Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Standardy autostrad w Europie

Featured Replies

Napisano

Jako, że jak zwykle w wakacje trochę pojeździłem po Europie, trochę zastanawiam się, czy są jakieś zbiorcze standardy autostrad.

Powiem szczerze - nowo budowane autostrady w Polsce wydają mi się wręcz rewelacyjne z wieloma za granicą. Na przykład w Niemczech lub Austrii wiele z autostrad standardem jest moim zdaniem gorsza niż nowe drogi ekspresowe w Polsce.

Często nie mają w ogóle pasa awaryjnego a i zwykłe pasy są jakby węższe.

Co ciekawe, na tych "kiepskich" niemieckich autostradach można jechać z dowolną prędkością (ograniczenia są tylko miejscowo ustawione)

A ciekawostką już zupełną jest autostrada A8 w Chorwacji - jedna jezdnia dwukierunkowa - jeden pas w każdą stronę. Jedynie bezkolizyjne skrzyżowania. No i oczywiście opłaty - całkiem niemałe.

Na innych autostradach też brak zabezpieczeń jakie widujemy w Polsce (szeroki pas trawy, ogrodzenia itp..)

Tak więc zastanawiam się, czy te Polskie nowe autostrady są tak na wyrost budowane (szerokie pasy, szerokie pobocze, ogrodzone, brak przeszkód w bezpośredniej bliskości drogi)

czy po prostu nowe normy są już mocno wyśrubowane.

Swoją drogą, porównując na przykład A2 z autostradami w Chorwacji (w tym tą jednopasmową) to nie dziwię się, że w Polsce średni koszt budowy autostrady jest wyższy (jeśli jest dużo szersza z szerokim odcinkiem wykarczowanym i wyrównanym po obu stronach).

Ciekawe jakie są Wasze wrażenia.

Ja jedynie żałuję, że tych nowych autostrad i S-ek jest ciągle mało..

Napisano

> Ja jedynie żałuję, że tych nowych autostrad i S-ek jest ciągle mało..

ale buduje się ostatnio bardzo dużo ok.gif

Napisano

To prawda. Polskie A i S są nieporównywalnie lepsze niż zagraniczne. Ale też nie dziwi to specjalnie - są po prostu nowe.

Ja szczerze powiedziawszy nawet trochę bym z tą jakością "odpuścił" byle było ich więcej.

Napisano

Ja jestem pod wrazeniem autostrady w Chorwacji tej do Splitu przez caly kraj:

siatki i inne zabezpieczenia, przemyslane i dobrze zorganizowane stacje i parkingi z dlugimi wjazdami i wyjazdami, ze nie trzeba ograniczwnia stawiac itd itp

A na naszej a2 to chociazby denerwujace sa te bramki co chwile...

A czesc autostrad na zachodzie ma tak waski pas rozdzielajecy bo przeraviali je z 2 na 3pasmowe

Napisano

Jesli normy sa wysrubowane, to chyba tylko i wylacznie przez polskie przepisy.

Przez ostatnie 5 lat w Irlandii pobudowala sie ogromna ilosc autostrad (blisko 1000km) i na zadnej z nich pas ruchu nie ma wiecej niz 3.5m. A pobocze raczej nie wiecej niz 2m, takze ciezarowka sie nie zmiesci na poboczu nie wystajac.

Od strony barierki srodkowej nie ma praktycznie zadnego marginesu bezpieczenstwa - tzn konczy sie pas ruchu i odrazu zaczya sie trawa, a pol metra dalej barierka.

Wyglada to mniejwiecej tak jak nizej, gdzie dobrze jest zoobrazowana szerokosc pasow i ilosc miejsca.

285276842-m8.jpg

post-9230-14352513933269_thumb.jpg

Napisano

> Jako, że jak zwykle w wakacje trochę pojeździłem po Europie, trochę zastanawiam się, czy są jakieś

> zbiorcze standardy autostrad.

z tego co sam piszesz to widać że nie ma

u nas wytyczne dla autostrad czy zresztą każdej drogi są w dzienniku ustaw i nie ma szans tego obejść

może tam są łagodniejsze wymagania ?

w PL autostrada musi mieć jezdnie oddzielone, pas awaryjny, ogrodzenie itd (nowa)

a starych do remontu nie mamy spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Ja jestem pod wrazeniem autostrady w Chorwacji tej do Splitu przez caly kraj:

> siatki i inne zabezpieczenia,

A ja tą autostradą nieco rozczarowany byłem. Oczywiście, nieporównywalny komfort z magistralą adriatycką czy innymi drogami.

