Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyposażenie obowiązkowe nowego samochodu

Featured Replies

Napisano

Takiego z salonu.

Czy dealer ma obowiązek dostarczyć auto z apteczką i gaśnicą? zlosnik.gif

Napisano

> Takiego z salonu.

> Czy dealer ma obowiązek dostarczyć auto z apteczką i gaśnicą?

Z gaśnicą tak, z apteczką nie.

Napisano
  • Autor

> Z gaśnicą tak, z apteczką nie.

pewny waść jesteś? bo odebrano nowe auto które nie ma ani tego ani tego grinser006.gif

Napisano

> pewny waść jesteś? bo odebrano nowe auto które nie ma ani tego ani tego

Jak wyposażenie jest obowiązkowe, to sprzedawca musi wyposażyć. Widocznie na warsztacie zajumali grinser006.gif i przy odbiorze zapomnieli dodać gratis zlosnik.gif. Kup sobie gaśnicę na stacji za 19 pln i nie marudź grinser006.gif. Apteczkę możesz olać, bo na co to komu? Trójkąt jest? biglaugh.gif

Napisano

> Jak wyposażenie jest obowiązkowe, to sprzedawca musi wyposażyć. Widocznie na warsztacie zajumali

> i przy odbiorze zapomnieli dodać gratis . Kup sobie gaśnicę na stacji za 19 pln i nie marudź

> . Apteczkę możesz olać, bo na co to komu? Trójkąt jest?

Ale nie o 19zł tu chodzi ino o sam fakt. Bym wrócił i się domagał gaśnicy i nawigacji jako zadośćuczynienia zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ale nie o 19zł tu chodzi ino o sam fakt. Bym wrócił i się domagał gaśnicy i nawigacji jako

> zadośćuczynienia

no wlasnie chodzi o fakt wydania auta ktore nie posiada obowiazkowego wyposazenia. zlosnik.gif

Napisano

> no wlasnie chodzi o fakt wydania auta ktore nie posiada obowiazkowego wyposazenia.

teraz to może być po fakcie, zawsze mogą powiedzieć, że gaśnica była, a ty chcesz wyłudzić drugą

Napisano
  • Autor

> teraz to może być po fakcie, zawsze mogą powiedzieć, że gaśnica była, a ty chcesz wyłudzić drugą

jezeli chca zeby samochod serwisowac u nich to mysle ze uznaja temat (auto odebrane w piatek) wink.gif

Napisano

> Takiego z salonu.

Zależy od marki pewnie hmm.gif

W Hyundai'u było jako standard, że w samochodzie znajdowała się gaśnica i apteczka - z fabryki takie przychodziły w 2008-2009r waytogo.gif

Napisano

> Takiego z salonu.

We wszystkich markach z którymi miałem styczność do salonu auto jest dostarczane z trójkątem i gaśnicą. I obsługa salonu zawsze przy odbiorze auta od przewoźnika to sprawdza. Apteczki z tego co kojarzę są tylko w BMW.

Napisano

> Apteczki z tego co kojarzę są tylko w BMW.

Do VW też dostałem apteczkę.

mar00ha

Napisano

> Do VW też dostałem apteczkę.

> mar00ha

Bardzo możliwe nie robimy dilerki po salonach VW to nie mogę powiedzieć że tak nie jest.

Napisano

Temat poboczny: podobno EU zakazała autozamykania aut w tym roku i każdy

nowe model ma to mieć zdeaktywowane/usunięte. Bo niby to niebezpieczne.

Ciekaw jestem kto to w ogóle wyłącza, bo ja pierwsze co zrobiłem to sobie to

włączyłem. Przy wypadku i tak centralny się otwiera. smile.gif

Napisano

> mar00ha

a ladne gustowne plastikowe chlapacze założyli?

Napisano

W renault też dawali. Ale to może gest dealera.

Napisano

> a ladne gustowne plastikowe chlapacze założyli?

