Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co kupić - małe, zwinne, bezawaryjne dla kobiety.

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Proszę o pomoc w następującym temacie. Chcę kupić żonie jakieś ładne, zwinne miejskie auto które powinno spełniać kilka czasami sprzecznych ze sobą warunków smile.gif

- Cena powiedzmy w przedziale 15-25 tys zł, ale jesli będzie warto to dołożymy.

- Musi być ładne czyli estetycznie wykonane w środku jak i na zewnątrz (oczywiście ładne / brzydkie to kwestia gustu, ale wiecie o co mi chodzi)

- Względnie bezawaryjne , trwałe zawieszenie i inne podzespoły, nie tak jak w fiacie co miesiąc naprawa tego czy tamtego.

- ekonomiczne (najlepiej diesel, i to najlepiej jakiś mocniejszy nowszej generacji)

- Ma pomieścić na codzień żonę jadącą do pracy, od święta 3 + pies we względnym komforcie (nie jedno na drugim)

Myślałem osobiście nad następującymi modelami:

- VW New Beatle

- VW Polo

- VW Lupo

- Skoda Fabia

- Clio (choć to francuz i ....)

- Panda (choć to fiat i z tego co wiem zawieszenie wymienia się jak w innych samochodach olej)

W sumie najbardziej podoba mi sie nowy garbus, ale.... no właśnie znalezienie czegoś w ludzkim stanie może być trudne.

Co polecacie? Od razu mówię, że odpadają wszelkie Fiaty Punto (mam uraz do tego modelu)

Napisano

Szybkie i ekonomiczne i nie jakos awaryjne to w sumie niezłe byłoby Vw Polo 1,9 TDI 5-cio drzwiowe waytogo.gif

Napisano
  • Autor

No właśnie myślałem nad takim wozidłem. Z tego co wiem, to chyba nawet występują tam silniki takie jak mam w Borze czyli 101 KM ATD, bardzo dobra jednostka, ekonomiczna. Mały soft i jest mała ,,rakieta''.

> Szybkie i ekonomiczne i nie jakos awaryjne to w sumie niezłe byłoby Vw Polo 1,9 TDI 5-cio drzwiowe

Napisano

> Witajcie.

> Proszę o pomoc w następującym temacie. Chcę kupić żonie jakieś ładne, zwinne miejskie auto które

> powinno spełniać kilka czasami sprzecznych ze sobą warunków

> - Cena powiedzmy w przedziale 15-25 tys zł, ale jesli będzie warto to dołożymy.

> - Musi być ładne czyli estetycznie wykonane w środku jak i na zewnątrz (oczywiście ładne /

> brzydkie to kwestia gustu, ale wiecie o co mi chodzi)

> - Względnie bezawaryjne , trwałe zawieszenie i inne podzespoły, nie tak jak w fiacie co miesiąc

> naprawa tego czy tamtego.

> - ekonomiczne (najlepiej diesel, i to najlepiej jakiś mocniejszy nowszej generacji)

> - Ma pomieścić na codzień żonę jadącą do pracy, od święta 3 + pies we względnym komforcie (nie

> jedno na drugim)

> Myślałem osobiście nad następującymi modelami:

> - VW New Beatle drogi serwis i zbyt pojemne to nie jest

> - VW Polo jedna z lepszych opcji ale nie ludz się , że będzie bezawaryjne

> - VW Lupo za małę na Twoje potrzeby

> - Skoda Fabia brzydsza i bardziej awaryjna wersja polo

> - Clio (choć to francuz i ....) i to francuz nie mam zdania

> - Panda (choć to fiat i z tego co wiem zawieszenie wymienia się jak w innych samochodach olej)

coś się Tobie pokiełbasiło z tym zawieszeniem Panda należy do jednego z mniej awaryjnych a czy ładna zależy od gustu

> W sumie najbardziej podoba mi sie nowy garbus, ale.... no właśnie znalezienie czegoś w ludzkim

> stanie może być trudne.

> Co polecacie? Od razu mówię, że odpadają wszelkie Fiaty Punto (mam uraz do tego modelu)

Napisano

> - Skoda Fabia

Jeśli lubisz majsterkować, to będziesz zachwycony. Dużo zabawy, niewielkie koszty. ok.gifzlosnik.gif

A poważniej: przy Twoich założeniach raczej nie...

Napisano

> No właśnie myślałem nad takim wozidłem. Z tego co wiem, to chyba nawet występują tam silniki takie

> jak mam w Borze czyli 101 KM ATD, bardzo dobra jednostka, ekonomiczna. Mały soft i jest mała

> ,,rakieta''.

