Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód na autostrady

Featured Replies

Napisano

> Getz mojej zony ma 46kkm i 4 lata... Kurcze oszukuje mnie na przebiegu?

getz to klasa premium w najwiekszym segmecie? yikes.gifyikes.gif

getz to prawie s klasa hehe.gif

PS po co sie zona meczy tym dizlem tym bardziej ze nie ma to uzasadnienia finansowego...

Napisano

> co dokładnie padało? Zawieszenie podobno nie jest trwałe ale jak sprawdzałem ceny części to nie

> jest drogo, zresztą ja używam auta w sposób który uniemożliwia raczej szybką dewastacje

> zawieszenia.

Zawieszenie, to największa bolączka. Często i drogo.

Elektronika, dwumasa, turbinka. A człowiek nie zajeżdża aut i na dodatek jeździ długie trasy głównie. Teraz ma Vectre C 1.9 cdti i nic się z nią nie dzieje.

Napisano

> getz to klasa premium w najwiekszym segmecie?

> getz to prawie s klasa

> PS po co sie zona meczy tym dizlem tym bardziej ze nie ma to uzasadnienia finansowego...

dlatego cena jest adekwatna do przebiegu tej S-klasy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> dlatego cena jest adekwatna do przebiegu tej S-klasy

Ja nie mowie o cenie tylko o przebiegu 20 letniego auta ktore ma mniej niz 200tys km i to z silnikiem diesla....

Napisano

> Ja nie mowie o cenie tylko o przebiegu 20 letniego auta ktore ma mniej niz 200tys km i to z

> silnikiem diesla....

wiec powtarzam że ja tez nie lubię wierzyć w bajki ale to auto:

- kupione od (znajomego) dziadka z polski

- na czarnych blachach

- z polskiego salonu

i ma po prostu taki przebieg... spineyes.gif

Napisano

Spraw sobie np. takie auto, spokojnie do emerytury dojeździsz.

Spalanie umiarkowane, komfort i wygoda obce współczesnym pojazdom, brak kosztownych wynalazków wysysających pieniądze w serwisach, awaryjność bliska zeru, części eksploatacyjne bardzo tanie.

p.s.

To auto akurat obejrzałem osobiście i opis odpowiada stanowi rzeczywistemu. Tylko ten porąbany spojler...

Napisano

> Generalnie wizje mam taką, że chce się w aucie czuć jak w domu na kanapie i delektować się drogą a

> nie hałasami

spróbuj citroena c5

Napisano
  • Autor

> Spraw sobie np. takie auto, spokojnie do emerytury dojeździsz.

wygląda świetnie i ten przebieg smile.gif ale jakoś wolałbym coś nowszego.

Napisano
  • Autor

> spróbuj citroena c5

jak wygląda sprawa z tymi sferami, jak coś puści (wyciek) to samochód usiądzie i koniec jazdy, zgadza się? Ile mniej więcej kosztują poszczególne elementy tego zawieszenia?

Napisano

> jak wygląda sprawa z tymi sferami, jak coś puści (wyciek) to samochód usiądzie i koniec jazdy,

> zgadza się? Ile mniej więcej kosztują poszczególne elementy tego zawieszenia?

są wersje z hydropneumatycznym zawieszeniem i bez niego,

p.s zgadzam się, że z hydropneumatycznym będzie drogo ale to zawieszenie to jest bajka

p.s 2 o kosztach ci powiedziec nie mogę bo ich nie znam (w znanym mi egzemplarzu to zawieszenie nie padło)

Napisano

> są wersje z hydropneumatycznym zawieszeniem i bez niego,

> p.s zgadzam się, że z hydropneumatycznym będzie drogo ale to zawieszenie to jest bajka

> p.s 2 o kosztach ci powiedziec nie mogę bo ich nie znam (w znanym mi egzemplarzu to zawieszenie nie

> padło) spotkałem się z opinią, że ono nie pada - ono wymaga regularnego serwisu niezależnie od swojego stanu.

Napisano

> getz to klasa premium w najwiekszym segmecie?

> getz to prawie s klasa

Tak uważasz? Bo dla mnie to B klasa..

> PS po co sie zona meczy tym dizlem tym bardziej ze nie ma to uzasadnienia finansowego...

Bo nie ma alternatywnego rozsądnego silnika benzynowego i była dobra promocja cenowa...

A sam samochód wielkościowo jest OK...

Napisano

> są wersje z hydropneumatycznym zawieszeniem i bez niego,

A czy to nie dotyczy podstawowej wersji obecnie produkowanego C5?

