Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczki na zimę - płaskie czy zwykłe?

Featured Replies

Napisano

Nie znalazłem takiego tematu, jak był to poproszę o zapodanie smile.gif Nie wiem co kupić. Już pomijam markę i model, tylko lepiej płaskie czy zwykłe i dlaczego?

Napisano

> Nie znalazłem takiego tematu, jak był to poproszę o zapodanie Nie wiem co kupić. Już pomijam markę

> i model, tylko lepiej płaskie czy zwykłe i dlaczego?

Imho żadna różnica. Jak będziesz pozwalał na przymarzanie ich do szyby a potem na siłę odrywał to jedne i drugie szlag trafi.

Napisano

Jak nie masz sprawdzonych wycieraczek płaskich, to proponuję zwykłe. Przy niskich temperaturach płaskie wycieraczki twardnieją i może się zdarzyć, że źle zbierają. Zwykłe działają zawsze, no chyba, że całe obrosną lodem.

Napisano
  • Autor

No właśnie nie wiem, bo nie miałem nigdy płaskich. Myślałem że są rozwiązaniem problemu zamarzających "żeberek" czy jak je nazwać, ale czytam tu i tam, że w zimę gorzej zbierają i już nic nie wiem smile.gif

Napisano

Płaskie zbierają gorzej i zimą i latem cool.gif Dla mnie poza wyglądem nie są absolutnie w niczym lepsze a zdecydowanie droższe. Uparcie będę polecał rodzimego motguma mimo, że "podobno" się troszkę zepsuli

Napisano

> Płaskie zbierają gorzej i zimą i latem Dla mnie poza wyglądem nie są absolutnie w niczym lepsze a

> zdecydowanie droższe. Uparcie będę polecał rodzimego motguma mimo, że "podobno" się troszkę

> zepsuli

No chyba porządnych płaskich nigdy nie miałeś. Po pierwsze zbierają idealnie z całej powierzchni, a po drugie są praktycznie bezgłośne jak i nie zawieszają się części ruchome jak w przypadku standardowych.

Napisano

Mam wrażenie, że płaskie sprawowały się w zimie nieco lepiej.

Nie pamiętam już jak ze zbieraniem, ale na pewno mniej/słabiej przymarzały

Napisano

Miałem różne wynalazki i najlepiej w Bravo zbieraja orginalne płaskie fiatowskie, a w Sc płaskie valeo xtrem czy jakos tak, są bardzo cienkie ciche i dokładne.

Napisano

> No chyba porządnych płaskich nigdy nie miałeś. Po pierwsze zbierają idealnie z całej powierzchni, a

> po drugie są praktycznie bezgłośne jak i nie zawieszają się części ruchome jak w przypadku

> standardowych.

Testowałem Bosch i ori Skodowskie. Żadne do mnie nie przemawiały ale pewnie się nie znam............ tongue.gif

Napisano

> Przy niskich temperaturach płaskie wycieraczki twardnieją

Potwierdzam - płaskie oblepiają się śniegiem i lodem i przestają zbierać. Dodatkowo pakowanie płaskich do auta które fabrycznie wyszło na zwykłych zwykle jest porażką - próbowałem kilka różnych rodzajów i zawsze było źle.

Napisano

> Nie znalazłem takiego tematu, jak był to poproszę o zapodanie Nie wiem co kupić. Już pomijam markę

zwykłe są lepsze, przetestowałem to na swoim aucie, jedna wycieraczka płaska druga tradycyjna, opad zamarzający na wycieraczkach, szybciej zamarzała płaska wycieraczka co skutkowało słabszą widocznością, o wiele trudniej było usunąć zmarzlinę z płaskiej wycieraczki po zatrzymaniu auta na poboczu

i teraz nie ulegam modzie żeby kupić drogie płaskie wycieraczki , nawet raz kupiłem płaską firmy Alca i też była do niczego, gdzie tradycyjne wycieraczki tej firmy są o wiele lepsze i je staram się kupować

Napisano

Trzeci sezon jeżdżę z płaskimi (VALEO)i jest OK. , nie widzę jakichś szczególnych różnic +/- w porównani z tradycyjnymi. ok.gif

Napisano

> Nie wiem co kupić.

takie jakie miales oryginalnie w swoim samochodzie

jak byly plaskie, to kup plaskie

a jak byly zwykle to kup zwykle

Napisano

> No chyba porządnych płaskich nigdy nie miałeś. Po pierwsze zbierają idealnie z całej powierzchni, a

> po drugie są praktycznie bezgłośne jak i nie zawieszają się części ruchome jak w przypadku

> standardowych.

