Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maut na niemieckich autostradach

Featured Replies

Napisano

Chodza pogloski, ze CDU ma wprowadzic myto za korzystanie z niemieckich autostrad dla cudzoziemcow. Wysokosc vigniety ma wynosic 70 Euro rocznie.

wink.gif

Napisano

> Chodza pogloski, ze CDU ma wprowadzic myto za korzystanie z niemieckich autostrad dla cudzoziemcow.

> Wysokosc vigniety ma wynosic 70 Euro rocznie.

Skończy się to tym, że ludzie nie będą jezdzić autostradami i tyle. Poza tym są już kraje gdzie obowiązują winiety dla aut osobowych i jakoś tragedii nie ma.

Napisano

> Skończy się to tym, że ludzie nie będą jezdzić autostradami i tyle

Eee tam. U mnie wycieczka do Orlando kosztuje $5 w opłatach za autostrady. Marne 100 km. Myślisz że jeżdżę bocznymi drogami???

Napisano

Nie wyobrażam sobie jazdy np. na południe drogami lokalnymi. 70 to nie tak duże, myślę że wiele osób zapłaci i będą dalej jeździć.

Napisano

> Eee tam. U mnie wycieczka do Orlando kosztuje $5 w opłatach za autostrady. Marne 100 km. Myślisz że

> jeżdżę bocznymi drogami???

A ja znam firmy transportowe które 5 razy w tygodniu wysyłają auto np do Francji i żeby obciąć koszta samochody jadą drogami lokalnymi. Dla osoby prywatnej kupującej taką winiete raz na rok to może nie jest dużo. Dla kogoś kto ma kilka aut to już spory wydatek.

Napisano

> Skończy się to tym, że ludzie nie będą jezdzić autostradami i tyle. Poza tym są już kraje gdzie

> obowiązują winiety dla aut osobowych i jakoś tragedii nie ma.

no to jest tragedia i będą omijać jej nie ma grinser006.gif

w sumie to dziwne że nie mają jeszcze opłat, jest jeszcze jakiś kraj co można jeździć za free A i S ?

Napisano

> Wysokosc vigniety ma wynosic 70 Euro rocznie.

10dniowa 7 euro

30dniowa 15 euro

60dniowa 25 euro

roczna 70 - 75 euro

pomysl poslow wg zdf heute sick.gif

Napisano

> 10dniowa 7 euro

> 30dniowa 15 euro

> 60dniowa 25 euro

> roczna 70 - 75 euro

> pomysl poslow wg zdf heute

w sumie taniocha u nas za niecałą godzinę kasują ponad 10zł icon_rolleyes.gif

przejazd przez całą PL wyniesie tyle co roczna w D grinser006.gif

Napisano

> A ja znam firmy transportowe które 5 razy w tygodniu wysyłają auto np do Francji i żeby obciąć

> koszta samochody jadą drogami lokalnymi. Dla osoby prywatnej kupującej taką winiete raz na rok

> to może nie jest dużo. Dla kogoś kto ma kilka aut to już spory wydatek.

wydatek za winiete to jedno a różnica w czasie przebytych odcinków to drugie.

ja raz tak się przejechałem we francji.

600km autostradą w 4 godziny za 30 euro a spowrotem drogami niepłatnymi w 14 godzin.

nigdy więcej chyba, że to będzie wycieczka krajoznawcza hehe.gif

Napisano

> A ja znam firmy transportowe które 5 razy w tygodniu wysyłają auto np do Francji i żeby obciąć

> koszta samochody jadą drogami lokalnymi. Dla osoby prywatnej kupującej taką winiete raz na rok

> to może nie jest dużo. Dla kogoś kto ma kilka aut to już spory wydatek.

tylko, ze we francji jest dobra alternatywa dla autostrad. (na wysokosci lotaryngia, szwabia i ponizej troche, prowansja juz nie.)

na autostradach we francji sa straszne puchy, wszystko wali nacjonalkami ktore w wiekszosci sa w standardzie expresowki. ba nawet nizsze czyli na D maja czasami odcinki expresowe lub przynajmnie po dwa pasy. we francji lamia predkosc jak w polsce poza zabudowanym.

