Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto do 25 tys. ze sportowym pazurem.

Featured Replies

Napisano

Witam. Naszło mnie na zmianę auta. Byłem już przekonany na vectrę C, jednakże po wczorajszym incydencie podczas wyprzedzania jakiegoś gnoja angryfire.gif (nie dał się mi wyprzedzić, a potem wrócić na swój pas) szukam czegoś:

-co będzie posiadało min. 150 km

-wiek maksymalnie 10 lat

-silnik obojętnie benzyna lub diesel (bardziej skłaniałbym się do benzyny, ze względu na tańsze remonty silnika)

-będzie paliło do 12 l/100 w mieście

-najlepiej 4/5 drzwiowe choć jak będzie ciekawa propozycja to może być 2/3

-trochę luksusu w środku (minimum klima)

-budżet do 25 tys., ewentualnie jak coś ciekawego do 30tyś.

Co proponujecie? 20.GIF

Napisano

> Witam. Naszło mnie na zmianę auta. Byłem już przekonany na vectrę C, jednakże po wczorajszym

> incydencie podczas wyprzedzania jakiegoś gnoja (nie dał się mi wyprzedzić, a potem wrócić na

> swój pas) szukam czegoś:

> -co będzie posiadało min. 150 km

> -wiek maksymalnie 10 lat

> -silnik obojętnie benzyna lub diesel (bardziej skłaniałbym się do benzyny, ze względu na tańsze

> remonty silnika)

> -będzie paliło do 12 l/100 w mieście

> -najlepiej 4/5 drzwiowe choć jak będzie ciekawa propozycja to może być 2/3

> -trochę luksusu w środku (minimum klima)

> -budżet do 25 tys., ewentualnie jak coś ciekawego do 30tyś.

> Co proponujecie?

jak do 30 tys to spokojnie Opel Astra H GTC wink.gif kupisz już coś z silnikiem 2.0 i 200 km np KLIK

wiem, że jest od 31 ale od czego jest targowanie wink.gif

albo 1.8 125 KM KLIK

polecam samochód z dieselkiem 1.9 150 km smile.gif tego znajdziesz bardzo dużo spokojnie za 25 tys

Napisano

Audi S3 ok.gif

Napisano

Jak chciałeś vectrę, to rozważ 9-5 aero.

Wyprzedzanie staje się przyjemnością smile.gif

Napisano

> Witam. Naszło mnie na zmianę auta. Byłem już przekonany na vectrę C, jednakże po wczorajszym

> incydencie podczas wyprzedzania jakiegoś gnoja (nie dał się mi wyprzedzić, a potem wrócić na

> -silnik obojętnie benzyna lub diesel (bardziej skłaniałbym się do benzyny, ze względu na tańsze

> remonty silnika)

uzywanie pojecia remonty silnika w tych czasach i to w liczbie mnogiej? nie wiem jak Ty jezdzisz i ile milionow kilometrow masz zamiar nim zrobic smile.gif

> Co proponujecie?

cos z VAG - 1.8T (A3, A4, Leon?) - plus: duzo tego, kazdy kowal naprawi i chipuje. - trudno kupic dobry egzemplarz

Volvo S40/V40 T4 (lub inne 2.0 LPT/HPT) - niepozorne i wygodne i dobrze wyposazone (mialem V40 - rewelacyjne auto).

Saaby i BMW pewnie sie zalpią.

Napisano

> remonty silnika)

> Co proponujecie?

Jeśli limit wielu nie Jest głównym wyznacznikiem to Lancia Delta HF. Jeśli to zbyt wolno to Fiat Coupe 20v turbo.

W obu wypadkach dobre osiągi w serii i łatwa droga do 300 koni.

Dużym plusem jest też seryjnie montowane LSD.

Napisano

co za auto wyprzedzałeś ?

skoro VC Ci się podoba, to może tylko wybrać odpowiednią wersję ? Moja ma 1,9 i 150 koni i już jako takie osiągi zapewnia.

Napisano

a może E39 528i? Już beleco mu takiego numeru nie wywinie, a i w spalaniu się zmieści zlosnik.gif Ewentualnie E46 328i zlosnik.gif

Napisano

> a może E39 528i? Już beleco mu takiego numeru nie wywinie, a i w spalaniu się zmieści Ewentualnie

> E46 328i

Nie zmiesci sie w spalaniu smile.gif

Napisano

> Nie zmiesci sie w spalaniu

w 12 sie zmieści przy normalnej jeździe grinser006.gif

Napisano

> w 12 sie zmieści przy normalnej jeździe

w miescie? niemozliwe smile.gif M52 B25 w coupecie e36 pija grubo powyzej 13 w ruchu 3miejskim smile.gif a to tylko 2,5l.

co nie znaczy ze to duzo smile.gif nadal bardzo kultrualnie. a limitom na spalanie przy zakupie auta mowimy stanowcze "NIE" wink.gif

Napisano

> w miescie? niemozliwe M52 B25 w coupecie e36 pija grubo powyzej 13 w ruchu 3miejskim a to tylko

> 2,5l.