Ale już szerokość pasów ruchu, czy promienie łuków na zakrętach - na pewno polskich standardów nie spełniają.

Zresztą widziałem sporo miejsc gdzie droga po dwa pasy w każdą stronę biegnie pomiędzy górkami i drzewami. Praktycznie nie ma miejsca na wytracenie prędkości gdy się z drogi wyleci (zresztą jeden śmiertelny wypadek właśnie wym spowodowany widziałem). Na polskich autostradach masz bardzo szerokie pasy trawy gdzie w razie draki można uciec i nie trafić od razu w ścianę.

> A na naszej a2 to chociazby denerwujace sa te bramki co chwile...

Zależy na którym odcinku. A A1 to już pod względem standardu jak dla mnie BAJKA.

Napisano

Spora czesc a4 nie ma pasa awaryjnego i beznadziejne ograniczenie do 110

oczywiscie jest to ten stary kawalek

Napisano

Ja bym sie skupil na jakosci nawierzchni zeby nie bylo tak, ze chwile po polozeniu trzeba remontowac...

Napisano

> Spora czesc a4 nie ma pasa awaryjnego i beznadziejne ograniczenie do 110

> oczywiscie jest to ten stary kawalek

słowo klucz stary ok.gif

być może DZ.U przewiduje jakieś odstępstwa, musiałbym poszperać hmm.gif

ale widzisz, nawet brak pasa awaryjnego i już ograniczenie do 110km/h spineyes.gif

Napisano

> Ja bym sie skupil na jakosci nawierzchni zeby nie bylo tak, ze chwile po polozeniu trzeba

> remontowac...

To jest "elementarz", o tym nie mówię. Jeśli ktoś nie umie budować drogi jak ci którzy zrobili S8 na Bemowie w Warszawie to nie powinien się w ogóle za to brać.

Chodziło mi wyłącznie o projekt. Nie musi być "kosmicznie", może być "standardowo".

Napisano
  • Autor

> Jesli normy sa wysrubowane, to chyba tylko i wylacznie przez polskie przepisy.

Możliwe..

> Przez ostatnie 5 lat w Irlandii pobudowala sie ogromna ilosc autostrad (blisko 1000km) i na zadnej

> z nich pas ruchu nie ma wiecej niz 3.5m.

W Polsce z tego co pamiętam to standard jest 3,75m.

Pa awaryjny ma 3 metry.

Cały pas drogi musi mieć coś 60 metrów szerokości (!!).

U nas jeszcze między pasami jest zawsze sporo miejsca, bo prawie wszystkie nowe autostrady są przygotowane na rozbudowę o trzeci pas ruchu.

Na prawdę nie dziwne, że przy takim porównaniu budowa dró w Polsce jest droższa niż w innych krajach (i pismacy mają pożywkę - porównując cenę jabłek z gruszkami..)

Oczywiście - pytanie czy musimy mieć aż taki standard.

IMHO w większości wypadków standard S-ek by był wystarczający (które są sporo tańsze, choćby ze względu na 40 metrów pasa drogi - mniej wykupów gruntu)

Napisano

> Przez ostatnie 5 lat w Irlandii pobudowala sie ogromna ilosc autostrad (blisko 1000km) i na zadnej

> z nich pas ruchu nie ma wiecej niz 3.5m.

u nas min to 3.75m na A

> A pobocze raczej nie wiecej niz 2m, takze ciezarowka

> sie nie zmiesci na poboczu nie wystajac.

u nas A musi mieć pobocze i pas awaryjny, min 2,5 pas i pobocze 1.25m

to jest tak samo jak z ochroną środowiska, wyśrubowaliśmy sobie normy i teraz trza przełknąć tę żabę

nigdzie nie widziałem tylu zbiorników na deszczówkę jak u nas, a u nas i tak najprościej jest zrobić "basen"

Napisano

> A na naszej a2 to chociazby denerwujace sa te bramki co chwile...