Napisano

> wydatek za winiete to jedno a różnica w czasie przebytych odcinków to drugie.

> ja raz tak się przejechałem we francji.

> 600km autostradą w 4 godziny za 30 euro a spowrotem drogami niepłatnymi w 14 godzin.

> nigdy więcej chyba, że to będzie wycieczka krajoznawcza

Ja uważam podobnie, ale i jak znam ludzi którzy jednak wolą te kilka euro włożyć do kieszeni. I wbrew pozorom to Nie są pojedyncze przypadki.

Napisano

> koszta samochody jadą drogami lokalnymi.

Tylko że francuskie autostrady są nieprzyzwoicie drogie (w skali (EU)

Napisano

> Ja uważam podobnie, ale i jak znam ludzi którzy jednak wolą te kilka euro włożyć do kieszeni.

po to by wydać na paliwo, bo co chwila rondo. Tyle rond co po tej trasie musiałem objechać to w swojej całej karierze kierowcy nie objechałem przez kilka lat.

Druga sprawa to czas. Czy jedzie kierowca na etacie czy samemu to i tak trzeba jechać kilkanaście godzin więcej co też kosztuje oraz dodatkowe ryzyko.

Moim zdaniem to pozorne oszczędności.

Napisano

> Eee tam. U mnie wycieczka do Orlando kosztuje $5 w opłatach za autostrady. Marne 100 km. Myślisz że

> jeżdżę bocznymi drogami???

5$ za 100 km, a w PL odcinek z Grudziądza do Gdyni (ok 100 km) kosztuje 17,50 PLN. Czyli tyle samo. No to nawet nie masz prawa narzekać.

Napisano

> 5$ za 100 km, a w PL odcinek z Grudziądza do Gdyni (ok 100 km) kosztuje 17,50 PLN. Czyli tyle samo.

> No to nawet nie masz prawa narzekać.

Dla wyjaśnienia - pierwsze 90 km kosztuje mnie $1.25 w jedną stronę, a potem mogę albo jechać bocznymi drogami za darmo, albo zapłacić $$0.25, $0.50 i $0.50 za trzy różne autostrady.

W drugą stronę takie same opłaty = razem $5.

Napisano

> po to by wydać na paliwo, bo co chwila rondo. Tyle rond co po tej trasie musiałem objechać to w

> swojej całej karierze kierowcy nie objechałem przez kilka lat.

> Druga sprawa to czas. Czy jedzie kierowca na etacie czy samemu to i tak trzeba jechać kilkanaście

> godzin więcej co też kosztuje oraz dodatkowe ryzyko.

> Moim zdaniem to pozorne oszczędności.

Akurat nie gra roli jak długo kierowca jedzie. W transporcie lekkim nikt nie dostaje za godzinę a coś takiego jak czas pracy nie istnieje.

Napisano
  • Autor

> na autostradach we francji sa straszne puchy, wszystko wali nacjonalkami

Jakos tego nie zauwazylem, mze dlatego, ze zazwyczaj smigam motocyklam po Alpach biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Akurat nie gra roli jak długo kierowca jedzie. W transporcie lekkim nikt nie dostaje za godzinę a

> coś takiego jak czas pracy nie istnieje.

zgadza się, ale tu nie chodzi o formalności. 2700km z F do PL robię w 25h. Ile czasu więcej będziesz jechał niepłatnymi we Francji, skoro musisz ją całą przejechać. Trasa kilometrowo się nie zmienia ale czasowo znacznie.

Napisano

> Jakos tego nie zauwazylem, mze dlatego, ze zazwyczaj smigam motocyklam po Alpach

napisalem przeciez, poludnie francji nie ma alternatywy odnosnie autostrad. tam nie oplaca sie jechac nacjonalkami czy D.

Napisano

> po to by wydać na paliwo, bo co chwila rondo. Tyle rond co po tej trasie musiałem objechać to w

> swojej całej karierze kierowcy nie objechałem przez kilka lat.