> > Szybkie i ekonomiczne i nie jakos awaryjne to w sumie niezłe byłoby Vw Polo 1,9 TDI 5-cio

> drzwiowe

ale chcesz kupować diesla na warunki miejskie , ile reobić będzie to auto km , 30 - 40 kkm rocznie ?? , mówisz o bezawaryjności i dorzucasz do tego diesla w tym przedziale cenowym to będzie kilkuletnie auto z przebiegiem 150 i w góre

Napisano
  • Autor

Nic mi się nie pokiełbasiło, wycieki z Amorków + wahacze przednie to dość częsta bolączka Pandy. No chyba że o różnych Pandach rozmawiamy smile.gif

> coś się Tobie pokiełbasiło z tym zawieszeniem Panda należy do jednego z mniej awaryjnych a czy

> ładna zależy od gustu

> > Co polecacie? Od razu mówię, że odpadają wszelkie Fiaty Punto (mam uraz do tego modelu)

Napisano
  • Autor

Diesel bo:

- paliwo w koszty sobie wciągnę

- będzie bardziej dynamiczny, a przy tym bardziej oszczędny niż podobna benzyna (chodzi o spalanie), LPG zupełnie odpada nie chcę tego wynalazku w samochodzie.

Ewentualnie benzyna też może być, ale powinna być ekonomiczna, a przy tym dość dynamiczna. Akceptowalne spalanie w cyklu mieszanym ustawiam na poziomie maks 7 litrów PB, nie wiem czy jakieś silniki spełnią ten wymóg.

> ale chcesz kupować diesla na warunki miejskie , ile reobić będzie to auto km , 30 - 40 kkm rocznie

> ?? , mówisz o bezawaryjności i dorzucasz do tego diesla w tym przedziale cenowym to będzie

> kilkuletnie auto z przebiegiem 150 i w góre

Napisano

> Nic mi się nie pokiełbasiło, wycieki z Amorków + wahacze przednie to dość częsta bolączka Pandy. No

> chyba że o różnych Pandach rozmawiamy

> > > Co polecacie? Od razu mówię, że odpadają wszelkie Fiaty Punto (mam uraz do tego modelu)

jezdzi tego cala masa wiec i stad moze sie slyszy o tym ale uwierz ze patrzac jednostkowo nie jest tak jak mowisz

Napisano

> Diesel bo:

> - paliwo w koszty sobie wciągnę

> - będzie bardziej dynamiczny, a przy tym bardziej oszczędny niż podobna benzyna (chodzi o

> spalanie), LPG zupełnie odpada nie chcę tego wynalazku w samochodzie.

> Ewentualnie benzyna też może być, ale powinna być ekonomiczna, a przy tym dość dynamiczna.

> Akceptowalne spalanie w cyklu mieszanym ustawiam na poziomie maks 7 litrów PB, nie wiem czy

> jakieś silniki spełnią ten wymóg.

> > kilkuletnie auto z przebiegiem 150 i w góre

napewno pnada i polo 1,2 dadza rade , kwestia też przebiegów

Napisano
  • Autor

Jako , że ma to być samochód dla żony jako drugi w rodzinie, przebiegi roczne to przedział 10-15 tys km.

> napewno pnada i polo 1,2 dadza rade , kwestia też przebiegów

Napisano

Ja bym poszukał np Hyundaia Getz`a

Za roczniki 2006-2007 zapłacisz okolo 20k PLN.

Szukaj wersji 1.4 ma 98KM, a w takim wozidełku daje troche możliwości.

Z plusów dużo miejsca jak na swoją klase i cicho. Ma regulowane pochylenie kanapy z tyłu.

łatwy w manewrowaniu, a do tego sporo egzemplarzy z klimą i elektryką.

Mam co prawda model przed liftingowy, ale przez 50kkm jakie prawie przejechałem wymieniłem tylko 1 łącznik stabilizatora, a i tak przed czasem.

Autko dojezdza juz do 100km, z czego połowa w ostatnie 2.5 roku.

Aha dobrze znosi gaz smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Nic mi się nie pokiełbasiło, wycieki z Amorków + wahacze przednie to dość częsta bolączka Pandy. No

> chyba że o różnych Pandach rozmawiamy

Ostatnio w Pandzie mojej żony wymienione były wahacze z przodu, przy przebiegu niewiele ponad 100 tys. km.

Czy to jest oryginalny przebieg, nie wiem. Wiem tylko, że z samochodu zrzucone były oryginalne wahacze.

