Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ksenon w nowym aucie ... dopłata

Featured Replies

Napisano

> warto dopłacać 3000 zł za ksenony ... czy zostawić H7 standard

> Nowe polo jeśli by kto pytał

generalnie warto zobaczyc jak to swieci w tym aucie. Ja juz nie kupie auta bez xenonow bo widze, ze to cos daje. Nie tyle jak jest zupelnie ciemno ale przy szarowce - niby tego swiatla nie widac a swieca sie wszystkie znaki w okolicy wink.gif

Dla mnie duza poprawa na plus. Faktycznie co auto to inaczej swieci. W poprzednim aucie tez mialem xenony i rewelacji nie bylo (swiecilo lepiej niz normalne swiatla ale wow nie bylo) teraz jest sporo lepiej ok.gif

A polaczenie fabrycznych dziennych i czujnika zmroku dziala bardzo fajnie ok.gif nie trzeba ciagle dolewac plynu do spryskiwaczy zlosnik.gif

Napisano

> widocznie ma to znaczenie skoro sporo jezdzi z ledwo juz dychajacymi rozowymi zenonami

Bo to albo tzw spryciule, albo zenonexy alllllledrogensy - wystarczy czasem przejechać koło takiego z CB i słychać jak sieje.

> mozliwosc awarii: samopoziomowanie, spryskiwacze

Nie spotkałem się.

> na pewno drozsze jest to w uzywaniu w starszych autach gdzie te awarie czesciej moga wystapic

No wiesz, ale idąc tą drogą to wszystko co powyżej łady 2107 to masakryczny potencjał do awarii...

Nie róbmy dramatów.

Napisano

> Jaki znów ewenement. H7 to światła mijania w Stilo. Od nowości auta,

> a mam je od 2005 roku, zmieniałem żarówkę 3 razy. To chyba niewiele?

no to masz niezłego fuksa zlosnik.gif

Dobrze wiesz, że średnio żarówkę w stilo wymienia się raz na rok (i to zwykłą), a jakieś +xx% częściej.

Napisano

ja bym nie dopłacał, szczególnie do takiego auta jak Polo. Jak jeszcze bez większego problemu da się żarówkę wymienić samemu, to tym bardziej.

Ale ja jestem z tych co są przeciwko ksenonom w ogóle (pomijam wynalazki z chin za dwie stówki)

Napisano

> no to masz niezłego fuksa

> Dobrze wiesz, że średnio żarówkę w stilo wymienia się raz na rok (i to zwykłą), a jakieś +xx%

> częściej.

Może pies pogrzebany jest w tym, że kupuję zwykłe 55W bez udziwnień,

kolorowych baniek i innych wymysłów +xx% grinser006.gif Dwa razy padła mi

lewa grinser006.gif I raz do tej pory prawa smile.gif No i żeby być dokładnym - dwa

razy zmieniałem też H1 od długich, po razie na stronę smile.gif

Napisano

> Ale ja jestem z tych co są przeciwko ksenonom w ogóle (pomijam wynalazki z chin za dwie stówki)

Ja też bym się skłaniał przeciw. Kierowca może i widzi lepiej, ale

takie nawet homologowane i fabryczne, mocniej dają innym w oczy

i jak takie auto przejedzie z naprzeciwka, to dłużej nic nie widzę grinser006.gif

Napisano

> Ja też bym się skłaniał przeciw. Kierowca może i widzi lepiej, ale

> takie nawet homologowane i fabryczne, mocniej dają innym w oczy

> i jak takie auto przejedzie z naprzeciwka, to dłużej nic nie widzę

Bo podstawowa zasada to patrzeć lekko na prawo a nie w światła tych z przeciwka.

Napisano

> Mam Ci pokazać fakturę zakupu? W poprzednim aucie (ten sam model) miałem zwykłe. Teraz mam ksenony

> i twierdzę, że różnica jest niewielka. Moim zdaniem niewarta dopłaty. Tak się dodatkowo

> składa, że to nie jest moje pierwsze nowe auto z ksenonami.

Ok, może Beemki mają słabe ksenony w takim razie.

Napisano

> Bo podstawowa zasada to patrzeć lekko na prawo a nie w światła tych z przeciwka.

