Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Saab 9-3 - ocena

Featured Replies

Napisano

Witam,

przepraszam , że założyłem nowy wątek ale poprzedni był już nie aktualny i miał inny temat więc mógł mylić!

Słuchajcie możecie mi coś powiedzieć na temat tego auta?

http://allegro.pl/saab-9-3-1-8t-196-km-sport-xenon-skory-lifting-i1788636950.html

Juz kilka samochodów obejrzeliśmy z kolega i nic

Czy warto po niego jechać? Wydaje mi się że go widziałem na stronie mobile.eu w cenie ok. 28 000zł?

Pozdrawiam i proszę o sugestie

PS. Czy to czasem nie jakis numer ztym silnikiem? Standardowo te 1.8t to mają chyba 150km? A skąd tu nagle 196km?

Napisano

Może po sofcie. Kolega kupił 9-5 z oryginalnym pakietem tuningowym Saaba. Ma wieksze wtryski i inny komputer od starndardowego 2.0T wink.gif

Auto wg mnie fajne. Kupic miernik lakieru i jechać oglądac. Te auta maja małe przebiegi, tylko na niemcach zaczynają się od 9000Euro.

Napisano

> tfu - kuzyn ma takieradio w swoim aveło

> oo tu...

No prawie podobne. Tylko że teraz połowa aut ma podobne radia.

Napisano

Jak uzyjesz szukajki to dowiesz sie wiele o jakości Saab'ow w ogolnosci, a tego modelu w szczególności. Delikatnie mówiąc rozpada sie w rękach. Mniej delikatnie mówiąc - odpady produkcyjne z linii montażowej Opla poskrecane do kupy przez leniwych Szwedow u których każdy dzień to poniedziałek.

Ale dla właścicieli pojazdów którzy uważają ze wymiana UPG to czynność eksploatacyjna Saab będzie raczej niezawodny.

Napisano

ten silniczek wystepowal w wesji BioPower i na benzynie osiagal 150KM, a na etanolu 175KM

sadze, ze 196KM to fantazja sprzedawcy, 2.0T mialy rozna moc, 1.8T to jedynie 150KM

no i po lifcie to on nie jest... poliftowe sa usmiechniete, lift byl pod koniec 2007 roku

gdybym mial kupowac saaba to bralbym z szwecji waytogo.gif

Napisano

> ten silniczek wystepowal w wesji BioPower i na benzynie osiagal 150KM, a na etanolu 175KM

> sadze, ze 196KM to fantazja sprzedawcy, 2.0T mialy rozna moc, 1.8T to jedynie 150KM

> no i po lifcie to on nie jest... poliftowe sa usmiechniete, lift byl pod koniec 2007 roku

> gdybym mial kupowac saaba to bralbym z szwecji

ma poliftowy srodek, z zewnatrz to stara buda

Napisano

> ma poliftowy srodek, z zewnatrz to stara buda

mozliwe, ze przez pewien czas produkowali takie "skladaki", jednak poliftowy w pelni to on nie jest wink.gif

Napisano

> mozliwe, ze przez pewien czas produkowali takie "skladaki", jednak poliftowy w pelni to on nie jest

ok.gif

dopiero jak dostanie "okulary" bedzie calkiem poliftowy

Napisano

> ty i te twoje wywody z wycierajacymi sie napisami na przyciskach

Mówiłem - dla ludzi dla których wymiana UPG to czynność eksploatacyjna a oblazacy plastik w środku samochodu to ozdobą a nie wada, Saab jest bardzo niezawodnym samochodem. Myśle ze eksplodujące chlodnice, rozpadajaca sie pompą ABS, nie zamykajace sie okna, wariujacy komputer, blokada kierownicy planujaca zablokowanie jej w czasie jazdy oraz spryskiwacz reflektorów który wierzy w to ze jest żabą to wg. Ciebie tez "opcje" samochodu a nie awarie smile.gif Przez dwa i pól roku posiadania tego złomu wyleczylem sie z Saabów na całe życie, na szczęście ta firma zbankrutowala i wiecej tego złomu już nie będzie.

