Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

segment D - wywiad środowiskowy ;)

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> W USA VW sie poddał i zamiast sprzedawać europejskie badziewie, zbudował zupełnie nowy model tylko

> na USA - o przyzwoitych rozmiarach i (dzięki taniej sile roboczej w USA) o niskiej cenie

> ($20K).

Tu nie chodzi o cenę i rozmiary - ja zwyczajnie nie chce auta tej marki. Raz, że mi źle kojarzy. Dwa, że miny kierowców Golfów GTI kiedy zastanawiają się dlaczego ten dziwny samochód którym jeżdżę nie zostaje w tyle są bezcenne. A trzy, że Passat jest tak nudny, że aż mnie naciąga jak go widzę.

Z drugiej strony, nie zamierzam twierdzić że to złe auto. Po prostu tak samo jak Toyota nie jest to auto dla mnie i tyle.

Napisano

> U mnie jest 1:7 rzeczywistego stosunku. Ale na święta powinno pojawić się około 25% mocy więcej. Na

> wiosnę będę zbijał masę, ale raczej wiele nie urwę bez inwestowania.

> No, ale dość o tym bo nie wypada takiego OT we własnym temacie robić

Mi sie bez problemu i większych kosztów powinno udać uzyskać plus 30% wiecej KM. Z odchudzaniem jest o tyle cieZko, ze założyłem nie pogarszanie interesujących mnie właściwości użytkowych w tym poziomu hałasu. To co zrobiłem do tej pory wręcz wynikało z innych potrzeb niZ obniżenie masy...

Napisano
  • Autor

> Mi sie bez problemu i większych kosztów powinno udać uzyskać plus 30% wiecej KM.

U mnie powinno wyjść 230-240 koni z bazowych 193. Ile wyjdzie się okaże, auto ma swoje lata.

Z odchudzaniem

> jest o tyle cieZko, ze założyłem nie pogarszanie interesujących mnie właściwości użytkowych w

> tym poziomu hałasu. To co zrobiłem do tej pory wręcz wynikało z innych potrzeb niZ obniżenie

> masy...

U mnie na pewno nie będę wyciągał wygłuszenia. Wyjdą tylko tylne fotele i być może wejdąlżejsze fotele.

Napisano

> U mnie powinno wyjść 230-240 koni z bazowych 193. Ile wyjdzie się okaże, auto ma swoje lata.

> Z odchudzaniem

> U mnie na pewno nie będę wyciągał wygłuszenia. Wyjdą tylko tylne fotele i być może wejdąlżejsze

> fotele.

Moje fotele przednie ważą blisko ponad 40 kg/sztuka. Jest wiec z czego schodzić, ale interesują mnie tylko firmowe z linii performance (z poduszkami i b. Wygodne) wiec temat jeszcze sobie poczeka ze względu na koszty... 30 kg jest do urwania na kołach. Fabryczny komplet waży ok 22kg/sztuka. Ja zszedlem na razie tylko do ok 19kg na samych oponach.

Tapicerka jest tematem bardziej złożonym, ale jeszcze co najmniej 20kg powinno sie dać urwać bez pogarszania wytlumienia. 20 kg w sumie na wymianę na karbon blotnikow maski i wydechu (ten ocZywiscie nie karbonowy)

W sumie myśle ze jeszcze te 100kg sie uzbiera nie kosztem właściwości użytkowych.

Napisano

> No to lipa. U konkurencji przeważnie jest więcej mocy lub możliwość jej zrobienia.

No tu mozesz zrobic zawias (wspomniana Showa), zarzucic kola 18" z Type-S i szperke z CTR. Mysle, ze wowczas zaden przednionapedowy samochod tego segmentu nie bedzie mial zadnego podejscia w zakretach. A pewnie i niektore premium tez nie.

A co do elektroniki to jest nadzieja - nowy Si w Stanach tez ma teraz identyczne K24 wiec pewnie Hondata predzej czy pozniej cos do niego ogarnie.

Napisano

> nie ten? 7gen

> widzialem wykresy

No nie watpie, ze widziales. Byc moze nawet i mojego grinser006.gif

Ale to wszystko 7gen. - poprzednia buda. Do tej na razie nikt reflasha (ani tym bardziej w pelni programowalnego komputera) nie popelnil.

Napisano

> Znacznie mniej czyli? Coś więcej proszę.

3.2 na trasie 11-13 litrów, w mieście bez problemów 20.

1.75 TB na trasie 8-9, w mieście podobno przy dynamicznej jeździe nie więcej jak 15. Minusem TB jest brak jakiegokolwiek brzmienia

Napisano

> Ja raz jeździłem testowo 1.75TBi i średnie spalanie komputer pokazywał chyba 12/100.