No staram się tak robić, ale nie zawsze wyjdzie - przez moment wyobraźnia

musi sobie rzucić "HUDa" na szybę i czasem te lampy wlizą w oczyska.

Napisano

>> mozliwosc awarii: samopoziomowanie, spryskiwacze

>Nie spotkałem się.

Widac za krotko zyjesz. Poczytaj co sie dzialo w S-maxach z xenonami

Napisano

> "problemem" swiatlo/cien niezaleznie od źródła światła. Każda lampa o tej samej konstrukcji

> bedzie lepiej świecić z palnikiem niż z zarowka.

generalnie - zwykłe żarówki w soczewkach to najgłupszy pomysł producentów ever.... w 99% świeci to gorzej niż żarówka z odbłyśnikiem oslabiony.gif zresztą nic dziwnego - soczewka nie przepuszcza 100% światła żarówki...

Napisano

> generalnie - zwykłe żarówki w soczewkach to najgłupszy pomysł producentów ever.... w 99% świeci to

> gorzej niż żarówka z odbłyśnikiem zresztą nic dziwnego - soczewka nie przepuszcza 100%

> światła żarówki...

Bo takie zestawienie służy tylko i wyłącznie poprawie wyglądu. Czyli tzw lans smile.gif

Napisano

> Ok, może Beemki mają słabe ksenony w takim razie.

A może mają dobre standardowe? Myślisz, że tylko w BMW miałem ksenony?

Napisano

> Widac za krotko zyjesz. Poczytaj co sie dzialo w S-maxach z xenonami

Misiaczku słodziutki.

Ja nie mam każdego możliwego sprzętu jaki na tej ziemi jeździł w ilości wystarczającej do wyciągania wniosków n/t konkretnego modelu w konkretnej wersji wyposażeniowej.

Mam sporo samochodów, większość pewnej marki należącej do FoMoCo (więc dostawcy zapewne podobni - ztcp to tam światła robi chyba Hella), wiele z tego ma światła ksenonowe, z tego sporo ma światła udziwnione (skrętne) i do 5 roku eksploatacji nie odnotowano żadnych problemów.

Na tej podstawie wysnuwam swoje (odważne) tezy.

Samochody te to żaden szał macicy, a poddostawcy to część wspólna praktycznie wszystkich producentów samochodów, więc i tak jeden (wiadomo-co).

Konieczność wymiany żarnika w ksenonie pojawia się w w/w okresie niezmiernie rzadko.

Na 2 auta w wieku 8+ lat trzeba było wymienić kpl żarników. Koszt za D2R to rząd wielkości niecałych 200 PLN netto (Żarnik Bosch w Intercarsie - da się taniej, ale szkoda mi czasu na szukanie oferty tańszej o 20 PLN za to na drugim końcu miasta) - żadne pieniądze, bo tyle to kosztuje 7-8 sztuk H7, których w tym czasie wymieniłbym mniej-więcej tyle, a odpada mi koszt grzebania w lampie w serwisie (nie zawsze da się w warunkach polowych pamieniać żarówkę a i potem wypada przynajmniej zerknąć na ustawienie światła).

Anałej - pod względem kosztów eksploatacji światła ksenonowe są albo tańsze niż klasyczne H7, albo kosztowo neutralne.

Poza tym, że jest to wciąż bardzo dochodowa opcja dla producentów pojazdów to tu nie ma jakichś raf.

Napisano

> A może mają dobre standardowe? Myślisz, że tylko w BMW miałem ksenony?

nie wiem jak jedynka ale E46 po fl i E39 ma bardzo dobre, jasne światła ze zwykłymi żarówkami i odbłyśnikami i zgodzę się że xenon w tym wypadku super dużo nie wnosi ok.gif

tragiczne światła ma za to E30/E32/E34 gdzie jest własnie soczewka i żarówka sick.gif

Napisano

> nie wiem jak jedynka ale E46 po fl i E39 ma bardzo dobre, jasne światła ze zwykłymi żarówkami i

> odbłyśnikami i zgodzę się że xenon w tym wypadku super dużo nie wnosi

> tragiczne światła ma za to E30/E32/E34 gdzie jest własnie soczewka i żarówka

W Punto II miałem światła soczewkowe na zwykłej żarówce i powiem Ci,

że świeciło to rewelacyjnie. Przede wszystkim idealnie odcinała się

wiązka światła wg ustalonego kształtu i przepisów. Teraz mam zwykłe

reflektory i kształt już nie jest tak precyzyjny. Jasność oceniam identycznie

(Punto soczewka vs Stilo klasyczne).

