Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak instalacja Fiat Panda

Featured Replies

Napisano

witam

z racji zakupu Pandy 1,2 przymiarka jest na LPG. Ale co znawca to co innego mówi. Jedni bezwzglednie sekwencja - inni że niekoniecznie. Skłaniam się w strone zwykłej instalacji jaka mam w seicento 0,9.

Co radzicie znawcy tematu i ewentualnie kogo polecacie do zamontowania LPG?

Z góry dziekuję za wszelkie info

smile.gif

Napisano

> witam

> z racji zakupu Pandy 1,2 przymiarka jest na LPG. Ale co znawca to co innego mówi. Jedni

> bezwzglednie sekwencja - inni że niekoniecznie. Skłaniam się w strone zwykłej instalacji jaka

> mam w seicento 0,9.

> Co radzicie znawcy tematu i ewentualnie kogo polecacie do zamontowania LPG?

> Z góry dziekuję za wszelkie info

poczekaj jeszcze trochę to Ci założę sekwencję za 1600zł smile.gif na obecną chwilę szlifuje się w tym temacie, nie montuj badziewia II generacji różnica w cenie zbyt symboliczna.

Napisano

> poczekaj jeszcze trochę to Ci założę sekwencję za 1600zł na obecną chwilę szlifuje się w tym

> temacie, nie montuj badziewia II generacji różnica w cenie zbyt symboliczna.

Wystawisz kwity z montażu tak, żeby można było bez problemów wbić instalkę w dowód?

Do Pandy montuj instalację sekwencyjną, w zupełności wystarczy taki zestaw:

1. reduktor alaska

2. sterownik KME Diego G3 lub odpowiednik STAGowski

3. wryski (najlepiej Hana, ostatecznie OMVL RegFast).

Przede wszystkim znajdź osobę ogarniętą, która będzie wiedziała co robi podczas montażu i ustawiania.

Napisano

kiedyś miałem II gen. w SC 1.1, teraz mam sekwencję w Stilo 1.2 ... zdecydowanie polecam tą drugą. Ja mam akurat BRC Seq24, i to było troche droższe rozwiązanie od STAGa, ale za to zakładali mi to bardziej ogarnięci ludzie i głównie to zdecydowało. Przekroczone 60kkm i jeździ się bezproblemowo.

Napisano

> Wystawisz kwity z montażu tak, żeby można było bez problemów wbić instalkę w dowód?

tak już nad tym pracuje, muszę się tylko dowiedzieć czy muszę mieć działalność na siebie czy na żonę jak do tej pory.

> Do Pandy montuj instalację sekwencyjną, w zupełności wystarczy taki zestaw:

> 1. reduktor alaska

> 2. sterownik KME Diego G3 lub odpowiednik STAGowski

> 3. wryski (najlepiej Hana, ostatecznie OMVL RegFast).

> Przede wszystkim znajdź osobę ogarniętą, która będzie wiedziała co robi podczas montażu i

> ustawiania.

to fakt, ale jak się robi z głową powoli i dokładnie i ustawienia też dokładnie to praktycznie sukces murowany. Mnie się udało zrobić tak, że tylko lekkie korekty i wszystko ładnie się zgrało.

Napisano

Witam

za II generają przemawia fakt, iż da się przy niej zamontować odcięcie pompy paliwa,

przy sekwencji niestety nie. W Pandzie pompa to czuły punkt.

Miałem do niedawna Pandę 1.1 z kuchenką II generacji, w 7 lat 180 kkm zrobione na gazie,

instalacja praktycznie bezawaryjna (raz regenerowany parownik),

natomiast zajechałem 3 pompy paliwa (niestety nie miałem odcięcia pompy).

Z tego co wiem to w 1.2 jest chyba ta sama badziewna pompa co w 1.1.

Koszt samej pompy wg cen ASO od 700-800 PLN w górę (rok temu pytałem),

u Pana Henia "oryginał hehe.gif" 400 (z wymianą). Samemu bez specjalnego klucza ciężko wymienić - walczyłem i się poddałem.

Inne konieczne koszty w Pandzie z kuchenką (niezależnie czy wtrysk czy nie)

to częstsza regulacja zaworów, koszt ok. 150-200 zł,

polecam regulować co 15-18 kkm (przynajmniej w silniku 1.1), parę razy "przedłużyłem" okres między regulacjami do 20kkm

i była mocno odczuwalna nierówna praca silnika.

Napisano

> Witam

> za II generają przemawia fakt, iż da się przy niej zamontować odcięcie pompy paliwa,

> przy sekwencji niestety nie. W Pandzie pompa to czuły punkt.

> Miałem do niedawna Pandę 1.1 z kuchenką II generacji, w 7 lat 180 kkm zrobione na gazie,

Jak wygladalo spalanie w roznych warunkach?

> instalacja praktycznie bezawaryjna (raz regenerowany parownik),

IIgen potrafi być mniej problematyczny od byle jak zalożonej instalacji z sekwencyjnym wtryskiem...

