Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW Up!

Featured Replies

Napisano

Od paru dni Up! jest dostępny w Polsce.

Ceny wydają się być całkiem w porządku (od 31 000 za golasa z 60KM do 42 000 za wersję High! z 75KM)

Ciekawe kiedy pojawi się reszta trojaczków i jak będą wyglądać ceny. Po tym, że VW zawsze jest najdroższy z rodziny można mieć nadzieję, że Skoda Citigo będzie naprawdę tania i nie będzie miała konkurencji cenowej wśród pięciogwiazdkowców NCAP.

Napisano

Wydaje mi sie że reszta będzie w podobnej cenie. Fajne autko miejskie.

Napisano

spalanie w mieście 5,6 , realnie pewnie 6-7 no.gif

207 Hdi o wiele większa w mieście pali 6 litrów ok.gif

Napisano

> spalanie w mieście 5,6 , realnie pewnie 6-7

> 207 Hdi o wiele większa w mieście pali 6 litrów

i znowu rotfl.gif

naprawde starasz sie przekonac ludzi: ze VW jest dupa i nie potrafi ekonomicznego silnika zrobic? w przeciwienstwie do francuzów? bo raczej nie ma bata, zeby 207 w benzynie spalił mniej niz ten VW w takich samych warunkach i stylu jazdy. a zestawienie benzynowego Up z HDi to facepalm%5B1%5D.gif dobrze ze nissana Leaf nie wrzuciles do konkurencji.

Napisano

> ja nikogo nie przekonywuje napisałem moje odczucia

a na jakiej podstawie odczuwasz spalanie aut na podstawie notki prasowej?

powaznie ciekawy jestem smile.gif

Napisano

bardzo fajny "gadźet" smirk.gif

ciekawe czy spasowanie środka będzie naprawde takei dobre jak wszyscy mówią... smile.gif

Napisano

> a na jakiej podstawie odczuwasz spalanie aut na podstawie notki prasowej?

> powaznie ciekawy jestem

tak, ze do pracy mam 2 km i głównie jeszcze w korkach ..więc sądzę , że po stylu jazdy przytul.gif 207 na katalogowo 5,6 więc i tak zawyżyłem

Napisano

> tak, ze do pracy mam 2 km i głównie jeszcze w korkach ..więc sądzę , że po stylu jazdy 207 na

> katalogowo 5,6 więc i tak zawyżyłem

czekaj, czyli Up zawyzyles 2 litry, na czuja. w przypadku p207 tak samo, ale juz tylko 0,4 Ci wyszło w gore. ja tu widze faworyzowanie marki smile.gif

Napisano

> tak, ze do pracy mam 2 km i głównie jeszcze w korkach ..więc sądzę , że po stylu jazdy 207 na

> katalogowo 5,6 więc i tak zawyżyłem

i Twoja odległość do pracy jak i styl jazdy ma mieć jakikolwiek wpływ na dane katalogowe, albo nawet realne spalanie VW UP? facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Od paru dni Up! jest dostępny w Polsce.

> Ceny wydają się być całkiem w porządku (od 31 000 za golasa z 60KM do 42 000 za wersję High! z

> 75KM)

> Ciekawe kiedy pojawi się reszta trojaczków i jak będą wyglądać ceny. Po tym, że VW zawsze jest

> najdroższy z rodziny można mieć nadzieję, że Skoda Citigo będzie naprawdę tania i nie będzie

> miała konkurencji cenowej wśród pięciogwiazdkowców NCAP.

nie jestem przekonany czy skoda będzie tańsza...poza tym zauważam tendencję, że Polacy kupują duże i dużo palące 4x4

Napisano

Fajne miejskie autko ok.gif Ale u nas nie będzie popularny, bo przecież za 35 kzł można kupić taaaaakiego 5-letniego Passata i jeździć tym po mieście hehe.gif

Napisano

> nie jestem przekonany czy skoda będzie tańsza...

