowej reflektor xenonowy jako zimniejszy łątwiej się zalepia (soczewka ma małą powierzchnię i byle paproch zakrywa znaczną jej powierzchnie) a spryski nie ze wszystkim sobie dadzą radę... Generalnie IMO warto dopłacic, może nie 3 koła, ale trzeba byc świadomym tego co się kupuje, Xenon nie oznacza że będzie "jak w dzień" zlosnik.gif

Napisano

Mondeo i Audi A6 miałem okazję jeździć wersjami z ksenonem i bez.

IMO różnica jest ogromna i kupując nowe auto - nie wybrałbym takiego bez ksenonów.

Przy czym akurat ja jeżdżę więcej "po ciemku" niż w dzień zlosnik.gif

Napisano

trzeba się przejechać nocą i ocenić samemu. xenon xenonowi nierówny. Pamiętam, jak kilka lat temu jeździłem S60 na xenonach i to była totalna porażka. Jakieś takie rozmyte światło, wcale nie lepsze niż przy zwykłej żarówce (xenon na odbłyśniku).

Aktualnie mam okazję pojeździć autem z xenonem na soczewce z funkcją skręcania (doświetlania zakrętów). Toyota Avensis, xenon daje radę, bardzo dobre oświetlenie imho, równomierne, jasne i wyraźne. Doświetlanie realizowane skrętną soczewką też dopasione. Taka sztuczna inteligencja, jadąc powoli skręca jeden xenon przy szybszej jeździe i głębszych skrętach "kładą się w zakręt" oba światła. Bardzo pomocne.

Ale gdyby xenon nie był standardem w tej opcji wyposażenia to na pewno auto byłoby kupione ze zwykłymi lampami.

Napisano

Warto. ok.gif A jak są "skrętne" to już genialnie. waytogo.gif

Napisano

> (rozumisz - ędżel ajs)

cos Ty sie uwzial z tym edzel ajs

Ci tlumacze, ze edzel ajs to sa te aureolki w BMW...

Napisano

swoją drogą, tak patrzę w cenniki VW, skonfigurowałem sobie właśnie Polo 1.4 DSG, Highline za 58 000 zł i dowiedziałem się, że muszę dopłacić za klimę, radio i światła dzienne. hehe.gif

p.s. Wersja highline optimum wychodzi trochę korzystniej ale i tak koło 60 000 zł za takie małe auto to dużo za dużo

Napisano

> cos Ty sie uwzial z tym edzel ajs

> Ci tlumacze, ze edzel ajs to sa te aureolki w BMW...

Dokładnie! Nie wiem skąd mu się wzięło. Owe aureolki zwą się też ringami tudzież właśnie Angel eyes.

Napisano

> swoją drogą, tak patrzę w cenniki VW, skonfigurowałem sobie właśnie Polo 1.4 DSG, Highline za 58

> 000 zł i dowiedziałem się, że muszę dopłacić za klimę, radio i światła dzienne.

No lekko to smieszne zwazywszy ze sensowny silnik to 1,2 tsi

Napisano

hmmm, zalezy gdzie sprzetu bedziesz uzywal

polo to typowo miejski samochod

jesli takie zastosowanie to IMO nie warto (a nie sadze zeby ktos uzywal tego jako pozeracz tras bo wtedy wybralbym jakas klase D lub wyzej ale uzywane)

przy xenonie dolicz sobie jeszcze koszty plynu do spryskow

plusem jest trwalosc (szczegolnie w stosunku do h7)

Napisano

> Dokładnie! Nie wiem skąd mu się wzięło. Owe aureolki zwą się też ringami tudzież właśnie Angel

> eyes.

no wlasnie

tlumacze i tlumacze a on swoje...

Napisano

> No lekko to smieszne zwazywszy ze sensowny silnik to 1,2 tsi

poszedłem po bandzie, na maxa zlosnik.gif

Napisano

> nie jest tak totalnie pięknie... na mokrym mi się wydaje że xenon sobie gorzej radzi szczególnie

> 6000k, ponadto jest ostrzejsza granica światło/cień co niekoniecznie zawsze jest takie super

> (tam gdzie jest ciemno gorzej widać, większy kontrast dla oka). Ponadto trzeba być świadomym

> że w mocnej ciapie śniegowej reflektor xenonowy jako zimniejszy łątwiej się zalepia (soczewka

> ma małą powierzchnię i byle paproch zakrywa znaczną jej powierzchnie) a spryski nie ze

> wszystkim sobie dadzą radę... Generalnie IMO warto dopłacic, może nie 3 koła, ale trzeba byc

> świadomym tego co się kupuje, Xenon nie oznacza że będzie "jak w dzień"

A widzisz-o tym zapomnialem. Barwa 4300K i żadne inne.

