Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie dot. pracy nowoczesnego silnika TDI

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam takie pytanko, niedawno moja dziewczyna kupiła Seata Leona II 1.9 TDI, autko jest prawie nowe 60 tys. przebiegu, silnik ma dołożony chip na 150 KM i wszystko śmiga pięknie, ale ciekawi mnie jedna rzecz. Silnik generalnie zachowuje się jak benzyna w sensie, że trzeba dodawać mu dużo gazu przy ruszaniu, jeśli dodamy za mało auto gaśnie. Czy to normalne? czy nowe diesle na pompowtryskach pracują w taki sposób? lub czy może szukać problemu w mapowaniu wtrysków po chipowaniu? autko potrzebuje sekundę więcej pracy rozrusznika przy uruchamianiu silnika.

Napisano

>Silnik generalnie zachowuje się jak benzyna w sensie, że trzeba dodawać mu

> dużo gazu przy ruszaniu, jeśli dodamy za mało auto gaśnie.

1.9 TDI na pompowtryskach jeździłem w dwóch samochodach, w tym jeden chipowany, i w obu w zasadzie nie sposób go było zgasić, chyba że pomyłkowym wrzuceniem trójki.

Niektóre diesle CR tak mają (1.6TDI, starsze 2.0TDCi), ale z mojego doświadczenia 1.9 do nich nie należy.

I dłuższego kręcenia rozrusznikiem też nie wymagały.

Napisano
  • Autor

> 1.9 TDI na pompowtryskach jeździłem w dwóch samochodach, w tym jeden chipowany, i w obu w zasadzie

> nie sposób go było zgasić, chyba że pomyłkowym wrzuceniem trójki.

> Niektóre diesle CR tak mają (1.6TDI, starsze 2.0TDCi), ale z mojego doświadczenia 1.9 do nich nie

> należy.

> I dłuższego kręcenia rozrusznikiem też nie wymagały.

hmmm .. przy tym muszę uważać, żeby nie zgasł aczkolwiek nie zauważam żadnych nieprawidłowości w jego pracy. Generalnie bardziej gaśnie jak jest obciążony klimatyzacją i przy ruszaniu nie dam mu więcej gazu, trochę mnie to martwi ze względu na obciążanie momentem koła dwumasowego.

Napisano

W seryjnym 1,6 hdi mam tak samo jak ruszam z włączona klima w upalny dzień tez muszę dac więcej gazu bo inaczej gaśnie. wink.gif

> hmmm .. przy tym muszę uważać, żeby nie zgasł aczkolwiek nie zauważam żadnych nieprawidłowości w

> jego pracy. Generalnie bardziej gaśnie jak jest obciążony klimatyzacją i przy ruszaniu nie dam

> mu więcej gazu, trochę mnie to martwi ze względu na obciążanie momentem koła dwumasowego.

Napisano

> Silnik generalnie zachowuje się jak benzyna w sensie, że trzeba dodawać mu

> dużo gazu przy ruszaniu, jeśli dodamy za mało auto gaśnie. Czy to normalne?

Ftedeiku - tak.

> czy nowe diesle na

> pompowtryskach pracują w taki sposób?

Niektóre sprzęty mają oprogramowanie pozwalające na samoczynne "dodanie gazu" w momencie zasprzęglania.

Użytkownik odbiera to jako auto (sporo) trudniejsze do zduszenia niż bez takiego systemu.

> lub czy może szukać problemu w mapowaniu wtrysków po

> chipowaniu? autko potrzebuje sekundę więcej pracy rozrusznika przy uruchamianiu silnika.

W tym ostatnim przypadku - tak, może to zwiastować jakiś problem, ale to trzebaby kumatego diagnostę znaleźć.

Napisano

> Witam,

> Mam takie pytanko, niedawno moja dziewczyna kupiła Seata Leona II 1.9 TDI, autko jest prawie nowe

> 60 tys. przebiegu, silnik ma dołożony chip na 150 KM i wszystko śmiga pięknie, ale ciekawi

> mnie jedna rzecz. Silnik generalnie zachowuje się jak benzyna w sensie, że trzeba dodawać mu

> dużo gazu przy ruszaniu, jeśli dodamy za mało auto gaśnie. Czy to normalne? czy nowe diesle na

> pompowtryskach pracują w taki sposób? lub czy może szukać problemu w mapowaniu wtrysków po

> chipowaniu? autko potrzebuje sekundę więcej pracy rozrusznika przy uruchamianiu silnika.

1. 1,9 TDI to nie jest nowoczesny diesel grinser006.gif

2. Gaśnięcie przy ruszaniu tak jak opisałeś - normalka jak szybko puścisz sprzęgło. Poza tym gaśie dużo "brutalniej" niż benzyna

Napisano

3 lata temu jeździłem po Hiszpanii Leonem 1,9 TDI (15000 przebiegu) i właśnie zastanawiało mnie ze łatwo było go zgasić ruszając ze zbyt małych obrotów.

Napisano

> Witam,

> Mam takie pytanko, niedawno moja dziewczyna kupiła Seata Leona II 1.9 TDI, autko jest prawie nowe

> 60 tys. przebiegu, silnik ma dołożony chip na 150 KM i wszystko śmiga pięknie, ale ciekawi

> mnie jedna rzecz. Silnik generalnie zachowuje się jak benzyna w sensie, że trzeba dodawać mu

> dużo gazu przy ruszaniu, jeśli dodamy za mało auto gaśnie.

w benzynie dużo gazu przy ruszaniu? icon_rolleyes.gif

lekko na pedał i mamy już takie obroty żeby spokojnie ruszyć

Napisano

> w benzynie dużo gazu przy ruszaniu?

