Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Większa pojemnośĆ akumulatora i miłe zaskoczenie

Featured Replies

Napisano

Padła mi CentraPlus 40Ah-320A i założyłem FairLine 55Ah-460A. Zaobserwowałem takie różnice:

55Ah

+ rozrusznik 2x szybciej kręci i silnik szybciej zapala (to jest piekne hehe.gif)

+ elekrtyczne szyby szybciej działają na samym zapłonie

- waga

40Ah

+ waga

Mimo wiekszej wagi 55Ah (1/3 cięższy od 40Ah) chyba zdecyduję się na zakup nowego aku o takiej pojemności. Pytanie tylko czy 1.0 to zniesie silnik i elektryka? hmm.gif

Napisano

> Pytanie tylko czy 1.0 to zniesie silnik i elektryka?

Zniesie.

Napisano

Ja już od 1,5 roku jeżdze na akumulatorze 55 Ah i wszystko ok.gif

Napisano

możesz założyć 200Ah nawet to bez różnicy dla silnika czy elektryki facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> możesz założyć 200Ah nawet to bez różnicy dla silnika czy elektryki

tylko altkowi to nie będzie bez różnicy alien.gif

co do tematu to 55 śmiało można używać ok.gif

Napisano

Quote:

Pytanie tylko czy 1.0 to zniesie silnik i elektryka?

Spokojnie zniesie i tak jak pisał maras, nie ma to znaczenia dla silnika, alternatora i instalacji.

ps. od czterech lat mam 65Ah (700A rozruchowego)... a odpalanie przy -20 stopniach to czysta przyjemność smile.gif

Napisano

> tylko altkowi to nie będzie bez różnicy

z altkiem to akurat nic wspólnego nie będzie miało - moc alternatora zależy tylko i wyłącznie od ciągłego zapotrzebowania na prąd samochodu wink.gif

ja w 1.0 miałem 75AH i odpalał na gazie nawet przy -35 zlosnik.gif

Napisano

> tylko altkowi to nie będzie bez różnicy

ciekawe hehe.gif

Napisano

> Quote:

> Pytanie tylko czy 1.0 to zniesie silnik i elektryka?

> Spokojnie zniesie i tak jak pisał maras, nie ma to znaczenia dla silnika, alternatora i instalacji.

ja to wiem bo posiadam amperomierz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ja w 1.0 miałem 75AH i odpalał na gazie nawet przy -35

jesteś pewien że jeździłeś na gazie a nie na rozruszniku biglaugh.gif

Napisano

> jesteś pewien że jeździłeś na gazie a nie na rozruszniku

po bułki do sklepu to na aku jechał biglaugh.gif

Napisano

> z altkiem to akurat nic wspólnego nie będzie miało - moc alternatora zależy tylko i wyłącznie od

> ciągłego zapotrzebowania na prąd samochodu

> ja w 1.0 miałem 75AH i odpalał na gazie nawet przy -35

Tylko alternator może nie być w stanie doładować akumulatora tyle ile ten będzie potrzebował.

Napisano

> ciekawe

Daj spokój, szkoda wysiłku. Nie przetłumaczysz. Legenda o niedoładowywaniu "za dużego" akumulatora funkcjonuje od czasów syrenek i maluchów z prądnicami prądu stałego... smirk.gif

Napisano

> Daj spokój, szkoda wysiłku. Nie przetłumaczysz. Legenda o niedoładowywaniu "za dużego" akumulatora

> funkcjonuje od czasów syrenek i maluchów z prądnicami prądu stałego...

bo teraz to alternator musi mieć minimum 120A grinser006.gif W Jelczu sa aku 2x170Ah a altek ma 26A max i jakoś to jeżdzi biglaugh.gif

Napisano

ja słyszałem taką opinię że przy większym akumulatorze alternator będzie musiał go więcej doładowywać, a co za tym idzie silnik pracuje z obciążeniem (większe zużycie paliwa i obciążony alternator) spineyes.gif kupując akumulator w sklepie stwierdzili że do silnika 1.0 większego jak 45Ah nie ma potrzeby kupować.

