Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel bez DPF, zimny start i niebieski bąk (dym)

Featured Replies

Napisano

co moze być przyczyna tego niebieskawego bąka przy zimnym starcie? Występuje tylko i wyłacznie przy rozruchu zimnego silnika gdy na zewnątrz jest ok 0-5 st. Jak auto stoi w garażu i odpalam przy 12-13 st to niebieskawego bąka nie ma. Swiece żarowe ok.

auto nie dymi na czarno na biegu jałowym, nie dymi na czarno przy mocnym dodawaniu gazu, nie dymi na niebiesko przy schodzeniu z obrotów ani wkręcaniu na obroty, oleju nie ubywa.

Napisano

> co moze być przyczyna tego niebieskawego bąka przy zimnym starcie? Występuje tylko i wyłacznie przy

> rozruchu zimnego silnika gdy na zewnątrz jest ok 0-5 st. Jak auto stoi w garażu i odpalam przy

> 12-13 st to niebieskawego bąka nie ma. Swiece żarowe ok.

> auto nie dymi na czarno na biegu jałowym, nie dymi na czarno przy mocnym dodawaniu gazu, nie dymi

> na niebiesko przy schodzeniu z obrotów ani wkręcaniu na obroty, oleju nie ubywa.

IMO chyba prawdopodobne jest zużycie uszczelniaczy zaworów - na zimno trochę oleju przedostanie się do komory spalania i przy pierwszym uruchomieniu się wypali.

Napisano
  • Autor

> IMO chyba prawdopodobne jest zużycie uszczelniaczy zaworów - na zimno trochę oleju przedostanie się

> do komory spalania i przy pierwszym uruchomieniu się wypali.

z racji koloru dymu też stawiam na olej i podejrzewam uszczelniacze zaworowe ale czemu temperatura ma tu wpływ?

Napisano

przy rozruchu odkręć korek oleju na silniku i zobacz czy nie będzie dymiło spod niego zlosnik.gif

Napisano

w dieslu to norma ze pusci dymka jak odpalasz go na mrozie, ale u ciebie efekt jest troszke za duzy. dolewasz moze czegos do paliwa? zawsze tankujesz na tej samej stacji?

btw sprawdz czy w dolocie nie masz duzych ilosci oleju.

Napisano
  • Autor

> przy rozruchu odkręć korek oleju na silniku i zobacz czy nie będzie dymiło spod niego

sprawdze, rozumiem, że tylko przy zimnym rozruchu wtedy kiedy leci niebieski bak?

Napisano
  • Autor

> w dieslu to norma ze pusci dymka jak odpalasz go na mrozie, ale u ciebie efekt jest troszke za

> duzy. dolewasz moze czegos do paliwa? zawsze tankujesz na tej samej stacji?

> btw sprawdz czy w dolocie nie masz duzych ilosci oleju.

bąka puścić może ale czarnego a nie niebieskiego, nie dolewam niczego do paliwa, leje na dwóch markowych stacjach gdzie jest duzy przerób. W celu obserwacji zatankuje na innej stacji i poprzyglądam się jeszcze

Napisano

> sprawdze, rozumiem, że tylko przy zimnym rozruchu wtedy kiedy leci niebieski bak?

na ciepło tez jak będzie lecieć to nie będzie dobrze. generalnie nie powinno nic lecieć nigdy, wręcz powinien zasysać powietrze zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> na ciepło tez jak będzie lecieć to nie będzie dobrze. generalnie nie powinno nic lecieć nigdy,

> wręcz powinien zasysać powietrze

wiesz moze czy w BMW R4 jest konieczność zdejmowania głowicy aby wymienić uszczelniacze zaworowe?

Napisano

> wiesz moze czy w BMW R4 jest konieczność zdejmowania głowicy aby wymienić uszczelniacze zaworowe?

Skoro nie ubywa oleju to poco to robić yikes.gif

Może to wcale nie uszczelniacze, przecież latem nie kopci jak napisałeś...

A jak to wygląda przy niższych temperaturach oraz jaki przebieg auta i wtryskiwaczy.

Napisano
  • Autor

> Skoro nie ubywa oleju to poco to robić

> Może to wcale nie uszczelniacze, przecież latem nie kopci jak napisałeś...