Napisano

> W Punto II miałem światła soczewkowe na zwykłej żarówce i powiem Ci,

> że świeciło to rewelacyjnie. Przede wszystkim idealnie odcinała się

> wiązka światła wg ustalonego kształtu i przepisów. Teraz mam zwykłe

> reflektory i kształt już nie jest tak precyzyjny. Jasność oceniam identycznie

> (Punto soczewka vs Stilo klasyczne).

ok ok ale to że wiązka się nie odcina dla Ciebie jako kierowcy jest jedynie na plus (myśląc samolubnie) zlosnik.gif

Napisano

> A może mają dobre standardowe? Myślisz, że tylko w BMW miałem ksenony?

Nie wiem co miałeś, a czego nie, czy może nie jeździsz w nocy.

Ale wiem że różnica między H4/H7 a xenonami np. w Hondach, Fordzie, Volvo jest duża i łatwo zauważalna.

Napisano

A standardowy reflektor jest na soczewce ?

Jeśli nie to myślę że wystarczy zwykłe h7 smile.gif

Napisano

> W Punto II miałem światła soczewkowe na zwykłej żarówce i powiem Ci,

> że świeciło to rewelacyjnie. Przede wszystkim idealnie odcinała się

> wiązka światła wg ustalonego kształtu i przepisów. Teraz mam zwykłe

> reflektory i kształt już nie jest tak precyzyjny. Jasność oceniam identycznie

> (Punto soczewka vs Stilo klasyczne).

Chyba coś kłamiesz, punto II ma tragiczne światła.

Za to ten po lifcie ma bardzo dobre smile.gif

Napisano

A i jeszcze jedna sprawa, jak Ci padnie xenon gdzieś w trasie to zazwyczaj jesteś w d**** a jak H7 to na każdej stacji dostaniesz(nie wiem tylko czy wymiana w polo jest bezproblemowa, jak tam z dostępem do żarówki).

Napisano

> Chyba coś kłamiesz, punto II ma tragiczne światła.

Albo Ty masz słaby wzrok wpysk.gif

Oceniam subiektywnie, więc oczywiście możesz mieć rację.

Napisano

> Nie wiem co miałeś, a czego nie, czy może nie jeździsz w nocy.

> Ale wiem że różnica między H4/H7 a xenonami np. w Hondach, Fordzie, Volvo jest duża i łatwo

> zauważalna.

No to chyba się mylisz.

Miałem V70 "w poprzedniej budzie" na zwykłym biksenonie (nie ABL) i tam był dramat, syf z gilem i tragedia - autentycznie g.... było w tym ksenonie widać.

Kasa w błoto.

Napisano

> No to chyba się mylisz.

> Miałem V70 "w poprzedniej budzie" na zwykłym biksenonie (nie ABL) i tam był dramat, syf z gilem i

> tragedia - autentycznie g.... było w tym ksenonie widać.

Trzeba było umyć reflektory 270751858-jezyk.gif

Napisano

> i do 5 roku eksploatacji nie odnotowano żadnych problemów.

A nie widzisz w tym zdaniu zakopanych zwłok azora ?

Z tego co kojarzę, średni wiek floty samochodowej w PL to lat 14 (słownie czternaście), więc Twoje doświadczenie nijak się ma do wiedzy ludowej - bo wiedza ludowa opiera się na awaryjności paska w tedeiku od dziadka z Niemiec.

Przyznasz chyba, że mogą być to skrajnie odmienne doświadczenia od Twoich, bo zenon dodrutowany do tego paska (bo był lekko zarysowany zderzak, a w drugim był lekko zarysowany tylny zderzak, to się przełożyło) podczas jego dezintegracji od przystanku niekoniecznie będzie działał prawidłowo.

