Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volkswagen potanieje

Featured Replies

Napisano

Volkswagen atakuje polski rynek

Czyżby wreszcie samochody dla ludu stały się rzeczywiście takimi? wink.gif

P.S.

Quote:

Po przejęciu biznesu samochodowego od Jana Kulczyka, koncern Volkswagen chce osiągnąć prymat na polskim rynku, oferując tańsze auta

Komentarze do tego cytatu bardziej pasują na HP, ale czyż nie wydaje się, że tam skąd pozbywają się Kulczyka i jego "biznesów" od razu zaczyna być lepiej?

Napisano

> Czyżby wreszcie samochody dla ludu stały się rzeczywiście takimi?

Nie, ale może wreszcie będą kosztować tyle ile są naprawdę warte, a nie 30% więcej...

Napisano

> Nie, ale może wreszcie będą kosztować tyle ile są naprawdę warte, a nie 30% więcej...

A ile są naprawdę warte? cfaniaczek.gif Zobacz ceny VW w Niemczech...

Napisano

> Volkswagen atakuje polski rynek

Ciekawe jak będzie tutaj, ale z kilku podobnych obietnic wyszły nici (Idea->Orange, Era->T-Mobile).

Napisano

Trzeba poczekać, nie ma co wyrokowac jedynie na podstawie deklaracji producenta.

Akurat Polska jest bardzo blisko Niemiec, więc jedna z najpopularniejszych tam marek nie może być u nas dużo tańsza, bo VW by sobie w ten sposób przestrzelił kolana - Niemcy przyjeżdżali by częściej do PL, żeby kupić nowe autko "ftedeiku".

> Komentarze do tego cytatu bardziej pasują na HP, ale czyż nie wydaje się, że tam skąd pozbywają się

> Kulczyka i jego "biznesów" od razu zaczyna być lepiej?

Jeszcze nie zaczęło, to na razie plotki względnie spekulacje.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> A ile są naprawdę warte? Zobacz ceny VW w Niemczech...

Warte są tyle ile kosztują w USA a nie w Niemczech grinser006.gif

Napisano

> Ciekawe jak będzie tutaj, ale z kilku podobnych obietnic wyszły nici (Idea->Orange, Era->T-Mobile).

Ale w Twoich przykładach to była jedynie zmiana marki (kolorków). Czy ktoś Ci obiecywał, że będzie taniej/lepiej/cokolwiek?

Gdzie? yikes.gif

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Warte są tyle ile kosztują w USA a nie w Niemczech

Tylko że w USA należy jeszcze doliczyć podatek i parę innych opłat (w UE to już jest wliczone), ale i tak wychodzi taniej wink.gif Faktem jest, że samochód (i każdy inny produkt) jest wart tyle, ile jest w stanie za niego zapłacić kupujący. Społeczeństwo UE jest bogate, więc i samochody odpowiednio kosztują crazy.gif

Napisano

> Niemcy przyjeżdżali by częściej do PL, żeby kupić nowe autko "ftedeiku".

Wiosną 2009, gdy kupowałem Golfa, tak właśnie było. Dealer z Wrocławia napisał mi nawet, że nie mogę u niego zamówić auta, bo mu się limit wyczerpał - Niemcy wykupili.

mar00ha

Napisano

Quote:

Dotychczas auta Volkswagena były o 30 proc. droższe od samochodów Opla, Toyoty czy Forda. Teraz zbliżą się do nich cenowo.

Co jest wierutną bzdurą. Jak łaziłem po salonach za autem to Passat wychodził dużo taniej od porównywalnej Insignii, Mondeo, Avensisa czy nawet Skody.

Napisano

> Co jest wierutną bzdurą. Jak łaziłem po salonach za autem to Passat wychodził dużo taniej od

> porównywalnej Insignii, Mondeo, Avensisa czy nawet Skody.

Fakt, Octavia jest droższa od Golfa z tym samym wyposażeniem spineyes.gif

Napisano

> Zobacz zarobki nasze i te w Niemczech

A co producenta obchodzą zarobki w mało istotnym kraju Europy Wschodniej? wink.gif U nas rynek nowych aut to jakiś ułamek procenta rynku w Niemczech czy UK, jesteśmy zbyt mali, by jakikolwiek producent dostosowywał się do nas smirk.gif

Napisano

> Co jest wierutną bzdurą. Jak łaziłem po salonach za autem to Passat wychodził dużo taniej od

> porównywalnej Insignii, Mondeo, Avensisa czy nawet Skody.

Oooo tototo claps.gif

Szukałem rok temu auta to właśnie passat był najtańszym autem klasy D z tych "normalnych" marek (czyli nie korea, a europejskie i japońskie marki). Jak mi zrobili ofertę na insignię, albo mondeo, a ja miałem już w ręce ofertę na passata to pusty śmiech mnie ogarniał.