No ba!

mar00ha

Napisano

> . Apteczkę możesz olać, bo na co to komu?

Napewno sie bardziej moze przydac niz gasnica.

Chocby jak sie skaleczysz, zeby cos zdyzefekowac albo zawinac plastrem lub opaska.

Nie mowiac juz o jakis wiekszych uszkodzeniach.

Ja zawsze apteczke mam w aucie, mimo ze nie jest wymagana.

Napisano

> No ba!

> mar00ha

a no bo KT na chyba jakiś układ z firmą produkującą te chlapacze i każdy diler dostaje w bagażniku stosowny komplecik który mechanik musi zamontować przy zerówce.

Moje poczucie estetyki kazałoby zaniechać tej czynności/kazać je zdjąć

Napisano

> Takiego z salonu.

Podpisałeś że auto odebrałeś ?? Musi być i gaśnica i trójkąt. Apteczka to chyba dobra wola dealera bo przecież nie jest wymagana przepisami.

Napisano

> Apteczki z

> tego co kojarzę są tylko w BMW.

Toyota ma, Fiat ma, Renault ma, Volvo ma (ostatnio nawet dwie), Nissan ma, Kia ma, Hjundaj ma...

Chyba ciężko znaleźć firmę, która nie daje apteczki...

Edit:

Pardą, uściśle - mają "apteczki" (może za wyjątkiem Wolwa od MY'11 na małej platformie i w całości na dużej), bo z APTECZKĄ samochodową w prawidłowym znaczeniu tego słowa to to niewiele ma poza nazwą zbieżności.

Napisano

> Napewno sie bardziej moze przydac niz gasnica.

> Chocby jak sie skaleczysz, zeby cos zdyzefekowac albo zawinac plastrem lub opaska.

W dobrej apteczce nie ma żadnych środków dezynfekcyjnych.

Podobnie jak nie ma leków.

> Nie mowiac juz o jakis wiekszych uszkodzeniach.

> Ja zawsze apteczke mam w aucie, mimo ze nie jest wymagana.

Ale masz apteczkę, czy pudełeczko z napisem "apteczka" i zwitkiem "poloplastu" w środku?

Podpowiem - nawet nie musisz zaglądać do środka - DOBRA apteczka waży ok kilograma. Wszystko co poniżej = to co wyżej - pudełeczko + poloplast.

Napisano

> a no bo KT na chyba jakiś układ z firmą produkującą te chlapacze i każdy diler dostaje w bagażniku

> stosowny komplecik który mechanik musi zamontować przy zerówce.

> Moje poczucie estetyki kazałoby zaniechać tej czynności/kazać je zdjąć

Mnie nie przeszkadzają. W każdym aucie miałem chlapacze przy wszystkich kołach.

A że żwirówką zdarza mi się jeździć, to i swoją rolę ochronną spełniają.

mar00ha

Napisano

> Fiat ma

Punto 2, ani Stilo nie miało, zakup odpowiednio 2002 (kolega), ja - 2006.

Napisano

> Takiego z salonu.

Prawnie - samochód musi mieć pełne wyposażenie obowiązkowe zgodne z kodeksem, czyli w przypadku samochodu osobowego "zwykłego" (nie taksówki) - trójkąt ostrzegawczy sztuk 1 i gaśnicę.

Tyle mówi kodeks.

Producenci "poszli dalej" i w ramach "pakietu startowego" praktycznie defaultowo dają "apteczkę" (cudzysłów celowy) i często kamizelkę odblaskową (Mar00ha_, dostałeś do fałweja? Bo mi do Renów dokładają...).

Należy mieć w pamięci fakt, że coponiektóre kraje wymagają - (IMO bezpodstawnie, bo obowiązuje Konwencja wiedeńska) doposażenia pojazdów w dodatkowe "artefakty" - np ZTCP to Francja* żąda kamizelek w ilości miejsc w dowodzie rej, Ukraina** żąda apteczki OBOWIĄZKOWO wyposażonej w prezerwatywę (!) itp "smaczki", ktoś żąda 2 (dwóch!) sztuk trójkątów w osobówkach itp.