Moze z 1 kPLN roznicy bedzie, tak dla porzadku smile.gif

Ale na wiecej to faktycznie ciezko liczyc...

Albo inaczej - bedzie taniej, ale sporo biedniej w podstawowej wersji (mi na reke - nie obrazil bym sie na przyklad na wersje z czarnymi zderzakami)

Napisano

> Moze z 1 kPLN roznicy bedzie, tak dla porzadku

> Ale na wiecej to faktycznie ciezko liczyc...

> Albo inaczej - bedzie taniej, ale sporo biedniej w podstawowej wersji (mi na reke - nie obrazil bym

> sie na przyklad na wersje z czarnymi zderzakami)

jeśli ktoś chce nowe auto to ok. niech kupuje...ja osobiście w tej cenie kupiłbym sobie coś innego - np. suzuki jimny albo podobne grinser006.gif

Napisano

> Moze z 1 kPLN roznicy bedzie, tak dla porzadku

> Ale na wiecej to faktycznie ciezko liczyc...

> Albo inaczej - bedzie taniej, ale sporo biedniej w podstawowej wersji (mi na reke - nie obrazil bym

> sie na przyklad na wersje z czarnymi zderzakami)

Faktycznie ten UP! jest u nas w dość preferencyjnej cenie. Patrzyłem na włoską stronę VW i ceny zaczynają sie od 10 600eur. Więc pewnie jak wejdzie do sprzedaży skoda, to cena UP! pójdzie do górrrrryy. A skoda wyceniona zostanie na 31tyś.

Napisano

> Fajne miejskie autko Ale u nas nie będzie popularny, bo przecież za 35 kzł można kupić

> taaaaakiego 5-letniego Passata i jeździć tym po mieście

A to po miescie slusznym jest jezdzic taczka?

Nic nie mam do VW Up, ale rozmiar ma znaczenie.

Napisano

> A to po miescie slusznym jest jezdzic taczka?

> Nic nie mam do VW Up, ale rozmiar ma znaczenie.

Oczywiście, że rozmiar ma znaczenie. Do miasta małe auto jest lepsze, poza miastem - duże. Ale u nas jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie, zanim ludzie do tego dojrzeją.

Napisano

> Oczywiście, że rozmiar ma znaczenie. Do miasta małe auto jest lepsze, poza miastem - duże. Ale u

> nas jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie, zanim ludzie do tego dojrzeją.

U nas społeczeństwa (może tylko tego poza Warszawą) nie stać jeszcze na dwa

samochody w rodzinie, albo trzy. Stąd jedno dość mocne auto, które w mieście

pali więcej, niż taki choćby Up! Ale jakby mnie było stać, to bym takiego Up!

kupił, głównie z tego względu, że jest wielkości CC, ale byłby nowy i nie zardzewiały smile.gif

Napisano

> U nas społeczeństwa (może tylko tego poza Warszawą) nie stać jeszcze na dwa

> samochody w rodzinie, albo trzy. Stąd jedno dość mocne auto, które w mieście

> pali więcej, niż taki choćby Up! Ale jakby mnie było stać, to bym takiego Up!

> kupił, głównie z tego względu, że jest wielkości CC, ale byłby nowy i nie zardzewiały

No właśnie. Ale jest sporo ludzi, którzy robią 90% przebiegu po mieście, a autostradę widują raz w roku (jak się np. mieszka w Warszawie). I tacy ludzie często jeżdżą małymi autami typu Matiz, Panda (i słusznie). Ale jak chcą zmienić i mają te 30-40 kzł, to bezsensownie pakują się w jakiegoś sprowadzonego Passata, zwiększając korki i podnosząc sobie spalanie. VW Up dla takich ludzi to świetne auto, ale go nie kupią...

Napisano

> VW Up dla takich ludzi to świetne auto, ale go nie kupią...