Weź pod uwagę, że w niektórych samochodach masz lampy soczewkowe więc i tak zmagasz sie z "problemem" swiatlo/cien niezaleznie od źródła światła. Każda lampa o tej samej konstrukcji bedzie lepiej świecić z palnikiem niż z zarowka.

A teraz kwestia oświetlenia drogi-palnik ma mieć temperaturę barwowa 4300 Kelwinow, bo jest najbardziej zblizony do żarówki i tylko ten oswietli poprawnie mokra nawierzchnie.

Napisano

> cos Ty sie uwzial z tym edzel ajs

> Ci tlumacze, ze edzel ajs to sa te aureolki w BMW...

Ężel ajs to ężel ajs.

Chyba nie będę polemizował z wynalazcami koncepcji Azechsa w wizechsie z leniuchem i zydlami w bladej świni, nie?

Napisano

> Mówimy o polo...

Dałem dosadny przykład.

A i polo będzie łatwiej z ężelami sprzedać niż bez.

Akurat ężelsy są jednym z czynników bezdyskusyjnie podnoszących RV.

Napisano

> Akurat ężelsy są jednym z czynników bezdyskusyjnie podnoszących RV.

to się pytam o ile? Konkretnie dla polo.

Napisano

Jeśli ma to być samochód w trasy i do jazdy w nocy to raczej warto. Osobiście wiem, że gdy będę szukał nowego samochodu to xenon to opcja konieczna.

Ale ja lubię w nocy jeździć i trasy głównie nocą robię.

Xenon, poza tym że jaśniej świeci to też ma inny rozkład światła - więc świeci szerzej i ogólnie jest dużo lepiej.

Napisano

powiem Ci tak, co prawda na bazie różnych aut, ale w Lanosie była zwykła lampa na H4 i nie świeciło rewelacyjnie mimo różnych żarówek (+..% itd) teraz mam na soczewce bixenon... i chyba bym nie wrócił do zwykłej lampy smile.gif

kwestia gustu i potrzeb smile.gif

Napisano

Jeździłem takim nowym Polo kilka dni. Zarówno w dzień jak i w nocy.

Fajnie świecą te lampy ksenonowe.

Jak byś się zdecydował to bierz wersję ze światłami do jazdy dziennej. Bez sensu świecić w dzień tymi ksenonami.

Dodam też, że jak chcesz sobie umyć szybę to jadąc na światłach dziennych nie pryskasz na lampy, a tylko na szybę.

Napisano

> Jeździłem takim nowym Polo kilka dni. Zarówno w dzień jak i w nocy.

> Fajnie świecą te lampy ksenonowe.

> Jak byś się zdecydował to bierz wersję ze światłami do jazdy dziennej. Bez sensu świecić w dzień

> tymi ksenonami.

> Dodam też, że jak chcesz sobie umyć szybę to jadąc na światłach dziennych nie pryskasz na lampy, a

> tylko na szybę.

dlatego seryjne DLR są cool skromny.gifwaytogo.gif

Napisano

> to się pytam o ile? Konkretnie dla polo.

A jak długi jest kawałek sznurka?

Wszystko zależy o JAKIM polo mówimy, kiedy sprzedawanym, z jakim przebiegiem, w jakim stanie, etc.

Wprost i podając konkretne wartości nie jestem w stanie odpowiedzieć (i tu możesz odbębniać radosne trele).

Mogę Ci powiedzieć na przykładzie np Volvo S40 że przy wyliczeniach RV dla samochodu w konfiguracji X vs Y gdzie Y=X + Active bi-xenon lights, RV dla warunku 36/150 idzie w górę o kwotę rzędu ~1 500 PLN.

Dla wyposażenia "z czapki" za analogiczną kwotę ten RV może być wyższy o max 500 PLN a i to ciągnięty za uszy.

W przypadku gdy mówimy o sprzęcie z odpowiednio niższym przebiegiem, a do tego jeszcze w atrakcyjnej wersji silnikowej/wyposażeniowej, to wówczas ksenon może być bardzo pożądanym wyposażeniem.