Pierwsze C5 było chyba tylko z hydropneumatykiem? hmm.gif

> p.s zgadzam się, że z hydropneumatycznym będzie drogo ale to zawieszenie to jest bajka

> p.s 2 o kosztach ci powiedziec nie mogę bo ich nie znam (w znanym mi egzemplarzu to zawieszenie nie

> padło)

Napisano

> jak wygląda sprawa z tymi sferami, jak coś puści (wyciek) to samochód usiądzie i koniec jazdy,

> zgadza się? Ile mniej więcej kosztują poszczególne elementy tego zawieszenia?

Jak nie kupisz rzęcha to ten element praktycznie się nie psuje. A jak się popsuje to jest bardzo drogo.

Napisano
  • Autor

> Jak nie kupisz rzęcha to ten element praktycznie się nie psuje. A jak się popsuje to jest bardzo

> drogo.

no dobrze, co to znaczy bardzo drogo? 1tyś, 5tyś, 10tyś smile.gif? Taka pompa i sfery ile kosztują? Bo chyba przewody jak się uszkodzą to się z metra robi jak hamulcowe, zgadza się?

Napisano

> no dobrze, co to znaczy bardzo drogo? 1tyś, 5tyś, 10tyś ? Taka pompa i sfery ile kosztują? Bo chyba

> przewody jak się uszkodzą to się z metra robi jak hamulcowe, zgadza się?

zerknij np. na Allegro, części są również tam, da Ci to ogólny pogląd na koszt remontu zawieszenia np. w C5 pierwszej generacji waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> zerknij np. na Allegro, części są również tam, da Ci to ogólny pogląd na koszt remontu zawieszenia

> np. w C5 pierwszej generacji

pompy 500-1000zł sfery używki po 80zł tak na szybko spojrzałem tylkokwestia ile wytrzyma używka smile.gif

Czy po wymianie pompę się jakoś programuje? I najważniejsze, czy da się jechać samochodem z uszkodzoną pompą (awaryjny dojazd) czy pozostaje już tylko laweta i to specjalna bo na zwykłą jak usiądzie to ciężko by było wojechać

Napisano

Ale dlaczego zakładasz że się zepsuje? Właściwie serwisowane przeżyje samochód. A jak będziesz miał pecha to i tak wrócisz na lawecie. Niezależnie od marki.

Napisano

> Ale dlaczego zakładasz że się zepsuje? Właściwie serwisowane przeżyje samochód. A jak będziesz miał

> pecha to i tak wrócisz na lawecie. Niezależnie od marki.

Jak masz luksusowy samochód na gwarancji to nie wracasz na lawecie, ale kontynuujesz dalej podróż samochodem dostarczonym przez producenta.

Napisano
  • Autor

> Ale dlaczego zakładasz że się zepsuje? Właściwie serwisowane przeżyje samochód. A jak będziesz miał

> pecha to i tak wrócisz na lawecie. Niezależnie od marki.

wolę mieć świadomość kosztów i konsekwencji smile.gif

Napisano

> Jak masz luksusowy samochód na gwarancji to nie wracasz na lawecie, ale kontynuujesz dalej podróż

> samochodem dostarczonym przez producenta.

Zdaje mi się, że pominąłeś 1 tiny little detail wink.gif, wymienione samochody już od dawna nie mają gwarancji, nawet na perforację nadwozia niektóre waytogo.gif

Oczywiście można wykupić pakiet full assistance, ale nie zawsze działa wg OWU i później bijesz się z ubezpieczycielem - po co to komu biglaugh.gif

Napisano

Wtrącę jeszcze Lancię Lybrę może? hmm.gif

Napisano

> Jak masz luksusowy samochód na gwarancji to nie wracasz na lawecie, ale kontynuujesz dalej podróż

> samochodem dostarczonym przez producenta.

Jeśli masz odpowiednie assistance to też. Ale problem będziesz miał tak czy tak. Tyle że mniej uciążliwy. Pamiętaj jednak że my rozmawiamy o autach za 20 000 smile.gif

Napisano
  • Autor

> Wtrącę jeszcze Lancię Lybrę może?

nie spełnia kryteriów bezkorozyjności.

Napisano

> wolę mieć świadomość kosztów i konsekwencji

Nigdy nie przewidzisz wszystkiego. To jest segment D - jak nie chcesz drutować to zawsze będzie drogo.

Napisano
  • Autor

> Nigdy nie przewidzisz wszystkiego. To jest segment D - jak nie chcesz drutować to zawsze będzie

> drogo.

nie ma co przesadzać, nigdy nie drutowałem i jakoś nigdy drogo nie wychodziło, zawsze można posilić się używką.

Napisano

> Fiat. On ma alergie

Fakt, zapomniałem crazy.gif

Napisano

> nie spełnia kryteriów bezkorozyjności.

