Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panda II 4x4 1.2 co myśliecie? Auto na spore dziury

Featured Replies

Napisano

> albo GAZ 69 (uwielbiam wprost wygląd 69)

Chyba takie dwa stoją w muzeum w Ustroniu( które swoją drogą polecam smile.gif ).

Napisano

> Niva z G-klasa oczywiście że wygra, pod warunkiem że weźmiemy seria vs seria. G-klasa to 2-tonowy

> Słoń, w serii dzielniejszy od Nivy w terenie to chyba jest tylko Samuraj ;-)

Widziałem gdzie ten słoń należący do Zakładu Energetycznego w Zakopanym wyjechał. I pozwolę się z Tobą nie zgodzić.

> Pociąga mnie wiele rzeczy, np to że można nią bezstresowo jechac na wschód Wygląd też, nie lubie

> plastikowego lookoo i iPhona w desce.

Ale jest kupę fajnych terenówek, które też tak mają. Nie trzeba brać tego czegoś.

> A co do silnika to pozwolisz że się z Tobą nie zgodzę, IMo to bdb. silnik choc stary

Taki silnik nadaje się do miejskiego auta. Nie do terenówki. Za słaby. Choć pali jak dwa razy większy.

> Zapewne zaraz napiszesz że Forester wygra w terenie z Nivą i będziemy musieli się ustawić na DUEL

> do lasu

Nie napiszę bo nie wygra. Choć przy stromych podjazdach to wcale nie jest takie oczywiste. Nivie może zwyczajnie braknąć mocy.

Rozumiem że lubisz swoje BMW. Siedziałem, potwierdzam, świetne auto. Rozumiem że lubisz Ładę 21 coś tam. W końcu klasyk, za jakiś czas będzie bardzo rzadkim autem. Ale wsiadłem do Nivy, przejechałem się, poczytałem o niej i sorry ale nie mogę znaleźć zalet tego auta.

Napisano

cytat: "...Chodzi o to żeby chociaż przeturlać się tym z 2 lata (ok 150tys.)..." a potem

> auto tylko do użytku na wiejskich i średnio wiejskich drogach.

Bez dnia przerwy przez dwa lata, dzień w dzień, po 210 km na wiejskich drogach, brak tu logiki.

Napisano
  • Autor

> Bez dnia przerwy przez dwa lata, dzień w dzień, po 210 km na wiejskich drogach, brak tu logiki.

takie życie niestety drogi są jakie są a kilometry idą frown.gif

Napisano

> Widziałem gdzie ten słoń należący do Zakładu Energetycznego w Zakopanym wyjechał. I pozwolę się z

> Tobą nie zgodzić.

może, ale w pierwszym lepszym podmokłym lesie trzeba będzie po niego traktor wzywać zlosnik.gif

Nie neguję własciwości terenowych Gelandy, ale IMO Samuraj, czy właśnie Niva w wielu sytuacjach będą dzielniejsze (w serii)

> Ale jest kupę fajnych terenówek, które też tak mają. Nie trzeba brać tego czegoś.

a za jakie $ ?

> Taki silnik nadaje się do miejskiego auta. Nie do terenówki. Za słaby. Choć pali jak dwa razy

> większy.

mam poważne wątpliwości czy jechałes Nivą. Dlatego że piszesz powielane w necie bzdury. Pierwsza i podstawowa - ten silnik nie pali dużo. Bo 8-9l w trasie i 10-11 w mieście to nie jest dużo IMO na silnik 1.7 i stałe 4x4 (miałem wersję SPI). Jak ktos ma gaźnikowca z rozregulowanym gaźnikiem i pali mu 15l to ok. Znam takich którym Samara 1300 paliła 15l ale umówmy się, nie za dobrze to świadczyło O NICH lub ich mechanikach, a nie o aucie...

> Nie napiszę bo nie wygra. Choć przy stromych podjazdach to wcale nie jest takie oczywiste. Nivie

> może zwyczajnie braknąć mocy.

