Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nadchodzi wielki postęp w oszczędności silników

Featured Replies

Napisano

http://www.parabolicarc.com/2011/08/10/f...uel-efficiency/

W skrócie - firma dostała kontrakt od DARPA na budowę UAV latającego wysoko i długo. Żeby to osiągnąć musieli poprawić efektywność silnika spalinowego. I zbudowali rozwiązanie które powoduje że silnik praktycznie nie produkuje zbędnego ciepła. Niestety DARPA w końcu zrezygnowała z tego UAV i firma została z technologią której nie było jak wykorzystać. Więc postanowili spróbować zastosować ją na samochodach osobowych - zrobili test na dwóch pojazdach - Fordzie F150 i Toyocie Prius. Po zamontowaniu ich systemu w F150 spalanie spadło z 20 l na setkę do 12 l. W Priusie udało się uzyskać poprawę z 5.5 l na 2.5 l na setkę.

Urządzenie niestety nie będzie tanie (koszty jego produkcji to kilkaset $), ale będzie przeznaczone do istniejących pojazdów.

Mam nadzieję że im się uda i za kilka lat będziemy mogli sobie zmniejszyć zużycie paliwa o 40-50%.

Napisano

Rozumiem ze ograniczyli wydzielanie ciepla, ale jak to w praktyce bedzie wygladalo? Montujesz jakis modul w silniku?

Napisano
  • Autor

> Rozumiem ze ograniczyli wydzielanie ciepla, ale jak to w praktyce bedzie wygladalo? Montujesz jakis

> modul w silniku?

Jak na razie jest bardzo mało informacji o tym produkcie.

Napisano

No i amerykanie Amerykę na nowo odkrywają rotfl.gif Współczesne diesle już i tak na tyle mało zbędnego ciepła produkują, że dogrzewacze są potrzebne...

Napisano

Po zamontowaniu ich systemu w F150 spalanie spadło z 20 l na

> setkę do 12 l.

Uwzgledniajac ze moj f-150 pali 14l na setke ( a z fabrycznymi oponami palil w granicach 12-13l) to nie jestem pewien tych "wielkich" oszczednosci.

Swoja droga ciekaw jestem skad wzieli te 20l spineyes.gif

Napisano

> No i amerykanie Amerykę na nowo odkrywają Współczesne diesle już i tak na tyle mało zbędnego

> ciepła produkują, że dogrzewacze są potrzebne...

wspołczesne diesle odchodza do lamusa, przyszłosc to mała benzyna, sami producenci tak twierdza...

druga sprawa kiedy sa dogrzewacze potrzebne??

Napisano

> No i amerykanie Amerykę na nowo odkrywają Współczesne diesle już i tak na tyle mało zbędnego

Jakie dogrzewacze? confused.gif

Napisano

> Jakie dogrzewacze?

Takie urzadzonka które powodują że jak masz -20 stopni i właśnie ruszasz nowym małolitrażowym dieslem to nie musisz zbyt długo jechać w uszance zlosnik.gif

Napisano

> wspołczesne diesle odchodza do lamusa, przyszłosc to mała benzyna, sami producenci tak twierdza...

> druga sprawa kiedy sa dogrzewacze potrzebne??

Jak jest zimno zlosnik.gif Wogóle, to stopień skomplikowania nowoczesnego diesla to strzał w stopę w porównaniu do osiągniętych efektów i, szczerze mówiąc, chyba ślepa uliczka - bo ile to mozna podnosić ciśnienie wtrysku? Chyba, żeby zlikwidować pompę wysokiego ciśnienia i skonstruować coś a'la pompowtryskiwacze, tylko działające "w elektryce"...

Napisano

To mi przypomina słynne czasy kiedy to oferowano piecyki gazowe mające 103% sprawności.

Co jak co ale perpetum mobile to jeszcze nikt nie wynalazł.

Napisano

> Co jak co ale perpetum mobile to jeszcze nikt nie wynalazł.

Ale należy pamientac o wynalazkach z czasó II wojny światowej gdzie dodatkowy wtrysk wody do silników ( do kolektora ssącego ) samolotów powodował wzrost mocy nawet o 20 % ...

Więc wszystko jet możliwe.... wink.gif jak i to, że mistrz Polski w tym roku osiągną spalanie na poziomie 1,89 litra/100 km w Skodzie Octavi II zlosnik.gif ( w co ja osobiście nie moge uwierzyć alien.gif )

Napisano

> Ale należy pamientac o wynalazkach z czasó II wojny światowej gdzie dodatkowy wtrysk wody do

> silników ( do kolektora ssącego ) samolotów powodował wzrost mocy nawet o 20 % ...

