Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2,2 HDI 120KM - silnik tragedia

Featured Replies

Napisano

Właśnie wróciłem z długiego wyjazdu Jumperem 2,2 HDI 120KM. Miałem okazję po raz drugi przejechać trasę tym autem długości sporo ponad 2000 km. I o ile całe auto mogę uznać za całkiem poprawne to silnik jest tragiczny. Chodzi o jego charakterystykę. Jeździłem już wieloma dieslami i lubię jeździć klekotami ale tutaj zwyczajnie nie da się normalnie jeździć. Zakresy obrotów

- 800 - 2000 - nie dzieje się absolutnie nic. Przy but.gif zero jakiejkolwiek reakcji

- potem od 2000 jedzie ale tylko do 3500 i koniec

- pow. 3500 zdycha i koniec jazdy

Ile się trzeba namachać żeby utrzymać jakąkolwiek dynamikę, nie wspomnę już o wyprzedzaniu ciężarówek.

Jednym słowem dno - 1500 użytecznych obrotów.

tak - żalę się zlosnik.gif

Napisano

> - 800 - 2000 - nie dzieje się absolutnie nic. Przy zero jakiejkolwiek reakcji

> - potem od 2000 jedzie ale tylko do 3500 i koniec

> - pow. 3500 zdycha i koniec jazdy

> Ile się trzeba namachać żeby utrzymać jakąkolwiek dynamikę, nie wspomnę już o wyprzedzaniu

> ciężarówek.

> Jednym słowem dno - 1500 użytecznych obrotów.

> tak - żalę się

Czyli całkiem dobrze, jak na dostawczaka. Taki zakres obrotów użytecznych jest w większości diesli.

Napisano
  • Autor

> Czyli całkiem dobrze, jak na dostawczaka. Taki zakres obrotów użytecznych jest w większości diesli.

dla mnie masakra. Jakby szedł między 1500 - 4200 to byłoby ok

Napisano

> dla mnie masakra. Jakby szedł między 1500 - 4200 to byłoby ok

przyzwyczailes sie do zmodowanego axr-ka zlosnik.gif stad ten szok po przesiadce na innego klekota...

Napisano

> dla mnie masakra. Jakby szedł między 1500 - 4200 to byłoby ok

Były kiedyś diesle, które miały moc maks przy 5000, ale to dawno temu... Ciekawe czy kiedyś wrócą...

Napisano
  • Autor

> przyzwyczailes sie do zmodowanego axr-ka stad ten szok po przesiadce na innego klekota...

to nie kwestia przyzwyczajenia, AXRem to jeżdżę teraz raz w miesiącu. Ostatnio 85KM w elpegie więc dużych wymagań nie mam hehe.gif

Ale machanie lewarkiem bo "albo jeszcze nie jedzie" i "już nie jedzie" przez dwa tysiące kilometrów to już męczarnia.

85KM w elpegie od 1500 do 3500 słabo jedzie a od 3500 do 5000 ciut lepiej jedzie, ale jedzie grinser006.gif

Napisano

Tak ma być , trza troszku powekslować biegami , to jest dostawczak. O ile jeszcze w niskim zakresie obrotów silnika można polemizować nt. dynamiki, to powyżej 3500 to już przesadziłeś. Te silniki nie kręcą wysoko bo są nastawione na duże przebiegi a nie ściganie . Chociaż bez ładunku można niejedną osobówke zadziwić.

Napisano

> Były kiedyś diesle, które miały moc maks przy 5000, ale to dawno temu... Ciekawe czy kiedyś

> wrócą...

nie tak strasznie dawno, jeszcze w C-klasie i E-klasie takie są (250D 20V bez turbo) - pięknie się kręci ten dieselek zlosnik.gif

Napisano

> Właśnie wróciłem z długiego wyjazdu Jumperem 2,2 HDI 120KM.

Spodziewałeś się charakterystyki osobówki? Przecież to 120konny dostawczak. Mój znajomy miał boxera z tym silnikiem i nie narzekał, teraz ma 3.0hdi 160KM, zmienił bo robi duuuuże przebiegi.

Napisano

Chociaż bez

> ładunku można niejedną osobówke zadziwić.

dokładnie, w warunkach ruchu miejskiego połyka niejedno wozidło smile.gif

Napisano

> Chociaż bez

> dokładnie, na starcie połyka niejedno miejskie wozidło

ja mam takiego i nie narzekam. jeździłem wieloma gorszymi, więc tu dynamika jest ok, nawet z załadowanym ogonem.

tylko te dziury w tłokach czacha.gif

Napisano

> tylko te dziury w tłokach

A mógłbyś rozwinąć?

Napisano

Ponoć!

W tym 2.2 te 120KM to tylko na papierze i Fiatowski 2.3MJ 120KM dużo lepiej "ciągnie".

Urzeka natomiast spalanie: od 7,5l/100km do ok. 10l/100km.