> A jak to wygląda przy niższych temperaturach oraz jaki przebieg auta i wtryskiwaczy.

no niezupełnie latem nie bo od ok miesiąca nie mam dopiero filtra DPF i dopiero cokolwiek może być widoczne. Zauwazyłem to ok tygodnia temu po pracy (auto stało 8h na dworze w ok 2 st). Przy uruchamianiu w garażu ok 13 st tego nie widze ale może poprzygladam się dokładniej.

pytam na razie o mozliwosci ale nie chce na razie tego ruszać bo oleju nie ubywa

przebieg 193 kkm, wtryskiwacze nie mają tu raczej nic do rzeczy bo dym jest niebieskawy a nie czarny

Napisano

Ale ten dym może pochodzić właśnie z niespalonego paliwa, być może teraz jest taka temperatura przy której sterownik nie załącza jeszcze świec żarowych (przy wtrysku bezpośrednim to możliwe) i przy nieco zużytych wtryskiwaczach pojawia się mały bączek.

Co do koloru dymu to właśnie przy rozruchu z niespalonego paliwa mamy biały (siwy) dym, można poobserwować rozruch jakiegoś większego silnika nie wyposażonego w świece żarowe przy niskiej temperaturze (traktor, koparka, ciężarówka)...

Napisano

> no niezupełnie latem nie bo od ok miesiąca nie mam dopiero filtra DPF i dopiero cokolwiek może być

> widoczne. Zauwazyłem to ok tygodnia temu po pracy (auto stało 8h na dworze w ok 2 st). Przy

> uruchamianiu w garażu ok 13 st tego nie widze ale może

Myślę, że możesz iśc napić się piwka.

W toyotce też jakiś czas temu puszczał biało niebieskiego dymka, tak jakby też olej podpalał, oleju trochę ubywało, tak że trzeba było dolać 500 ml przez 15000 km.

Teraz nic nie występuje i akurat temperatura była jeszcze niższa i też nic się nie działo już.

Może Tobie też ustąpi zlosnik.gif

Napisano

Po mojemu to turbina puszcza i stąd niebieski bąk przy zimnym odpaleniu

Napisano

> Po mojemu to turbina puszcza i stąd niebieski bąk przy zimnym odpaleniu

Tez tak sadze, w aucie mojej zony jest gorzej. A jezdzi juz drugi rok i innych niepokojacych objawow nie widac. Wiec niech jezdzi, az calkiem sie skonczy. Oleju tez nie ubywa. A puszcza baka tylko jak jest ponizej zera.

Napisano

> Tez tak sadze, w aucie mojej zony jest gorzej. A jezdzi juz drugi rok i innych niepokojacych

> objawow nie widac. Wiec niech jezdzi, az calkiem sie skonczy. Oleju tez nie ubywa. A puszcza

> baka tylko jak jest ponizej zera.

hehe to od razu naucz swoja zone gasic auto o kraweznik

Napisano

> hehe to od razu naucz swoja zone gasic auto o kraweznik

Nauczylem zlosnik.gif Zreszta chetnie zmienie jej auto a to bedzie dobry powod:)

Napisano

na 100% uszczelniacze zaworowe im nizsza temp tym staja sie twardsze, nieelastyczne i przepuszczaja niewielkie ilosci oleju.

Napisano

> na 100% uszczelniacze zaworowe im nizsza temp tym staja sie twardsze, nieelastyczne i przepuszczaja

> niewielkie ilosci oleju.

Mialem auto z uszkodzonymi uszczelniaczami i rano puszczal dyma bez wzgledu na temperature. A w aucie zony zawsze dzieje sie tak jak komp pokazuje ponizej 0 stopni. jak jest 1 stopien nic takiego sie nie dzieje.

Wymienilem swiece zarowe, sprawdzilem ich dzialanie i ok a baka puszcza. Oprocz tego nic sie nie dzieje to niech jezdzi smile.gif

Napisano
  • Autor

> Po mojemu to turbina puszcza i stąd niebieski bąk przy zimnym odpaleniu

turbo mam nowe od 38 kkm

dopóki auto nie będzie paliło zauważalnej ilości oleju, nie będzie kopciło na niebiesko na wolnych obrotach albo podczas jazdy to lache kłade na to. Zwłaszcza, że wymiana tych uszczelniaczy u mnie wiąze się z demontażem głowicy, planowaniem, uszczelką, itd i to koszt pewnie ok 2-2,5 kola. Troche za drogo jak na leczenie dyskomfortu psychicznego związanego z niebieskawym bąkiem trwającym 2 sekundy.

Napisano

> turbo mam nowe od 38 kkm

To jeszcze nic nie znaczy niestety.