> To było średnie z wielu kilometrów. Dystanse pokonywane na tych jazdach testowych były niezbyt

> długie. Myślę że 8-10km maks. Często z butem w podłodze, albo w korku.

Czyli wychodzi całkiem przyjemnie wink.gif

> Podobno tym V6 od GM nie da się uzyskać takiego spalania w mieście. Nie wiem nie jeździłem,

> słyszałem tylko że 13 to na emeryta, a normalnie to od 15 w górę

Wg danych technicznych może i tak, obawiam się życie pokaże zupełnie coś innego. Moja 2.5 przy spokojnej jeździe w niedużym mieście spala od 16 litrów z naciskiem na 18 l.

> Edit: Jeszcze co do mocy silnika. W tym 1.75TBi jest podobno 200KM. Chyba ciężka buda powoduje że

> tego nie czuć. Przyśpieszało to bardzo średnio. Nie czuć było żadnej turbodziury. Chyba turbo

> musi być bardzo małe

7 sekund do setki to bardzo średnio?

Napisano

> Czyli wychodzi całkiem przyjemnie

Chyba nie tak źle. W sumie ciężka kobyła i benzynowe 200KM ok.gif

> 7 sekund do setki to bardzo średnio?

7 sekund to bardzo dobrze. Tylko zupełnie nie było czuć tego.

W moim aucie wrażenie przyspieszenia jest większe, a ma 8,5s do setki. Na pewno wielkość auta i większa wygoda powoduje mniejsze odczucia z przyśpieszania ok.gif

Napisano

> Chyba nie tak źle. W sumie ciężka kobyła i benzynowe 200KM

Jak na auto testowe o masie zbliżonej do czołgu gdzie pewnie nikt tego nie oszczędza to wynik rewelacyjny wink.gif

> 7 sekund to bardzo dobrze. Tylko zupełnie nie było czuć tego.

> W moim aucie wrażenie przyspieszenia jest większe, a ma 8,5s do setki. Na pewno wielkość auta i

> większa wygoda powoduje mniejsze odczucia z przyśpieszania

Słowo klucz "wrażenie" zlosnik.gif

Napisano

> Jak na auto testowe o masie zbliżonej do czołgu gdzie pewnie nikt tego nie oszczędza to wynik

> rewelacyjny

Też mi się tak wydaje.

> Słowo klucz "wrażenie"

Ja się nie upieram że to słabo przyśpiesza wink.gif

Dla mnie jednak liczy się wrażenie. Lubię jeździć autem kiedy mam wrażenie, że silnik się z buda nie męczy.

Napisano

Silniki te same co w VW?

Tak ok.gif technicznie jest to A4 poprzedniej generacji, z tym że silniki ma te z obecnej palety VAG-a wink.gif

Napisano
  • Autor

> No tu mozesz zrobic zawias (wspomniana Showa), zarzucic kola 18" z Type-S i szperke z CTR. Mysle,

> ze wowczas zaden przednionapedowy samochod tego segmentu nie bedzie mial zadnego podejscia w

> zakretach. A pewnie i niektore premium tez nie.

> A co do elektroniki to jest nadzieja - nowy Si w Stanach tez ma teraz identyczne K24 wiec pewnie

> Hondata predzej czy pozniej cos do niego ogarnie.

Czy ja dobrze widzę, że ten zestaw Showa kosztuje niecałe 7 stówek?

Napisano

> Czy ja dobrze widzę, że ten zestaw Showa kosztuje niecałe 7 stówek?

Jesli euro to bardzo prawdopodobne. W PL kosztuje ok 2500PLN. A naprawde daje duuuzo smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jesli euro to bardzo prawdopodobne. W PL kosztuje ok 2500PLN. A naprawde daje duuuzo

Właśnie przeglądałem z kobietą katalog.idealny byłby TypeS benzyna. Spełnia dokładnie wszystkie wymagania i nie trzeba nic dokładać.

Napisano
  • Autor

Byłem w salonie BMW. Można za bardzo dobre pieniądze kupić 3er, ale niestety tylko bardzo słabe 318i. Moim zdaniem jakość plastikowych elementów trochę słaba jak na premium. Postawa sprzedawcy poniżej wszelkiej krytyki... Samo auto ma tragicznie mało miejsca z tyłu. Osoba mojego wzrostu siedząca za kierowcą będzie się kolanami opierać o przedni fotel. Jestem bardzo niemile zaskoczony. W każdym razie muszę odwiedzić inny salon bo w tym wchodząc bez garnituru jest się wyraźnie olewanym. Pod tym względem Honda i Skoda wypadły wręcz wzorowo.