> co nie znaczy ze to duzo nadal bardzo kultrualnie. a limitom na spalanie przy zakupie auta mowimy

> stanowcze "NIE"

klik ponizej

http://www.spritmonitor.de/de/uebersicht...amp;powerunit=2

E46 to fajny pomysl.

Hmm. Nie chce mi sie pisac o samochodach, wracam do jamki.

Napisano

> a może E39 528i? Już beleco mu takiego numeru nie wywinie, a i w spalaniu się zmieści Ewentualnie

> E46 328i

E39 w serii nie ma nic wspólnego ze "sportowym pazurem".

Napisano

> klik ponizej

> http://www.spritmonitor.de/de/uebersicht...amp;powerunit=2

no i? 10,55 średnio wychodzi z zebranych danych. a to niemiecki site i autostrady zaniżają smile.gif

Czyli miasto spokojnie przekracza 12 (o ile miasto to miasto a nie "prawie" miasto). cudow nie ma.

> E46 to fajny pomysl.

> Hmm. Nie chce mi sie pisac o samochodach, wracam do jamki.

Napisano

> no i? 10,55 średnio wychodzi z zebranych danych. a to niemiecki site i autostrady zaniżają

> Czyli miasto spokojnie przekracza 12 (o ile miasto to miasto a nie "prawie" miasto). cudow nie ma.

Kwestia tego jakie to miasta i jaka noga. zlosnik.gif

Ale jezdzac normalnie 12 jest do zrobienia bez cisnien.

Napisano

> E39 w serii nie ma nic wspólnego ze "sportowym pazurem".

zawieszeniowo owszem, ale koledze chodziło chyba o przyśpieszenie...

Napisano

> zawieszeniowo owszem, ale koledze chodziło chyba o przyśpieszenie...

Pod tym względem moja Lancia też idzie lepiej. Sprawdzałem w sobotę... grinser006.gif

Napisano

> Pod tym względem moja Lancia też idzie lepiej. Sprawdzałem w sobotę...

oj tam, ale Twoja lancia to szczyt, a w E39 ledwo połowa stawki zlosnik.gif

Napisano

> oj tam, ale Twoja lancia to szczyt, a w E39 ledwo połowa stawki

Może i szczyt, ale nie ostatnie słowo - wręcz przeciwnie. Muszę się brać do pracy - jeden kolega wczoraj kupił Kadetta i coś wspomina o LET, drugi upiera się że jego m20b25 będzie zdecydowanie lepiej pracował w nadciśnieniu wink.gif

A poważnie i na temat. Moim zdaniem da pgd kupić w tej kasie szybsze auta. Np wiem o Delcie w bardzo dobrym stanie zrobionej na 280 koni - i uwierz mi, ostry towar. Tam już mało co jest w stanie dotrzymać kroku. Tym bardziej, że jest tam około 400nm...

I kosztuje około 20 tys złotych.

Moim zdaniem jak ma być szybko to nie ma sensu się cyckać i bawić 528 wink.gif

Napisano

> Audi S3

popieram-przede wszystkim napęd quattro a nie fwd i wykorzystasz moc w Polsce na beznadziejnych drogach czy fun w zimie i bezpieczeństwo-dodatkowo bardzo ładnie się to modzi i zrobisz jak chcesz niezłego potworka biglaugh.gif

Napisano

> popieram-przede wszystkim napęd quattro a nie fwd i wykorzystasz moc w Polsce na beznadziejnych

> drogach czy fun w zimie i bezpieczeństwo-dodatkowo bardzo ładnie się to modzi i zrobisz jak

> chcesz niezłego potworka

Jak już to FWD z dołączanym tyłeo.

Tyle, że z tym budżetem starczy na kupno i drobny serwis. Na kupno naprawdę ładnego egzemplarza i jakieś poważne mody braknie.

W każdym razie auto godne polecenia ok.gif

Napisano

bierz mego RSXa, spełnia wszelkie wymogi (w opcji drzwi 2/3) i niedługo chyba będzie na sprzedaż.