> Inne konieczne koszty w Pandzie z kuchenką (niezależnie czy wtrysk czy nie)

> to częstsza regulacja zaworów, koszt ok. 150-200 zł,

> polecam regulować co 15-18 kkm (przynajmniej w silniku 1.1),

Moim zdaniem regulacja co 30kkm wystarczy. Można to samemu ogarnąć mając minimalne zaplecze warsztatowe. Koszt jednej plytki to w granicach 8PLN.

parę razy "przedłużyłem" okres między

> regulacjami do 20kkm

> i była mocno odczuwalna nierówna praca silnika.

W P2 po 43kkm luzy na niektorych zaworach byly skasowane.

Po ustawieniu autko odzylo, roznica byla odczuwalna.

Napisano

> tak już nad tym pracuje, muszę się tylko dowiedzieć czy muszę mieć działalność na siebie czy na

> żonę jak do tej pory.

Wiesz, że musisz kupić analizator spalin i detektor gazu, jak chcesz się bawić w montaż instalacji gazowych?

Napisano

> ... za II generają przemawia fakt, iż da się przy niej zamontować odcięcie pompy paliwa, przy sekwencji niestety nie...

A mogę wiedzieć czemu?

Miałem 2 gen.m teraz mam 4 i odcięcie pompy jest i ma się dobrze, co prawda w puntku, ale to prawie sam silnik ...

Napisano

> Wiesz, że musisz kupić analizator spalin i detektor gazu, jak chcesz się bawić w montaż instalacji

> gazowych?

tak wiem, i jeszcze 500zł za wpis do ITSU czy jakoś tak, na obecną chwile dowiaduje się w tym temacie i szukam sprzętu.

Najpierw jednak będę chciał założyć instalację w aucie którego dopiero dla siebie szukam (Vectra C) i w sobotę w audi kolegi. Bo po jednej instalacji entuzjazmu sporo który jest szansa, że opadnie jak pojawią się problemy grinser006.gif

Napisano

> opadnie jak pojawią się problemy

Na Twoim miejscu na początek spróbowałbym "zalegalizować" może to jedno auto, żeby potem nie okazało się, że ktoś Ci to załatwi, ale za taką kwotę, że okaże się, że zabawa nie miała sensu.

Napisano

> Na Twoim miejscu na początek spróbowałbym "zalegalizować" może to jedno auto, żeby potem nie

> okazało się, że ktoś Ci to załatwi, ale za taką kwotę, że okaże się, że zabawa nie miała

> sensu.

wiem wiem, to podstawa. Generalnie przecież chyba jest to legalne, że montuje sam i potem daję do sprawdzenia komuś kto wystawia kwita?

Napisano

>Generalnie przecież chyba jest to legalne, że montuje sam i potem daję do

> sprawdzenia komuś kto wystawia kwita?

Właśnie chodzi o to, ze nie za bardzo. hehe.gif

Napisano

> polecam regulować co 15-18 kkm (przynajmniej w silniku 1.1), parę razy "przedłużyłem" okres między

> regulacjami do 20kkm

a to w fiatowskim 1.1 nie ma hydraulicznej kasacji luzu zaworowego ?

Napisano

> a to w fiatowskim 1.1 nie ma hydraulicznej kasacji luzu zaworowego ? W puno z silnikiem 1.1 z tego

> co pamiętam jest, a to chyba ten sam silnik.... ??

Ani w Pandzie ani w Punto...

Napisano

> a to w fiatowskim 1.1 nie ma hydraulicznej kasacji luzu zaworowego ?

Ani w Seicento.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> tak już nad tym pracuje, muszę się tylko dowiedzieć czy muszę mieć działalność na siebie czy na

> żonę jak do tej pory.

> to fakt, ale jak się robi z głową powoli i dokładnie i ustawienia też dokładnie to praktycznie

> sukces murowany. Mnie się udało zrobić tak, że tylko lekkie korekty i wszystko ładnie się

> zgrało.

Powodzenia. 10 aut np. idzie bez problemu, a 11-ste ? Człowiek myśli po co mi to było :D. Entuzjazm przygasa gdy robią się "schody", ale powodzenia.

Napisano

> Ani w Pandzie ani w Punto...

mam prawie taki sam silnik jak 1.1 1.2 i 140kkm na gazie bez regulacji płytek biglaugh.gif sprawdzam tylko czy są w normie luzy przy wymianach uszczelki pokrywy zaworów biglaugh.gif

Napisano

> A mogę wiedzieć czemu?

> Miałem 2 gen.m teraz mam 4 i odcięcie pompy jest i ma się dobrze, co prawda w puntku, ale to prawie

> sam silnik ...