No i oczywiście nowego sprzętu się nie kupuje, bo wiesz, upalają go na placu a potem malują u Zenka w stodole i w ogóle tylko frajer nowe kupuje, bo przecież można dwulatka kupić za 30% ceny.

Napisano

A co za problem kupić za 120zl jeden palnik i go sobie wozić w aucie yikes.gif

Napisano

> Trzeba było umyć reflektory

Widzisz - niestety nie tędy droga.

TTTM...

Napisano

> A co za problem kupić za 120zl jeden żarnik i go sobie wozić w aucie

generalnie powinno się je wymieniać parami smile.gif

Napisano

> A nie widzisz w tym zdaniu zakopanych zwłok azora ?

> Z tego co kojarzę, średni wiek floty samochodowej w PL to lat 14 (słownie czternaście), więc Twoje

> doświadczenie nijak się ma do wiedzy ludowej - bo wiedza ludowa opiera się na awaryjności

> paska w tedeiku od dziadka z Niemiec.

Nie no, proszę Cię, ale idąc tym tokiem to - sorki - ale ewentualna "awaryjność" reflektorów ksenonowych będzie doprawdy najniższym problemem.

> Przyznasz chyba, że mogą być to skrajnie odmienne doświadczenia od Twoich, bo zenon dodrutowany do

> tego paska (bo był lekko zarysowany zderzak, a w drugim był lekko zarysowany tylny zderzak, to

> się przełożyło) podczas jego dezintegracji od przystanku niekoniecznie będzie działał

> prawidłowo.

> No i oczywiście nowego sprzętu się nie kupuje, bo wiesz, upalają go na placu a potem malują u Zenka

> w stodole i w ogóle tylko frajer nowe kupuje, bo przecież można dwulatka kupić za 30% ceny.

Akurat co do sprzętów, a raczej 'sprzętixów' z rynku wtórnego to widywałem już takie kwiaty jak Yaris "w ksenonie" (alledrogensy za 250 PLN/kpl - pizga wszędzie tylko nie na drogę) itp cuda-wianki.

Bez wątpienia taka rzeźba będzie miała żałośnie niską trwałość, ale to ekstremum i nie wynika ono z nietrwałości samego rozwiązania co do zasady, tylko z druciarstwa na najtańszym możliwym rozwiązaniu aftermarket.

Napisano

Zaraz dostaniesz odpowiedź "a co jak padnie przetwornica ?" zlosnik2.gif

Mam w A4 ksenon a wcześniej miałem zwykłe H7 bez soczewki na ryflowanym szkle. Różnica ogromna na + dla ksenonów. Następne auto jakie kupię musi być fabrycznie wyposażone w takie lampy.

Dla pieniaczy od zenonów z allegro. Mam ori lampy, żarniki, przetwornice, spryski i samopoziom. Cały komplet przełożony z jednego do drugiego auta.

Napisano

> Akurat co do sprzętów, a raczej 'sprzętixów' z rynku wtórnego to widywałem już takie kwiaty jak

> Yaris "w ksenonie" (alledrogensy za 250 PLN/kpl - pizga wszędzie tylko nie na drogę) itp

> cuda-wianki.

> Bez wątpienia taka rzeźba będzie miała żałośnie niską trwałość, ale to ekstremum i nie wynika ono z

> nietrwałości samego rozwiązania co do zasady, tylko z druciarstwa na najtańszym możliwym

> rozwiązaniu aftermarket.

Zajrzyj tutaj i zobacz do czego wkładają ksenon smile.gif Warczyburg yikes.gif

Kliamy i oglądamy

Napisano

> Zajrzyj tutaj i zobacz do czego wkładają ksenon Warczyburg

> Kliamy i oglądamy

Wartburg mnie rozwalił..

Napisano

> Nie no, proszę Cię, ale idąc tym tokiem to - sorki - ale ewentualna "awaryjność" reflektorów

> ksenonowych będzie doprawdy najniższym problemem.

No nie wiem. Popatrz na powszechne narzekactwo na "elektronikę".

Bo wahacz to pan Zenek zdrutuje, ale z samopoziomowaniem ksenonów może mieć problem.

