Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód na autostrady

Featured Replies

Napisano

witajcie

jako, że niedługo dosyć często będę musiał krążyć pomiędzy warszawą a poznaniem zastanawiam się nad samochodem który pozwoli mi w ciszy i spokoju jechać te przepisowe 140km/h oczywiście w grę wchodzą auta do 20tyś nie więcej. Co byście polecili? Zafira, octavia 1,2 i mniejsze nie spełnia moich wymagań. Najlepiej coś ze skrzynią 6 biegową i diesel. Chciałem stilo lub pługa 406 ale chyba też nie będą zbyt ciche.

Napisano

E38 728i + LPG

Napisano

tylko saab 9-3 lub 9-5, w takich pieniadzach bedzie ci ciezko znalesc cos lepszego co zapewni wiekszy komfort na autostradach od saaba, wiem po przez 3 lata kurowalem miedzy szczecinem a lodza i saabem szlo najlepiej.

Napisano

Saab 9-3 jest głośny przy tych predkosciach. Zarówno 2.0T jak i 2.8T.

Napisano

> tylko saab 9-3 lub 9-5, w takich pieniadzach bedzie ci ciezko znalesc cos lepszego co zapewni

> wiekszy komfort na autostradach od saaba, wiem po przez 3 lata kurowalem miedzy szczecinem a

> lodza i saabem szlo najlepiej.

Czyli wszystkimi innymi próbowałeś grinser006.gif Masz rozmach ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> witajcie

> jako, że niedługo dosyć często będę musiał krążyć pomiędzy warszawą a poznaniem zastanawiam się nad

> samochodem który pozwoli mi w ciszy i spokoju jechać te przepisowe 140km/h oczywiście w grę

> wchodzą auta do 20tyś nie więcej. Co byście polecili? Zafira, octavia 1,2 i mniejsze nie

> spełnia moich wymagań. Najlepiej coś ze skrzynią 6 biegową i diesel. Chciałem stilo lub pługa

> 406 ale chyba też nie będą zbyt ciche.

Stilo skreśl - przecież to Fiat więc korozja...

Szukaj BMW albo Mercedesa. No może jeszcze Lancia K wink.gif

Napisano

> tylko saab 9-3 lub 9-5, w takich pieniadzach bedzie ci ciezko znalesc cos lepszego co zapewni

> wiekszy komfort na autostradach od saaba, wiem po przez 3 lata kurowałem miedzy szczecinem a

Sorry za OT - ale w tym wyrazie brakuje S czy W? grinser006.gif

A na poważnie - w tej cenie na trasy poszukałbym Passata 1.9 TDI (mimo wszystko)...

Napisano

> wiekszy komfort na autostradach od saaba, wiem po przez 3 lata kurowalem miedzy szczecinem a

ciezko? kazdy mercedes? duza cytryna?

Napisano

Saab 95 Aero - to była bajka na trasie. Kiedyś wsiadłem w Kielcach żeby się kawałek przejechać, skończyłem w Warszawie i zapytałem czy wracamy??

Na szczęście nie płaciłem za naprawy bo by była mniejsza bajkazlosnik.gif.

Napisano

Renault Laguna II uzbroj_zlo.gif Bardzo przyjemne autko na długie trasy. ok.gif

Napisano

Stilo jest kiepsko wyciszone.

Saab może Cie zamordować kosztami napraw.

Może jakiś stary Lexus?

Generalnie szukałbym w segmencie D.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Renault Laguna II Bardzo przyjemne autko na długie trasy.

No tak, nie trzeba nawet prowadzić, można pogawędzić z kierowcą assistance póki auto jedzie z tyłu na lawecie grinser006.gif Producent co prawda oficjalnie przeprosił za ten model (a muszę przyznać, że jest komfortowa), ale na dłuższe trasy bym się bał...

Napisano

> Stilo skreśl - przecież to Fiat więc korozja...

> Szukaj BMW albo Mercedesa. No może jeszcze Lancia K

stilo rdzewieje ?

taka c-klasa do 20kPLN to wrecz wzor ocynku hehe.gif

Napisano

> Saab może Cie zamordować kosztami napraw.

> Może jakiś stary Lexus?

Dopiero ten go wykończy kosztami napraw...

Napisano

> Dopiero ten go wykończy kosztami napraw...

To Lexus się psuje? hmm.gif

Napisano

> ciezko? kazdy mercedes? duza cytryna?

merc w124, cytryna c5, renault espace, mondeo II i III,

majciszej jechalo sie 9-3 2.0t

Napisano

> Stilo jest kiepsko wyciszone.

