Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy... ;)

Featured Replies

Napisano

Czolem. wink.gif

Czy... gdybym kupil Zipp Tracker 250 albo Romet DIVISION 250, to wysmialibyscie mnie i wytykali palcami na miescie lub co gorsze - musialbym usunac konto na autokaciku? smile.gif

Troche w tym zartu, troche na powaznie...

Napisano
  • Autor

> Tak.

smile.gif

> Kup hayabyse

Jasne, w cenie Zippa. smile.gif

Napisano

> Jasne, w cenie Zippa.

Ja kiedys myslalem o Divisionie, twierdzili, ze bedzie jeszcze wiekszy jak 250, ale sie nie doczekalem. Rozgladalem sie tez za 250 z wtryskiem i chlodzeniem ciecza, lecz nie znalazlem.

W sumie za takie pieniadze to w nowych sprzetach nie ma wyboru. A jak na pierwsze moto do jazdy po miescie i okolicach to styknie. Tylko ciekawe jak z trwaloscia.

Napisano

> Czolem.

> Czy... gdybym kupil Zipp Tracker 250 albo Romet DIVISION 250, to wysmialibyscie mnie i wytykali

> palcami na miescie lub co gorsze - musialbym usunac konto na autokaciku?

> Troche w tym zartu, troche na powaznie...

Hmmm...

Oglądałem kiedyś "dywizjona".

~7000 za 250-tkę (dlaczego kolibało mi się we łbie, że ten sprzet 11k stoi?!) wydaje się być ceną całkiem do przyjęcia, allleeeeeeeeeee...

Pamiętajmy, że Chińczycy są potentatami rynku 50 ccm i GIGANTAMI rynku 125 ccm.

250 to już nieco inna bajka i Bozia Jedna Raczy Wiedzieć co to dalej będzie.

Z pewnością, jak to w tej marce - utrata wartości będzie spora, sprzedawalność jeszcze gorsza, więc sprzęt raczej "na dożywocie".

Pamiętajmy też, że za 9900 aktualnie Hunda upłynnia CBF-125 - IMO jest to całkiem zacna oferta, zwłaszcza, że to raptem 3k drożej niż Roman, a może sie okazać, że spadek wartości i sprzedawalność będą dużo większe (a raczej - w ogóle zaistnieją...)

Napisano
  • Autor

> Hmmm...

To ma byc moje pierwsze moto, wlasciwie tylko na dojazdy do centrum miasta, jako alternatywa do podrozowania metrem. Nie mam zadnego doswiadczenia, poza kursem i jazda egzaminacyjna. smile.gif Tak wiec nie celuje w cos markowego. I wlasnie, chodzi o to, zebym sie nie przejechal na Made in China. smile.gif

Napisano

> To ma byc moje pierwsze moto, wlasciwie tylko na dojazdy do centrum miasta, jako alternatywa do

> podrozowania metrem. Nie mam zadnego doswiadczenia, poza kursem i jazda egzaminacyjna. Tak

> wiec nie celuje w cos markowego. I wlasnie, chodzi o to, zebym sie nie przejechal na Made in

> China.

osobiście bym zainwestował w kymco

http://otomoto.pl/kymco-agility-city-125-M2829844.html

do miasta 125 w zupełności wystarczy, no i skuter też ma swoje plusy, co za tym idzie, za jakiś czas możesz sobie kupić inny wypasiony sprzęt na trasy, a tym kymco nadal popylać w mieście

Napisano

> Czolem.

> Czy... gdybym kupil Zipp Tracker 250 albo Romet DIVISION 250, to wysmialibyscie mnie i wytykali

oczywiście że tak smile.gif pogratulować egzaminu Messerku smile.gif

Napisano
  • Autor

> oczywiście że tak pogratulować egzaminu Messerku

Dzieki. Kurs zrobilem w 2007 r, ale dopiero teraz przystapilem do egzaminu. wink.gif

Napisano

Jeśli CBF jest tylko o 3k droższa to nie ma się co zastanawiać. Nie wiem jak mają te nowsze romety 250, ale pewnie nic się nie zmieniło. Miałem do czynienia z Rometem chopperem 250 i tam nawet filtra oleju nie było... Lepiej dołożyć na coś markowego, albo za tą samą cenę kupić używkę markową.