To samo z amortyzatorami z przodu, które były wymieniane przy przebiegu ok. 90 tys. km. I z tego co się orientuję, to nie jest odosobniony przypadek. Auto ma swoje bolączki, ale generalnie to bardzo udany samochód do miasta.

Napisano

> W sumie najbardziej podoba mi sie nowy garbus, ale.... no właśnie znalezienie czegoś w ludzkim

to raz, a dwa to wcale nie jest chyba taki mały w/s do lupo czy pandy itp hmm.gif

do tego karoseria z typu trudnych do parkowania - nie widać maski z przodu i z tyłu, a wystaje hmm.gif

a takiej pandzie czy lupo to tył kończy się równo z szybą ok.gif

a aygo ? (czy bliźniacze c1/107)

i inne japończyki ? - swift/ignis, colt hmm.gif

Napisano

> Jeśli lubisz majsterkować, to będziesz zachwycony. Dużo zabawy, niewielkie koszty.

> A poważniej: przy Twoich założeniach raczej nie...

U mojej żony w pracy kolega ma fabie I 1,9tdi kupił od handlarza sprowadzoną od roku ją ma, zmienił tylko opony. Nic się nie psuje. Od paru klientów u siebie w pracy też słyszałem że bezproblemowe.

Napisano

Zawieszenie w fiatach to ogólnie poezja ... zlosnik.gif

Problem z amortyzatorami w fiacie panda jest znany i dotyczy modeli z początkowego okresu produkcji - lubią się rozciec po ostrych mrozach na pierwszej lepszej dziurze...

Problem załatwia wymiana amortyzatorów na poprawione pozmianowe (ok 500 zł z robotą) lub tańsze monroe (ok 400 zł z robotą)

Wspomaganie elektryczne Dualdrive żywcem przeniesione ponoć z punta II lubi zarzucić focha identycznie jak w poprzedniku. ASO ma na to jedną radę - wymiana całej kolumny. Na szczęście całe grono domorosłych elektromechaników sprawę zna już od podszewki i naprawa wspomagania jest do zrealizowania w kosztach max 1/3 ceny ASO.

Ogólnie auto nie stwarza problemów ok.gif

Łatwe do prowadzenia w mieście.

Niestety potrafi niemiło zaskoczyć spalanie i brak klimy jest nieco dokuczliwy...

Przychylam się do nielicznych głosów faworyzujących koreańską myśl techniczną - poszukaj Hyundaia - getza, mniejszego i10

Solidne auta. Niestety Getz "w dizlu" ponoć nie zachwyca spalaniem.

A i wada wszystkich koreańców - bardzo wrażliwe na naszą polską sól drogową - we własnym interesie wykonać kontrolę stanu podwodzia i belki przedniej, tylnych wahaczy i odnowić konserwację na porządnych, elastycznych środkach.

Napisano

> - Panda (choć to fiat i z tego co wiem zawieszenie wymienia się jak w innych samochodach olej)

a w których autach olej zmieniasz co 80tys km albo dopiero przy 120tys? hmm.gif

Napisano

jakiś tekst

icon_eek.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

I Ty się jeszcze nad fiatem zastanawiasz ????

Twarda sztuka z Ciebie. hahaha.gif20.GIF

Napisano

Może Honda Jazz ? Małe, kobiece, strasznie pakowne. Tyle że benzyna

Napisano
  • Autor

sodo maso smile.gif , a tak poważnie Panda to jeden z mniej awaryjnych Fiatów stąd moje ,,gdybanie'', wychodzę też z założenia iż Pandę można dość tanio kupić w porównaniu do reszty stawki, więc ewentualne zawieszenie raz w roku czy cuś może bym przełknął.

Koreańce nie podobają mi się wogóle jeśli chodzi o wygląd. Getz itp wyglądają jak ...... no właśnie, zewnątrz jeszcze ujdzie, ale środek to tandeta.

> jakiś tekst

> I Ty się jeszcze nad fiatem zastanawiasz ????

> Twarda sztuka z Ciebie.

Napisano

> Witajcie.

> Proszę o pomoc w następującym temacie. Chcę kupić żonie jakieś ładne, zwinne miejskie auto które

> - Cena powiedzmy w przedziale 15-25 tys zł, ale jesli będzie warto to dołożymy.