> Saab może Cie zamordować kosztami napraw.

ceny porownywalne do paska ftedejku, ale dzieki takiemu mysleniu ceny saabow nie sa wygorowane co mnie cieszy

Napisano

> ceny porownywalne do paska ftedejku, ale dzieki takiemu mysleniu ceny saabow nie sa wygorowane co

> mnie cieszy

Prezes i vice prezes firmy, w której pracowałem, jeździli Saabami.

Jak odchodziłem z pracy to Saab vp miał już 3 albo 4 silnik.

Choć możliwe, że to dlatego, że facet był $%^&*().

Pozdrawiam BAS

Napisano

Sithoen V

lub

Citroen 5

albo

BMW

Napisano

laguna, vectra, mondeo.

napewno nic vanowatego, ani mniejszego niz powyzsze, no i oczywiscie diesel.

Napisano

> A dokładniej?

Nowe przepstryczniki od klimy albo szyb pewnie tylko w ASO dostać można zlosnik.gif

Napisano

> Nowe przepstryczniki od klimy albo szyb pewnie tylko w ASO dostać można

Mowa tu o starym lexie, więc używanych części jest masa. Bardziej jednak niż koszty części obawiałbym się kosztów związanych ze spalaniem - nawet lpg

Napisano

Za 20kpln mozna kupic niezajezdzone a8 d2. Dowolna benzyna+LPG, ale jak ma byc taniej, to 2,8 z manualem.

Napisano

> Saab 95 Aero - to była bajka na trasie.

Potwierdzam.

Wieloma samochodami jeździłem, ten zrobił na mnie wrażenie.

> Na szczęście nie płaciłem za naprawy bo by była mniejsza bajka.

Nie ma dramatu. Znany mi egzemplarz był bezproblemowy do osiągnięcia 200 kkm, gdy się skończył. Życia nie miał lekkiego, użytkownik był bardzo szybkim kierowcą.

Napisano

> Wlasnie mialem ja przedstawic - A166 2.4 JTD

a nie trzeba brać plecaka przepływomierzy ? frown.gif

Napisano

> A dokładniej?

Często zaglądam na forum http://klublexus.pl/ - można tam się dowiedzieć o eksploatacji starych Lexusów. W LS400 np. wielką bolączką jest pneumatyczne zawieszenie - nowe amortyzatory kosztują fortunę (w stosunku do wartości samochodu). Poza tym w przypadku V8 masz 8 świec do zmienienia i 8 kabli (i od razu kosztuje to więcej niż 4). Ale jak poczytasz to ludzie nie mają wielkich kłopotów z samochodami, nawet naprawdę leciwymi (20+ lat).

Napisano

> Najlepiej coś ze skrzynią 6 biegową i diesel.

Astra III 1.3 CDTI 90KM jest 6 biegów albo Focus 1.6 TDCI 90 lub 110 KM nawet w kombiaku ale nie wiem ile tam jest biegów.

Napisano

Ładne W124 300D. Z naciskiem na ładne. Tanio nie będzie, ale będzie cicho, w miarę ekonomicznie, bezawaryjnie i wygodnie.

Tylko jedna rzecz: w Polsce auta nie szukaj i przygotuj się na cenę rzędu 2500-3000 EUR za auto często starsze niż dwudziestoletnie.

Za to zadowolenie gwarantowane. I mówię zupełnie poważnie, właśnie pod kątem jazdy na autostradzie.

Napisano

> witajcie

> jako, że niedługo dosyć często będę musiał krążyć pomiędzy warszawą a poznaniem zastanawiam się nad

> samochodem który pozwoli mi w ciszy i spokoju jechać te przepisowe 140km/h oczywiście w grę

> wchodzą auta do 20tyś nie więcej. Co byście polecili? Zafira, octavia 1,2 i mniejsze nie

> spełnia moich wymagań. Najlepiej coś ze skrzynią 6 biegową i diesel. Chciałem stilo lub pługa

> 406 ale chyba też nie będą zbyt ciche.

Omega B FL 2.5TDS. ok.gif Troszkę starszawe, ale na autostrady super autko. ok.gif

Napisano

> Potwierdzam.

> Wieloma samochodami jeździłem, ten zrobił na mnie wrażenie.

Plus fajne opony Michelin. Dało się nim jechać tak że nie było szybszego za cenę 15-18l/100km. (średnio), a dało się też (ale tylko mnie - kolega jest chodzącym antytalentem jeśli chodzi o jazdę ekonomicznązlosnik.gif) zejść do 9.5l/100km.