Czesto sie zdarza, ze turbina jest wymieniania, ale rzeczywisty powod jej padniecia pozostaje...

Napisano

Kolega w E90 wymienił turbo ~14 miesięcy temu, zrobił jakieś 40kkm i znowu padła. Przebieg mniejszy od Twojego.

Napisano

> turbo mam nowe od 38 kkm

Nowe czy regenerowane ?

Napisano
  • Autor

> Nowe czy regenerowane ?

Nowka z ASO

Napisano

> Ale ten dym może pochodzić właśnie z niespalonego paliwa, być może teraz jest taka temperatura przy

> której sterownik nie załącza jeszcze świec żarowych (przy wtrysku bezpośrednim to możliwe) i

> przy nieco zużytych wtryskiwaczach pojawia się mały bączek.

> Co do koloru dymu to właśnie przy rozruchu z niespalonego paliwa mamy biały (siwy) dym, można

> poobserwować rozruch jakiegoś większego silnika nie wyposażonego w świece żarowe przy niskiej

> temperaturze (traktor, koparka, ciężarówka)...

Wystarczy nieprawidłowe cisnienie na wtryskiwaczach, lub lanie jednego z nich i taki bedzie efekt.

Napisano
  • Autor

> Wystarczy nieprawidłowe cisnienie na wtryskiwaczach, lub lanie jednego z nich i taki bedzie efekt.

dla mnie niespalone paliwo to czarny oblok a nie niebieskawy. Chyba ze czarny dym w sensie nie do konca spalonej zbyt bogatej mieszanki

Napisano

To normalne. Jak był DPF to te syfy wyłapywał. Teraz go nie ma i widzisz co się wydostaje z wydechu.

Lać gnój i jeździć.

Napisano

> Wystarczy nieprawidłowe cisnienie na wtryskiwaczach, lub lanie jednego z nich i taki bedzie efekt.

Jaki efekt? Niebieski dym to olej silnikowy

Napisano

> dla mnie niespalone paliwo to czarny oblok a nie niebieskawy. Chyba ze czarny dym w sensie nie do

> konca spalonej zbyt bogatej mieszanki

Przyjmij do wiadomości że nie zawsze to co Ci się wydaje jest prawdą. Niebieski dym w zimnym dieslu to jak najbardziej nie spalone paliwo, którego przyczyną tak jak już napisali koledzy mogą być wtryski, pompa, niesprawne świece żarowe, zły kąt wtrysku. Może też być że to TTTM w pewnych zakresach temperatur i określonym zużyciu silnika (świece jeszcze nie grzeją na tyle żeby wystarczająco podgrzać komorę spalania, lekki spadek kompresji, słabszy akumulator i rozrusznik).

Napisano

> Przyjmij do wiadomości że nie zawsze to co Ci się wydaje jest prawdą. Niebieski dym w zimnym dieslu

> to jak najbardziej nie spalone paliwo,

Siwy/szary jak już

Napisano

> Siwy/szary jak już

Krakowskim targiem niech będzie jasny wink.gif

Na węch bez problemu można go odróżnić od olejowego a'la Polonez.

Napisano

> co moze być przyczyna tego niebieskawego bąka przy zimnym starcie? Występuje tylko i wyłacznie przy

> rozruchu zimnego silnika gdy na zewnątrz jest ok 0-5 st. Jak auto stoi w garażu i odpalam przy

> 12-13 st to niebieskawego bąka nie ma. Swiece żarowe ok.

> auto nie dymi na czarno na biegu jałowym, nie dymi na czarno przy mocnym dodawaniu gazu, nie dymi

> na niebiesko przy schodzeniu z obrotów ani wkręcaniu na obroty, oleju nie ubywa.

Proponuję doświadczenie - odpal nad ranem auto i zgaś po 2-3 sekundach, wróć do domu na 1h i znowu odpal auto po tym czasie. Jeśli przy odpaleniu znowu będziesz miał dymek to problemem jest niedopalone paliwo, jeśli będzie górskie powietrze to problemem jest spalanie oleju.

Napisano
  • Autor

> Siwy/szary jak już

też prędzej z tym się zgodze, ze siwy i szary niż niebieski

Napisano

> Krakowskim targiem niech będzie jasny

> Na węch bez problemu można go odróżnić od olejowego a'la Polonez.

Olejowy dym jest biały, gęsty i mocno śmierdzący...

