Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nieskuteczna dezynfekcja klimatyzacji - można to reklamować?

Featured Replies

Napisano

Zleciłem wykonanie "odgrzybiania klimatyzacji" w 3 letniej Skodzie Fabii. Usługę zleciłem ASO Skody licząc, że zostanie to wykonane w sposób profesjonalny i skuteczny. Niestety już po kilku-kilkunastu dniach od zabiegu wszystko wróciło "do normy" tzn. dalej śmierdzi z klimy jak śmierdziało. Czy takie coś podlega w ogóle rekalmacji? Twierdzą, że zastosowano bdb jakości czynnik, wymieniono filtr p. pyłkowy na oryginalny, a sama usługa została wykonana przez doświadczonego serwisanta. Czy mam jakieś szanse dochodzić powtórnego przeprowadzenia dezynfekcji - do skutku, czy też raczej jechać do innych punktów i szukać innych metod usunięcia przyczyn nieprzyjemnego zapachu z klimatyzacji? Teraz praktycznie nie da się jeździć z włączoną klimatyzacją, bo od razu boli głowa. frown.gif

Napisano

Wymiana/uzupełnienie czynnika oraz wymiana filtra przeciwpyłkowego to nie jest odgrzybianie, które ma zapobiec nieprzyjemnym zapachom w większości przypadków. Masz zagrzybiony parownik i tyle.

Jedź do porządnego warsztatu, niech Ci zrobią ozonowanie, a jak nie pomoże, to niech dostaną się do parownika i oczyszczą go mechanicznie.

Napisano

> Jedź do porządnego warsztatu, niech Ci zrobią ozonowanie, a jak nie pomoże, to niech dostaną się do

> parownika i oczyszczą go mechanicznie.

Ozonowanie to ściema, tylko mechaniczne czyszczenie usunie maź i brud z parownika. W przypadku Fabii mało komu się chce, bo jest bardzo ciężko do niego się dostać.

Napisano
  • Autor

Pisząc o zastosowaniu bdb "czynnika" nie miałem na myśli tzw "dobicia klimatyzacji". Autko jest jeszcze dość młode (3 lata) i "chłodzi" bardzo dobrze. Pisząc to, miałem na myśli środek chemiczny, który podaje się do parownika w celu tzw odgrzybienia.

Napisano

> Pisząc o zastosowaniu bdb "czynnika" nie miałem na myśli tzw "dobicia klimatyzacji". Autko jest

> jeszcze dość młode (3 lata) i "chłodzi" bardzo dobrze. Pisząc to, miałem na myśli środek

> chemiczny, który podaje się do parownika w celu tzw odgrzybienia.

Jeżeli jest to porządna pianka o właściwościach czyszczących i odgrzybiających, to w niestarym aucie da radę (tylko trzeba sotsować bezpośrednio na parownik, nie do kanałów!) ok.gif Ale nie daj się nabrac na żadne ozonowanie - to najwyżej zabije bakterie i grzyby we wnętrzu auta, na brudny parownik to nic nie da.

Napisano

> Jeżeli jest to porządna pianka o właściwościach czyszczących i odgrzybiających, to w niestarym

> aucie da radę (tylko trzeba sotsować bezpośrednio na parownik, nie do kanałów!) Ale nie daj

> się nabrac na żadne ozonowanie - to najwyżej zabije bakterie i grzyby we wnętrzu auta, na

> brudny parownik to nic nie da.

dlaczego? ozon przez obieg wewnetrzny nie dochodzi do parownika za sprawa magicznej bariery czy jakos inaczej sie to dzieje?

Napisano

> dlaczego? ozon przez obieg wewnetrzny nie dochodzi do parownika za sprawa magicznej bariery czy

> jakos inaczej sie to dzieje?

Owszem, dostaje się. Widziałeś kiedyś brudny parownik, tak mniej więcej w trzyletnim aucie (nie wspominając o starszych)*? wink.gif

1%5B2%5D.jpg

Gaz absolutnie nic nie da, trzeba mechanicznie usunąć brud przy pomocy szczotki i chemii.

* - nieco lepiej jest w przypadku aut z filtrem kabinowym, gdzie filtr wyłapuje kurz, ale i tak wesoło nie jest.

Napisano

> Owszem, dostaje się. Widziałeś kiedyś brudny parownik, tak mniej więcej w trzyletnim aucie (nie

> wspominając o starszych)*?

> Gaz absolutnie nic nie da, trzeba mechanicznie usunąć brud przy pomocy szczotki i chemii.