> Druga sprawa to czas. Czy jedzie kierowca na etacie czy samemu to i tak trzeba jechać kilkanaście

> godzin więcej co też kosztuje oraz dodatkowe ryzyko.

> Moim zdaniem to pozorne oszczędności.

Kolego nie obraź się ale nie wiesz o czym piszesz.

Cały transport z wyjątkiem expressów (i to znikomy procent) odbywa się landem. I to nie są pozorne oszczędności.

Napisano

> Tylko że francuskie autostrady są nieprzyzwoicie drogie (w skali (EU)

A alpejski odcinek Genewa-Chamberry jest chyba 2x droższy od pozostałych autostrad w tym pieknym kraju.

Napisano

> zgadza się, ale tu nie chodzi o formalności. 2700km z F do PL robię w 25h. Ile czasu więcej

> będziesz jechał niepłatnymi we Francji, skoro musisz ją całą przejechać. Trasa kilometrowo się

> nie zmienia ale czasowo znacznie.

810 km zrobilem we F w okolo 10 godzin nie jadac autostrada.

najwiecej czasu stracilem w paryzewie i jego okolicach.

Napisano

> zgadza się, ale tu nie chodzi o formalności. 2700km z F do PL robię w 25h. Ile czasu więcej

> będziesz jechał niepłatnymi we Francji, skoro musisz ją całą przejechać. Trasa kilometrowo się

> nie zmienia ale czasowo znacznie.

Weź pod uwagę że transport odbywa się głownie z V około 90km/h (czyli średnia na poziomie 80), średnia lecąc landem to około 65km/h... widzisz już na czym polega problem w twoim rozumowaniu? Myślisz jak kierowca osobówki a nie jak "transportowiec" grinser006.gif

Napisano

> 10dniowa 7 euro

> 30dniowa 15 euro

> 60dniowa 25 euro

> roczna 70 - 75 euro

Jak za darmo, ale że za darmo też za drogo to jestem na nie hehe.gif

Napisano
  • Autor

> napisalem przeciez, poludnie francji nie ma alternatywy odnosnie autostrad. tam nie oplaca sie

> jechac nacjonalkami czy D.

Spoko, o poludnie tez sie obilem i jak wyzej roznic jakos nie widzialem.

wink.gif

Napisano

> Spoko, o poludnie tez sie obilem i jak wyzej roznic jakos nie widzialem.

ale ktore poludnie - to blizej wloch i szwajcarii czyli w zasadzie alpy? czy poludnie na zachod od marsylii?

bo alpejskie to moja Malzonka nie chciala jezdzic drozkami tylko autostrada - a tam owszem ruch bardzo duzy. francuzi maja bardzo drogie autostrady oraz jedne z drozszych paliw - socjal kosztuje kogos doic trzeba.

Napisano
  • Autor

> ale ktore poludnie ?

Wschodnie.

wink.gif

Napisano

> Chodza pogloski, ze CDU ma wprowadzic myto za korzystanie z niemieckich autostrad dla cudzoziemcow.

To pomysł ministra komunikacji Petera Ramsauera pochodzącego z Bawarii.

I na przykładzie Bawarii uzasadnia konieczność wprowadzenia myta: dlaczego korzystający z tranzytu autostradowego, czyli ci których jest dominujęca większość na autostradach w Bawarii, mają jeździć za darmo? W takiej sytuacji wprowadzenie myta nie uderzyłoby za bardzo w lokalnych kierowców.

Przeciwko temu pomysłowi natychmiast sprzeciwił się stanowczo rząd Północnej Nadrenii-Westfalii (NRW). Sam pomysł wprowadzenia myta wyłącznie dla obcych jest ze względu na prawo unijne nierealny. Uznali że Ramsauer chyba nie zna za bardzo realiów drogowych w kraju, bo w NRW proporcje"użytkowalności" autostrad są zupełnie odwrotne jak w Bawarii, 90% ruchu na autostradach w NRW to ruch lokalny i po kieszeni dostaliby głównie autochtoni, wpływy od obcych byłyby niewielkie.