Co do rozrusznika i elektrycznych szyb może przyzwyczaiłeś się do padającego akumulatora a przy większym dobrze doładowanym widać różnicę. niewiem.gif

Napisano

> ja słyszałem taką opinię że przy większym akumulatorze alternator będzie musiał go więcej

> doładowywać, a co za tym idzie silnik pracuje z obciążeniem (większe zużycie paliwa i

> obciążony alternator) kupując akumulator w sklepie stwierdzili że do silnika 1.0 większego

> jak 45Ah nie ma potrzeby kupować.

> Co do rozrusznika i elektrycznych szyb może przyzwyczaiłeś się do padającego akumulatora a przy

> większym dobrze doładowanym widać różnicę.

fakt ze 40Ah wystarczy, ale nawet 120Ah pobierze tylko tyle ile zuzyl do rozruchu i uplywnosci (mam na mysli ubytki w czasie postoju na zegarki alarmy i inne badziewia)

Napisano

> Tylko alternator może nie być w stanie doładować akumulatora tyle ile ten będzie potrzebował.

Wypijasz z kufla 1/3 piwa, ile musisz dolać, żeby znów był pełen? biglaugh.gif

Napisano

> pojemności. Pytanie tylko czy 1.0 to zniesie silnik i elektryka?

Miałem już 2x 55Ah i wszystko śmigało. Jeden przeżył 8 lat, drugi ponad 9lat. Teraz mam 62Ah. Wszystkie te aku to były centry plus.

Napisano

> Wypijasz z kufla 1/3 piwa, ile musisz dolać, żeby znów był pełen?

no niby tak, ale w tym przypadku rozrusznik pobierze tyle samo prądu z aku do rozruchu niezależnie od pojemności. więc procentowo z większego aku pobierze mniej prądu. Twój przykład jest nietrafiony... nono.gif gdybyś napisał: wypijasz z kufla 100ml - ile musisz dolać, by znów był pełny? to się wtedy zgodzę waytogo.gif niezależnie od pojemności kufla dolewasz tyle, ile "zużyłeś" pub2.gif

Napisano

> no niby tak, ale w tym przypadku rozrusznik pobierze tyle samo prądu z aku do rozruchu niezależnie

> od pojemności. więc procentowo z większego aku pobierze mniej prądu. Twój przykład jest

> nietrafiony... gdybyś napisał: wypijasz z kufla 100ml - ile musisz dolać, by znów był pełny?

> to się wtedy zgodzę niezależnie od pojemności kufla dolewasz tyle, ile "zużyłeś"

dokładnie o to mi chodziło, dzięki za sprostowanie waytogo.gifzlosnik.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> Co do rozrusznika i elektrycznych szyb może przyzwyczaiłeś się do padającego akumulatora a przy

> większym dobrze doładowanym widać różnicę.

Czyli wysuwacie teorię że jeśli kupię nowy aku 40Ah to rozrusznik będzie krecił tak samo szybko jak obecny 55Ah? hmm.gif

Napisano

> Czyli wysuwacie teorię że jeśli kupię nowy aku 40Ah to rozrusznik będzie krecił tak samo szybko jak

> obecny 55Ah?

to wszystko zależy od chwilowego napięcia na aku oraz utraty napięcia na kablach do rozrusznika w momencie kręcenia jak i stanie samego rozrusznika

Napisano

> Czyli wysuwacie teorię że jeśli kupię nowy aku 40Ah to rozrusznik będzie krecił tak samo szybko jak

> obecny 55Ah?

Zalezy to tylko od drugiej wartości czyli prądu rozruchowego.

Po drugie aku przy przymrozkach traci sprawność, więc im wyższe parametry w warunkach normalnych tym lepsze działanie przy niskich temperaturach.

Napisano
  • Autor

> Zalezy to tylko od drugiej wartości czyli prądu rozruchowego.