> * - nieco lepiej jest w przypadku aut z filtrem kabinowym, gdzie filtr wyłapuje kurz, ale i tak

> wesoło nie jest.

Parownik, który pokazałeś na zdjęciu na pewno nie ma 3 lat, tylko 13 i do tego jeżdżone było bez filtra kabinowego. U mnie w 11 letnim aucie parownik wyglądał prawie jak nowy, ale jest filtr. W Fabii też jest filtr i po 3 latach nie ma prawa być na parowniku nic, poza lekkim kurzem. Ozon da radę bez problemu, tylko trzeba jeszcze wiedzieć, jak go zastosować. Niestety w okresie letnim ozon jest mało wydajny. Auto najpierw trzeba schłodzić w pomieszczeniu poniżej 25 *C włączając klimę na max, później wyłączyć kompresor i samym powietrzem osuszyć parownik, następnie dobre pół godziny ozonu z włączonym obiegiem wewn. i nawiewem na 1. Kolejny krok, to pozostawienie zamkniętego auta na 5 minut, żeby podczas utleniania (zmiana O3 na O2) wybić bakterie, grzyby, wirusy i drobnoustroje. Później wietrzenie około 15 minut.

Napisano

jeżeli chemia (pianka) to jaka najlepsza aby dać na parownik ? (bez wyjmowania parownika)

Napisano

> Jeżeli jest to porządna pianka o właściwościach czyszczących i odgrzybiających, to w niestarym

> aucie da radę (tylko trzeba sotsować bezpośrednio na parownik, nie do kanałów!) Ale nie daj

> się nabrac na żadne ozonowanie - to najwyżej zabije bakterie i grzyby we wnętrzu auta, na

> brudny parownik to nic nie da.

na zasyfiony parownik nie pomoze nic poza demontazem i wymyciem. ani pianki ani odgrzybianie ozonowaniem. ale swoja droga 3 letnie auto i zagrzybiony parownik ? auto plywalo ? moj ma 16 lat i nic nie smierdzi.

Napisano

Dokładnie tak. Spotkałem raz podobny parownik. W toyocie w której nie było filtra. Jak jest filtr to nie powinno być nic poza kurzem.

W aucie tak młodym jak w temacie wątku spokojnie da radę chemia zastosowana bezpośrednio na parownik, do tego wymiana filtra z ozonowaniem przeprowadzonym według ww procedury.

Nie ma opcji by po czymś takim pojawił się smród po kilku dniach.

Napisano

> Pisząc o zastosowaniu bdb "czynnika" nie miałem na myśli tzw "dobicia klimatyzacji". Autko jest

> jeszcze dość młode (3 lata) i "chłodzi" bardzo dobrze. Pisząc to, miałem na myśli środek

> chemiczny, który podaje się do parownika w celu tzw odgrzybienia.

Wurth ma coś takiego, ale osobiście nie testowałem.

Napisano

> jeżeli chemia (pianka) to jaka najlepsza aby dać na parownik ? (bez wyjmowania parownika)

Najlepszy jest ten środek:

o tutaj

Ale w przypadku instalacji samochodowych powinna dać radę taka pianka:

pianka

Napisano

jeszcze sprobuj podzialac we wlasnym zakresie:

-zakup srodek do czyszczenia z dluga rurka

-zlokalizuj splyw wody z parownika...jak wylaczysz auto to z tamtad bedzie leciala woda grinser006.gif

- wpierdziel tam te rurke i zaaplikuj tam ten szuwaks (dostanie sie bezposrednio na parownik)

Jak sie nie uda to rozkrecik kanal wentylacyjny i dostac sie do parownika w celu wyciagniecia zgnilych lisci alien.gif

Napisano

> Ozonowanie to ściema, tylko mechaniczne czyszczenie usunie maź i brud z parownika. W przypadku

> Fabii mało komu się chce, bo jest bardzo ciężko do niego się dostać.

Chyba nigdy fabi nie rozbierales zlosnik.gif dojście tam jest prawie idealne

Napisano

> Ozonowanie to ściema, tylko mechaniczne czyszczenie usunie maź i brud z parownika. W przypadku

> Fabii mało komu się chce, bo jest bardzo ciężko do niego się dostać.

NIeprawda, 3 lata temu waliło w moim aucie stęchlizną i mokrymi szmatami, pojechałem na ozonowanie, 2,5 roku zero zapachów, dopiero teraz latem zaczął ten sam zapach lekko sie pojawiać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.