Napisano

> Właśnie przeglądałem z kobietą katalog.idealny byłby TypeS benzyna. Spełnia dokładnie wszystkie

> wymagania i nie trzeba nic dokładać.

Ano wink.gif A najlepiej jeszcze biale kombi smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ano A najlepiej jeszcze biale kombi

Kobieta zdecydowanie zaprotestowała przeciw silnikówi diesla, automatycznej skrzyni biegów i...białemu kolorówi najprawdopodobniej będzie czarny, grafit albo to co się trafi. W kombi mi się tył nie podoba... Ale na pewno byłby praktyczniejszy.

Napisano

> Kobieta zdecydowanie zaprotestowała przeciw silnikówi diesla,

Dobrze.

> automatycznej skrzyni biegów

Bardzo dobrze.

> i...białemu kolorówi

Tu gorzej no ale coz zrobic smile.gif

Napisano

> Tu gorzej no ale coz zrobic

ja bede musial nadrobic za kolege

mediapx.jpg

a moze jednak

]mediabu.jpg

ale i tak ten wymiata

img1935ar.jpg

Napisano

> ja bede musial nadrobic za kolege

> a moze jednak

Powiem tak - dzisiaj troche zaluje, ze nie wzielismy bialego. Czarny tez jest spoko ale jednak ilekroc widze bialego to mi troche zal.

> ale i tak ten wymiata

Eeeeee...postaw starego przy nowym to Ci sie zaraz odechce. A jak jeszcze popatrzysz na wnetrze to juz w ogole nie bedziesz wiedzial po co sie zastanawiales grinser006.gif

Napisano

Nie daj sobie wmówić, że Twój faworyt jest gorszy od czyjegoś faworyta. Nie ma o czym mówić...poza kolorem i wyposażeniem...

Napisano
  • Autor

> Nie daj sobie wmówić, że Twój faworyt jest gorszy od czyjegoś faworyta. Nie ma o czym mówić...poza

> kolorem i wyposażeniem...

Czyli zdecydowany głos za Honda? Moja pani obejrzała dziś Skodę i stało się to przyczyną faktu, że Skoda opuszcza nasz ranking.

Pomyśleć, że ja kiedyś zastanawiałem się co nas łączy hehe.gif

Napisano
  • Autor

Oglądałem. Jest cudowna. Piękna, do bólu włoska... Genialne fotele, genialna kierownica, piękne wnętrze...a z tyłu miejsca tak mało, że musiałem siedzieć zgarbiony. Za tydzień jazda próbna wersją kombi. Silnik turbo po małej kuracji 237 koni i 370 nm.

Tyle że chyba ze względu na cenę i ciasny tył nie przejdzie eliminacji - zobaczymy co moja ładniejsza połowa powie wink.gif

Napisano

> Powiem tak - dzisiaj troche zaluje, ze nie wzielismy bialego. Czarny tez jest spoko ale jednak

> ilekroc widze bialego to mi troche zal.

> Eeeeee...postaw starego przy nowym to Ci sie zaraz odechce. A jak jeszcze popatrzysz na wnetrze to

> juz w ogole nie bedziesz wiedzial po co sie zastanawiales

ja jak kiedy mówiłem że czarny to najgorszy kolor do utrzymania w czystości ... tak teraz ...

jak tylko słyszę jak ktoś mówi tą formułkę ... odpowiadam ... to kupo sobie biały ... piękny czysty ... ale brudzi się stojąc frown.gif

Napisano

> Oglądałem. Jest cudowna. Piękna, do bólu włoska... Genialne fotele, genialna kierownica, piękne

> wnętrze...

Panie nie rób smaka! slinka.gif

> a z tyłu miejsca tak mało, że musiałem siedzieć zgarbiony. Za tydzień jazda próbna

> wersją kombi.

W sensie, że kombi będzie większe? Nie bardzo bym na to liczył

> Silnik turbo po małej kuracji 237 koni i 370 nm.

Ładnie jeździ?

Napisano
  • Autor

> Panie nie rób smaka!

Wersja turismo ti - nie chciałem wysiadać...

> W sensie, że kombi będzie większe? Nie bardzo bym na to liczył

To było kombi.

> Ładnie jeździ?

Powiem Ci za tydzień. Dziś nie miałem czasu.

Napisano
  • Autor

W sobote odbylem jazde probna Honda Accord Kombi '11 2,2 klekot + automat.