U mnie w firmie testuje sie obecnie (ja widzialem jexe ciagnik siodlowy daf) system h2gogo. Jest to dosyc proste rozwiazanie: z tylu kabiny zamntowane jest urzadzenie wytwarzajace wodor ze zwyklej wody, a ten wtryskiwany jest do kolektora dolotowego. Urzadzenie jest wielkosci pudelka na buty.

Pierwszy raport mowil o spadku spalania o okolo 5%, wzroscie mocy i czstrzych spalinach. Potem mieli to jeszcze kalibrowac itd. Ale najnowszego raportu jeszcze nie widzialem.

Warto dodac, ze auto jezdzi codziennie okolo 300-350km, system dziala ponad rok bez awarii.

Napisano

> Jak jest zimno Wogóle, to stopień skomplikowania nowoczesnego diesla to strzał w stopę w stope

pytalem retorycznie autora tamtego posta wink.gif, sam dogrzewacz jest stos tylko do wstepnego grzania, a w tamtym rozwiazaniu jest inaczej

> porównaniu do osiągniętych efektów i, szczerze mówiąc, chyba ślepa uliczka - bo ile to mozna

> podnosić ciśnienie wtrysku? Chyba, żeby zlikwidować pompę wysokiego ciśnienia i skonstruować

> coś a'la pompowtryskiwacze, tylko działające "w elektryce"...

i min. dlatego diesel sie bedzie powoli konczyl ok.gif

Napisano

> To mi przypomina słynne czasy kiedy to oferowano piecyki gazowe mające 103% sprawności.

> Co jak co ale perpetum mobile to jeszcze nikt nie wynalazł.

Sprawność ponad 100% wynika ze zdefiniowania jej w oparciu o kaloryczność paliwa i jest zupełnie normalna i oczywista.

Napisano

urzadzenie wytwarzajace wodor ze

> zwyklej wody, a ten wtryskiwany jest do kolektora dolotowego. Urzadzenie jest wielkosci

> pudelka na buty.

> Pierwszy raport mowil o spadku spalania o okolo 5%, wzroscie mocy i czstrzych spalinach.

Jakiś czas temu było wielkie halo że takie urządzenia nie maja prawa działać, ponoć jest za mała wydajność takich wynalazków. Jak widać jednak coś dają. Z czystej ciekawości ile takie pudełeczko kosztuje ??

Napisano

Też gdzieś czytałem że więcej prądu trzeba włożyć na elektrolizę niż potem się zwróci w postaci niższego spalania

Napisano

> Też gdzieś czytałem że więcej prądu trzeba włożyć na elektrolizę niż potem się zwróci w postaci

> niższego spalania

Tu nie idzie o bilans energetyczny samego generatora wodoru, tylko o bilans spalania samochodu. Wodór dodany do silnika najwyraźniej zauważalnie poprawia przebieg procesu spalania i stąd biorą się oszczędności. Podobnie działa dodanie do silnika diesla instalacji LPG lub CNG. Silnik jednocześnie spala ropę i dodatkowy gaz.

Napisano

> urzadzenie wytwarzajace wodor ze

> Jakiś czas temu było wielkie halo że takie urządzenia nie maja prawa działać, ponoć jest za mała

> wydajność takich wynalazków. Jak widać jednak coś dają. Z czystej ciekawości ile takie

> pudełeczko kosztuje ??

nie mam pojęcia ile kosztuje, z tego co wiem, to jest wykonane na zamówienie tylko na potrzeby testów i nie można tego kupić.

Jeszcze kwestia taka: jak działa w ciągniku siodłowym, to nie koniecznie musi się sprawdzić w osobówce.

Kierowca mówi, że z jego punktu widzenia, to nie czuć różnicy, tylko na ekranie spalanie pokazuje mniejsze.

Firma, w której pracuję generalnie zajmuje się odpadami, nie nowymi technologiami, współpracują tylko z innymi firmami w kwestii poprawy wydajności i pewnie jakieś ulgi na prace rozwojowe.

CZYTAJ

Napisano

> Współczesne diesle już i tak na tyle mało zbędnego

Zeby tylko diesle - TSI rowniez....

Napisano

Czyli co? Kolejna kanonierka? icon_rolleyes.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.