> tylko z druciarstwa na najtańszym możliwym rozwiązaniu aftermarket.

W temacie druciarstwa - popatrz post pod Twoim, kolega sobie zdrutował:

"Mam ori lampy, żarniki, przetwornice, spryski i samopoziom. Cały komplet przełożony z jednego do drugiego auta."

i uważa że ma profi.

Napisano

> No nie wiem. Popatrz na powszechne narzekactwo na "elektronikę".

> Bo wahacz to pan Zenek zdrutuje, ale z samopoziomowaniem ksenonów może mieć problem.

Ale to problem gównożerstwa użytkownika, czy koncepcji sprzętu?

Jak pisałem wyżej - można zostać przy Ładzie 2107, bo tam najbardziej skomplikowanym sprzętem jest radio, tylko po co?

Idąc dalej - bieżąca woda i kanalizacja to też wynalazek szatana - przecież przez całe lata wystarczały dwa kije - na jednym wieszało się kapotę a drugim się człowiek od niedźwiedzi oganiał...

> W temacie druciarstwa - popatrz post pod Twoim, kolega sobie zdrutował:

> "Mam ori lampy, żarniki, przetwornice, spryski i samopoziom. Cały komplet przełożony z jednego do

> drugiego auta."

> i uważa że ma profi.

Jeżeli robisz przekładkę sztuka ze sztuki i całość jest prawidłowo spięta, kompatybilna programowo z autem biorcy (nie jest to oczywiste w dobie dzisiejszych aut) i działa zgodnie z założeniami producenta, to gdzie jest problem?

Z mojego pktu widzenia to JEST profi, zwłaszcza w zestawieniu z koncepcją "lampa wyładowcza wlutowana w oprawkę H4 i hajda-naprzód".

Napisano

W ksenonie nic się nie żarzy...tam świeci łuk elektryczny.

To się zwykle "palnik" nazywa, właśnie dla odróżnienia od żarówek.

Napisano

> Jeżeli robisz przekładkę sztuka ze sztuki i całość jest prawidłowo spięta, kompatybilna programowo

> z autem biorcy (nie jest to oczywiste w dobie dzisiejszych aut) i działa zgodnie z założeniami

> producenta, to gdzie jest problem?

> Z mojego pktu widzenia to JEST profi, zwłaszcza w zestawieniu z koncepcją "lampa wyładowcza

> wlutowana w oprawkę H4 i hajda-naprzód".

Tak mam zrobione, wszystko na ori częściach wyjętych z tego samego modelu tylko z lepszym wypasem i wsadzone do drugiego. Łącznie z wiązką, czujnikami, przekaźnikiem, większym zbiorniczkiem, dodatkową pompką itp. na koniec podpięte pod kompa i zakodowane. Jedynym "druciarstem" są trytyki do kabli bo nie miałem ori opasek przy sobie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Tak mam zrobione, wszystko na ori częściach wyjętych z tego samego modelu tylko z lepszym wypasem i

> wsadzone do drugiego. Łącznie z wiązką, czujnikami, przekaźnikiem, większym zbiorniczkiem,

> dodatkową pompką itp. na koniec podpięte pod kompa i zakodowane. Jedynym "druciarstem" są

> trytyki do kabli bo nie miałem ori opasek przy sobie

profi robota bo od dawcy modelowego grinser006.gif

Napisano

> W temacie druciarstwa - popatrz post pod Twoim, kolega sobie zdrutował:

> "Mam ori lampy, żarniki, przetwornice, spryski i samopoziom. Cały komplet przełożony z jednego do

> drugiego auta."

> i uważa że ma profi.

A jakby mu to zrobiło ASO to już nie byłby drut ?? IMO wszystko jest ok ok.gif

Napisano

ja bym nie bral.3 tys to sporo kasy,mi nie przeszkadza swiatło z H7.Problemem jest tylko padanie ich czeste.Ciezko rok wytrzymac na komplecie

Napisano

> Ale to problem gównożerstwa użytkownika, czy koncepcji sprzętu?

Rozumiem, że to pytanie retoryczne.