A że w NRW mieszka prawie co czwarty wyborca, to łatwo Ramsauerowi nie będzie.

Dlatego CDU wymyśla różne warianty kompensat, np. obniżenie "zielonego" podatku dla aut itd.

Napisano
  • Autor

> Dlatego CDU wymyśla różne warianty kompensat, np. obniżenie "zielonego" podatku dla aut itd.

Miejscowi maja miec udogonienia przy podatku drogowym, hmmmm, ciekawe jak to bedzie z tym podatkiem skoro nowe fury liczon esa od zanieczyszczenia CO2 ?

Podejzewam, ze i tak ostane po tylku.

wink.gif

Napisano

na bawarii sie burza gdyz uwazaja ze stan drog sie u nich pogorszyl - narzekaja na ubytki w drogach lokalnych i nie tylko. widzialem te ubytki - jak dla polakow to pewnie by tego nie zakwalifikowali jako schade biglaugh.gif. pokazalem im kawalek 30 w okolicach zgorzelca i sam wezel do A4 - zrobili oczy biglaugh.gif. i juz nie narzekali tak bardzo biglaugh.gif

Napisano

> To pomysł ministra komunikacji Petera Ramsauera...

Raczej dosc kontrowersyjny pomysl.

Wymyslil mniejsze tablice dla motorow w D to idzie za ciosem zlosnik.gif

Napisano

> 5$ za 100 km, a w PL odcinek z Grudziądza do Gdyni (ok 100 km) kosztuje 17,50 PLN. Czyli tyle samo.

Ale zauważ, że te 5$ dla Niego to jak dla Nas 5 zł. A to jest różnica.

Napisano

> Ale zauważ, że te 5$ dla Niego to jak dla Nas 5 zł. A to jest różnica.

chyba nawet troszke mniej.

Napisano

> Miejscowi maja miec udogonienia przy podatku drogowym, hmmmm, ciekawe jak to bedzie z tym podatkiem

> skoro nowe fury liczon esa od zanieczyszczenia CO2 ?

> Podejzewam, ze i tak ostane po tylku.

Obstawiam, że te udogodnienia podatkowe będą tak samo symboliczne jak te, które pare lat temu miały zachęcać do zakupu nowych aut. Wtedy cieszyli się głównie Ci którzy kupowali auta z dużymi silnikami.

Napisano

> Kolego nie obraź się ale nie wiesz o czym piszesz.

> Cały transport z wyjątkiem expressów (i to znikomy procent) odbywa się landem. I to nie są pozorne

> oszczędności.

Ekspres też idzie krajowymi - no chyba, że mówimy o typowych zleceniach gdzie dosłownie każda minuta się liczy.

Mnie ciekawi co będzie kiedy wreszcie wymuszą obowiązek posiadania tachografu w transporcie lekkim. Wiele mniejszych firm zaliczy bankructwo.

Napisano

> Ekspres też idzie krajowymi - no chyba, że mówimy o typowych zleceniach gdzie dosłownie każda

> minuta się liczy.

> Mnie ciekawi co będzie kiedy wreszcie wymuszą obowiązek posiadania tachografu w transporcie lekkim.

> Wiele mniejszych firm zaliczy bankructwo.

Wtedy nic nie bedzie... Jest tylko pilnych dostaw że nie wyobrażam sobie jak fabryki będą funkcjonować.

Albo podwójna obsada i po problemie zlosnik.gif

Napisano

> ...jak to bedzie z tym podatkiem

> skoro nowe fury liczon esa od zanieczyszczenia CO2 ?

> Podejzewam, ze i tak ostane po tylku.

Już skrytykowali ten pomysł, roczna winieta miałaby kosztować 76,50 a na przykładzie nowej pandy podatek wynosi ok. 26 euro. I w ten sposób własciciel pandy byłby w plecy 50 euro porównując do właścicieli innych mniej eko, którzy kompensowaliby sobie całe 76,50. Mijałoby się to z celem całej idei podatku.