Miałem kiedyś porządne chyba Valeo silencio bla bla I wyrzuciłem je po 50-cio kilometrowej trasie przy opadach lepkiego śniegu. Musiałem się zatrzymywać co około 3-4 km i czyścić je, bo końcówki wycieraczek obklejały się śniegiem i wycieraczka zbierała coraz węższy pasek. Po prostu wyglądała jak wywinięty parasol w przekroju. Przy typowej wycieraczce nie ma szans na takie odkształcenie pióra, bo jest ono dużo sztywniejsze. Poza tą jedną przygodą byłem jak najbardziej zadowolony z zakupu więc na lato polecam, na zimę zdecydowanie odradzam. Wystarczy co pół roku nabyć komplet motgum czy alca za kilkanaście złotych niż wydawać kilkadziesiąt na boscha, valeo, trico i inne "fajne" wycieraczki, bo i tak nie wytrzymają dłużej niż rok.

Napisano

> takie jakie miales oryginalnie w swoim samochodzie

> jak byly plaskie, to kup plaskie

> a jak byly zwykle to kup zwykle

To chyba dobra rada. W Lancerze oryginalne były zwykłe - założyłem niby porządne Valeo płaskie i mam wrażenie że działają gorzej. Zobaczymy jak w zimie... w sumie szukam pretekstu, żeby je wyrzucuć.

Napisano

Witam serdecznie.

Miałem wszystkie płaskie, jakie były dostępne na rynku i pasowały do CR-V.

Żadne się nie sprawdziły ani zima ani latem.

W ogóle, słabiej przylegają. Na końcu szyby po prawej w ogóle wisiały w powietrzu. Czasami na środku, na płaskim zostawiały niewytarte plamy.

Zimą dodatkowo zamarzają tak samo jak zwykłe, tyle, że tutaj nie przymarzają części ruchome, tylko lód usztywnia pióro uniemożliwiając jego zginanie.

Kiedy chcesz zetrzeć rano śnieg (o ile jest go względnie mało) to przesypuje się on nad piórem i zostaje na szybie. Zwykła po prostu odgarnia śnieg.

Pozdrawiam.

Napisano

zalezy od szyby i wielkosci wycieraczek. W jednych autach plaskie sie sprawdzaja w innych nie.

Napisano

> To chyba dobra rada. W Lancerze oryginalne były zwykłe - założyłem niby porządne Valeo płaskie i

> mam wrażenie że działają gorzej. Zobaczymy jak w zimie... w sumie szukam pretekstu, żeby je

> wyrzucuć.

Wyrzucisz je, gdy przymarzną do szyby, a po nieopatrznym włączeniu przymarzniętych wycieraczek pęknie zaczep zlosnik.gif Przerabiałem to z 2 sztukami płaskich Valeo po 100 zł za sztukę, w końcu przeszedłem na klasyczne Alca - są cichsze i kilkakrotnie tańsze.

Napisano

> Zwykłe z markowych to championy

podzielam, tylko do mojego nie moge dostać championów 710

Napisano

> Wyrzucisz je, gdy przymarzną do szyby, a po nieopatrznym włączeniu przymarzniętych wycieraczek

> pęknie zaczep Przerabiałem to z 2 sztukami płaskich Valeo po 100 zł za sztukę, w końcu

> przeszedłem na klasyczne Alca - są cichsze i kilkakrotnie tańsze.

Pozłacane były , czy co że po 100zł. moje kosztowały 29zł/szt. yikes.gif

Napisano

> Pozłacane były , czy co że po 100zł. moje kosztowały 29zł/szt.

Kupowałem w hurtowni motoryzacyjnej, to był droższy z dwóch modeli płaskich Valeo, które wtedy mieli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.