Napisano

> To ma byc moje pierwsze moto, wlasciwie tylko na dojazdy do centrum miasta, jako alternatywa do

> podrozowania metrem. Nie mam zadnego doswiadczenia, poza kursem i jazda egzaminacyjna. Tak

> wiec nie celuje w cos markowego. I wlasnie, chodzi o to, zebym sie nie przejechal na Made in

> China.

Ja mam 50 ccm Romka, czyli ZK50 - jak się tym jeździ pisałem już parę razy, aktualnie dobija do 3kkm i będzie albo na sprzedaż, albo na emeryturę.

Uważam, że był to pieniądz dobrze wydany.

Awarii w sensie "stanął i kopyta pokazał" nie odnotowałem (poza złapaniem gumy, ale to i w sprzęcie zrobionym ze złota, z platynowymi posrebrzeniami też się zdarza), poza oczywistymi ograniczeniami wynikającymi z ceny - nie ma dramatu.

ACZKOLWIEK - wybierając motocykl z grupy do 250 ccm szedłbym w inny model - albo wspomnianą CBF, bądź YBR125 (jeździłem na kursie - bardzo poręczny sprzęt) w grupie 125 ccm i Kawasaki Ninja 250R, albo YBR250.

Przeciwko Yamasze przemawia to, że jest to motocykl egzaminacyjny, a więc na rynku jest/będzie zalew sprzętów po nauce jazdy, co będzie skutecznie obniżać jego wartość rezydualną.

Z wymienionych wyżej sprzętów najbardziej podoba(ł) mi się Ninja i był to pierwotnie koncept pierwszego motocykla.

Napisano

> Z wymienionych wyżej sprzętów najbardziej podoba(ł) mi się Ninja i był to pierwotnie koncept

> pierwszego motocykla.

Szkoda, że VanVan Suzuki jest tylko 125. Niestety przy tym kosztuje 15 tysięcy, więc lekka przesada.

Ale trzeba przyznać, że motocykl fajny, nie udaje niczego innego niż w rzeczywistości jest...

Mi się podoba, na miasto jak znalazł smile.gif

Napisano

> Ja mam 50 ccm Romka, czyli ZK50 - jak się tym jeździ pisałem już parę razy, aktualnie dobija do

> 3kkm i będzie albo na sprzedaż, albo na emeryturę.

Jak będziesz upłynniał Romeo to daj znać - jestem zainteresowany. food.gif

> Uważam, że był to pieniądz dobrze wydany.

> Awarii w sensie "stanął i kopyta pokazał" nie odnotowałem (poza złapaniem gumy, ale to i w sprzęcie

> zrobionym ze złota, z platynowymi posrebrzeniami też się zdarza), poza oczywistymi

> ograniczeniami wynikającymi z ceny - nie ma dramatu.

Z Chińczykiem to trzeba po prostu wcelować i na gwarancji serwisować. Mam Zipp 50 2T i poza laniem noPB i oleju do dozownika miałem tylko 1 interwencję gwarancyjną - uwalony zespół wskaźników.

> ACZKOLWIEK - wybierając motocykl z grupy do 250 ccm szedłbym w inny model - albo wspomnianą CBF,

> bądź YBR125 (jeździłem na kursie - bardzo poręczny sprzęt) w grupie 125 ccm i Kawasaki Ninja

> 250R, albo YBR250.

> Przeciwko Yamasze przemawia to, że jest to motocykl egzaminacyjny, a więc na rynku jest/będzie

> zalew sprzętów po nauce jazdy, co będzie skutecznie obniżać jego wartość rezydualną.

> Z wymienionych wyżej sprzętów najbardziej podoba(ł) mi się Ninja i był to pierwotnie koncept

> pierwszego motocykla.

Ktoś tu ostatnio pisał o kosztach serwisowania moto, chyba "Hądy". Niemniej jednak jak bym miał kupować moto na kilka lat to raczej "markowy" i pewnie 250ccm (miasto) - nowy lub 2-3 latek.

PZDR

Napisano

> Jeśli CBF jest tylko o 3k droższa to nie ma się co zastanawiać. Nie wiem jak mają te nowsze romety

> 250, ale pewnie nic się nie zmieniło. Miałem do czynienia z Rometem chopperem 250 i tam nawet

> filtra oleju nie było... Lepiej dołożyć na coś markowego, albo za tą samą cenę kupić używkę

> markową.

Honda jest o 3400zł droższa od divisiona, który kosztuje z dostawą 6500zł to jest różnica ponad połowę ceny wink.gif

No i jednak pojemność i moc nie ta.

Honda też chyba nie ma filtra.