Napisano

ja mam 3 i w zadnym nie zaowazylem opcji o ktorych piszesz, mialem dwie awarie jedna to pekniety przewod od chlodnicy a druga to zzwarcie instalacji el. z powodu zawilgocenia

aha saaby wciaz produkuja i beda produkowac

Napisano

> ty i te twoje wywody z wycierajacymi sie napisami na przyciskach

Niestety, ale kolega ma rację, miałeś kiedyś taki samochód czy tylko oglądałeś?

Napisano

> Saab ma w tym tygodniu ogłosić bankructwo.

To samolotów też nie będzie?

Coś przesadzasz. Kolega z pracy ma Saaba 9-3 i sobie chwali, a w środku nic

nie obłazi i nie wystąpiła żadna z usterek o których piszesz. Być może dotyczą

one modelu 9-5 crazy.gif Podoba mi się w tym Saabie kolegi stacyjka koło ręcznego smile.gif

Napisano

Saab od wielu lat nie ma nic wspólnego z firma produkująca samoloty.

Napisano

> ja mam 3 i w zadnym nie zaowazylem opcji o ktorych piszesz, mialem dwie awarie jedna to pekniety

> przewod od chlodnicy a druga to zzwarcie instalacji el. z powodu zawilgocenia

> aha saaby wciaz produkuja i beda produkowac

masz za przeproszeniem starego paździerza 900NG, choć w przypadku SAABa należałoby powiedzieć "starego, dobrego SAABa" a Marek pisze o 9-3 drugiej generacji icon_rolleyes.gif

Jeździłem 9-3 drugiej generacji chwilę, było to Aero w full wypasie i w środku poza tym że było ciasno to rzeczywiście widać było problemy z jakością icon_rolleyes.gif

Napisano

> tfu - kuzyn ma takieradio w swoim aveło

> oo tu...

o kutfa, ale jaja hehe.gif

Napisano
  • Autor

> o kutfa, ale jaja

No i zaczęło się wink.gif Na początku czytałem że saab to taka super marka i ze jest premium w stosunku np do Opla Vectry. Teraz czytam ze to jest jakiś bubel .... więc jak to jest w rzeczywistości???

Kolegę interesuje zakup właśnie 9-3 II generacji .....

Napisano

> No i zaczęło się Na początku czytałem że saab to taka super marka i ze jest premium w stosunku np

> do Opla Vectry. Teraz czytam ze to jest jakiś bubel .... więc jak to jest w rzeczywistości???

> Kolegę interesuje zakup właśnie 9-3 II generacji .....

no skoro sam kuzyn od radia się odezwał... zlosnik.gif

Osobiście nie mam zdania o Saabie, tyle, że podoba mi się bardzo stylistycznie.

Napisano
  • Autor

> no skoro sam kuzyn od radia się odezwał...

> Osobiście nie mam zdania o Saabie, tyle, że podoba mi się bardzo stylistycznie.

Bardzo bym chciał zatem poznać opinnie czy warto szukać takiego saaba? Czy lepiej poszukać poczciwej Vectry w benzynie? A może jeszcze coś innego?

Napisano

>Podoba mi się w tym Saabie kolegi stacyjka koło ręcznego

To kup sobie Fiata Crome .... ma identycznie zlosnik.gif

Co do Saab 9-3 to skoro ma identyczną płyte podłogową jak Vectra C i Croma wraz z całym układem zawieszenia, hamulcowym i przekładnią kierowniczą .... a nawet w przypadku 1,9 MJTD silniki to nie może być tak źle.... przynajmniej w Cromie nic sie z tym nie dzieje .... a od 2007 roku było praktycznie niezniszczalne ...... ale ten model to 2006 więc nie wiem czy już poprawione ma z tyłu "banany" w zawieszeniu...

Co do wnętrza to kwestia gustu ale jakoś tak nieciekawie wygląda.... jak na auto z 2006/2007 roku - przypomina te z 2000 roku .... sick.gif ale może to tylko moje odczucie wink.gif

Co do mocy to nie wiem... może jest po zmianie softu ale hamulce/tarcze nie wskazują aby ktoś coś tu ulepszał... confused.gif

Napisano
  • Autor

> To kup sobie Fiata Crome .... ma identycznie

> Co do Saab 9-3 to skoro ma identyczną płyte podłogową jak Vectra C i Croma wraz z całym układem

> zawieszenia, hamulcowym i przekładnią kierowniczą .... a nawet w przypadku 1,9 MJTD silniki to

> nie może być tak źle.... przynajmniej w Cromie nic sie z tym nie dzieje .... a od 2007 roku

> było praktycznie niezniszczalne ...... ale ten model to 2006 więc nie wiem czy już poprawione

> ma z tyłu "banany" w zawieszeniu...