(acura rsx type s, 2004)

Napisano
  • Autor

> co za auto wyprzedzałeś ?

jakaś nowa astra ale szału pod maską nie było, bo jechałem A4 1,6 benzyną i łeb w łeb.. angryfire.gif nie mniej jednak chciałem już dzwonić do odpowiednich służb, ale nie zdecydował się mnie wyprzedzić, a było już na tyle ciemno, że nie widziałem tablicy w lusterku.

Napisano

> Może i szczyt, ale nie ostatnie słowo - wręcz przeciwnie. Muszę się brać do pracy - jeden kolega

> wczoraj kupił Kadetta i coś wspomina o LET, drugi upiera się że jego m20b25 będzie

> zdecydowanie lepiej pracował w nadciśnieniu

> A poważnie i na temat. Moim zdaniem da pgd kupić w tej kasie szybsze auta. Np wiem o Delcie w

> bardzo dobrym stanie zrobionej na 280 koni - i uwierz mi, ostry towar. Tam już mało co jest w

> stanie dotrzymać kroku. Tym bardziej, że jest tam około 400nm...

> I kosztuje około 20 tys złotych.

> Moim zdaniem jak ma być szybko to nie ma sensu się cyckać i bawić 528

no ok ale da się taką Lancię eksploatować na co dzień, z wygodami E39? Na tej zasadzie to można kupić E34 M5 340KM tylko kogo stać na utrzymanie tego czegoś? zlosnik.gif

Napisano

> no ok ale da się taką Lancię eksploatować na co dzień, z wygodami E39?

Tak. Przecież to auto to zwykły daily driver. Koszta utrzymania sprowadzają się do paliwa i serwisu. Koszta hamulców i zawieszenia jak we Fiacie Tipo. Nie ma tam nic niezwykłego czy specyficznego. Czy jest wygodnie? To bardzo bogato wyposażony samochód, ale ciągle klasa C.

Dla mnie jest bardzo wygodny samochód kompaktowy o sportowym charakterze i osiagach.

Na tej zasadzie to można

> kupić E34 M5 340KM tylko kogo stać na utrzymanie tego czegoś?

Nie, nie można. W porównaniu do normalnej piątki każda M5 jest straszliwie droga w utrzymaniu. Sprawdź cenę hamulców, amortyzatorów i opon do e39 M5 a potem porównaj z 528.

Co do e34 M5 to ceny serwisu tej jednostki napędowej są chore a auto jest niewspółmiernie drogie jak na swoje osiągi - to auto dla kolekcjonera a nie osoby szukającej osiągów za rozsądna cenę i doskonale o tym wiesz.

Napisano

> Zmień na 1.8T i będzie po problemie.

Też prawda. Wersja quattro daje radę ok.gif

Napisano

BMW, ale 150 kucy w aucie klasy D lub nawet C to szału nie narobi. Nie nazwałbym tego "sportowym pazurem"

BMW

> remonty silnika)

hehe.gif

Ciekawe podejście do zakupu 10-letniego auta. spineyes.gif Chyba za dużo czytasz na AK. No chyba że chcesz kupic Żuka, bo nawet 126p przejeżdżały dłużej bez remontu.

Zależy jak jeździsz. Mój pali od 9 w górę. Górna granica jest tak koło 30 ale to na torze.

Duży wybór BMW

hmm... niewiem.gif może BMW?

> Co proponujecie?

E46. 3 litry już będzie jechać. Spokojnie wyrobisz się w budżecie a przyjemność jazdy zupełnie inna niż w mocnym przednim pędzie.

to pewnie sztrucel bo zdjęcia bardzo ładne, ale może coś w ten deseń uda ci sie znaleźć tak żeby się przy pierwszej stłuczce szpachla nie posypała. ten silniczek jest bardzo fajny.

link

Napisano

> popieram-przede wszystkim napęd quattro a nie fwd i wykorzystasz moc w Polsce na beznadziejnych

> drogach czy fun w zimie i bezpieczeństwo-dodatkowo bardzo ładnie się to modzi i zrobisz jak

co ty z tym bezpieczeństwem w zimie? na zaśnieżonym torze astra 1,4 jest szybsza bo lżejsza o połowę. I nie ściemniam, mieliśmy w robocie "na warsztacie" takie S3. To 4x4 to tez z przymrużeniem oka. Działa jak chce. Znaczy z reguły nie wie kiedy chce działać.

Napisano

> Też prawda. Wersja quattro daje radę

? pod jakim względem?