Oczywiście mówimy tylko o autach typowo osobowych i ciężarowych w nadwoziu osobowego (tzw N-1).

W przypadku taksi apteczka jest obowiązkowa, w przypadku ciężarówek - łeeeeelll, tu to już książki można pisać, zwłaszcza jak kto ADR-y wozi...

* MOGĘ SIĘ MYLIĆ co do kraju, ale takowy wymóg gdzieś wyczytałem

** j.w. - albo Białoruś - któryś kraj z "dzikiego wschodu"

Napisano

> Punto 2, ani Stilo nie miało, zakup odpowiednio 2002 (kolega), ja - 2006.

Testówki którymi mykałem miały. "Firmowe".

Znaczy Suwary, ale z logo Fiat.

Wątpię, żeby była to inwencja własna FAP.

Napisano

> (Mar00ha_, dostałeś do fałweja? Bo mi do Renów dokładają...).

Była. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Była.

> mar00ha

No popacz - powiew luksusu. Nawet odzież firmową dają.

A zresztą spieprzaj dziadu, nie rozmawiam z tobą.

Psinco będziesz miał, a nie Karlovacko - za zamachnięcie się!

Napisano

> No popacz - powiew luksusu. Nawet odzież firmową dają.

To jeszcze nic! Golf 6 (choć nie jestem pewien czy w każdej wersji wyposażenia) jest standardowo wyposażony w otwieracz do butelek! zlosnik.gif

> A zresztą spieprzaj dziadu, nie rozmawiam z tobą.

> Psinco będziesz miał, a nie Karlovacko - za zamachnięcie się!

Spadaj. To nie ja.

mar00ha

Napisano

> W dobrej apteczce nie ma żadnych środków dezynfekcyjnych.

> Podobnie jak nie ma leków.

> Ale masz apteczkę, czy pudełeczko z napisem "apteczka" i zwitkiem "poloplastu" w środku?

> Podpowiem - nawet nie musisz zaglądać do środka - DOBRA apteczka waży ok kilograma. Wszystko co

> poniżej = to co wyżej - pudełeczko + poloplast.

A po co zwykłemu kierowcy coś więcej? Przeszczep serca będzie przy rowie robił?

Podstawa to kilka par rękawiczek, właśnie poloplaster, bandaż i opaska uciskowa. Resztę przywiezie ratownik, który potrafi tego używać.

Napisano

> To jeszcze nic! Golf 6 (choć nie jestem pewien czy w każdej wersji wyposażenia) jest standardowo

> wyposażony w otwieracz do butelek!

tak - jak w salonie nie ukradną. Czyli szansa trafienia na ten otwieracz to tak 50/50

Napisano

> Toyota ma, Fiat ma, Renault ma, Volvo ma (ostatnio nawet dwie), Nissan ma, Kia ma, Hjundaj ma...

> Chyba ciężko znaleźć firmę, która nie daje apteczki...

> Edit:

> Pardą, uściśle - mają "apteczki" (może za wyjątkiem Wolwa od MY'11 na małej platformie i w całości

> na dużej), bo z APTECZKĄ samochodową w prawidłowym znaczeniu tego słowa to to niewiele ma poza

> nazwą zbieżności.

To chyba że są dokładnane u dilerów bo zabierajac z fabryki fiaty, volva, citroeny, peugeoty, kia nie stwierdziłem w ich wyposażeniu apteczki.

To samo z hondami z portu w Koprze, Cadilcami z Bremerhaven.

Napisano

> W dobrej apteczce nie ma żadnych środków dezynfekcyjnych.

A dlaczego?

> Podobnie jak nie ma leków.

Jak ktos sobie wlozy to beda... Ale prawda, ze raczej nikt nie sprzedaje apteczek z lekami.