Podjeżdżałem Nivą pod naprawdę spore podjazdy i ostatnią rzeczą o którą się martwiłem była moc... powiem więcej, w tym aucie pewne rzeczy robi się z taką łatwością że rzadko kiedy trzeba używać reduktora.

> Rozumiem że lubisz swoje BMW. Siedziałem, potwierdzam, świetne auto. Rozumiem że lubisz Ładę 21 coś

> tam. W końcu klasyk, za jakiś czas będzie bardzo rzadkim autem. Ale wsiadłem do Nivy,

> przejechałem się, poczytałem o niej i sorry ale nie mogę znaleźć zalet tego auta.

IMO ma ich całkiem sporo - spory prześwit, stałe 4x4, krótkie zwisy, niską masę i prostą konstrukcję... po dorzuceniu za 2400zł łącznie blokad do przodu i do tyłu w most mamy 3 sztuki łącznie z centralną...

Gdyby tylko Niva miała ramę... to jest jej główna wada, a nie silnik.

Napisano

> może, ale w pierwszym lepszym podmokłym lesie trzeba będzie po niego traktor wzywać

> Nie neguję własciwości terenowych Gelandy, ale IMO Samuraj, czy właśnie Niva w wielu sytuacjach

> będą dzielniejsze (w serii)

Słupy i centrale stoją w różnych miejscach. I jakoś dojeżdżają. I Samuraja nie mieszaj do tego - rozmawiamy o Nivie.

> a za jakie $ ?

Nie rozmawiamy o pieniądzach tylko o samych samochodach. Za kwotę 3 kzl kupisz CC w dobrym stanie. To znaczy że jest najlepszy?

> mam poważne wątpliwości czy jechałes Nivą. Dlatego że piszesz powielane w necie bzdury. Pierwsza i

Kolega chciał kupić nową. Jeździliśmy testowo. Starych nie sprawdzałem.

> podstawowa - ten silnik nie pali dużo. Bo 8-9l w trasie i 10-11 w mieście to nie jest dużo IMO

Mój Forek pali podobnie w mieście. Na trasie 7-8. Też ma stałe 4x4, jest cięższy, ma automat i 125 KM. Aerodynamikę podobną. Silnik jest konstrukcją z 89 roku, więc strasznie starą i do oszczędnych nigdy nie należał. Dalej twierdzisz że Niva mało pali?

> Podjeżdżałem Nivą pod naprawdę spore podjazdy i ostatnią rzeczą o którą się martwiłem była moc...

> powiem więcej, w tym aucie pewne rzeczy robi się z taką łatwością że rzadko kiedy trzeba

> używać reduktora.

Nie wyjechaliśmy w teren bo koleś się załamał. Ale przyspieszało to gorzej od Matiza.

> IMO ma ich całkiem sporo - spory prześwit, stałe 4x4, krótkie zwisy, niską masę i prostą

> konstrukcję...

Dużo jest takich terenówek. Sporo fajniejszych. Pewnie kosztują więcej ale tak jak napisałem wyżej - to że coś jest tanie to nie znaczy że jest dobre.

.

> Gdyby tylko Niva miała ramę... to jest jej główna wada, a nie silnik.

To tuś mnie zaskoczył. Bo byłem pewien że ma. Ale to tylko potwierdza moje zdanie o niej.

Napisano

> pewnie są warunki w których niva wygra (waga ?)

> nie raz jest tak że lekkie auto przeleci, a ciężkie ... leży i kręci kołami (4 bo ma blokady )

Zawsze znajdziesz takie warunki. Tylko weź ileś tam tras i zobacz w ilu Niva wygra.

> znajdziesz coś lepszego w kwocie 50kzł nowe, czy 10kzł sensowna użwka ?

> jaka jest alternatywa dla nivy ?

Za 10 nie. Ale za 50 kupisz używaną terenówkę, która przeżyje 2 nowe Nivy.