Ale znasz kogoś, kto się przyzna do gównożerstwa ? Przecież LPG to nie z biedy, tylko z troski o ekologię. Nastoletni pasek w tedeiku od dziadka z Niemiec też nie z biedy, tylko dlatego, że teraz już takich dobrych nie robią, a poza tym w salonie to wszystkie bite i upalane.

> producenta, to gdzie jest problem?

Bo nie podejrzewam, żeby w aucie co najmniej 10-11 letnim były zachowane wymagania o których piszesz powyżej.

Być może nie mam racji co do tego przypadku, ale wydaje mi się, że wykonanie tej operacji zgodnie ze sztuką mogłoby podwoić wartość pojazdu.

> Z mojego pktu widzenia to JEST profi,

O ile zostały spełnione założenia, o których mowa wyżej, w co pozwalam sobie powątpiewać.

> zwłaszcza w zestawieniu z koncepcją "lampa wyładowcza wlutowana w oprawkę H4 i hajda-naprzód".

To powinni policjanci pałami wybijać - najpierw po reflektorach, później po łbie.

Napisano

> Albo Ty masz słaby wzrok

> Oceniam subiektywnie, więc oczywiście możesz mieć rację.

Ogólnie to raczej p2 jest znane z słabych świateł, dobrze świecą przez jakieś 2-3 lata od nowości, potem coraz gorzej.

Napisano

Jak się nie ma budżetu "na styk" to warto.

Lepiej świeci i jest mniej upierdliwe, bardziej bezobsługowe.

Przez 8 lat i 170.000 km raz (po około 110.000) wymieniłem żarniki, a gdybym nie używał ich w dzień to pewnie jeszcze na tych pierwszych bym jeździł.

Napisano

> Jak się nie ma budżetu "na styk" to warto.

> Lepiej świeci i jest mniej upierdliwe, bardziej bezobsługowe.

> Przez 8 lat i 170.000 km raz (po około 110.000) wymieniłem żarniki, a gdybym nie używał ich w dzień

> to pewnie jeszcze na tych pierwszych bym jeździł.

To raczej główny argument poza lepszą barwą choć jak piszą nie którzy nie koniecznie zlosnik.gif

H7 drugi raz mi padło a mam dopiero ok. 60 kkm W tym że fabryczne Philipsy wystarczyły mi na 40 kkm, Tungsram na 20 oslabiony.gif

Napisano

>, a gdybym nie używał ich w dzień

> to pewnie jeszcze na tych pierwszych bym jeździł.

facepalm%5B1%5D.gif

nie używaj samochodu.... starczy na dłużej hahaha.gif

Napisano

> Zajrzyj tutaj i zobacz do czego wkładają ksenon Warczyburg

> Kliamy i oglądamy

Wszelkich przeróbek dokonujemy na proźbę i odpowiedzialność klienta

facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> A i jeszcze jedna sprawa, jak Ci padnie xenon gdzieś w trasie to zazwyczaj jesteś w d**** a jak H7

> to na każdej stacji dostaniesz(nie wiem tylko czy wymiana w polo jest bezproblemowa, jak tam z

> dostępem do żarówki).

palniki nie padaja ot tak sobie w przeciagu sekundy. Sporo wczesniej daja znac rozowym zabarwieniem, ze trzeba sie szykowac na wymane. Tak wiec mozna to zrobic wczesniej.

U mnie w poprzednim aucie byly oryginalne a auto dobijalo juz 6 lat wiec dramatu z wymiana nie ma.

A jak cos padnie ot tak w ciagu sekundy to po prostu awaria. Rownie dobrze moze pasc cos innego wink.gif Tego nie przewidzisz.

Napisano

> Wartburg mnie rozwalił..

tym bardziej że Wartburg na H4 ładnie świeci hehe.gifzlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> W poprzednim aucie miałem fabryczne ksenony. Przez trzy lata wymieniłem dwa razy żarniki. Dobrze,

> że nie trzeba z tym jeździć do ASO bo koszt (i tak nie mały) x2. A usterka samopoziomowania to

> jakiś koszmar

czujnik + silniczki w reflektorach. Raczej nie jest to ciezkie do zdiagnozowania hmm.gif

co do wymian palnikow to albo latasz po 100tys rocznie albo wyjatkowy pech niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.