> - Musi być ładne czyli estetycznie wykonane w środku jak i na zewnątrz (oczywiście ładne /

fiesta MK6

> - Względnie bezawaryjne , trwałe zawieszenie i inne podzespoły, nie tak jak w fiacie co miesiąc

fiesta mk6

> - ekonomiczne (najlepiej diesel, i to najlepiej jakiś mocniejszy nowszej generacji)

fiesta mk6

> - Ma pomieścić na codzień żonę jadącą do pracy, od święta 3 + pies we względnym komforcie (nie

> jedno na drugim)

fiesta mk6

Napisano

> Szybkie i ekonomiczne i nie jakos awaryjne to w sumie niezłe byłoby Vw Polo 1,9 TDI 5-cio drzwiowe

a jakie piekne

szczegolnie wewnatrz...

Napisano

> Witajcie.

> jedno na drugim)

> Myślałem osobiście nad następującymi modelami:

> - VW New Beatle

> - VW Polo

> - VW Lupo

> - Skoda Fabia

> - Clio (choć to francuz i ....)

> Co polecacie? Od razu mówię, że odpadają wszelkie Fiaty Punto (mam uraz do tego modelu)

ja z racji posiadania przez moja serce.gif N.B własnie to polecam ok.gif

Napisano

> No właśnie myślałem nad takim wozidłem. Z tego co wiem, to chyba nawet występują tam silniki takie

> jak mam w Borze czyli 101 KM ATD, bardzo dobra jednostka, ekonomiczna. Mały soft i jest mała

> ,,rakieta''.

> > Szybkie i ekonomiczne i nie jakos awaryjne to w sumie niezłe byłoby Vw Polo 1,9 TDI 5-cio

> drzwiowe

Mała rakieta ? Chyba makieta zlosnik.gif

Napisano

Peugeot 206 ok.gif żonka posiada i jest zadowolona ok.gif

Napisano

> jedno na drugim)

Może odrobinę dołożyć i kupić nówkę z salonu, coś klasy A? Wybór w okolicach 30 tys. a nawet niżej taki że coś się żonie spodoba, będzie gwarancja, więc o naprawy się kilka lat nie martwisz, ekonomiczne (benzyna, ale przy krótkich miejskich trasach spali mniej niż diesel), na co dzień wystarczające gabarytowo (nie wozisz powietrza) a od święta też się pomieścicie (komfort przy 3 osobach + pies to od klasy D w górę).

Napisano

> - VW New Beatle

Psuje sie stosunkowo chetnie, sasiedzi przynajmniej raz w miesiacu wracaja na cholu.

> - VW Polo

> - VW Lupo

Wielkosc paczki zapalek, dla 3+pies chyba za male.

> - Skoda Fabia

Jezeli chodzi o II to fajnie wyglada. Podoba mi sie.

> - Clio (choć to francuz i ....)

ok.gif

Miales kiedys Fiata ?

Lancia y, ibiza, Micra, swift... ?

Napisano

> ,,rakieta''.

> drzwiowe

występują i ATD 101 KM i ASZ 131 KM

Napisano
  • Autor

Spoko majonez, na samym sofcie już styka, 210 jedzie, 2.0 TDi w starszych paskach nie daje rady, spala to około 6 litrów gnojówki - ja tam zadowolony jestem smile.gif

> Mała rakieta ? Chyba makieta

Napisano
  • Autor

> Psuje sie stosunkowo chetnie, sasiedzi przynajmniej raz w miesiacu wracaja na cholu.

No jacyś dziwni Ci Twoi sąsiedzi, ale nech będzie smile.gif

> Wielkosc paczki zapalek, dla 3+pies chyba za male.

Fakt, źle się trochę określiłem ma być ewentualnie 2+ pies.

> Jezeli chodzi o II to fajnie wyglada. Podoba mi sie.

Racja II Ładniejsza.

> Miales kiedys Fiata ?

Z 8 dlatego nie pałam sentymentem do tego dziadostwa smile.gif

> Lancia y, ibiza, Micra, swift... ?

Lancia odpada, mechanika fiat, ubranie Lancia, awaryjność i wysoka cena zakupu. Ibiza, coż a jak w Ibizie z korozją ?

Swift też myślałem, póki co analizy trwają.

Napisano
  • Autor

Przybliżysz co to za marka to N.B ? Nouva Bravo czy jak ? grinser006.gif

> ja z racji posiadania przez moja N.B własnie to polecam

Napisano

> Przybliżysz co to za marka to N.B ? Nouva Bravo czy jak ?

> > ja z racji posiadania przez moja N.B własnie to polecam

Pewnie nju bitel waytogo.gif

Napisano

> Przybliżysz co to za marka to N.B ? Nouva Bravo czy jak ?

> > ja z racji posiadania przez moja N.B własnie to polecam

dokladnie tak ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.