taki durny system przyjęli frown.gif

może taniej niż robić bramkę na wjeździe bierzesz bilet

płacisz na końcu A lub na zjazdach ok.gif

albo Węgierski system e-winiet ok.gif

Napisano
  • Autor

> albo Węgierski system e-winiet

Za jakiś czas wszędzie będzie obowiązywał ViaToll i będzie można go sobie do osobówek też wziąć, to nie będzie problemu (tylko trzeba będzie zwolnić przed bramką)

Napisano

> Za jakiś czas wszędzie będzie obowiązywał ViaToll i będzie można go sobie do osobówek też wziąć, to

> nie będzie problemu (tylko trzeba będzie zwolnić przed bramką)

a po co płacić i wozić kolejny gadżet w aucie ?

ale niestety masz rację, myślę że wyboru nie będzie frown.gif

Napisano
  • Autor

> a po co płacić i wozić kolejny gadżet w aucie ?

Płaci się tylko kaucję.

> ale niestety masz rację, myślę że wyboru nie będzie

W większości krajów europejskich masz już system elektronicznej płatności, podobnie jak Viatoll.

A wybór zawsze jest - można płacić na bramkach.

Napisano

> albo Węgierski system e-winiet

Najwygodniejszy i najlepszy chyba z wymyślonych systemów...

Jednocześnie najtańszy....

Napisano

> Płaci się tylko kaucję.

i nabicie ?

i to żeby raz pojechać na wakacje wink.gif

na Węgrzech płacę na pierwszej stacji kilka euro i nie mnie nie interesuje ok.gif

poza tym, box wymaga chyba zasilania ?

mam już GPS, CB, zasilacz do DVD i braknie mi nawet 3x rozgałęźnika grinser006.gif

Napisano

> i nabicie ?

> i to żeby raz pojechać na wakacje

wyobraz sobie ze sa ludzie ktorzy codziennie smigaja autostrada

> na Węgrzech płacę na pierwszej stacji kilka euro i nie mnie nie interesuje

tu tez bedzie interesowalo cie zaplacenie grinser006.gif

> poza tym, box wymaga chyba zasilania ?

> mam już GPS, CB, zasilacz do DVD i braknie mi nawet 3x rozgałęźnika

ma wlasna zasilanie

Napisano

> wyobraz sobie ze sa ludzie ktorzy codziennie smigaja autostrada

nawet znam takich, ale większość jeździ chyba jednak sporadycznie

oni box'a pewnie nie kupią i ... będą stać na bramkach, blokując tych co mają boxy ?

> tu tez bedzie interesowalo cie zaplacenie

ok, ale z góry trza wyłożyć dużo więcej

> ma wlasna zasilanie

waytogo.gif

Napisano

> nawet znam takich, ale większość jeździ chyba jednak sporadycznie

> oni box'a pewnie nie kupią i ... będą stać na bramkach,

> blokując tych co mają boxy ?

sa osobne bramki

> ok, ale z góry trza wyłożyć dużo więcej

wystarczy tyle ile masz zamiar przejechac

Napisano

> sa osobne bramki

ale jezdnia do nich jedna, przecież korki mają czasem po kilka km hmm.gif

> wystarczy tyle ile masz zamiar przejechac

jak bierzesz boxa to można nabić za "piątkę" ?

Napisano

> ale jezdnia do nich jedna, przecież korki mają czasem po kilka km

na A2 nie ma takich korkow a jesli sa na A4 to znaczy ze jest za tania grinser006.gif

> jak bierzesz boxa to można nabić za "piątkę" ?

a gdzie Ty chciales pojechac za piatke??? grinser006.gif

Mozesz nawet placic post paid

Napisano

> na A2 nie ma takich korkow a jesli sa na A4 to znaczy ze jest za tania

na razie masz A donikąd, to korków nie ma

choć faktycznie na A4 na bramkach bywają ok.gif

ciekawe jak na A1 będzie, bo to trasa która będzie miała duże wahnięcia weekendowe

Napisano

> Jako, że jak zwykle w wakacje trochę pojeździłem po Europie, trochę zastanawiam się, czy są jakieś

> zbiorcze standardy autostrad.

Ja zasadniczo znam tylko niemieckie i polska A4. Po innych smigam malo.

> Powiem szczerze - nowo budowane autostrady w Polsce wydają mi się wręcz rewelacyjne z wieloma za

> granicą. Na przykład w Niemczech lub Austrii wiele z autostrad standardem jest moim zdaniem

> gorsza niż nowe drogi ekspresowe w Polsce.