No to Merc i ford odpadają w przedbiegach, zostaje coś z Audi/BMW grinser006.gif

Lybra też ma takie kłopoty z blachą? hmm.gif

Napisano

> nie ma co przesadzać, nigdy nie drutowałem i jakoś nigdy drogo nie wychodziło, zawsze można posilić

> się używką.

Ale klocków, tarcz czy amortyzatorów nie zakłada się używanych. Zamienników często nie ma a jak są to często fatalnej jakości.

Napisano
  • Autor

> Lybra też ma takie kłopoty z blachą?

niestety zjada ją od środka a jak już widać na zewnątrz to jedynie huta katowice pomaga.

Napisano

> niestety zjada ją od środka a jak już widać na zewnątrz to jedynie huta katowice pomaga.

ale gdzie od środka, bo się zastanawiam nad Lybrą?

a Chevi Evanda, ale tam tylko benzyna hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ale klocków, tarcz czy amortyzatorów nie zakłada się używanych. Zamienników często nie ma a jak są

> to często fatalnej jakości.

spokojnie mam źródło tanich zamienników i już dowiadywałem się mają do tego modelu.

Napisano

> spokojnie mam źródło tanich zamienników i już dowiadywałem się mają do tego modelu.

Napiszę tak - tanich i dobrych nie ma nawet do Matiza. A to segment D.

Napisano
  • Autor

> ale gdzie od środka, bo się zastanawiam nad Lybrą?

wszelkie przestrzenie zamknięte, w necie widziałem fotki jak ktoś wycinał okienko na wysokości tylnej belki było pełno rudej, pewnego dnia trafił mi się taki egzemplarz więc skorzystałem z okazji i sprawdziłem czy scenariusz się powtórzy niestety było to samo. Samochód był bezwypadkowy nie pływał użytkowany dosyć mało więc nie był wyeksploatowany (co zwiększa prawdopodobieństwo korozji)

Napisano
  • Autor

> Napiszę tak - tanich i dobrych nie ma nawet do Matiza. A to segment D.

tarcze i klocki neckermana czy jakoś tak kupuje, sprawdzają się znakomicie i są dosyć trwałe.

Poza tym ja używam samochodu w specyficzny sposób nie traktuje go jako on dla mnie ale jak dla niego smile.gif

Czy w zawieszeniu padają tylko sfery czy cały amorek też zaczyna przecieka? Jak to jest rozwiązane?

Napisano

> wszelkie przestrzenie zamknięte, w necie widziałem fotki jak ktoś wycinał okienko na wysokości

> tylnej belki było pełno rudej, pewnego dnia trafił mi się taki egzemplarz więc skorzystałem z

> okazji i sprawdziłem czy scenariusz się powtórzy niestety było to samo. Samochód był

> bezwypadkowy nie pływał użytkowany dosyć mało więc nie był wyeksploatowany (co zwiększa

> prawdopodobieństwo korozji)

No dobra, a teraz moje pytanie, czy robiłeś sekcję takiego A4/A6, czy BMW 3/5, tam też jest ruda grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> No dobra, a teraz moje pytanie, czy robiłeś sekcję takiego A4/A6, czy BMW 3/5, tam też jest ruda

audice miałem okazję, zero zastrzeżeń, BMW kolegi Natka ale tylko pobieżnie też zero zastrzeżeń, ale żeby coś więcej zrobić to by trzeba było panele podłogowe pościągać. Jak dla mnie osobiście audi oraz ewentualnie vw (nowsze modele od paska B5) to extraklasa jeśli chodzi o jakość i trwałość nadwozia.

Mowa oczywiście o egzemplarzach bezwypadkowych i bezkolizyjnych.

Napisano

> Czy w zawieszeniu padają tylko sfery czy cały amorek też zaczyna przecieka? Jak to jest rozwiązane?

To już pewnie musisz na forum Cytryny. Bo z 3 mi znanych z zawieszeniem nie działo się nic.

Napisano
  • Autor

> To już pewnie musisz na forum Cytryny. Bo z 3 mi znanych z zawieszeniem nie działo się nic.

jak mnie kuszą te francuzy, że nawet widmo wydatków przestaje mnie odstraszać grinser006.gif

Napisano

> audice miałem okazję, zero zastrzeżeń, BMW kolegi Natka ale tylko pobieżnie też zero zastrzeżeń,

> ale żeby coś więcej zrobić to by trzeba było panele podłogowe pościągać. Jak dla mnie

> osobiście audi oraz ewentualnie vw (nowsze modele od paska B5) to extraklasa jeśli chodzi o

> jakość i trwałość nadwozia.