Jeździłeś? Co to "quattro" oprócz znaczka tam daje? Bo jak dla mnie to co najwyżej dziwne zachowanie auta w zakręcie. To nie chce skręcać dopóki na prawdę grubo go nie rzucisz przed winklem. Ale później żeby to ogarnąć sick.gif

Napisano

> ? pod jakim względem?

Pod takim, że w A4 jest torsen.

> Jeździłeś?

Tak.

Co to "quattro" oprócz znaczka tam daje? Bo jak dla mnie to co najwyżej dziwne

> zachowanie auta w zakręcie. To nie chce skręcać dopóki na prawdę grubo go nie rzucisz przed

> winklem. Ale później żeby to ogarnąć

Ja bym powiedział, że skręca chociaż jest bardzo podsterowne. W każdym razie nie ma akcji z dołączanym napędem i to jest duży plus.

Moim zdaniem całkiem dobry materiał na szybkiego DD.

Napisano

> remonty silnika)

> Co proponujecie?

Vectra B V6, Omega B V6. ok.gif Ale to drugie ze spalaniem się może nie zmieścić. waytogo.gif

Napisano

> Vectra B V6, Omega B V6.

A z jakich roczników miały by być takie samochody?

Napisano

> w 12 sie zmieści przy normalnej jeździe

W mieście 12 jest nierealne w e39 528 i.

Napisano

> remonty silnika)

> Co proponujecie?

Accord Type-r z końcówki produkcji, czyli 2002r.

Napisano

Szczerze to wolę ośkę z LSD niż to pseudo quattro.

Napisano

> w miescie? niemozliwe M52 B25 w coupecie e36 pija grubo powyzej 13 w ruchu 3miejskim a to tylko

> 2,5l.

> co nie znaczy ze to duzo nadal bardzo kultrualnie. a limitom na spalanie przy zakupie auta mowimy

> stanowcze "NIE"

Silnik 2.8 nie spala dużo więcej niż 2,5, ba nawet czasem mniej. W jeździe mieszanej ( 50 % miasto plus kręcenie się po okolicy mieszanej spalanie na poziomie osiągnięcie spalania 12 litrów nie jest problemem) Nie piszę tego z wyliczeń na stronach internetowych tylko z własnych doświadczeń.

Napisano

3.0 Ci chyba miało problem z częstymi dolewkami oleju.

Napisano

> Silnik 2.8 nie spala dużo więcej niż 2,5, ba nawet czasem mniej. W jeździe mieszanej ( 50 % miasto

> plus kręcenie się po okolicy mieszanej spalanie na poziomie osiągnięcie spalania 12 litrów nie

> jest problemem) Nie piszę tego z wyliczeń na stronach internetowych tylko z własnych

> doświadczeń.

ale ja sie z tym zgadzam i nie przytaczam zadnych wyliczen. tym bardziej samo miasto i 12 litrow jest trudne do osiagniecia. dlatego polecanie BMW koledze trzeba brac z uwagą na ten detal smile.gif

Napisano

> Vectra B V6, Omega B V6. Ale to drugie ze spalaniem się może nie zmieścić.

ale co te auta maja wspólnego ze sportowym pazurem grinser006.gif

Napisano

> tym bardziej samo miasto i 12 litrow jest trudne do osiagniecia.

W ogóle założenia są mocno idealistyczne. Generalnie sprowadzić je można do:

- samochód ma być fabrycznie nowy

- za darmo

- ma mieć 10 lat i milion km gwarancji

- przeglądy gwarancyjne mają być bezpłatne

- ma mieć osiągi jak w F1

- eksploatacja ma być darmowa.

Po prostu trzeba to urealnić - jak coś ma mieć "sportowy pazur" to musi spalić trochę paliwa.

No i 150 KM to nie jest "sportowy pazur".

Napisano

> No i 150 KM to nie jest "sportowy pazur".

tak za miesiąc będę mógł Ci chyba udowodnić że się mylisz zlosnik.gif

Napisano

aukcja pogladowa klyk

do tego malego czipsa, bedzie tanio i w miare szybko

Napisano

> tak za miesiąc będę mógł Ci chyba udowodnić że się mylisz

Ale samochód ma być współczesny, nie zabytkowy.

Napisano

> ale co te auta maja wspólnego ze sportowym pazurem

Nic, ale co drugi znawca motoryzacji uważa, że mocny silnik to wszystko co ma mieć auto sportowe. Dlatego np 750iA to auto sportowe...

Napisano

> Ale samochód ma być współczesny, nie zabytkowy.

I przede wszystkim to nie ma być wydmuszka wink.gif

Napisano

> Ale samochód ma być współczesny, nie zabytkowy.

współczesność nie ma nic do rzeczy. Raczej masa. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.