Napisano

Nie warto.... przynajmniej nie za 3000 zł...... kup lepiej H7 i żarówki +90% Osram night breaker i będziesz miał podobnie jasno i nawet lekko błękitnie.... żarówki dostaniesz za 60 zł.... bedziesz zmieniał co 15000 km wiec za 600 zł zrobisz 150.000 km.... a pozostałe 2400 zł wydaj na jakiś prezent dla dziewczyny

Napisano

> Tak ! H7 to wybitnie latwopalny szmelc.

H7 firmy Hella, wytrzymało prawie 3 lata. Szmelc?

Napisano

> A jak długi jest kawałek sznurka?

> Wszystko zależy o JAKIM polo mówimy, kiedy sprzedawanym, z jakim przebiegiem, w jakim stanie, etc.

> Wprost i podając konkretne wartości nie jestem w stanie odpowiedzieć (i tu możesz odbębniać radosne

> trele).

> Mogę Ci powiedzieć na przykładzie np Volvo S40 że przy wyliczeniach RV dla samochodu w konfiguracji

> X vs Y gdzie Y=X + Active bi-xenon lights, RV dla warunku 36/150 idzie w górę o kwotę rzędu ~1

> 500 PLN.

> Dla wyposażenia "z czapki" za analogiczną kwotę ten RV może być wyższy o max 500 PLN a i to

> ciągnięty za uszy.

> W przypadku gdy mówimy o sprzęcie z odpowiednio niższym przebiegiem, a do tego jeszcze w

> atrakcyjnej wersji silnikowej/wyposażeniowej, to wówczas ksenon może być bardzo pożądanym

> wyposażeniem.

RV to jedno (czysta teoria)

wartosc rynkowa to drugie

i duzo wieksza wartosc bedzie przedstawialo dobre utrzymanie auta niz zenony

szczerze mowiac dla mnie zenony przy kupnie to bylby mily gadzet a nie element decydujacy

szczegolnie, ze w kilku letnim aucie moze powodowac koszty

Napisano

> RV to jedno (czysta teoria)

> wartosc rynkowa to drugie

RV w rozumieniu założeń do umowy leasingowej to jedno, a RV w rozumieniu ceny transakcyjnej to drugie - tak powinno brzmieć to zdanie.

> i duzo wieksza wartosc bedzie przedstawialo dobre utrzymanie auta niz zenony

> szczerze mowiac dla mnie zenony przy kupnie to bylby mily gadzet a nie element decydujacy

Dlatego mówię - jak długi jest kawałek sznurka?

Jeżeli - hipotetycznie - postawimy obok siebie 2 takie same samochody różniące się TYLKO maniem lub niemaniem ężel ajs, to który będzie atrakcyjniejszy dla kupca...?

Nie da się określić jasno, tak jak Twój przedpiszca się domaga, że "polówka z zenonexem to +500 do wartości", bo zaraz koleś poleci na alledrogo i będzie udowadniał jakieś cuda. Tym niemniej co do zasady ten sam samochód z zenonexem będzie więcej wart niż bez - to gadżet "dodający prestiżu" (jeszcze nie tak dawno ksenon = lemuzyna za parę stówek + 5-cyfrowa dopłata) + często faktycznie użyteczny (choć nie zawsze), stąd "w cenie" na rynku wtórnym.

> szczegolnie, ze w kilku letnim aucie moze powodowac koszty

Proszę Cię, jakie koszty?

Żarówka to koszt na poziomie 250 PLN - jedno tankowanie.

Przez czas żywotności przeciętnego D2R zużyjesz z 10 H7 - wyjdzie kosztowo na zero.

Napisano

> H7 firmy Hella, wytrzymało prawie 3 lata. Szmelc?

Ewenement na skalę światową, albo praktycznie nieużywany sprzęt.

Serio.

Napisano

Warto i to bardzo.

Roznica jest duza, a jesli ktos pisze ze jest inaczej, to raczej nie mial nowego auta z xenonami.

Faktycznie jak Sibui pisal sa roznice miedzy xenonami roznych marek, ale i tak jest niebo a ziemia w porownaniu do tradycyjnych reflektorow.

Napisano

> Warto i to bardzo.

> Roznica jest duza, a jesli ktos pisze ze jest inaczej, to raczej nie mial nowego auta z xenonami.