Załóżmy że testujemy dwa nowe uku 40Ah i 55Ah, bedzie różnica w rozruchu?

Napisano

> Załóżmy że testujemy dwa nowe uku 40Ah i 55Ah, bedzie różnica w rozruchu?

tak

Napisano

to ja pójdę od innej strony grinser006.gif

jak silnik jest sprawny, rozrusznik dobry, akumulator doładowany a wtrysk poda paliwo to samochód powinien zapalić bez żadnych obiekcji - np. po dwóch sekundach kręcenia rozrusznikiem. A jeśli ktoś kręci rozrusznikiem nie wiadomo ile i dopiero zapala to ma usterki do usunięcia i od tego powinien zacząć a nie kupować nie wiadomo jak duży akumulator. grinser006.gif

"chechłanie" nie wiadomo jak długo jest zdrowe zarówno dla silnika, rozrusznika i katalizatora

W moim uno od nowości siedział akumulator 36 Ah i przez 10 lat nigdy nie miałem problemu z odpaleniem nawet w mrozy -35 wink.gif

Napisano

> "chechłanie" nie wiadomo jak długo jest zdrowe zarówno dla silnika, rozrusznika i katalizatora

hmmm, jakoś nie wyczuwam w tym cienia ironii... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> W moim uno od nowości siedział akumulator 36 Ah i przez 10 lat nigdy nie miałem problemu z

> odpaleniem nawet w mrozy -35

Ja z 40Ah też nigdy nie miałem problemów jak był sprawny. Ale taka wieksza moc rozruchowa naprawdę daje większą frajdę z zapalania biglaugh.gif i myślę że jest to zdrowsze dla silnika hmm.gif

Napisano

a podasz tą drugą wartość??

Napisano
  • Autor

> a podasz tą drugą wartość??

ale jaką

Napisano
  • Autor

> pewnie chodzi mu o prąd rozruchowy

w pierwszym moim poście podałem dane akumulatorów tylko takie znam smile.gif

Napisano

> ale jaką

juz doszukałem sie, i odpowiedź jest taka, ze zalezy to od prądu rozruchowego, a on nie zawsze jest wprost proporcjonalny do wielkości (pojemności) akumlatora. Mój 55Ah ma bodajże prąd rozruchu 520A a twój z testu 460, zatem mój by lepiej kręcił w zimie mimo tej samej pojemności.

Napisano

a propo tematu najwiekszy jaki mi wlazł to 70Ah ale na styk przy altku 45A wszystko było wporządku cool.gif

Napisano

> a propo tematu najwiekszy jaki mi wlazł to 70Ah ale na styk przy altku 45A wszystko było wporządku

Mój ojciec miał kiedyś w syrenie akumulator od stara. Zamocowany miał w bagażniku i pociągnięty kabel do produ. Nie wiem jaką pojemność to miało ale napewną dużo większą niż wy opisujecie i nic się nie działo.Przypomnę że nie było wtedy alternatorów. Znam też gościa co w Jawie 350 woził akumulator samochodowy na bagażniku za siedzeniem.

Napisano

> Padła mi CentraPlus 40Ah-320A i założyłem FairLine 55Ah-460A. Zaobserwowałem takie różnice:

> 55Ah

> + rozrusznik 2x szybciej kręci i silnik szybciej zapala (to jest piekne )

> + elekrtyczne szyby szybciej działają na samym zapłonie

> - waga

> 40Ah

> + waga

> Mimo wiekszej wagi 55Ah (1/3 cięższy od 40Ah) chyba zdecyduję się na zakup nowego aku o takiej

> pojemności. Pytanie tylko czy 1.0 to zniesie silnik i elektryka?

Zniesie. Mam akumulator 62 Ah z diesla hehe.gifzlosnik.gifgrinser006.gif Od trzech lat nie mam problemów z rozruchem czy też z brakiem prądu oink.gifzlosnik.gifhehe.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.