> Ale masz apteczkę, czy pudełeczko z napisem "apteczka" i zwitkiem "poloplastu" w środku?

Ocen sam. Dobra czy nie?

Kilograma raczej nie wazy, ale tez nie 5 deko.

285280371-apt1.JPG

285280371-apt2.JPG

post-9230-14352513937897_thumb.jpg

Napisano

> tak - jak w salonie nie ukradną. Czyli szansa trafienia na ten otwieracz to tak 50/50

No nie wierzę. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Ocen sam. Dobra czy nie?

> Kilograma raczej nie wazy, ale tez nie 5 deko.

rękawiczki?

Napisano

> No nie wierzę.

> mar00ha

ten otwieracz to chodliwy towar w pewnych kręgach grinser006.gif

Napisano

> To jeszcze nic! Golf 6 (choć nie jestem pewien czy w każdej wersji wyposażenia) jest standardowo

> wyposażony w otwieracz do butelek!

Dobrze, że nie do konserw.

> Spadaj. To nie ja.

A kto się ośmielił?!

Napisano

> ten otwieracz to chodliwy towar w pewnych kręgach

Ale w jakich kręgach? I dlaczego chodliwy? Zwykły otwieracz przecież!

Standardowa wersja kosztuje 15 zł. Jest jeszcze "limited edyszyn" za dwie dychy. hehe.gif

mar00ha

Napisano

> To chyba że są dokładnane u dilerów bo zabierajac z fabryki fiaty, volva, citroeny, peugeoty, kia

> nie stwierdziłem w ich wyposażeniu apteczki.

"Pierwsza" apteczka ze Wolwa jest dokładana we fabryce (pakiet łącznie z jakimiś pierdołami wala się zawsze w bagażniku).

PODKREŚLAM - w małej platformie pojawiła się dopiero do MY'11!!!.

Aha, pamiętaj, że ja odbieram auta w dość "surowym" stanie, bez pitolenia jak dla klienta końcowego, więc znajduję czasem dość ciekawe elementy, np kopie manifestów z taśmy produkcyjnej, czy uwagi kontroli jakości.

Druga wraz z (drugim) trójkątem dokładana jest w Polen i jest to już swojski produkt z fabryki Suwary i jest tam set "apteczka", trójkąt, gaśnica, kufajka, rękawiczki do wymiany koła (ciekawe, czy do fałweja dają...), kondona na to'ż koło (coby się misie w bagażniku nie uśmerdaly) itp

> To samo z hondami z portu w Koprze, Cadilcami z Bremerhaven.

Napisano

> Ale w jakich kręgach? I dlaczego chodliwy? Zwykły otwieracz przecież!

> Standardowa wersja kosztuje 15 zł. Jest jeszcze "limited edyszyn" za dwie dychy.

> mar00ha

Za tyle to można mieć komplet eleganckich szelestów z lampasami...

Napisano

> rękawiczki do wymiany koła (ciekawe, czy do fałweja dają...)

W 2009 A.D. nie było! Musiałem w Kastoramie zakupić. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> rękawiczki?

Byly ale kiedys cos musialem zrobic przy silniku a nie moglem sobie rak pobrudzic, no i sie zbyly wink.gif

Napisano

> ten otwieracz to chodliwy towar w pewnych kręgach

hah po 15-20zł na alledrogo są zlosnik.gif fajne to zlosnik.gif

15 zł

20 zł

Napisano

> A dlaczego?

Bo nie.

Apteczka ma służyć ZAOPATRZENIU RANY - nie dezynfekcji - od tego są inne środki i nie robi się tego w warunkach polowych.

> Jak ktos sobie wlozy to beda... Ale prawda, ze raczej nikt nie sprzedaje apteczek z lekami.

I nie wolno tego robić - to jest apteczka PIERWSZEJ POMOCY, a nie bagaż podręczny hipochondryka.

> Ocen sam. Dobra czy nie?

> Kilograma raczej nie wazy, ale tez nie 5 deko.