Ale w świadomości kącikowiczów Vw to są "te drogie" - mimo że pewnie w życiu nie byli akurat na kupnie nowego auta klasy C lub D i nie porównywali ofert wink.gif

Napisano

> Oooo tototo

> Szukałem rok temu auta to właśnie passat był najtańszym autem klasy D z tych "normalnych" marek

Ale zauważ - STARY paśnik.

Napisano

> Ale zauważ - STARY paśnik.

A nie. Bo ja miałem ofertę na nowego. smile.gif

Napisano

> Volkswagen atakuje polski rynek

Nooo, wreszcie - nowy derrrrpaśnik za 5 tysięcy PLN - i tak drogo...

> Po przejęciu biznesu samochodowego od Jana Kulczyka, koncern Volkswagen chce osiągnąć prymat na

> polskim rynku, oferując tańsze auta

> Komentarze do tego cytatu bardziej pasują na HP, ale czyż nie wydaje się, że tam skąd pozbywają się

> Kulczyka i jego "biznesów" od razu zaczyna być lepiej?

Póki co, to Kulczyk wykupił większość dilerów w południowej Polsce -> po prostu przesiadł się na bardziej dochodową część byzmesu.

Napisano

> A co producenta obchodzą zarobki w mało istotnym kraju Europy Wschodniej? U nas rynek nowych aut

> to jakiś ułamek procenta rynku w Niemczech czy UK, jesteśmy zbyt mali, by jakikolwiek

> producent dostosowywał się do nas

Jak nie?

Prawem każdego Polaka jest nowy Derrrpaśnik za maks 5kpln.

I tak drogo!

Napisano

> Ale zauważ - STARY paśnik.

wtedy jeszcze był w ofercie wink.gif Ale fakt - jak odbierałem auto to mozna już było zamawiać nowego pastucha - z ciekawości zrobili mi ofertę - identycznie wypasione auto + 10kpln.

Tylko te + 10kpln było nadal konkurencyjną ofertą - np. mondeo - za mundka z takim wypasem zapłaciłbym tyle co za passa, a moze jeszcze ciut drożej...

Napisano

> wtedy jeszcze był w ofercie Ale fakt - jak odbierałem auto to mozna już było zamawiać nowego

> pastucha - z ciekawości zrobili mi ofertę - identycznie wypasione auto + 10kpln.

> Tylko te + 10kpln było nadal konkurencyjną ofertą - np. mondeo - za mundka z takim wypasem

> zapłaciłbym tyle co za passa, a moze jeszcze ciut drożej...

Pytanie zasadnicze - cennikowo, czy do wyjazdu, bo to różnica często istotna :-)

Napisano

> Nooo, wreszcie - nowy derrrrpaśnik za 5 tysięcy PLN - i tak drogo...

> Póki co, to Kulczyk wykupił większość dilerów w południowej Polsce -> po prostu przesiadł się na

> bardziej dochodową część byzmesu.

Właśnie że nie wykupił. Miał wykupić, więc niektórzy dilerzy pobudowali sobie dodatkowe salony żeby zwiększyć wartość swoich firm, np. magro. Po czym okazało się, że z wykupu nici, a oni pozostali z pobudowanymi nowymi salonami na wejściu do ery kryzysu i teraz cieńko piszczą wink.gif

Napisano

> Pytanie zasadnicze - cennikowo, czy do wyjazdu, bo to różnica często istotna :-)

do wyjazdu - mówię jakie miałem oferty na dane auto w ręce. Przy czym na forda miałem taką mocno dobrą ofertę bo zona.gif tam pracuje.

Napisano

> A ile są naprawdę warte? Zobacz ceny VW w Niemczech...

A od kiedy to Niemcy są wyznacznikiem ceny ?

Jak bym się wzorował na ich cenach to za Lanosa powinienem krzyczeć koło 10tys. gdybym chciał go sprzedać. A tak bym się cieszył jak by ktoś dał 60% tej ceny.

Tam są po prostu inne zarobki i w związku z tym inne ceny.

Napisano

> ... bo mu się limit wyczerpał - Niemcy wykupili ...

Naprawde tak napisal? Ze Niemcy wykupili ?

imo to mocna sciema wink.gif

W D praktycznie nikt nie kupuje nowych aut za gotowke.

W salonach nawet ceny podawane sa w ratach bankowych.

Przeliczasz czy stac cie miesiecznie np. 350 euro raty za auto (zawiera tez ubezpieczenie) i zalatwiasz kredyt.

Jak masz prace i stale dochody to po czterech latach zostawiasz auto bankowi i bierzesz nastepne.

Oczywiscie sa wyjatki ale naprawde trudno wyobrazic sobie najazd Hunow na polskie salony zlosnik.gif

Napisano

> Właśnie że nie wykupił. Miał wykupić, więc niektórzy dilerzy pobudowali sobie dodatkowe salony żeby

> zwiększyć wartość swoich firm, np. magro. Po czym okazało się, że z wykupu nici, a oni

> pozostali z pobudowanymi nowymi salonami na wejściu do ery kryzysu i teraz cieńko piszczą

Mylisz się.