Akurat tez odnosze takie wrazenie i to dosc czesto. Trzeba pamietac, ze wiele autostrad w Niemczech to twory majace juz nascie lat. U nas niemal wszystko to dosc "swiezy" standard wykonania.

> Często nie mają w ogóle pasa awaryjnego a i zwykłe pasy są jakby węższe.

> Co ciekawe, na tych "kiepskich" niemieckich autostradach można jechać z dowolną prędkością

> (ograniczenia są tylko miejscowo ustawione)

I wlasnie dlatego ciekawi mnie dlaczego w Polsce az tak trabi sie o ograniczenia predkosci a niektorzy obecni tu forumopwicze wrecz otwarcie mowia, ze w ich opinii to co jest dozwolone w PL to o wiele za duzo...

> A ciekawostką już zupełną jest autostrada A8 w Chorwacji - jedna jezdnia dwukierunkowa - jeden pas

> w każdą stronę. Jedynie bezkolizyjne skrzyżowania. No i oczywiście opłaty - całkiem niemałe.

> Na innych autostradach też brak zabezpieczeń jakie widujemy w Polsce (szeroki pas trawy, ogrodzenia

> itp..)

> Tak więc zastanawiam się, czy te Polskie nowe autostrady są tak na wyrost budowane (szerokie pasy,

> szerokie pobocze, ogrodzone, brak przeszkód w bezpośredniej bliskości drogi)

> czy po prostu nowe normy są już mocno wyśrubowane.

Obstawiam, ze normy sa tak wysokie.

> Swoją drogą, porównując na przykład A2 z autostradami w Chorwacji (w tym tą jednopasmową) to nie

> dziwię się, że w Polsce średni koszt budowy autostrady jest wyższy (jeśli jest dużo szersza z

> szerokim odcinkiem wykarczowanym i wyrównanym po obu stronach).

> Ciekawe jakie są Wasze wrażenia.

> Ja jedynie żałuję, że tych nowych autostrad i S-ek jest ciągle mało..

Bedzie ich coraz wiecej ok.gif

Napisano

> Trzeba pamietac, ze wiele autostrad w Niemczech

> to twory majace juz nascie lat.

Jeżeli chodzi o szerokości i podbudowę, to niektóre nawet grube kilkadziesiąt lat, tak jak Adolf wytyczył zbudował, tylko nawierzchnia nowa. I wyjazdy mocno przebudowali, bo stare były strasznie zakręcone.

Napisano

> Na prawdę nie dziwne, że przy takim porównaniu budowa dró w Polsce jest droższa niż w innych

> krajach

Owszem, dziwne i to bardzo. Bo koszt pracy i materiałów jest dużo niższy w PL.

Do tego opłaty należą do najwyższych w Europie.

Napisano

> taki durny system przyjęli

Nie chcieliście podatku drogowego, nie chcieliście winiet -to macie 270751858-jezyk.gif

Napisano

Moje wrażenie jest jedno:

Na 12 godzin do CRO ponad 5 spędziłem na szarpaninie w PL. I mam w nosie że przez Czechy autostrada była "komfortowa" jak lotnisko na Bemowie. Zupełnie nie przeszkadzało mi ograniczenie na 3-4 (słownie trzech-czterech) pasach w jedną stronę pod Wiedniem do 60-80 km/h. Tam się jeździ płynniej i jeździ po autostradach. Nie stoję jak baran co wioska na światłach. Nie widziałem tam idiotycznych ograniczeń prędkości a wraz z nimi służb zarabiających dla gmin czy jak to u nich się nazywa.

A jakość dróg w samej CRO - daj nam Boże mieć takie drogi.

Napisano

> Moje wrażenie jest jedno:

> Na 12 godzin do CRO ponad 5 spędziłem na szarpaninie w PL.

ja 8 w samej Chorwacji i to tylko 250km hehe.gif

> A jakość dróg w samej CRO - daj nam Boże mieć takie drogi.

oby nie w Polsce...

Napisano

> To prawda. Polskie A i S są nieporównywalnie lepsze niż zagraniczne. Ale też nie dziwi to

> specjalnie - są po prostu nowe.

> Ja szczerze powiedziawszy nawet trochę bym z tą jakością "odpuścił" byle było ich więcej.