Pewnie innych krajów to nie dotyczy, bo raczej tylko Polacy są tak uparci smile.gif

Napisano
  • Autor

> Faktycznie ten UP! jest u nas w dość preferencyjnej cenie. Patrzyłem na włoską stronę VW i ceny

> zaczynają sie od 10 600eur. Więc pewnie jak wejdzie do sprzedaży skoda, to cena UP! pójdzie do

> górrrrryy. A skoda wyceniona zostanie na 31tyś.

To też jest jakaś opcja. Szczerze mówiąc ma na niego chęć ale w sumie, jeśli jakość wykończenia będzie taka sama, to mi wszystko jedno czy kupię Skodę, VW czy Seata. Do tego Skoda jest trochę ładniejsza :-)

Napisano

> Pewnie innych krajów to nie dotyczy, bo raczej tylko Polacy są tak uparci

No i Amerykanie, ale to z racji rozmiarów. Przeciętny amerykański babsztyl zmiażdżyłby takie autko poprzez samo "wsiądnięcie" zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A to po miescie slusznym jest jezdzic taczka?

> Nic nie mam do VW Up, ale rozmiar ma znaczenie.

Szczerze mówiąc nie ma dla mnie znaczenia ile powietrza wiozę w samochodzie :-) Rozmiar ma znaczenie, dlatego wolę mieć w garażu mały samochód i miejsce na rowery niż przeciskać się wąskim przejściem albo parkować zimą na dworze. Do tego parkowanie małym samochodem to czysta przyjemnośc. Jak to powiedziała koleżanka "to jest niesprawiedliwe, zaparkowałeś maksymalnie po skosie a i tak nie zająłeś całego miejsca" :-)

Wolę tak niż jeździć 30 minut szukając miejsca do zaparkwoania w centrum.

Napisano
  • Autor

> jeśli ktoś chce nowe auto to ok. niech kupuje...ja osobiście w tej cenie kupiłbym sobie coś innego

> - np. suzuki jimny albo podobne

Ale Jimny jest prawie dwa razy droższe 55 000 vs 31000 robi dużą różnicę. Do tego, z tego co pamiętam, nie jest najbezpieczniejszym samochodem.

Napisano

> Ale Jimny jest prawie dwa razy droższe 55 000 vs 31000 robi dużą różnicę. Do tego, z tego co

> pamiętam, nie jest najbezpieczniejszym samochodem.

Żaden taki maluch nie jest bezpieczny, nie oszukujmy się... Ale do miasta taki stopień bezpieczeństwa jest wystarczający (małe prędkości, raczej stłuczki niż wypadki).

Napisano

> Żaden taki maluch nie jest bezpieczny, nie oszukujmy się... Ale do miasta taki stopień

> bezpieczeństwa jest wystarczający (małe prędkości, raczej stłuczki niż wypadki).

Nie chodzi o bezpieczeństwo bierne, tylko czynne - oferowanie komuś Jimny w charakterze miejskiego auta, szczególnie jeśli jest to pierwsze auto, zakrawa na szaleństwo zlosnik.gif : na byle rondzie nietrudno o dachowanie, a jak się zrobi ślisko, to można skończyć jazdę bokiem na pierwszym słupie.

Napisano

> Ceny wydają się być całkiem w porządku (od 31 000 za golasa z 60KM do 42 000 za wersję High! z

> 75KM

Raczej: "i od 42000 za wersję z silnikiem 75KM" - bez problemu udało mi się skonfigurować auto za ponad 54 kzł, a nie wybierałem wszystkiego "jak leci". zlosnik.gif W każdym razie w porównaniu z VW Fox, który się jakoś słabo przyjął, wygląda bardziej przekonująco. ok.gif

Napisano

Jako fiacikarz powiem jedno - FIAT dostanie po czterech literach i to bardzo , szczegolnie w PL gdzie jest kult VW.