Takiego Saaba bym chciał. Ale żadnego innego typu 9000, 900NG, 93.......

> Nie ma dramatu. Znany mi egzemplarz był bezproblemowy do osiągnięcia 200 kkm, gdy się skończył.

> Życia nie miał lekkiego, użytkownik był bardzo szybkim kierowcą.

Ten też się specjalnie nie psuł. To były raczej sprawy eksploatacyjne. Dam tylko jeden przykład - opony.

Wystarczały na dwa sezony a kosztowały za sztukę tyle ile komplet moich wraz z felgami.

Teraz ma 225/45 w samochodzie o masie 1.6tony więc wystarczają na jeszcze mniejzlosnik.gif.

I zagadka - jaki to samochód??

Napisano

Focus 1.6 TDCI 90 lub 110 KM nawet w kombiaku ale nie

> wiem ile tam jest biegów.

Raczej nietrafiony wybór wg założonych przez autora kryteriów. Właściwości trakcyjne rewelacja, natomiast cicho w FF II na pewno nie jest, a poza tym deska rozdzielcza i to co jest dookoła kierowcy jest tak piękne, że po dłuższej trasie można zwymiotować. zlosnik.gif

Napisano

> Omega B FL 2.5TDS. Troszkę starszawe, ale na autostrady super autko.

omega B FL to tylko silnik 2,5 dti 150 KM smile.gif, na autostrady rzeczywiście dobrze się nadaje smile.gif

Napisano

ty tempa strzało a lancia to z jakiej grupy pochodzi? chaja.gif

jak nie wiesz że stilo w całości jest w ocynku to się nie wypowiadaj czerwona.gifoink.gif

bardziej korozja zżera właśnie mercedesa i bmw poczytaj trochę co piszą użytkownicy i niezależni eksperci offtopic.gif

Napisano

> ty tempa strzało a lancia to z jakiej grupy pochodzi?

> jak nie wiesz że stilo w całości jest w ocynku to się nie wypowiadaj

> bardziej korozja zżera właśnie mercedesa i bmw poczytaj trochę co piszą użytkownicy i niezależni

> eksperci

Tak czy siak to na autostradę Stilo nadaję się jak świnia do baletu, choćby nie było na nim grama rdzy. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Astra III 1.3 CDTI 90KM jest 6 biegów albo Focus 1.6 TDCI 90 lub 110 KM nawet w kombiaku ale nie

> wiem ile tam jest biegów.

te diesle skreślam zbyt badziewne i za słabe żeby wytrzymać dłuższą jazdę z takim prędkościami poza tym jednak głośne przynajmniej ford.

Napisano
  • Autor

Dodam, że silnik nie powinien być większy niż 2.0 ponieważ opłaty mnie zjedzą.

Napisano

> witajcie

> wchodzą auta do 20tyś nie więcej.

Powiększ budżet i kup sobie e46 lub w203, nie pożałujesz...

Napisano
  • Autor

> laguna, vectra, mondeo.

> napewno nic vanowatego, ani mniejszego niz powyzsze, no i oczywiscie diesel.

laguna badziewny diesel, vectra z silnikiem 1.9 się nie mieszczę z kasą a mondeo wiadomo ładne ale do niczego się nie nadaje :/

Napisano

>Chciałem stilo lub pługa 406 ale chyba też nie będą zbyt ciche.

akurat 406 zachwyca ciszą, jeżdżę czasami takim 2.0 w benzynie z 96roku i w środku jest ciszej niż np. w toyocie avensis 1.8 z 2006r.

Nie wiem jak diesle, ale HDI raczej należą do tych bardziej cichych

Napisano

> Tak czy siak to na autostradę Stilo nadaję się jak świnia do baletu, choćby nie było na nim grama

> rdzy.

A wersja 140 KM MJ z 6 biegową skrzynią? Na VI jest o wiele ciszej. Tyle że trudno

taki egzemplarz dostać smile.gif

Napisano
  • Autor

> akurat 406 zachwyca ciszą,

hmm jechałem bez maski i z otwartymi szybami więc może dlatego wydawało mi się, że jest głośno. Muszę dorwać gdzieś takie auto na próbę smile.gif

Napisano
  • Autor

> Powiększ budżet i kup sobie e46 lub w203, nie pożałujesz...

boje się BMW

Napisano

> A wersja 140 KM MJ z 6 biegową skrzynią? Na VI jest o wiele ciszej. Tyle że trudno

> taki egzemplarz dostać

Przejedź się na autostradzie w203/w211 to zrozumiesz do czego zmierzam wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.