Mi sie podobaja S-ki, szczegolnie 2 pasmowe fragmenty.

Autostrady moglyby dla mnie nie istniec, byle bylo wiecej takich drog.

Tylko szkoda, ze tak malo wjazdow i czasem musisz wzdluz S-ki jechac kilka km.

Oznakowanie tez beznadziejne.

Napisano

> Nie chcieliście podatku drogowego, nie chcieliście winiet -to macie

O czym Ty mówisz? Podatek drogowy siedzi w paliwie!

Winiety proponowano nam (piszę o kierowcach auto osobowych, bo ciężarówki z winietami od dawna jeździły) za jazdę dobitymi drogami krajowymi. I nie chodzi o te o standardzie "S" czy "A".

mar00ha

Napisano

> Jeżeli chodzi o szerokości i podbudowę, to niektóre nawet grube kilkadziesiąt lat, tak jak Adolf

> wytyczył zbudował, tylko nawierzchnia nowa. I wyjazdy mocno przebudowali, bo stare były

> strasznie zakręcone.

Podbudowa to została jeszcze tylko na kilku odcinkach, w sumie kilkadziesiąt kilometrów, obecnie trzeciorzędnych autostrad.

Wszystkie główne, wytyczone i wybudowane za Adolfa w latach 1935-1943 zostały przebudowane do spodka, po adolfowych materiałach nie zostalo nic.

Napisano

> ja 8 w samej Chorwacji i to tylko 250km

> oby nie w Polsce...

qrde, chyba inna Chorwacje widzieliśmy, albo inną Polskę icon_rolleyes.gif

Napisano

> qrde, chyba inna Chorwacje widzieliśmy, albo inną Polskę

Poprostu mialem pecha i trafilem na mega korek-bywa grinser006.gif

co do reszty drog to poprostu pojezdzilem troche terenowka po wschodzie Chorwacji...

Napisano

> Jesli normy sa wysrubowane, to chyba tylko i wylacznie przez polskie przepisy.

> z nich pas ruchu nie ma wiecej niz 3.5m. A pobocze raczej nie wiecej niz 2m, takze ciezarowka

> sie nie zmiesci na poboczu nie wystajac.

> Od strony barierki srodkowej nie ma praktycznie zadnego marginesu bezpieczenstwa - tzn konczy sie

> pas ruchu i odrazu zaczya sie trawa, a pol metra dalej barierka.

> Wyglada to mniejwiecej tak jak nizej, gdzie dobrze jest zoobrazowana szerokosc pasow i ilosc

> miejsca.

z_lol1.gifna 112km/h wystarczy(ć musi) zlosnik.gif

Napisano

> Nie chcieliście podatku drogowego, nie chcieliście winiet -to macie

ogarnij się chłopie yikes.gifgrinser006.gif

podatek w paliwie jest od lat 90 ?

a winiety Pol proponował na wszystkie główne drogi krajowe, więc chyba lekkie przegięcie ?

Napisano

> O czym Ty mówisz? Podatek drogowy siedzi w paliwie!

Nieprawda. Kiedyś zniesiono podatek drogowy, zwiększając tzw. akcyzę która w euopejskiej perspektywie wciąż w Polsce nie należy do najwyższych.

Przyjrzyj się jak to wygląda w większości krajów- oprócz akcyzy w paliwie

są różnie sformułowane podatki. Ostatnio nie nazywa się je drogowymi, lecz od CO2.

Zwał jak zwał, ale te pieniądze idą na drogi i tego źródła finansowania w Polsce brakuje.

Dlatego autostrady są z bramkami i to śmiesznie drogie.

Napisano

> podatek w paliwie jest od lat 90 ?

jakiś tekst

> a winiety Pol proponował na wszystkie główne drogi krajowe, więc chyba lekkie przegięcie ?

W normalnych krajach wszystkie drogi krajowe są autostradami lub ekspresówkami.

Napisano

> Nieprawda. Kiedyś zniesiono podatek drogowy, zwiększając tzw. akcyzę która w euopejskiej

> perspektywie wciąż w Polsce nie należy do najwyższych.

Głupstwa pleciesz. Akcyza to akcyza, a opłata paliwowa (zastąpiła oddzielnie płacony podatek drogowy), to opłata paliwowa.