> Faktycznie jak Sibui pisal sa roznice miedzy xenonami roznych marek, ale i tak jest niebo a ziemia

> w porownaniu do tradycyjnych reflektorow.

mabz, ale ja już się spotkałem parę razy z przypadkiem, gdzie ksenon świecił gorzej niż H7 :-)

Ten sam model auta.

Nie jest tak, że "ZAWSZE" - zazwyczaj, bo to źródło światła ma duży potencjał, ale - jak to powiedział Murphy - jeśli coś się da spieprzyć, to zawsze znajdzie się ktoś, kto to zrobi. I tak właśnie jest.

Dobre H7 potrafi naprawdę dobrze świecić.

Powiem więcej - dobre H4 też to potrafi.

Napisano

> Proszę Cię, jakie koszty?

> Żarówka to koszt na poziomie 250 PLN - jedno tankowanie.

widocznie ma to znaczenie skoro sporo jezdzi z ledwo juz dychajacymi rozowymi zenonami

> Przez czas żywotności przeciętnego D2R zużyjesz z 10 H7 - wyjdzie kosztowo na zero.

mozliwosc awarii: samopoziomowanie, spryskiwacze

na pewno drozsze jest to w uzywaniu w starszych autach gdzie te awarie czesciej moga wystapic

Napisano

> Ewenement na skalę światową, albo praktycznie nieużywany sprzęt.

> Serio.

Mi wytrzymały w poprzednim aucie 60 tys km. Nie wiem ile jeszcze by świeciły bo wymieniłem mimo, że były sprawne przy okazji przeglądu. Używane non stop.

Napisano

> Roznica jest duza, a jesli ktos pisze ze jest inaczej, to raczej nie mial nowego auta z xenonami.

Mam Ci pokazać fakturę zakupu? W poprzednim aucie (ten sam model) miałem zwykłe. Teraz mam ksenony i twierdzę, że różnica jest niewielka. Moim zdaniem niewarta dopłaty. Tak się dodatkowo składa, że to nie jest moje pierwsze nowe auto z ksenonami.

Napisano

W poprzednim aucie miałem fabryczne ksenony. Przez trzy lata wymieniłem dwa razy żarniki. Dobrze, że nie trzeba z tym jeździć do ASO bo koszt (i tak nie mały) x2. A usterka samopoziomowania to jakiś koszmar crazy.gif

Napisano

Warto waytogo.gif Nocą jest bajka smile.gif

Napisano

> Ewenement na skalę światową, albo praktycznie nieużywany sprzęt.

> Serio.

Jaki znów ewenement. H7 to światła mijania w Stilo. Od nowości auta,

a mam je od 2005 roku, zmieniałem żarówkę 3 razy. To chyba niewiele? tongue.gif

Napisano

Jak najbardziej warto dopłacić do ksenonów, kiedyś to było 7-5 koła teraz zwykle ok 3-3,5. lans zewnętrzny jest absolutnie bez znaczenia ale dla kogoś kto ma troche słabszy wzrok to super sprawa.

Jak dla mnie to podstawowe wyposazenie zaraz po klimie. W nocy praktycznie nie używam długich.

Choc swoją drogą jesli dany model auta miałby niedostępne reflektory ksenonowe wybierałbym dany model niestety także pod kątem świecenia przednich lamp. Jeżdziłem Thalią, zwykłe lampy z soczewką - jazda na światłach to był koszmar. Jeżdze teraz czasem Megane II, światla z odbłyśnikiem i aż sam jestem zaskoczony jak dobrze te światła daja.

Napisano

> Tak ! H7 to wybitnie latwopalny szmelc.

Jeżdżę Focusem od marca tego roku i ten "łatwopalny szmelc" nie chce się spalić beksa.gif żarówki Osram Silverstar.

Napisano

> Mi wytrzymały w poprzednim aucie 60 tys km. Nie wiem ile jeszcze by świeciły bo wymieniłem mimo, że

> były sprawne przy okazji przeglądu. Używane non stop.

Mi wytrzymały w Lagunie 40 tyś. Osram NB, które niektórym wytrzymują miesiąc. I pewnie wytrzymałyby dłużej, tylko jedna się uszkodziła jak mechanik ściągał lampę. Nowe, założone dwa lata temu pracują do tej pory u nowego właściciela.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.