Ajj, no to siem nie zrozumieliśmy, piszę o porównywalnych latach produkcji grinser006.gif

A4 z 1998, rudej pełno w profilach, na wierzchu ładnie, środki dramat, nie bity, nie topiony wink.gif

Pewne E39 520 z 1999r też rudo było, oba pojazdy z realnymi przebiegami w okolicach 200kkm grinser006.gif

Napisano

> jak mnie kuszą te francuzy, że nawet widmo wydatków przestaje mnie odstraszać

Jak nie kupisz paścia to nie będzie dużych wydatków. Znajomemu w pewnym momencie zaczęła szwankować elektronika. Okazało się że nie bity był jednak bity. I mimo że bardzo dobrze naprawiony to jednak były problemy.

Napisano
  • Autor

> A4 z 1998, rudej pełno w profilach, na wierzchu ładnie, środki dramat, nie bity, nie topiony

Hmmm A4 z każdej strony oglądałem i to z 2-3 egzemplarze za każdym razem nie było co poprawiać.

> Pewne E39 520 z 1999r też rudo było, oba pojazdy z realnymi przebiegami w okolicach 200kkm

nie znam tego modelu.

Napisano
  • Autor

> Jak nie kupisz paścia to nie będzie dużych wydatków. Znajomemu w pewnym momencie zaczęła szwankować

> elektronika. Okazało się że nie bity był jednak bity. I mimo że bardzo dobrze naprawiony to

> jednak były problemy.

toteż mam miernik trochę wiedzy wiec padła raczej nie kupię.

Napisano

> Spraw sobie np. takie auto, spokojnie do emerytury dojeździsz.

> Spalanie umiarkowane, komfort i wygoda obce współczesnym pojazdom, brak kosztownych wynalazków

> wysysających pieniądze w serwisach, awaryjność bliska zeru, części eksploatacyjne bardzo

> tanie.

> p.s.

> To auto akurat obejrzałem osobiście i opis odpowiada stanowi rzeczywistemu. Tylko ten porąbany

> spojler...

Fajny. Ciekawe, za ile sie sprzeda. Wiesz może, ile za niego chciał sprzedawca?

Perelka normalnie.

Pozdro

B

Napisano

> Fajny. Ciekawe, za ile sie sprzeda. Wiesz może, ile za niego chciał sprzedawca?

Normalny człowiek, poza licytacją nie sprzedaje.

> Perelka normalnie.

W ubiegłym tygodniu był taki 200D z 1987, miałem wrażenie że 24 lata stał zabezpieczony i zafoliowany w garażu.

Obejrzyj sobie (54 fotki), na żywo stan powalał na kolana.

IMO jak na swój stan to sprzedany za śmieszne pieniądze.

Trochę mi teraz szkoda że nie kupiłem, żona najlepiej wspomina jazdę 124 i nie chce już żadnej taczki, miałaby fajne auto.

Czasami są takie perełki, trzeba na bieżąco sledzić. Ja poluję na takiego dla mnie - jeden warunek - automat.

I upoluję. 893goodvibes.gif

Napisano

> Czy w zawieszeniu padają tylko sfery czy cały amorek też zaczyna przecieka? Jak to jest rozwiązane?

1) Sfery nie padają nagle

2) Są tanie

3) Wmiana ich jest łatwiejsza niz odkrecenie filtra oleju

4) Amorek nie przecieka bo funkcje amortyzacji spelnia otworek w sferze

5) Pewnie miałeś na myśli siłowniki - u mnie nie ciekły w pełnoletnim BX

6) Zawieszenie w BX było genialne

PS. W mojej Bravie ruda nadal nie chce wyjść. Uparta jedna.

Napisano

> Ale refleksja ogólna jest cenna - za 20k limuzyny z dieslem w b.dobrym stanie bez wielkiego

> szczęścia nie znajdziesz.

> To budżet na kompakta, a i też nie najmłodszego.

Nie chciałem pierwszy z tym wyskakiwać hehe.gif

Autor zastanawia się jakby tu kupić kilkuletnie auto, które kosztowało w salonie ~150kPLN za 20k dodatkowo przy ewentualnych oględzinach wyrażając swoje niezadowolenie z powodu rdzy na wydechu albo na tarczach hamulcowych biglaugh.gif Kolego takie wymagania to możesz mieć zwiększając budżet x2 a najlepiej x3. Z tym co masz, to bierz to, co będzie jak najmniejszym sztruclem.

Napisano

> W ubiegłym tygodniu był taki 200D z 1987, miałem wrażenie że 24 lata stał zabezpieczony i

> zafoliowany w garażu.

Zarówno ten, jak i poprzedni, do którego podałeś link, są naprawdę świetnie utrzymane. waytogo.gif

Fakt, że za tak wiekowe auto życzą sobie prawie 4 tys. euro tylko potwierdza ich jakość.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.