> Przyjrzyj się jak to wygląda w większości krajów- oprócz akcyzy w paliwie

> są różnie sformułowane podatki. Ostatnio nie nazywa się je drogowymi, lecz od CO2.

> Zwał jak zwał, ale te pieniądze idą na drogi i tego źródła finansowania w Polsce brakuje.

> Dlatego autostrady są z bramkami i to śmiesznie drogie.

Patrz wyżej.

mar00ha

Napisano

> jakiś tekst

jest jeszcze opłata paliwowa ?

kiedyś podatek drogowy płaciło się w UM, potem to włączono do ceny paliwa ...

a że po kase kierowców łatwo się wyciąga łapki ... to już inna sprawa

ale nie pisz że nie ma podatku w paliwie na drogi, bo taki był i jest

> W normalnych krajach wszystkie drogi krajowe są autostradami lub ekspresówkami.

taa

a co to wnosi do tematu winiet Pola ?

Napisano

> Spora czesc a4 nie ma pasa awaryjnego i beznadziejne ograniczenie do 110

> oczywiscie jest to ten stary kawalek

Ograniczenie do 110 jest właśnie ze względu na brak pasa awaryjnego. No i jednak jest do dość krótki odcinek. A np. między Gliwicami a Katowicami masz już 3 pasy (swoja drogą patrząc na natężenie ruchu na tym odcinku, to nie wyobrażam sobie tam dwóch pasów). Tak samo A1 między Gliwicami a Żorami.

Napisano

> W normalnych krajach wszystkie drogi krajowe są autostradami lub ekspresówkami.

W 4 rzeszy długość dróg krajowych nie będących autostradami i drogami ekspresowymi (w sieci dróg krajowych), jest większa od sieci autostrad.

Napisano

> Wszystkie główne, wytyczone i wybudowane za Adolfa w latach 1935-1943 zostały przebudowane do

> spodka, po adolfowych materiałach nie zostalo nic.

Zostało, zostało .Stare płyty były łamane szły do kruszarek i ponownie wracały na podbudowę.

Napisano

> na 112km/h wystarczy(ć musi)

???????

Czemu 112 km/h ?

Napisano

> jakiś tekst

Z tego by wynikalo, ze tych "normalnych" krajow, na calym swiecie masz doslownie kilka i mozna by je policzyc na palcach jednaj (no moze dwoch) rak.

Napisano

> ???????

> Czemu 112 km/h ?

Kolega miał na myśli chyba limit brytyjski 70mph. grinser006.gif

Mi te nasze autostrady się podobają i uważam, że dobrze robią, budując szeroko i z tymi wszystkimi zabezpieczeniami. W przyszłości, jak będzie potrzeba to znacznie łatwiej będzie poszerzyć. Na zachodzie te nowe lub gruntownie wyremontowane wyglądają podobnie, też mają barierki gdzie się da, zbiorniki na wodę itd. choćby niedawno oddany wyremontowany odcinek M1 w UK (M25 do Luton).

Gdyby było po taniości, to byśmy mieli wątek "co z tego że już są, jak byle jakie i wstyd przed Ryśkiem"

Napisano

> Kolega miał na myśli chyba limit brytyjski 70mph.

> Mi te nasze autostrady się podobają i uważam, że dobrze robią, budując szeroko i z tymi wszystkimi

> zabezpieczeniami. W przyszłości, jak będzie potrzeba to znacznie łatwiej będzie poszerzyć. Na

> zachodzie te nowe lub gruntownie wyremontowane wyglądają podobnie, też mają barierki gdzie się

> d M1 w UK (M25 do

> Luton).

Wiem cos o tym, obrocilem sie tam 4 razy wokol wlasnej osi i jeszcze mialem sporo miejsca sciana.gif

Napisano

> Głupstwa pleciesz.

A już mi się zdawało, że ostatnio zrobiłeś się kulturalniejszy hehe.gif

> Akcyza to akcyza, a opłata paliwowa (zastąpiła oddzielnie płacony podatek

> drogowy), to opłata paliwowa.

Zwał jak zwał. To i to podatek, to i to w paliwie. I razem wcale nie najwyższy w Europie, przeciwnie.

Nie zapominaj do czego odnosił się mój wpis- do faktu istnienia bramek na autostradach.

Nie chciało się płacić winiet, a podatki są niższe niż gdzie indziej- to z czego nowe autostrady miałyby być finansowane, jak nie z bramek?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.