> zgrabne, tanie i dość dzielne w terenie auto

Mam już jeden zgrabny, tani, miejski samochód. I jeśli mnie do tego nie zmusi życie to nie chcę więcej.

Napisano

> Za 10 nie. Ale za 50 kupisz używaną terenówkę, która przeżyje 2 nowe Nivy.

Za 50 to się obijesz o nowego jimny

Mimo że jest mniejszy, wolałbym go od Nivy. Jest na ramie, a i bardziej wierzę w bezawaryjność konstrukcji japońskiej niż radzieckiej.

Napisano

> Zawsze znajdziesz takie warunki. Tylko weź ileś tam tras i zobacz w ilu Niva wygra.

nie wiem w ilu, ale porównując do vitary to niva radzi sobie całkiem fajnie

na pewno ma lepszy prześwit ok.gif

> Za 10 nie. Ale za 50 kupisz używaną terenówkę, która przeżyje 2 nowe Nivy.

ale o czym piszemy, jak ktoś ma 50 kawałków to nawet nie pomyśli nivie

więc takie porównania sa bez sensu

> Mam już jeden zgrabny, tani, miejski samochód. I jeśli mnie do tego nie zmusi życie to nie chcę

> więcej.

a ja mam w domu małą vitarę i uważam że to genialne auto w teren i do miasta (właśnie za wymiary)

Napisano

Zorientuj się czy Panda 4x4 była z innym silnikiem niż 1.3MJet....

Ogólnie to taki dziwoląg i o ile do silnika lub układu hamulcowego problemu z częściami być nie powinno o tyle już do zawieszenia nie wiem czy wszystko dostaniesz w IC od ręki.

Moim zdaniem nie jest to dobry pomysł na wiejskie dziurawe drogi, może lepiej Vitara?

Napisano

> Zorientuj się czy Panda 4x4 była z innym silnikiem niż 1.3MJet....

Raczej kupujący wie o co pyta...

fiat.it

do dziś jest taka dostępna

Napisano

> witajcie

> szukam następcy caddy dla żony,

ignis ok.gif

Napisano

> Słupy i centrale stoją w różnych miejscach. I jakoś dojeżdżają. I Samuraja nie mieszaj do tego -

> rozmawiamy o Nivie.

ich dzielność terenowa jest dość zbliżona (w serii)

> Nie rozmawiamy o pieniądzach tylko o samych samochodach. Za kwotę 3 kzl kupisz CC w dobrym stanie.

> To znaczy że jest najlepszy?

a ja nie napisałem nigdzie że Niva jest najlepsza (najlepsza jest jedynie do jazdy na wschód od PL)

Ale jest dobra.

> Kolega chciał kupić nową. Jeździliśmy testowo. Starych nie sprawdzałem.

> Mój Forek pali podobnie w mieście. Na trasie 7-8. Też ma stałe 4x4, jest cięższy, ma automat i 125

> KM. Aerodynamikę podobną. Silnik jest konstrukcją z 89 roku, więc strasznie starą i do

> oszczędnych nigdy nie należał. Dalej twierdzisz że Niva mało pali?

Aerodynamikę podejrzewam że jednak nie ma podobną zlosnik.gif. Poza tym Niva ma silnik o konstrukcji z lat 60 ;-) I Forka nie naprawisz młotkiem. Biorąc to ostatnie pod uwagę, co uważam za poważną zaletę tego auta, pali mało. Chodziło mi bardziej o legendy które można wyczytać na forach że to auto pali 15-20l.