Jazda probna trwala troszke ponad godzine i obejmowala: autostrade (50%), kreta droge krajowa (25%), miasto (25%). Wrazenia? Hmmm... Po kolei:

Silnik jak dla mnie jest ok pomimo tego, ze to diesel -ä szczegolnie dla tych ktoryz diesla nie lubia. Kreci sie wysoko i nie dostaje zadyszki w gornym zakresie oborotow. Gdyby nie obrotomiarz to mozna by zaryzykowac stwierdzenie, ze to nie diesel. Niestety, 150KM to zbyt malo aby napedzic auto tej wielkosci. Chociaz totez moje aubiektywne odczucie a nie ukrywam, ze jestem typem osoby majacej "syndrom 15 KM" wink.gif

Silnik pracuje calkiem przyjemnie, w srodku jest praktycznie nieslyszalny (nawet na autostradzie gdy na obrotomierzu jest 4000RPM), aby uslyszec, ze to diesel musimy wysiasc z samochodu.

Na temat spalania sie nie wypowiadam bo jazda byla bardzo dynamiczna a to windowalo spalanie mocno w gore.

Moj wyrok: calkiem fajny ten diesel Hondy - tyle, ze trzeba albo kupowac wersje 180KM albo od razu robic program bo zwyczajnie jest zbyt wolno.

Automatyczna skrzynia z lopatkami pod kierownica i trybem sportowym? Nie! Nie i jezscze raz nie! Byc moze do toczenia sie po miescie, byc moze dla kogos kogo interesuje jedynie bardzo spokojna jazda - zdecydowanie nie dla kogos kto oczekuje jakiejs dynamiki.

Zawieszenie jest dosc twarde i bardzo dobrze. Samochod nie bja, nie przechyla sie zbytnio na zakretach - prowadzi sie naprawde dobrze - bylem bardzo zaskoczony tym jak moz67na polykac kolejne winkle. Nierowosci sa wybierane bardzo sprawnie, chociaz na dziurach slychac prace zawieszenia.

W mojej opinii zawieszenie jest bardzo dobre - szczegolnie dla kogos kto lubi "dynamicznie" prowadzic samochod.

Uwaga: automat calkowicie zabija przyjemnosc z jazdy po zakretach!

Wnetrze i komfort podrozowania to temat rozlegly. Ergonomia jest ak dla mnie ok. Wszystko jest tam gdzie ma byc, z niczym nie ma problemow . no, moze przycisk glosnosci na podstawowym radiu jest troche "nielogiczny" - pokretlo regulacji glosnosci to to mniejsze pokretlo wink.gif

Deska jestbardzo czytelna i tu zasadniczo nie ma sie do czego przyczepic. Design deski to rzecz gustu - mi sie podoba.

Fotele sa wygode, zapewniaja wystarczajacy zakres regulacji aby zunalesc sobie miejsce za kolkiem. Pomaga w tym regulowana kolumna kierownicy. Same fotele calkiem niezle trzymaja na zakretach, chociaz do jakichkolwiek foteli "sportowych" sporo im brakuje. Licze, ze fotele w TypeS sa pod tym wzgledem lepsze a najlepiej porownywalne z tymi ze 159 Turismo ti wink.gif

Na tylnej kanapie nie ma zbyt wiele miejsca ale i tak jest go duuuzo wiecej niz w 159. Nad glowa rowniez jest wiecej przestrzeni. W Hondzie siedze z tylu normalnie wyprostowany, w Alfie musze sie schaliyc bo inaczej opieram sie glowa o sufit.

W kabinie jest cicho do czasu. Noi wlasnie, silnka nie slychac i nie przeszkadza on. Nie slychac tez szumu opon a przynajmniej nie jest on uciazliwy. To co slychac to szum wiatru gdzies w tylnej czesci kabiny jakby w okolicy bagaznika. Czyzby relingi? Pojawia sie to od okolo 150-160kmh i zaglusza wszystko inne. Nie zeby bylo to bardzo glosne (przy ponad 200kmh mozna normalnie rozmawiac w kabinie), ale denerwuje i to bardzo. Poiwiem wiecej - doprowadza do szalu bo calkowicie psuje przyjenosc z jazdy. Do tego stopnia odwraca uwage, ze az zjechalem na parking sprawdzic czy mam zamkniety bagaznik itd.

Gdyby nie ten szum to komfort podrzowania autostrada bylby (jak dla mnie) idealny.

180kmh, silnik jest nielsyszalny, auto idzie "jak po szynach", radio cicho gra (audio jest bardzo srednie - czy TypeS ma lepsze? Orientuje sie ktos?) a ja spokojnie moge rozmawiac z siedzaca obok pasazerka. Bajka, prawda?