Będę strzelał. Moze niektóre sterowniki gazu wczesniej wlaczają zawory gazowe a wtryskiwacze gazowe pozniej ? niewiem.gif

A teraz cos pewnego. Na przykład Stag ma możliwośc "sekwencyjnego" przełaczania wtryskiwaczy z benzynowych na gazowe. Ja mam ustawione co 250 ms cylinder. W związku z tym całkowity czas przełaczania jest 1,5 sekundy. Efekt jest taki, że zupełnie nie czuję momentu przełaczenia. Czasem słyszę tylko tylknięcie zaworu i to jest poza kontrolką jedyny symptom przełaczenia. Nie ma znaczenia czy pod obciążeniem, czy nie.

W tym czasie musi być już właczony gaz i jeszcze wlaczona benzyna.

Z tym, ze to mozna obejsc stosując opoznienie w wylaczeniu pompy.

W biezacym aucie nie mam odciecia, bo piszą, ze wtedy nie ma chłodzenia wtryskiwaczy i zapiekają się. Fakt, ze jak zalałem kilka miesięcy temu STP do czyszczenia wtryskiwaczy to znacznie spadło zuzycie benzyny "na rozpałkę"

Napisano

> Będę strzelał. Moze niektóre sterowniki gazu wczesniej wlaczają zawory gazowe a wtryskiwacze gazowe pozniej ?

Tego nie ma, ale ...

> A teraz cos pewnego. Na przykład Stag ma możliwośc "sekwencyjnego" przełaczania wtryskiwaczy z benzynowych na gazowe. Ja mam ustawione co 250 ms cylinder....

No właśnie - to jest w zasadzie jedyna przyczyna dla której nie można by montować odcięcia pompy paliwa ...

Gdy miałem ustawione przełączanie sekwencyjne to wyłączenie pompy powodowało czknięcie ...

Teraz nie mam przełączania sekwencyjnego i jest tak jak piszesz - wogóle nic nie czuć. Jednak jest to zależne od auta, typu instalacji i sposobu montażu.

> ... Z tym, ze to mozna obejsc stosując opoznienie w wylaczeniu pompy...

A to jest właśnie rozwiązanie.

> W biezacym aucie nie mam odciecia, bo piszą, ze wtedy nie ma chłodzenia wtryskiwaczy i zapiekają się...

A to jest oczywiście mit ...

Chłodzenie wtrysków miało sens jeżeli wtryski siedziały w metalowym kolektorze (także podgrzewanym) i był przewód powrotny z listwy wtryskowej do zbiornika benzyny - wtedy chłodzenie się przydawało. Oczywiście monowtrysk pomijam, bo tam wtryskiwacz był za daleko od głowicy.

Przy plastikowych kolektorach i/lub pompie przelewowej - bez przewodu powrotnego chłodzenie wtrysków nie działa albo nic nie daje ...

Napisano
  • Autor

WITAM

Gazownik zaproponował instalacje BRC butla w kole za 2100zł. Uważacie że to dobra propzycja?

> za II generają przemawia fakt, iż da się przy niej zamontować odcięcie pompy paliwa,

> przy sekwencji niestety nie. W Pandzie pompa to czuły punkt.

> Miałem do niedawna Pandę 1.1 z kuchenką II generacji, w 7 lat 180 kkm zrobione na gazie,

> instalacja praktycznie bezawaryjna (raz regenerowany parownik),

> natomiast zajechałem 3 pompy paliwa (niestety nie miałem odcięcia pompy).

> Z tego co wiem to w 1.2 jest chyba ta sama badziewna pompa co w 1.1.

> Koszt samej pompy wg cen ASO od 700-800 PLN w górę (rok temu pytałem),

> u Pana Henia "oryginał " 400 (z wymianą). Samemu bez specjalnego klucza ciężko wymienić - walczyłem

> i się poddałem.

> Inne konieczne koszty w Pandzie z kuchenką (niezależnie czy wtrysk czy nie)

> to częstsza regulacja zaworów, koszt ok. 150-200 zł,

> polecam regulować co 15-18 kkm (przynajmniej w silniku 1.1), parę razy "przedłużyłem" okres między

> regulacjami do 20kkm

Napisano

>Gazownik zaproponował instalacje BRC butla w kole za 2100zł. Uważacie że to dobra propzycja?

Na dobrą sprawę wiemy tylko, ze butla ma być w kole, a to akurat na działanie instalacji nie ma większego wpływu.

Może coś bliżej? Co to konkretnie za instalacja?

Napisano
  • Autor

witam

doinformowany wracam z pytaniem

instalacja BRC X-FLY, listwa wtryskowa RAIL z wtryskiwaczami APACHE czujnikiem ciśnienia i temperatury gazu. reduktor Genius MB, centrala gazowa X-FLY butla w kole. cena 2100

Napisano

> witam

> doinformowany wracam z pytaniem

> instalacja BRC X-FLY, listwa wtryskowa RAIL z wtryskiwaczami APACHE czujnikiem ciśnienia i

> temperatury gazu. reduktor Genius MB, centrala gazowa X-FLY butla w kole. cena 2100

dołożyć pare stówek i kupić pełne brc, bo ten wynalazek do nowośc i może być problem jak z light-em palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.