Napisano

> nie jestem przekonany czy skoda będzie tańsza...poza tym zauważam tendencję, że Polacy kupują duże

> i dużo palące 4x4

Niektorzy tak. Jestem jednym z nich yay.gif

Napisano

> To też jest jakaś opcja. Szczerze mówiąc ma na niego chęć ale w sumie, jeśli jakość wykończenia

> będzie taka sama, to mi wszystko jedno czy kupię Skodę, VW czy Seata. Do tego Skoda jest

> trochę ładniejsza :-)

ha, poprawka, bo nie zauważyłem, ze we włoszech nie jest dostępna najniższa wersja wyposażenia. tylko mają 2, najwyższą i środkową. Natomiast w D najtańsza wersja UP! wycenili na 9 600eur.

Chociaż za takiego UP! jak miałbym dać, 34tyś (z klimą) to wolę kupić Pande za 28tyś z klimą. I homologacja 5osobowa.

Napisano

> i znowu

Wiesz, no trochę jest w tym racji, takie typowo miejskie autko, żrące w mieście tyle ile coś co mam w profilu? No ok, da się, miasto to nie tylko stanie w korkach, czasem trzeba zaparkować, gdzie maluch będzie mógł zabłysnąć, ale hmmm... Nie jestem przekonany by taki paliwożerny maluch byłby ok. Ja w każdym razie decydując się na zakup czegoś takiego mocno bym się skrzywił spoglądając na spalanie.

Napisano

> czekaj, czyli Up zawyzyles 2 litry, na czuja. w przypadku p207 tak samo, ale juz tylko 0,4 Ci

> wyszło w gore. ja tu widze faworyzowanie marki

Afair benzyna trochę na jałowym jednak więcej konsumuje... Takie przynajmniej moje doświadczenia z fiatowskim bodaj 1.4 16v (1.0-1.5l/h) i tedeikami, dtikami (0.5-0.7l/h - 1.4tdi doszło nawet do 0.3l/h). To jakby nie patrzeć dwa razy więcej. Jak stoisz pół godziny w miejscu to to ma znaczenie.

Napisano

> Afair benzyna trochę na jałowym jednak więcej konsumuje... Takie przynajmniej moje doświadczenia z

> fiatowskim bodaj 1.4 16v (1.0-1.5l/h) i tedeikami, dtikami (0.5-0.7l/h). To jakby nie patrzeć

> dwa razy więcej.

z włączoną sprężarką klimuchy? zlosnik.gif

Napisano

> z włączoną sprężarką klimuchy?

W obu przypadkach bez AC (automat na eco).

PS. Do porównania dochodzi jeszcze vagowski benzyniak 1.4, też żarł ponad litr na jałowym.

Napisano

> to za dużo

No wiem, że dużo zlosnik.gif

Ale ogólnie nie mam tego teraz jak sprawdzić i sfotografować komputera, niech to więc będzie moim subiektywnym doświadczeniem.

Napisano

> W obu przypadkach bez AC (automat na eco).

> PS. Do porównania dochodzi jeszcze vagowski benzyniak 1.4, też żarł ponad litr na jałowym.

To trzeba było je oddać do serwisu.

VW 1.2 na jałowym bez AC spala od 0,4 do 0,6l/h w zależności od włączonych odbiorników prądu.

Napisano

> No wiem, że dużo

> Ale ogólnie nie mam tego teraz jak sprawdzić i sfotografować komputera, niech to więc będzie moim

> subiektywnym doświadczeniem.

gaźnikowy 1.6 firmy FSO palił 0,8l/h zlosnik.gif

Napisano

> U nas społeczeństwa (może tylko tego poza Warszawą) nie stać jeszcze na dwa

> samochody w rodzinie, albo trzy...

Dziwne rzeczy wypisujesz wink.gif

We Wroclawiu w znakomitej wiekszosci sa dwa auta (mysle o pracujacych parach) a jak corka konczy 18tke to wskakuje trzeci woz.

No pewnie ze nie wszyscy maja nowki.

btw ani chwale sie ani zale ale my mamy trzy auta (starsza jezdzi Ka) a jak mlodsza skonczy 18lat to bedzie czwarty buu.gif

Napisano

> Oczywiście, że rozmiar ma znaczenie. Do miasta małe auto jest lepsze, poza miastem - duże. Ale u

> nas jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie, zanim ludzie do tego dojrzeją.