Napisano

> Honda jest o 3400zł droższa od divisiona, który kosztuje z dostawą 6500zł to jest różnica ponad

> połowę ceny

> No i jednak pojemność i moc nie ta.

> Honda też chyba nie ma filtra.

Procentowo owszem, ale z drugiej strony - to tylko 3,5 klocka*, więc nie jest to kasa wyrywająca z butów, zwłaszcza, jeżeli planuje się dłuższą eksploatację sprzętu.

*tak, zdaję sobie sprawę, że dla niektórych to kładąca na łopatki różnica i nie każdy jest tak bogaty (duchem) jak ja, ale patrząc bardziej obiektywnie - może się okazać, że w TCO, czyli uwzględniając wartość odsprzedaży wyjdzie, że Hunda jest tańsza.

Napisano

jak masz więcej niz 16 lat to tak ooniee.gif

Napisano

> co można powiedzieć o sprzęcie po przejechaniu 3 tyś km ???

O chińskim motorowerze?

Całkiem sporo.

Napisano

> osobiście bym zainwestował w kymco

> http://otomoto.pl/kymco-agility-city-125-M2829844.html

> do miasta 125 w zupełności wystarczy, no i skuter też ma swoje plusy, co za tym idzie, za jakiś

> czas możesz sobie kupić inny wypasiony sprzęt na trasy, a tym kymco nadal popylać w mieście

wlasnie dlatego proponowalem koledze swojego sprzeta smile.gif

http://otomoto.pl/yamaha-majesty-yamaha-majesty-yp250-M2856941.html

Na dojazdy do Wawy, jak i sama jazda po Wawie sprawdza sie swietnie smile.gif

Napisano

> osobiście bym zainwestował w kymco

> http://otomoto.pl/kymco-agility-city-125-M2829844.html

> do miasta 125 w zupełności wystarczy, no i skuter też ma swoje plusy, co za tym idzie, za jakiś

> czas możesz sobie kupić inny wypasiony sprzęt na trasy, a tym kymco nadal popylać w mieście

Mam - polecam. Pali nic, awaryjność zerowa. Wygląd i spasowanie OK

IMO zlosnik.gif

Napisano

Chcesz kupić 250 czyli masz full lejce. IMVHO warto zastanowić się np. nad Yamahą XJ 600, to już słuszny motocykl a kupisz za mniejsze pieniądze.

Napisano

> Chcesz kupić 250 czyli masz full lejce.

W PL nie jest to takie oczywiste. zlosnik.gif No ale na AK wszyscy są na pełnym legalu. devil.gif

Napisano

> W PL nie jest to takie oczywiste. No ale na AK wszyscy są na pełnym legalu.

No pewnie grinser006.gif

Napisano

> palcami na miescie

Z pewnością nikt by Ci nie machał hehe.gif

Napisano

> Z pewnością nikt by Ci nie machał

Ty, bez jajec, mi na Romku machają.

Napisano
  • Autor

Na egzaminie tez mi jeden pomachal. Jak odmachnalem, to egzaminator zwrocil mi uwage, zebym sie skupil na jezdzie. smile.gifsmile.gif

> Ty, bez jajec, mi na Romku machają.

Napisano
  • Autor

> W PL nie jest to takie oczywiste. No ale na AK wszyscy są na pełnym legalu.

W moim przypadku to na legalu. smile.gif Wiec ten temat mozemy pominac. smile.gif

Napisano

> Na egzaminie tez mi jeden pomachal. Jak odmachnalem, to egzaminator zwrocil mi uwage, zebym sie

> skupil na jezdzie.

A mi nic nie powiedział :-)

Ale wtedy to na światłach stałem :-)

Napisano

> Ty, bez jajec, mi na Romku machają.

Ja tam nie wiem, ale jak ostatnio zdarzyło mi się pomachać riderowi - jak się po chwili okazało, jadącym jednak na skuterze - to się dziwnie na mnie popatrzył clown.gif

Napisano
  • Autor

> A mi nic nie powiedział :-)

> Ale wtedy to na światłach stałem :-)

2 razy na swiatlach, w gestym ruchu, chcieli mnie wpuscic z podporzadkowanej. Ale ja odmawialem bojac sie, ze egzaminator mnie uwali. W koncu, po prawie 2-minutowym czekaniu na luke, egzaminator zrezygnowal ze skretu w lewo i kazal skrecic w prawo. wink.gif Nie wiem, czy jakbym skorzystal z wpuszczenia, to oblalbym (niby ze nie ustapilem pierwszenstwa przejazdu)...