No wlasnie, gdyby nie ten szum to bylaby bajka.

Napisano

> Jazda probna trwala troszke ponad godzine i obejmowala: autzostrade (25%), kreta droge krajowa

> (25%), (miasto 25%).

A gdzie pozostałe 25%? hehe.gif

Napisano
  • Autor

> A gdzie pozostałe 25%?

Mea Culpa. Po autostradzie bylo 50%. Dziekuje za zwrocenie mi uwagi wink.gif

Napisano

> chociaz do jakichkolwiek foteli "sportowych" sporo im brakuje. Licze, ze fotele w TypeS sa pod

> tym wzgledem lepsze a najlepiej porownywalne z tymi ze 159 Turismo ti

Sa takie same w sensie wyprofilowania. Maja inna tapicerke wiec powinny lepiej trzymac.

> tylnej czesci kabiny jakby w okolicy bagaznika. Czyzby relingi? Pojawia sie to od okolo

> 150-160kmh i zaglusza wszystko inne. Nie zeby bylo to bardzo glosne (przy ponad 200kmh mozna

> normalnie rozmawiac w kabinie), ale denerwuje i to bardzo. Poiwiem wiecej - doprowadza do

> szalu bo calkowicie psuje przyjenosc z jazdy. Do tego stopnia odwraca uwage, ze az zjechalem

> na parking sprawdzic czy mam zamkniety bagaznik itd.

Moze faktycznie relingi. W sedanie nic takiego nie wystepuje.

> (audio jest bardzo

> srednie - czy TypeS ma lepsze? Orientuje sie ktos?)

Audio jest zwykle albo premium (napis jest normalnie na desce wiec wiadomo od razu). Jesli Type-S ma premium to bedzie lepiej. Jesli to juz bylo premium to sorry grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Sa takie same w sensie wyprofilowania. Maja inna tapicerke wiec powinny lepiej trzymac.

Takie same jak w Alfie czy takie same jak w zwyklym modelu Accorda? Srodek jak rozumiem Alcantara?

> Moze faktycznie relingi. W sedanie nic takiego nie wystepuje.

W kazdym razie to jest jakas masakra. nawet moja kobieta zwrocila uwage, ze cos nie gra.

> Audio jest zwykle albo premium (napis jest normalnie na desce wiec wiadomo od razu). Jesli Type-S

> ma premium to bedzie lepiej. Jesli to juz bylo premium to sorry

To bylo podstawowe audio z szescioma glosnikami.

Czy wersja z 10 glosnikami gra duzo lepiej? Czy jest jakis sens doplacac do glosnikow akcesoryjnych?

Napisano

> Takie same jak w Alfie czy takie same jak w zwyklym modelu Accorda? Srodek jak rozumiem Alcantara?

Takie same jak w zwyklym modelu Accorda tyle, ze wlasnie z alcantara.

> To bylo podstawowe audio z szescioma glosnikami.

> Czy wersja z 10 glosnikami gra duzo lepiej? Czy jest jakis sens doplacac do glosnikow

> akcesoryjnych?

Nie wiem jak z akcesoryjnymi ale 10-glosnikowe gra duzo lepiej niz 6cio. Nie jestem zadnym audiofilem wiec nie jest to dla mnie szczegolnie istotne ale tak mowiac czysto subiektywnie to gra ladnie. Wiadomo ze nie jak lepszy Mark Levinson w Lexie ani tym bardziej Bang&Olufsen w Audi ale daje rade.

Napisano
  • Autor

> Takie same jak w zwyklym modelu Accorda tyle, ze wlasnie z alcantara.

No to powiem wprost -do foteli, ktore siedza w Alfie podejscia nie maja. Niestety.

> Nie wiem jak z akcesoryjnymi ale 10-glosnikowe gra duzo lepiej niz 6cio. Nie jestem zadnym

> audiofilem wiec nie jest to dla mnie szczegolnie istotne ale tak mowiac czysto subiektywnie to

> gra ladnie. Wiadomo ze nie jak lepszy Mark Levinson w Lexie ani tym bardziej Bang&Olufsen

> w Audi ale daje rade.

Jesli jest duzo lepiej niz w podstawowym zestawie to bedzie wystarczajaco ok.gif

Napisano

> No to powiem wprost -do foteli, ktore siedza w Alfie podejscia nie maja. Niestety.

Type-S to nie Type-R. A TI to TI wink.gif Zwykle fotele w 159 sa zwyczajnie slabe.

Napisano
  • Autor

> Type-S to nie Type-R. A TI to TI Zwykle fotele w 159 sa zwyczajnie slabe.