> Nie wyjechaliśmy w teren bo koleś się załamał. Ale przyspieszało to gorzej od Matiza.

i tu zrobiliście błąd, nivę docenia się dopiero jak sie wjedzie do lasu, a na czarnym też bym wolał Matiza. Apropos mocy silnika to rozbujałem ją kiedyś do licznikowych 160km/h ;-))

Zresztą ja nowej Nivy też bym nie kupił - ciężko jest porównywać to auto do aut współczesnych w kategoriach Auto-Świata. Jak ktoś chce kupic takie auto jako swój podstawowy środek transportu to albo nie ma żony i jest młody albo ma +40 lat i mu sie nudzi. Lepiej kupić 3-5letnią za 1/2-1/3 kasy. Gwarancja w przypadku tego auta to pryszcz na wink.gif

> Dużo jest takich terenówek. Sporo fajniejszych. Pewnie kosztują więcej ale tak jak napisałem wyżej

> - to że coś jest tanie to nie znaczy że jest dobre.

> .

załóżmy że mam ok 15 tys do wydania na auto do rekreacyjnej jazdy po lesie, na wyprawy do Rumunii, na Ukrainę itd. Pokaż mi rozsądną alternatywę, biorąc pod uwagę że za 10tys kupuje auto z 2002r. i wrzucam mu blokady w przód i w tył.

> To tuś mnie zaskoczył. Bo byłem pewien że ma. Ale to tylko potwierdza moje zdanie o niej.

Niva to teoretycznie pierwszy SUV wink.gif Brak ramy w przypadku jak ktoś nie będzie targał przyczep czy budował przeprawówki nie jest jakąś super-wadą. Aczkolwiek jest wadą najwiekszą.

Napisano

> alternatywą jest np ignis 4x4 nie wiem czy nie lepszy

zdecydowanie ok.gifzlosnik.gif

Napisano

>

> Tylko gdzie szukać czegoś w akceptowalnym stanie?

> PZDR

w agencji mienia wojskowego zlosnik.gif

Napisano

> Nie. Hobbyści, miłośnicy czegoś tam.

nie znaczy to że nie myślę o tym czasem rozsądnie zlosnik.gif

> Weź przestań. Jak Niva jest ładna, to ja jestem młody, piękny i bogaty.

Gust każdy ma swój, są ludzie - tacy jak ja - dla których akceptowalne stylistycznie auta skończyły sie w latach 80. Jak widzę plastikowego, obłego Suva z plastikowymi lampami o kształcie kupy z plastiku to mam odróch wymiotny. Dla mnie Niva jest naprawdę ładna i zgrabna. Podobają mi sie te okrągłe "łocy" a najbardziej podoba mi się sylwetka z boku o krótkich zwisach.

Lada+Niva.jpg

> Dobry silnik - też przestań. Konstrukcja kilkudziesięcioletnia, ciągnięta jakoś za uszy -

> rozwiercanie, dodawanie elektroniki.

> Efekt - z 1,7 l pojemności oszałamiające 82 KM/ 137 Nm. Współcześnie podobne osiągi uzyskują

> silniki o pojemności 1,2 - 1,3

Współczesny samochód jak się zepsuje na Ukrainie to sie właściciel moczy z wrażenia hehe.gifzlosnik.gif

Nie przekonacie mnie, to dobry slnik, miałem go już w kilku samochodach. W Nivie jest dość cichy (praktycznie go nie słychać - to co wyje to napęd), sprawia wrażenie dość elastycznego i nie pali dużo. Wiem że kosztem skomplikowania mógłby palić mniej i byc szybszy ale właśnie - kosztem skomplikowania. Zresztą dla wybrednych są Nivy z dieslem Cytryny hehe.gifzlosnik.gif

> Zacytuję opinię kolegi meenia wyrażoną w tym wątku :

> "Fakt ze nie jezdzilem tak nowa niva, uzytkowalem za to kilka starszych, z reguly co prawda

> dojezdzaly do celu ale bezproblemowo to raczej nie za czesto. Mam teraz samurajka z silnikiem

> vitary i moge powiedziez ze jakbym tak raz potraktowal nive jak robie to caly czas z samim to

> bym ja musial na rekach przyniesc Lada jest wolem roboczym, ma stale 4x4, fajnie targa

> przyczepy nawet bardzo ciezkie, ale jak chodzi o wygode i bezawaryjnosc to daleko jej do

> vitary."