Jeśli jest to produkt dokładany do pojazdu jako wyposażenie fabryczne - wzorowa i konia z rzędem producentowi, który poszedł tą drogą.

Ponieważ jednak jestem czepialski to...

Do pełni szczęścia brakuje:

1. Maseczki do oddechu usta-usta

2. Rękawiczek (w sumie od tego to bym zaczął)

3. folii NRC

Bandaże zwykłe wywaliłbym i dałbym elastyki i możesz szpanować w towarzystwie ratowników medycznych.

Jako ciekawostkę podam, że kiedyś pewien ratownik medyczny, z którym miałem okazję uciąć pogawędkę niejedną został zahaltowany na terenie byłego CCCP.

Panowie mówią "pokaż apteczkę".

No to chłop wyciągnął odpowiednio oznakowaną torbę podróżną dość sporej wielkości, z pełnym wyposażeniem - brakowało chyba tylko deski ratowniczej i defibrylatora, żeby był komplet wyposażenia erki wypadkowej (worek ambu, zestaw do tracheotomii i rurki odpowiednie też miał - ot, takie zboczenie zawodowe :-) ).

No i panowie że "sztraf budiet, bo kondona niet".

I nie pogadasz...

Napisano

> W 2009 A.D. nie było! Musiałem w Kastoramie zakupić.

> mar00ha

Ale wiocha.

Drelichy pewnie...

A we wolwie dają i to takie całkiem całkiem - nie powstydziłbym się do opery założyć...

Napisano

> Podstawa to kilka par rękawiczek, właśnie poloplaster, bandaż i opaska uciskowa. Resztę przywiezie

> ratownik, który potrafi tego używać.

No ale właśnie tego zwykle nie ma!

Jest tylko jakiś "rzemień" zwany bandażem, plaster na "ranę" typu zacięcie przy goleniu i nic więcej.

Cudów nikt nie oczekuje, ale chociaż ta podstawowa podstawa, żeby choć trochę pomóc...

Zresztą - i tak najgorszym problemem jest PODEJŚĆ...

Dalej to już chyba z górki...

Napisano

> Byly ale kiedys cos musialem zrobic przy silniku a nie moglem sobie rak pobrudzic, no i sie zbyly

No to uzupełnij bo to podstawa. Na każdym szkoleniu uczyli mnie, żeby gołymi łapami zakrwawionych nie dotykać, bo nie wiadomo jakiego wirusa noszą.

A kuracja silnik lekiem retroantywirusowym kosztuje 2.5 tyś i trzeba ją rozpocząć do kilku godzin po kontakcie z krwią

Napisano

> a no bo KT na chyba jakiś układ z firmą produkującą te chlapacze i każdy diler dostaje w bagażniku

> stosowny komplecik który mechanik musi zamontować przy zerówce.

> Moje poczucie estetyki kazałoby zaniechać tej czynności/kazać je zdjąć

Do pierwszego przejazdu po świeżo "wyremontowanej" drodze z mnóstwem luźnych kamyków. Ja po takiej przejażdżce zamontowałem właśnie chlapcze co by więcej nie niszczyć lakieru na progach i nadkolach.

Napisano

Subaru do salonu jada z gasnica, trojkatem, gabka do szyb, szczotko - skrobaczka i linka holownicza, nie pamietam, czy jest apteczka. Do tego moga dojsc jakies gratisy dawane przez dealera.

Napisano

> Należy mieć w pamięci fakt, że coponiektóre kraje wymagają - (IMO bezpodstawnie, bo obowiązuje

> Konwencja wiedeńska) doposażenia pojazdów w dodatkowe "artefakty" - np Ukraina** żąda apteczki OBOWIĄZKOWO wyposażonej w

> prezerwatywę (!) m

> ** j.w. - albo Białoruś - któryś kraj z "dzikiego wschodu"

20.GIF

Na pewno Rosja w Obwodzie Kaliningradzkim.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.