Z drugiej strony ti też nie jest jakiś super sport hardcore ze wzmocnionym nadwoziem, lekkimi elementami itd.

W każdym razie Alfa jest droższa i to całkiem wyraźnie.

Szukanie TypeS też chwilę zajmie bo obecny model jest na rynku od kilku miesięcy dopiero.

Tymczasem dalej nie wiem jakie jeszcze auta mógłbym brać pod uwagę.

Napisano
  • Autor

Ktoś się orientuje jaki jest potencjał silnika 1750 turbo siedzącego w 159?

Da się jeszcze coś ugrać tanim kosztem jeśli auto już ma program na 240 koni?

Druga sprawa: jak silnik znosi jazdę na niskich obrotach? Spokojną kapeluszniczą jazdę w zakresie 1200-2500 obrotów?

Napisano

> Czyli zdecydowany głos za Honda?

Oczywiście, trzeba dać zarobić Japończykom po trzęsieniu.

> Moja pani obejrzała dziś Skodę i stało się to przyczyną faktu, że

> Skoda opuszcza nasz ranking.

To nie wiedziałeś, że Skodę zamawia się na Allegro w ciemno? Tak robi większość co widać po sprzedaży. Bo ten kto zobaczy Skodę i zakocha się we wnętrzu to pewnie jak w 1985 roku jechał do Pragi to mówił, że wyjeżdża na zachód. hehe.gif

Co Ty tam jeszcze wymyśliłeś?

Insignia? Trzeba mieć tatę - kierownika sprzedaży flotowej Opla, żeby wybrać tego słonia.

Legacy? To taka lepsza Honda, ale plastiki robią z wafelków po lodach. Więc gdybyś chciał Subaru, nie miałbyś "ale" do Skody.

159? Trwałość po 3-4 latach? hehe.gif Ciekawe czy na test drive dostaniesz nie popsuty egzemplarz. biglaugh.gif Pamiętaj tylko jedno. Jaka by Alfa nie była piękna, szybka, niezawodna, jak bardzo będzie biała i wygodna, będzie to opowieść babci jak niosła pistolet w 40-tym roku przez dwie dzielnice, a teraz podpie...la sąsiadów, a z rozbitej świni woli dać na RM niż wnukom na imieniny. tongue.gif

S60? Tak, używane.

Ave nie, Passat nie...no to koniec.

Powodzenia.

Napisano
  • Autor

> Oczywiście, trzeba dać zarobić Japończykom po trzęsieniu.

> To nie wiedziałeś, że Skodę zamawia się na Allegro w ciemno? Tak robi większość co widać po

> sprzedaży. Bo ten kto zobaczy Skodę i zakocha się we wnętrzu to pewnie jak w 1985 roku jechał

> do Pragi to mówił, że wyjeżdża na zachód.

> Co Ty tam jeszcze wymyśliłeś?

> Insignia? Trzeba mieć tatę - kierownika sprzedaży flotowej Opla, żeby wybrać tego słonia.

> Legacy? To taka lepsza Honda, ale plastiki robią z wafelków po lodach. Więc gdybyś chciał Subaru,

> nie miałbyś "ale" do Skody.

> 159? Trwałość po 3-4 latach? Ciekawe czy na test drive dostaniesz nie popsuty egzemplarz.

> Pamiętaj tylko jedno. Jaka by Alfa nie była piękna, szybka, niezawodna, jak bardzo będzie

> biała i wygodna, będzie to opowieść babci jak niosła pistolet w 40-tym roku przez dwie

> dzielnice, a teraz podpie...la sąsiadów, a z rozbitej świni woli dać na RM niż wnukom na

> imieniny.

> S60? Tak, używane.

> Ave nie, Passat nie...no to koniec.

> Powodzenia.

A mogę prosić jeszcze raz ale bez metafor? Poważnie proszę wink.gif

Napisano

Mało było o S60/80, więc:

- silniki (które by Cię interesowały)od 2,5T 210 KM(bodaj 7 s do 100), przez T5 250 KM ( 6 coś do 100) skończyszy na wersji R 300KM; są też jakieś V8 dostępne pod 300KM wolnossące, ale nie mam pewności, czy są dostępne w EU, czy import z US

- napędy przednia oś i AWD

- wyposażenie o którym wspominasz jak najbardziej w standardzie (myśląc o wersjach z PL to światła dzienne są od 2011 wymagane), około +10% na wskazaniu licznika vs wskazania GPS