Napisano

> Wtedy nic nie bedzie... Jest tylko pilnych dostaw że nie wyobrażam sobie jak fabryki będą

> funkcjonować.

> Albo podwójna obsada i po problemie

Problem w tym, że sporej części podwykonawców nie stać na podwójną obsadę a zleceniodawcy raczej stawek nie podniosą. Obstawiam, że spora część firm kurierskich będzie miała problem

Napisano
  • Autor

> Już skrytykowali ten pomysł, roczna winieta miałaby kosztować 76,50 a na przykładzie nowej pandy

> podatek wynosi ok. 26 euro. I w ten sposób własciciel pandy byłby w plecy 50 euro porównując

> do właścicieli innych mniej eko, którzy kompensowaliby sobie całe 76,50. Mijałoby się to z

> celem całej idei podatku.

Wiesz, problem lezy w tym, ze w Niemczech zadko kto jezdzi Panda

Za olfa 1,9 d place nieco ponad 280 Euro podatku, za Accorda 384 Euro. Co prawda oba auta sa na etapie sprzedazy, ale mimo tego wiekszosc aut na niemieckich drogach to auta uzywane po soatym systemie podatkow. Przy nowym bedzie mniej wiec kombinuja juz teraz na przyszlosc.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ekspres też idzie krajowymi - no chyba, że mówimy o typowych zleceniach gdzie dosłownie każda

> minuta się liczy.

> Mnie ciekawi co będzie kiedy wreszcie wymuszą obowiązek posiadania tachografu w transporcie lekkim.

> Wiele mniejszych firm zaliczy bankructwo.

Znasz temat lepiej odemnie, mimo tego, co znaczy ze liczy sie kazda minuta ?

Jezeli wprowadza Tachografy to po prostu zwiekszy sie koszt oplat za przesylki. Nie uwazasz chaba, ze poprzez ich zainstalowanie Niemcy beda wysylac mniej przesylek. Dla kierowcow bedzie nieco lepiej, bo czas pracy sie nieco skroci.

wink.gif

Napisano

tak, tylko że tam jak zarabiasz 5$ na godzinę to jesteś w mc'd.

Znajdź mi kogoś kto zarabia 17,50zł na zmywaku w mc'd hehe.gif

Napisano

> na bawarii sie burza gdyz uwazaja ze stan drog sie u nich pogorszyl - narzekaja na ubytki w drogach

> lokalnych i nie tylko. widzialem te ubytki - jak dla polakow to pewnie by tego nie

> zakwalifikowali jako schade . pokazalem im kawalek 30 w okolicach zgorzelca i sam wezel do A4

> - zrobili oczy . i juz nie narzekali tak bardzo

Znajomi kobity raz dzwonili gdzie ta autostrada do Wrocławia bo mieli wjechać na nią za granicą a tu jakaś droga zakładowa chyba jest z betonów hehe.gif

Pokazać im to i już wiedzą że hilter zbudował nasze obecne drogi, tak samo pod Szczecinem. zlosnik.gif

Napisano

> Znasz temat lepiej odemnie, mimo tego, co znaczy ze liczy sie kazda minuta ?

To znaczy, że są przesyłki, w przypadku których liczy się czas i tyle. Co tu tłumaczyć?

> Jezeli wprowadza Tachografy to po prostu zwiekszy sie koszt oplat za przesylki.

Owszem, koszta wzrosną ale wątpię żeby klienci to zauważyli.

Nie uwazasz chaba,

> ze poprzez ich zainstalowanie Niemcy beda wysylac mniej przesylek.

A co ma wspólnego z sytuacją podwykonawców w tej branży?

Dla kierowcow bedzie nieco

> lepiej, bo czas pracy sie nieco skroci.

No właśnie nie będzie lepiej, przynajmniej nie dla tych którzy jeżdżą lokalnie.

Napisano

> 10dniowa 7 euro

> 30dniowa 15 euro

> 60dniowa 25 euro

> roczna 70 - 75 euro

jak za darmo ok.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.