> lekko na pedał i mamy już takie obroty żeby spokojnie ruszyć

Bez wciskania gazu też da się ruszyć

Napisano

1.9 to nie jest nowoczesny diesel zlosnik.gif

Duzo zależy od oprogramowania jakie ma wgrane sterownik. Mialem wczesniej focusa mkII - strasznie łatwo bylo to zdusić przy ruszaniu. Na przeglądzie wgrano mi nowszą wersję softu i... całkiem inne auto. ruszał jak ta lala. nawet miał cos takiego ze jak manewrowałeś i sobie samym sprzęgłem ruszałeś bez gazu to sam sobie gaz dodawał żeby nie zgasł.

A ogólnie to diesle w porównaniu do benzyn mają o wiele większego laga jesli idzie o reakcję na gaz - po prostu zanim obroty ruszą w górę to chwilę trwa. jak ktoś jeździł tylko benzynami to chcąc sprawnie ruszyć gaz daje w tym samym momencie co puszcza sprzęgło, zamiast poczekać na reakcję obrotomierza i dopiero puścic sprzęgło.

Napisano

> dużo gazu przy ruszaniu, jeśli dodamy za mało auto gaśnie. Czy to normalne?

jezdzilem dieslami - clio, fabia, golf, partner, berlingo, master, jumper wszystkie cholernie latwo bylo zadusic przy ruszaniu a reakcja na dodanie gazu gdy silnik byl na niskich obrotach byla conajmniej.... zerowa i wrecz mialo sie wrazenie ze silnik jest wyraznie duszony - wrazenie identyczne jak zalewany silnik benzynowy na gazniku

Napisano

W przypadku nieszczelności zaworu EGR, brak mocy na wolnych obrotach. Na zimnym silniku (na bogatem wtrysku) jest nieco lepiej.

Napisano

Mam ak samo w corsie. Z klimą to sie musze nogą odpychac. A pod górke z klimą to nawet maluch mnie wyprzedza hehe.gif

Napisano
  • Autor

> 3 lata temu jeździłem po Hiszpanii Leonem 1,9 TDI (15000 przebiegu) i właśnie zastanawiało mnie ze

> łatwo było go zgasić ruszając ze zbyt małych obrotów.

No właśnie to mnie tylko zastanawia czy to normalne, bo nic z samochodem się nie dzieje, wszystko chodzi idealnie jak w zegarku.

Napisano
  • Autor

> 1. 1,9 TDI to nie jest nowoczesny diesel

> 2. Gaśnięcie przy ruszaniu tak jak opisałeś - normalka jak szybko puścisz sprzęgło. Poza tym gaśie

> dużo "brutalniej" niż benzyna

Trochę mnie uspokoiłeś smile.gif

Napisano
  • Autor

> W seryjnym 1,6 hdi mam tak samo jak ruszam z włączona klima w upalny dzień tez muszę dac więcej

> gazu bo inaczej gaśnie.

> > mu więcej gazu, trochę mnie to martwi ze względu na obciążanie momentem koła dwumasowego.

Dzięki smile.gif

Napisano

Po prostu trzeba się przyzwyczaić do innego samochodu, innej specyfiki pracy silnika i tyle. Mam TDi po sofcie, mam JTD po sofcie, ani jeden ani drugi nie gasną łatwo przy ruszaniu, fakt iż TDi wypada pod tym względem nieco gorzej.

> Witam,

> dużo gazu przy ruszaniu, jeśli dodamy za mało auto gaśnie. Czy to normalne? czy nowe diesle na

> pompowtryskach pracują w taki sposób? lub czy może szukać problemu w mapowaniu wtrysków po

Napisano

U mnie wyraźny wpływ na to ma EGR. Kiedy go włączę muszę dodawać więcej gazu żeby mi nie przygasł. Na wyłączonym EGR jest tak jak trzeba.

Napisano

> U mnie wyraźny wpływ na to ma EGR. Kiedy go włączę muszę dodawać więcej gazu żeby mi nie przygasł.

> Na wyłączonym EGR jest tak jak trzeba.

Kurna mam taką skorupe jak Ty ,ale nie mam włącznika/wyłącznika EGR ! hmm.gif

Napisano

> U mnie wyraźny wpływ na to ma EGR. Kiedy go włączę muszę dodawać więcej gazu żeby mi nie przygasł.

> Na wyłączonym EGR jest tak jak trzeba.

nie wnikam w technike co tam i jak na co ma wplyw - w czasie jazdy po miescie te modele ktorymi jezdzilem sa bardzo uciazliwe i uwazam ze ropniak do miasta to totalna pomylka

Napisano

> Witam,

Powiem ci tak. Nawet nie tylko napompowryskach a na bezposrednim wtrysku CR i pojemnosci 3L "zdolna kierowniczka" potrafi zgasic facepalm%5B1%5D.gif

A zeby nie bylo to nawet po zapieciu przyczepy 1,5 tony ruszam bez gazu 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

szara wtyczka na egr. Jak kupilem auto to miał zdjeta tą wtyczkę, a zauwazylem to z 10-15kkm później. po założeniu jej z powrotem na początku auto często mi gasło(zwłaszcza na wstecznym) bo nie mogłem sie przyzwyczaić żeby dodawać więcej gazu. Teraz jeżdżę z włączonym EGR. Możesz sprawdzić czy to działa sprawdzając temperaturę rury EGR idącej do kolektora dolotowego. Po włączeniu wtyczki robi się natychmiast gorąca.

Napisano

> Witam,

> Mam takie pytanko, niedawno moja dziewczyna kupiła Seata Leona II 1.9 TDI

1.9 TDI nowoczesny?? Dzis nie pierwszy kwietnia smile.gif

"nowoczesny" to on moze i jest, ale nie nowoczesny, tak wprost wink.gif

Napisano

Dzieki ,nie omieszkam sprawdzić ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.