- spalanie - użytkuję 2,5T+25% - 9 trasa, 11 miasto, zima do 13

- skrzynie manuale, automaty i automaty +sekwencja - 5 przełożeń do przodu- ja używam tej ostatniej - daje się przyśpieszyć programem, oczywiście ma laga, który czuć najmocniej przy redukcjach o 2 biegi za to śmiało kręci do czerwonego pola,

-serwis - przesiadłem się z niskobudżetowego auta więc dla mnie zwyżka serwisu była bardzo odczuwalna wink.gif, ale przegląd na 100kkm z wymianą oleju, (bez wymiany świec, gdyż w młodszych wymienia się na 120kkm) -1,5 kzł, tarcze tył, klocki tył, szczęki hamulcowe + robocizna po zniżkach dla auta 6-cio letniego 1,5 kzł (poza ASO części brytyjsko-tureckie + robocizna 480 zł), pasek rozrządu co 180kkm, pompa wody 360kkm - cena rozrządu w ASO (+) robocizna (+) wymiana uszczelki pod deklem zaworów (-) zniżka dla aut 6-cio letnich jak dobrze pamietam 2,3 kzł, czyszczenie przepustnicy około 200-250 zł, kasowanie błędów 150 zł, pompka spryskiwacza reflektorów około 250 zł, wymiana rozrządu bez pompy, uszczelnienia zaworów, nowe tarcze i klocki z przodu - poza ASO 1,5 kzł., końcówka drążka kierowniczego ASO 250 zł, aftermarket 65 zł.

Prześledziłem historię serwisową - nic mnie nie zaskoczyło i nie zdziwiło .

Środek bardziej klasyczny niż sportowy, wygodne fotele, z tyłu nieco mniej miejsca w 60, w 80 o wiele więcej, wersje z navi, często jasne skóry, bagażnik z małym otworem załadunkowym, pełne koło zapasowe, fatalna średnica zawracania, ksenony (ja mam bez soczewek), 8-12 poduszek, spora masa, ale niezłe (subiektywnie) hamulce, klejone boczne szyby (nie we wszystkich wersjach), tempomat, czujniki...

Coż, drogi serwis ale w ASO. Ja jeżdząc słabszym autem, jak już łapałem mandaty to od razu max, czyli 10 pkt. W Volvo jeżdzę wolniej (spalanie vs obecne ceny benzyny) za to przyjemność jest znacznie większa, więc polecam:)

Hondy nie znam, więc nie porównuję 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A mogę prosić jeszcze raz ale bez metafor? Poważnie proszę

Bez metafor to proszę kupić Accorda 2.0 i-VTEC Elegance. Jeśli 156 koni to mało, można wziąć 2.4, ale różnica w cenie pozwala dokupić szybki motocykl - 27 kzł!

Dlaczego Elegance? Bo ma już Bluetooth crazy.gif ale stoi na normalnych, 16-calowych kołach, kosztuje 5-cyfrową kwotę, a kierownica jest w skórze. wink.gif

Proszę zamówić kolor Cobalt Blue Pearl, żeby odciąć się od nudnej mody na biel, czerń czy srebrny metalik i cieszyć się, że ani się szybko nie nagrzewa, ani brudzi, ani razi.

Bez metafor proszę nie kupować Alfy Romeo 159 1750 ni żadnej innej. Czuję, że chcesz wyklikać na klawiaturze słowo "dlaczego" lub - bardziej prowincjonalnie - "czemu". Odpowiedź jest bez metafory. Napisałeś, że powodem jest tylko wygląd. Naukowcy stwierdzili, że poczucie piękna u ludzi wynika z symetrii kształtów. Teraz zobacz na przód Alfy 159 i skup się na tablicy rejestracyjnej. Następnie porównaj to z Accordem lub Dacią Logan i bez metafor odpowiedz sobie co jest piękne, a co brzydkie.

I po dylemacie. Targuj się o dywaniki. wink.gif

Napisano

> Bez metafor to proszę kupić Accorda 2.0 i-VTEC Elegance. Jeśli 156 koni to mało, można wziąć 2.4,

> ale różnica w cenie pozwala dokupić szybki motocykl - 27 kzł!

Nie jesli patrzymy na roczne auta w DE. Poza tym miedzy 2.0 a 2.4 jest przepasc w osiagach. Dodatkowo 2.4 ma hamulec, ktory dziala (w przeciwienstwie do smiesznego 296mm w 2.0 - dlatego wchodza 16"). Swoja droga to auto dopiero na 18" wyglada jak trzeba. Zreszta tak jak i wiekszosc wspolczesnych samochodow tej klasy.

> Proszę zamówić kolor Cobalt Blue Pearl, żeby odciąć się od nudnej mody na biel, czerń czy srebrny

> metalik i cieszyć się, że ani się szybko nie nagrzewa, ani brudzi, ani razi.