Napisano

> Czolem.

na AK jest antychinski dzihad, a najwiecej do powiedzenia maja ci, co nawet nie siedzieli na tych sprzetach, wiec owszem, bylbys wysmiany

Napisano
  • Autor

Podsumowujac - widze, ze chinole nie ciesza sie u nas praktycznie zadnym uznaniem. Troche szkoda, bo wizualnie sa ok i cena przystepna. Do tematu wroce pewnie wczesna wiosna. wink.gif Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

Napisano
  • Autor

> na AK jest antychinski dzihad, a najwiecej do powiedzenia maja ci, co nawet nie siedzieli na tych

> sprzetach, wiec owszem, bylbys wysmiany

Wysmiania to akurat najmniej sie obawiam, jesli w ogole.

Poszukuje po prostu pierwszego motocykla, ale nie skutera. Min. szklanka pojemnosci, max. 2, no i cena dla przecietnego Kowalskiego. wink.gif Duzo czytalem o Zippach na roznych forach i magazynach. W koncu postanowilem poznac opinie ludzi, ktorzy mogli na tym jezdzic.

Napisano

> W moim przypadku to na legalu. Wiec ten temat mozemy pominac.

ok.gifclaps.gif

Napisano

> 2 razy na swiatlach, w gestym ruchu, chcieli mnie wpuscic z podporzadkowanej. Ale ja odmawialem

> bojac sie, ze egzaminator mnie uwali. W koncu, po prawie 2-minutowym czekaniu na luke,

> egzaminator zrezygnowal ze skretu w lewo i kazal skrecic w prawo. Nie wiem, czy jakbym

> skorzystal z wpuszczenia, to oblalbym (niby ze nie ustapilem pierwszenstwa przejazdu)...

IMO zależałoby to MOCNO od egzaminatora, ale ulewając Cię byłby w prawie.

Napisano

> O chińskim motorowerze?

> Całkiem sporo.

mam chinski motorower i do 3 tyś trzymał się dobrze smile.gif po 4 tyś przednie koło mi tylko odpadło

Napisano

> Wysmiania to akurat najmniej sie obawiam, jesli w ogole.

> Poszukuje po prostu pierwszego motocykla, ale nie skutera. Min. szklanka pojemnosci, max. 2, no i

> cena dla przecietnego Kowalskiego. Duzo czytalem o Zippach na roznych forach i magazynach. W

> koncu postanowilem poznac opinie ludzi, ktorzy mogli na tym jezdzic.

chyba najlepszy test znajdziesz na www.mnich.xt.pl

Napisano
  • Autor

> IMO zależałoby to MOCNO od egzaminatora, ale ulewając Cię byłby w prawie.

Jazda egzaminacyjna ma sie nijak do codziennej jezdzie po miescie. smile.gif

Napisano

> chyba najlepszy test znajdziesz na www.mnich.xt.pl

Naciągał łańcuch co 500-700km.

Czy to jest normalne w moto? hmm.gif

Napisano

> Jazda egzaminacyjna ma sie nijak do codziennej jezdzie po miescie.

Czy ja wiem?

Ja musiałem tylko dołożyć dotknięcie dźwigni h-ca (aby się stop zapalił) przed skrzyżowaniami równorzędnymi i tradycyjne "machanie łbem".

Reszta - normal.

Napisano

> Jazda egzaminacyjna ma sie nijak do codziennej jezdzie po miescie.

Mówisz, że nie trzeba się "aż tak" trzymać przepisów? biglaugh.gif

Napisano

> Naciągał łańcuch co 500-700km.

> Czy to jest normalne w moto?

Miałem takiego rometa i łańcuch to chyba rzeczywiście był jakiś najsłabszy punkt tego motocykla, bo naciągał się niesamowicie, ale zrobienie tego to była chwilka smile.gif

Napisano

> Naciągał łańcuch co 500-700km.

> Czy to jest normalne w moto?

lancuch kosztuje 30 pare ziko, czy to normalne w moto?

taki za 60 wzmacniany wytrzymuje o wiele wiecej

a z olejarka automatyczna nawet te tanie maja kilkukrotnie dluzsze interwaly naciagania

Napisano
  • Autor

> Czolem.

Jeszcze jedno pytanie. Tracker powyzej 100km/h podobno "wezykuje". Od czego to zalezy i czy da sie temu zaradzic?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.