Umowmy sie, ze kazdemu wg potrzeb, a nie wg teorii o dojrzewaniu.

Jezdze niemal wylacznie po miescie i nie mam problemow z gabarytami.

Natomiast dziury i krawezniki przyjemniej pokonuje mi sie wiekszym autem.

Napisano
  • Autor

> Natomiast dziury i krawezniki przyjemniej pokonuje mi sie wiekszym autem.

Tu ciężko jest się nie zgodzić :-)

Napisano

> czekaj, czyli Up zawyzyles 2 litry, na czuja. w przypadku p207 tak samo, ale juz tylko 0,4 Ci

> wyszło w gore. ja tu widze faworyzowanie marki

może trochę zlosnik.gif co nie zmienia faktu , że ta wysoka 5tka w korkach jest pewnie nie do osiągnięcia ok.gif Dlaczego nie zrobią auta o gabarytach UP ale z spalaniem po mieście 4L ???

Napisano

> i Twoja odległość do pracy jak i styl jazdy ma mieć jakikolwiek wpływ na dane katalogowe, albo

> nawet realne spalanie VW UP?

tak bo Stilo JTD spalało mi w mieście 6,5 litra a katalogowo miało 7 coś. Obecnie stilo 1.4 przy normalnej jeździe pali mi ponad 9 litrów buu.gif

Napisano

> Oczywiście, że rozmiar ma znaczenie. Do miasta małe auto jest lepsze, poza miastem - duże.

A kto Ci takich glupot naopowiadal? hehe.gif Czy to moze tylko Twoje zdanie?

Napisano

> tak bo Stilo JTD spalało mi w mieście 6,5 litra a katalogowo miało 7 coś. Obecnie stilo 1.4 przy

> normalnej jeździe pali mi ponad 9 litrów

W mieście Multijetem da się zejść do 6.2 ok.gif

Napisano

> W mieście Multijetem da się zejść do 6.2

tylko ja miałem 150 ps ok.gif i raczej nie jeździłem ekonomicznie

Napisano
  • Autor

> Jako fiacikarz powiem jedno - FIAT dostanie po czterech literach i to bardzo , szczegolnie w PL

> gdzie jest kult VW.

A ja myślę, że nie bo to 3 drzwiowe auto miejskie. Panda ma 5 drzwi i jest samochodem "rodzinnym" yikes.gif

Napisano

> może trochę co nie zmienia faktu , że ta wysoka 5tka w korkach jest pewnie nie do osiągnięcia

zupelnie tak samo 6tka w korkach w p207 smile.gif

> Dlaczego nie zrobią auta o gabarytach UP ale z spalaniem po mieście 4L ???

zrobili - lupo TDI. ino poczekac trzeba az dorzucą jakiegos diesla do UP. ale 4l w miescie to tylko pod warunkiem ze miasto ma 15 tys mieszkancow.

Napisano

> zupelnie tak samo 6tka w korkach w p207

> zrobili - lupo TDI. ino poczekac trzeba az dorzucą jakiegos diesla do UP. ale 4l w miescie to tylko

> pod warunkiem ze miasto ma 15 tys mieszkancow.

tak jak napisałem Stilo JTD spalało mi w mieście ( Łódź ) poniżej 7 litrów więc jeżeli pug ma katalogowo 5.6 sądzę , że 6 jest realna.

Napisano

> tak jak napisałem Stilo JTD spalało mi w mieście ( Łódź ) poniżej 7 litrów więc jeżeli pug ma

> katalogowo 5.6 sądzę , że 6 jest realna.

realne jest pewnie i ponizej 5ciu (np w miescie między 3-4 w nocy, jadąc o kropelce, bez klimy i radia smile.gif ) - tylko nie ma to nic wspolnego ze zwyczajnym uzywaniem auta na codzien smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.