Z kolorem akurat sie zgodze, jest bardzo ciekawy. Tyle, ze Type-S w takowym nie wystepuje.

Napisano

> Ktoś się orientuje jaki jest potencjał silnika 1750 turbo siedzącego w 159?

> Da się jeszcze coś ugrać tanim kosztem jeśli auto już ma program na 240 koni?

Moim zdaniem nie bardzo. Moze z jakims wiekszym coolerem ale moze...

Napisano
  • Autor

> Bez metafor to proszę kupić Accorda 2.0 i-VTEC Elegance. Jeśli 156 koni to mało, można wziąć 2.4,

> ale różnica w cenie pozwala dokupić szybki motocykl - 27 kzł!

Accord TypeS bez dodatków (nowy) jest o 1300 euro tańszy niż 159 ti w w pełnej opcji (nawigacj koła 19 cali i takie tam drobiazgi). Alfa ma dwa miesiące i 2 tysiące kilometrów. A poza tym ma prawie 40 koni więcej i to bez utraty gwarancji. A Ty mi mówisz, że różnica w cenie?

> Dlaczego Elegance? Bo ma już Bluetooth ale stoi na normalnych, 16-calowych kołach, kosztuje

> 5-cyfrową kwotę, a kierownica jest w skórze.

> Proszę zamówić kolor Cobalt Blue Pearl, żeby odciąć się od nudnej mody na biel, czerń czy srebrny

> metalik i cieszyć się, że ani się szybko nie nagrzewa, ani brudzi, ani razi.

> Bez metafor proszę nie kupować Alfy Romeo 159 1750 ni żadnej innej. Czuję, że chcesz wyklikać na

> klawiaturze słowo "dlaczego" lub - bardziej prowincjonalnie - "czemu". Odpowiedź jest bez

> metafory. Napisałeś, że powodem jest tylko wygląd. Naukowcy stwierdzili, że poczucie piękna u

> ludzi wynika z symetrii kształtów. Teraz zobacz na przód Alfy 159 i skup się na tablicy

> rejestracyjnej. Następnie porównaj to z Accordem lub Dacią Logan i bez metafor odpowiedz sobie

> co jest piękne, a co brzydkie.

> I po dylemacie. Targuj się o dywaniki.

W Alfie nie muszę się już o nic targować.

Teraz już wiesz czemu (jestem z prowincji) chce napisać "dlaczego?"

Napisano

> W Alfie nie muszę się już o nic targować.

> Teraz już wiesz czemu (jestem z prowincji) chce napisać "dlaczego?"

Bierz ta Alfe, widze ze chcesz grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Bierz ta Alfe, widze ze chcesz

Mocno się waham. Honda ma śmiesznie tani serwis i niemal całkowicie bezobsługowy silnik. Do tego niska utrata wartości i więcej (dużo) miejsca w aucie.

Ogólnie naprawdę się waham. Boję się tej Alfy...

Napisano

> Bierz ta Alfe, widze ze chcesz

Hehe bedzie mial wielu nowych znajomych ok.gif

..w serwisach

Napisano

> Ogólnie naprawdę się waham. Boję się tej Alfy...

Tez bym sie bal, zwlaszcza tego 1.75T - jednak jest to dosyc nowa konstrukcja grinser006.gif Ale do odwaznych swiat nalezy cool.gif

Napisano
  • Autor

> Tez bym sie bal, zwlaszcza tego 1.75T - jednak jest to dosyc nowa konstrukcja Ale do odwaznych

> swiat nalezy

Na rynku od dwóch lat, więc nie taka nowa. A, i jeszcze alfa ma gwarancję krótszą o rok od Hondy.

Dużo bym dał żeby móc się przejechać TypeS, ale jak na złość nie ma pod ręką.

No i charakterystyka silnika alfy wygląda na papierze jakoś tak jak diesel...

Napisano

> Na rynku od dwóch lat, więc nie taka nowa. A, i jeszcze alfa ma gwarancję krótszą o rok od Hondy.

Seria K jest na rynku od 2001 w bardzo wielu roznych odmianach, K24 od 2002 cool.gif

> Dużo bym dał żeby móc się przejechać TypeS, ale jak na złość nie ma pod ręką.

No z tym Ci niestety nie pomoge. Jakby gdzies w Warszawie mial ktos Ti do przejazdzki to bym mogl powiedziec jak sie ma do Accorda na wlasciwym zawieszeniu.

> No i charakterystyka silnika alfy wygląda na papierze jakoś tak jak diesel...

Nowoczesnosc grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.