> Co do wnętrza to kwestia gustu ale jakoś tak nieciekawie wygląda.... jak na auto z 2006/2007 roku -

> przypomina te z 2000 roku .... ale może to tylko moje odczucie

> Co do mocy to nie wiem... może jest po zmianie softu ale hamulce/tarcze nie wskazują aby ktoś coś

> tu ulepszał...

O jakiś dobry prognostyk na dalszą część dnia wink.gif A czy lepeij szukać modelu z przed liftingu czy lepszy będzie model po pełnym liftingu czyli rocznik 07/08?

Odnośnie tego modelu czy to że jest on taki nijaki bo ani przed ani po lifytingowy to moze swiadczyć o jakimś przekręcie? Czy auto poliftingowe różni się karoserią tzn czy były jakies istotne zmiany?

Napisano

Nie koniecznie o przekręcie. Przeglądnij allegro i zobacz że w 2007 tak robili (auta z buda przed liftową a środek po liftowy).

Ale za 40 można wyszukać już po liftowego.

Napisano

No popatrz - ja mam Saaba 96 z roku 1961 i nie zauważyłem żadnego

z powyższych objawów zlosnik.gif

Napisano

> Nie koniecznie o przekręcie.

Zapewne "przejściówka" ......... u wielu producentów aut tak jest / było i pewnie bedzie wink.gif

Tu na przykłąd zestawienie tego w jak wielu modelach masz te same ukłądy Na przykłądze tarcz hamulcowych Boscha za 99zł / szt do tego modelu :-)

Napisano

"pierwszy właściciel", "sprowadzony z Niemiec" z nalepką DK na klapie...

Napisano
  • Autor

> "pierwszy właściciel", "sprowadzony z Niemiec" z nalepką DK na klapie...

Czyli myślisz ze jest z Danii? Moze pierwszy właściciel go zakupił w DK? Hmmmm poproszę o numer vin moze dojdziemy smile.gif

Napisano

> Czyli myślisz ze jest z Danii? Moze pierwszy właściciel go zakupił w DK? Hmmmm poproszę o numer vin

> moze dojdziemy

Oczywiście, że pierwszy właściciel - pierwszy w DK był w ogóle pierwszy,

pierwszy w DE był pierwszy a Niemczech clown.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli myślisz ze jest z Danii? Moze pierwszy właściciel go zakupił w DK? Hmmmm poproszę o numer vin

> moze dojdziemy

Podaję numer VIN który dostałęm od sprzedawcy:

YS3FB45F071010999

Sprawdzi ktoś?

Dziękuję .... myślę że dzisiaj skoczymy z kolega go obejrzeć smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Podaję numer VIN który dostałęm od sprzedawcy:

> YS3FB45F071010999

> Sprawdzi ktoś?

> Dziękuję .... myślę że dzisiaj skoczymy z kolega go obejrzeć

> Pozdrawiam

Znalzałem coś takiego:

N: YS3FB45F071010999

Model: Saab 9-3 (9440)

Rok modelowy: 2007

Typ nadwozia: 4-drzwiowy (4D)

Silnik: B207E 4-cylindrowy rzędowy, Turbo, PETROL, TURBO (B207 E)

Skrzynia biegów: 5-biegowa manualna l, napęd na oś przednią

Miejsce montażu: Trollhattan, Szwecja

Informacje dodatkowe: Model serii I, Poduszka powietrzna kierowcy i pasażera

Numer seryjny: 010999

Suma kontrolna: Poprawna

Czy coś jeszcze mozna sprawdzić?

Napisano

> Czy coś jeszcze mozna sprawdzić?

Auto z Danii.