> Ale to już kwestia specyfiki lokalnej.

Powiem tak, znam wielu ludzi którzy jeździli Nivami i opinie są mocno podzielone. Niestety Łada jest autem w którym wiele zależy od konkretnego egzemplarza, i jest to niewątpliwa wada zakupu. Kolejną rzeczą ważną w każdej Ładzie jest jakość części zamiennych. Jeśli ktoś zamiast porządnej - oryginalnej fabrycznej bądź dobrego zachodniego zamiennika wsadza ukraiński lub polski syf za kilkanaście zł, to sorry ale niby czego sie spodziewał??? Z mojego doświadczenia wynika że właśnie ta grupa najbardziej narzeka... smirk.gif

Napisano

a ktoś z was pamieta może jak w TV daaaaawno temu leciał serial bodajże czeski albo rosyjski co to chyba kosmici śmigali takimi nivami (czy czyms bardzo podobnym) smile.gif

Edyta:

Ha znalazłem smile.gif

Napisano

Wiadomo, że są takie Pandy.

Czy są one w ofercie Fiata jako nowe?

Czy wersje 1,4 są lub były oferowane w Polsce?

Oglądałem taki samochód kiedyś w jakimś komisie i to chyba jest najmocniejsza i wszystkomająca wersja.

No i mało tego jeździ.

Napisano

> Wiadomo, że są takie Pandy.

ok.gif

> Czy są one w ofercie Fiata jako nowe?

już nie, przynajmniej na naszym rynku oslabiony.gif

> Czy wersje 1,4 są lub były oferowane w Polsce?

były skromny.gif

> Oglądałem taki samochód kiedyś w jakimś komisie i to chyba jest najmocniejsza i wszystkomająca

> wersja.

najmocniejsza tak ok.gif Fiat Panda 100HP (1.4 100KM). Co do wyposażenia to różnie bywało palacz.gif

> No i mało tego jeździ.

mało bo kosztowało nowe cos w granicach 50 tys zł skromny.gif

Napisano

> Powiem tak, znam wielu ludzi którzy jeździli Nivami i opinie są mocno podzielone. Niestety Łada

> jest autem w którym wiele zależy od konkretnego egzemplarza, i jest to niewątpliwa wada

> zakupu.

Widziałem kiedyś na YT jakiś test porównawczy Łady Nivy z czymś tam - nie ważne. zlosnik.gif Materiał sprzed kilku lat, na potrzeby jakiegoś niemieckiego programu motoryzacyjnego. W sumie Niva źle aż tak nie wypadła, ale był np. taki incydent, gdzie dźwignia zmiany biegów została kierującemu w ręku. Przyznasz, że taki incydent może zrazić do każdego auta na dobre. grinser006.gif

Napisano

> a ja mam w domu małą vitarę i uważam że to genialne auto w teren i do miasta (właśnie za wymiary)

Bo to porządne japońskie auto.

Napisano

> to albo nie ma żony i jest młody albo ma +40 lat i mu sie nudzi. Lepiej kupić 3-5letnią za

> 1/2-1/3 kasy. Gwarancja w przypadku tego auta to pryszcz na

On chciał raz mieć nowy. Kryzys wieku średniego - nie wiem.

Napisano

> Może być fajne. W Livigno masę tego widziałem.

Ogólnie całe północne (górskie) Włochy są tak oblepione Pandami 4x4, że zacząłem się zastanawiać czy tam jest zakaz sprzedaży wersji 4x2 :-)

Na 10 sztuk, 9 były w wersji 4x4. Przy setnej 4x4 wypatrywałem juz tylko wersji "zwykłych".

Co do meritum, patrząc przez pryzmat Livigno i okolic, napęd wydaje się być nieśmiertelny.

PS. w Livigno ON w okolicach 0,95 eur/litr (sic!)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.