Na autostradzie ciężko zrobić więcej niż 12l/100km prędkości 140/150km/h i niekorzystny wiatr.

Średnio ok. 8,5-9,5l/100km, jeśli ktoś mocno ciśnie cały czas to do 10l/100km.

Napisano

> A mógłbyś rozwinąć?

to nie ten silnik o którym myślisz zlosnik.gif

To jest 2,2 Puma od Forda podkręcona dla PSA do 120-130 KM

Napisano

Nie zgodzę się z Tobą cfaniaczek.gif

Może to Transit 150 KM nie jest, ale samochód całkiem sympatyczny i przy tym silniku daje radę z rozpędzaniem się do ponad autostradowych prędkości ok.gif

Napisano

> Myśle że przemyślany wirus znacząco poprawil by tą tragedię

Więc rozwijam myśl:

Przebieg silnika 120kkm +- 2kkm nie pamiętam dokładnie.

Diagnoza: dziura w tłoku - nie wiem którym, nie dopytałem.

Przyczyną jest zablokowany wtrysk, który nie rozpyla paliwa a leje strumieniem pod wysokim ciśnieniem (chyba 1600 lub 1800BAR) w jedno miejsce w tłoku, gdzie tłok wygląda jakby ktoś go na wylot laserem prześwietlił.

Jako wskazówkę dostałem radę: dbać o wtryski i pompę, nie podchodzić do tematu jak w starszych konstrukcjach, gdzie padający wtrysk oznajmiał się niechęcią do odpalenia zimnego silnika lub dymienia z rury.

W tej chwili pompa i wtryski wymagają częstych kontroli i wymiany jak olej, filtry czy rozrząd.

Ot cała filozofia.

Napisano
  • Autor

> Na autostradzie ciężko zrobić więcej niż 12l/100km prędkości 140/150km/h i niekorzystny wiatr.

średnia z 2200km wyszła 12,6l ale cały czas but.gif i tylko 250km było poza autostradą

Napisano
  • Autor

> Nie zgodzę się z Tobą

> Może to Transit 150 KM nie jest, ale samochód całkiem sympatyczny i przy tym silniku daje radę z

> rozpędzaniem się do ponad autostradowych prędkości

samochód owszem bardzo ok, ale silnik ma dla mnie beznadziejną charakterystykę. Nie piszę tu o dynamice bo to auto dostawcze i nie oczekuję tutaj super osiągów. Dynamika na pusto jest w miarę dobra. Po załadowaniu tony na plecy też tragedii nie ma, tyle że trzeba uważać przy wyprzedzaniu i wtedy najbardziej boli że ciąg konczy się przy 3500 obr a po zmianie biegów silnik jest na tyle słaby że też zbytnio nie chce jechać.

Podsum. - dynamika w miarę ok, charakterystyka no.gif

Napisano
  • Autor

> turbo o stałej geometri?

niewiem.gif

Napisano

> średnia z 2200km wyszła 12,6l ale cały czas i tylko 250km było poza autostradą

Ile ładunku?

Dużo od wiatru zależy.

Ja piszę o 2.3MJ 120KM i możliwe, że stąd różnica.

Raz miałem takie u siebie, ale na aucie 1500kg + przyczepa 1000kg i but.gif

Nigdy nie przekroczyło 13, a Sprintery o podobnej mocy wciągają 15 i lepiej

bez większego pałowania.

Napisano
  • Autor

> Ile ładunku?

w jedna stronę na pusto, w drugą 1000 kg

> Dużo od wiatru zależy.

wiatr był

> Ja piszę o 2.3MJ 120KM i możliwe, że stąd różnica.

> Raz miałem takie u siebie, ale na aucie 1500kg + przyczepa 1000kg i

> Nigdy nie przekroczyło 13, a Sprintery o podobnej mocy wciągają 15 i lepiej

> bez większego pałowania.

cały czas autostrada but.gif na liczniku caly czas 140-165 w zależności od wiatru i ukształtowania terenu

Napisano
  • Autor

> Znasz przysłowie o baletnicy?

nawet nie mam zamiaru podejmować z Tobą dyskusji

Napisano

> w jedna stronę na pusto, w drugą 1000 kg

Czyli normalnie, właściwie dla statystyk grinser006.gif

> wiatr był

> cały czas autostrada na liczniku caly czas 140-165 w zależności od wiatru i ukształtowania terenu

No wyjdzie tak jak napisałeś ok.gif

IMHO przyzwoicie biorąc pod uwagę, że ok. 155km/h to max. wg. papierów.

Napisano
  • Autor

> Czyli normalnie, właściwie dla statystyk

> No wyjdzie tak jak napisałeś

> IMHO przyzwoicie biorąc pod uwagę, że ok. 155km/h to max. wg. papierów.

spalanie faktycznie ma niskie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.