Jezdziło tam na numerach rej YL58836, w dniu 2010.11.10 miało przebieg 121000 km

Napisano

> Bardzo bym chciał zatem poznać opinnie czy warto szukać takiego saaba? Czy lepiej poszukać

> poczciwej Vectry w benzynie? A może jeszcze coś innego?

Rok temu miałem do kupienia 9-3 z 2007 roku 2.0T. Na początku tez byłem napalony na to auto jak szczerbaty na suchary, ale po kilkudniowej lekturze na różnego rodzaju forach odpuściłem. W sumie nie żałuję.

Kupiłem coś innego z czego jestem zadowolony.

Napisano

Czy to napewno jest wersja Vector?

Napisano
  • Autor

> Czy to na pewno jest wersja Vector?

Czy uważacie że ten model Saaba jest nie wart uwagi? Już kolejna osoba delikatnie sugeruje że nie warto? A ja pytam why?

A dlaczego miałaby być wersja vector?

Napisano

> A ja pytam why?

Myślałem że już wystarczająco Ci wytłumaczyliśmy?

Napisano
  • Autor

> Myślałem że już wystarczająco Ci wytłumaczyliśmy?

hehehehe ale co ja powiem kumplowi to ja mu zaproponowałem grinser006.gif

A tak na serio co możecie doradzić zamiast tego saaba? I pytanie kolejne czy saab jako marka całkowicie odpada czy tylko model 9-3?

Przypomnę założenia - benzyna (min. 120/130KM, bagażnik min. 400l, nadwozie bez znaczenia aby nie cabrio wink.gif, budżet do 35kzł, nie starszy niż 05/06, segment C lub D.

Pozdro smile.gif

Napisano

> Czy uważacie że ten model Saaba jest nie wart uwagi? Już kolejna osoba delikatnie sugeruje że nie

> warto? A ja pytam why?

Bo sie psuje, a jak już sie zepsuje to raz, że nie każdy warsztaty potrafi (podkreślam potrafi) to cudo naprawić a dwa, że są drogie części. To tyle z jego wad, z zalet - może sie podobać stylistycznie, fajnie jeździ z silnikiem 2.0T - o ile jest sprawny cool.gif

Niech kolega decyduje - dorosły jest.

> A dlaczego miałaby być wersja vector?

Napisano

> I pytanie kolejne czy saab jako marka

> całkowicie odpada czy tylko model 9-3?

Saab 9-2X jest godny polecenia smile.gif

Napisano

> W PL chyba tego nie kupi

jak jest tak samo trwały jak WRX to niech już lepiej sobie tego SAABa kupi rotfl.gif

Napisano

> jak jest tak samo trwały jak WRX to niech już lepiej sobie tego SAABa kupi

to 92 to jakies takie do subaru podobne

Napisano

> to 92 to jakies takie do subaru podobne

Impreza ze znaczkiem SAABa, dlatego napisałem to co powyżej zlosnik.gif WRX ani 2.0 ani 2.5 nie są wzorem trwałości i bezawaryjności jeżeli ktoś próbuje je uzywać teoretycznie zgodnie z przeznaczeniem

Napisano
  • Autor

> Impreza ze znaczkiem SAABa, dlatego napisałem to co powyżej WRX ani 2.0 ani 2.5 nie są wzorem

> trwałości i bezawaryjności jeżeli ktoś próbuje je uzywać teoretycznie zgodnie z przeznaczeniem

Chłopaki na serio coś potrzebuję i żadne wynalazki wink.gif bez urazy dla posiadaczy ....

Napisano

> Chłopaki na serio coś potrzebuję i żadne wynalazki bez urazy dla posiadaczy ....

Passek ffftedeiku zły będzie? hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> Dał by radę myślę.

Benzynka bo docelowo będzie LPG jak kolega twierdzi smile.gif

Napisano

> Benzynka bo docelowo będzie LPG jak kolega twierdzi

To niech kupi z mniejszym silnikiem i zrezygnuje z lpg.

Napisano

> Chłopaki na serio coś potrzebuję i żadne wynalazki bez urazy dla posiadaczy ....

Lexusa kup smile.gif

Napisano

Bravo- 1.4 T-jet- będzie zadowolony- jak znaczki nie pasują zawsze można dokleić np celownik grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.