Napisano
  • Autor

> Olejowy dym jest biały, gęsty i mocno śmierdzący...

nie pomyślałem o jeszcze jednym aspekcie, znam przecież zapach spalin auta moco palącego olej czy dwusuwa

nastepnym razem sprawdze czy zapach świadczy o spalaniu oleju

Swoją droga zapytałem kilku mechaników specjalizujących się w BMW o problem uszczelniaczy zaworowych w tych modelach i zaden z nich się z tym nie spotkał. No niby jak miał sie spotkać jak 99% aut wyposazone jest w filtr DPF, który skutecznie zatrzymuje jakikolwiek dym.

Napisano

> nie pomyślałem o jeszcze jednym aspekcie, znam przecież zapach spalin auta moco palącego olej czy

> dwusuwa

> nastepnym razem sprawdze czy zapach świadczy o spalaniu oleju

> Swoją droga zapytałem kilku mechaników specjalizujących się w BMW o problem uszczelniaczy

> zaworowych w tych modelach i zaden z nich się z tym nie spotkał. No niby jak miał sie spotkać

> jak 99% aut wyposazone jest w filtr DPF, który skutecznie zatrzymuje jakikolwiek dym.

sprawdziłeś dym spod tego korka? to jest podstawowy test w kazdym dieslu mówiący wiele o stanie jego pierścieni... jek nie będzie dymu - nie masz się czym przejmować zlosnik.gif

Napisano

> sprawdziłeś dym spod tego korka? to jest podstawowy test w kazdym dieslu mówiący wiele o stanie

> jego pierścieni... jek nie będzie dymu - nie masz się czym przejmować

W dieslu tak. W turbodieslu już niekoniecznie. Tutaj odma w większości konstrukcji działa trochę inaczej.

Co do Beemki to sugerowałbym sprawdzenie separatora oleju jeśli nie był wymieniany.

Napisano
  • Autor

> W dieslu tak. W turbodieslu już niekoniecznie. Tutaj odma w większości konstrukcji działa trochę

> inaczej.

> Co do Beemki to sugerowałbym sprawdzenie separatora oleju jeśli nie był wymieniany.

1. Wiem o co kaman z separatorem oleju i w BMW zaleca się wymiane co 3 wymianę oleju, u mnie był wymieniany ok 40 kkm temu. Mam zamiar znów wymienić przy następnej wymianie.

2. Zrobiłem test zapachowy i nie wyczuwam w dymie spalonego oleju. Z drugiej strony przy rozruchu diesela cieżko wyczuć coś wiecej niż typowy zapach odpalanego diesela. Zapach palonego oleju to byłby pewnie możliwy do wyczucia na wolnych obrotach albo podczas jazdy (obciązenia) i to jeśli oleju znikałoby zauwazalnie. Pierscienie wykluczam raczej ale uszczelniacze zaworowe pasują do teorii.

3. Jest coś jeszcze co warto wiedzieć. Borykam się z problemem przybywającego oleju w misce olejowej. Była zregenerowana pompa paliwowa (napędzana łańcuchem rozrządu) - problem nie ustąpił. Zdecydowałem się usunać filtr DPF i jak na razie jeszcze jest za wczesnie zebym stwierdził, że po problemie. Dlatego jesli po usunieciu DPFa problem przybywania oleju by nie ustapił to wskazywałoby to na wtryskiwacze

4. Wtryskiwacze pracują dobrze (po podpięciu do kompa i sprawdzeniu czasów korekt - korekty w normie) czyli podczas pracy silnika jest wszystko w porządku. Ale może problem pojawia się w czasie kiedy silnik nie pracuje a uszczelnienia wtryskiwacza nie działają prawidłowo i lekko przepuszczają paliwo.

To mogłoby być przyczyną przybywania oleju no i może tego bąka przy starcie.

Napisano
  • Autor

> sprawdziłeś dym spod tego korka? to jest podstawowy test w kazdym dieslu mówiący wiele o stanie

> jego pierścieni... jek nie będzie dymu - nie masz się czym przejmować

Jeszcze nie ale sprawdze

Napisano

Hmm, szkoda ze wcześniej nie pisałeś że takie jazdy są. Mniej więcej po jakim przebiegu widać że oleju przybywa???

Napisano
  • Autor

> Hmm, szkoda ze wcześniej nie pisałeś że takie jazdy są. Mniej więcej po jakim przebiegu widać że

> oleju przybywa???

ok 0,5l na 4-5kkm

ale teraz po wyrzuceniu filtra DPF przejechalem dopiero ok 1300 km i ew. róznica na bagnecie nie jest jeszcze jednoznacznie widoczna

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.