Info z pierwszych rąk.

Napisano

Ta, a serwis i części w górę, o ile jeszcze się da w przypadku tej marki no.gif Ja podziękuję.

Napisano

> A od kiedy to Niemcy są wyznacznikiem ceny ?

Niemcy są największym rynkiem w Europie, na dodatek to niemiecki samochód, więc można uznac, że pewnie z 60-70% VW sprzedaje w samych Niemczech. W związku z tym większość wyprodukowanych dajmy na to Golfów jest sprzedawana za X euro. Tak, to jest wyznacznik ceny. Może być nieco niższa dla niektórych krajów lub nieco wyższa dla innych.

> Tam są po prostu inne zarobki i w związku z tym inne ceny.

Czyli jak Polacy zaczną zarabiać więcej (a tak się dzieje cały czas, średnia rośnie), to nowe auta będą drożeć? wink.gif A jak będą zarabiać mniej (kryzys jakiś), to potanieją? hehe.gif

Napisano

> Oczywiscie sa wyjatki ale naprawde trudno wyobrazic sobie najazd Hunow na polskie salony

A to ci dopiero - jakoś zona.gif właśnie masę aut od paru miesięcy do Reichu sprzedaje smile.gif Taki kurs euro, że stało sie to mocno opłacalne.

Napisano

Tyle, że zapewne kupującymi są salony w Niemczech a nie bezpośrednio klienci indywidualni

Napisano

> Tyle, że zapewne kupującymi są salony w Niemczech a nie bezpośrednio klienci indywidualni

niekoniecznie ...

nie jestem na 100 % pewny ile jest opłat ( oprócz ich VAT ..ale u nas kupuje netto ... ) na nowe auto ..

ale żeby zarejestrować auto np. z Polski w DE wystarczy kwota około 1000...1400zł .. ( dokładnie nie pamiętam ... )

Napisano

> Oczywiscie sa wyjatki ale naprawde trudno wyobrazic sobie najazd Hunow na polskie salony

musisz popracować nad wyobraźnią ..

najlepiej będzie od zobaczenia na własne oczy najazdu na Polskie stacje paliw smile.gif

Napisano

> Tyle, że zapewne kupującymi są salony w Niemczech a nie bezpośrednio klienci indywidualni

zona.gif sprzedaje dla flot, ale do sprzedawców detalu też przychodzą ludzie zza granicy po auta waytogo.gif

Napisano

> musisz popracować nad wyobraźnią ..

Popracuje wink.gif

> najlepiej będzie od zobaczenia na własne oczy najazdu na Polskie stacje paliw

Ale chyba dostrzegasz roznice pomiedzy 70 euro za paliwo a 20000 euro za auto devil.gif

Napisano

> Ta, a serwis i części w górę, o ile jeszcze się da w przypadku tej marki Ja podziękuję.

hehe.gif

Ja bez rabatu (no dobra, 5% na ładne oczy) za pierwszy przegląd, tj. po 30kkm zapłaciłem w ASO z częściami, olejem itd. niecałe 700zł.

Podaj dla przykładu cenu serwisu na odcinku 30kkm u konkurencji. Chętnie się przekonam jak bardzo mnie VW orżnął smile.gif

Napisano

> Ja bez rabatu (no dobra, 5% na ładne oczy) za pierwszy przegląd, tj. po 30kkm zapłaciłem w ASO z

> częściami, olejem itd. niecałe 700zł.

> Podaj dla przykładu cenu serwisu na odcinku 30kkm u konkurencji. Chętnie się przekonam jak bardzo

> mnie VW orżnął

Melduję, że cena podobna jak za Fiata czy Hyundai'a zlosnik.gif

Napisano

> Popracuje

> Ale chyba dostrzegasz roznice pomiedzy 70 euro za paliwo a 20000 euro za auto

no to drugie ma więcej " 0 "

grinser006.gif

Napisano

> Ja bez rabatu (no dobra, 5% na ładne oczy) za pierwszy przegląd, tj. po 30kkm zapłaciłem w ASO z

> Podaj dla przykładu cenu serwisu na odcinku 30kkm u konkurencji. Chętnie się przekonam jak bardzo

> mnie VW orżnął

Strasznie Cię orżnął bo ja zapłaciłem za passata niecałe 600 zlosnik.gif

Napisano

Kup u nich część do auta, np sonde lambda, albo grill do zderzaka.

Napisano

> Kup u nich część do auta, np sonde lambda, albo grill do zderzaka.

Mówisz, że za darmo to też byłoby za drogo?

Napisano

> Mówisz, że za darmo to też byłoby za drogo?

Chcesz powiedzieć, że części do samochodów sprzedawane w ASO są tanie?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Strasznie Cię orżnął bo ja zapłaciłem za passata niecałe 600

Aua! beksa.gif

Napisano

> Chcesz powiedzieć, że części do samochodów sprzedawane w ASO są tanie?

Jak zawsze - zależy.

Zależy JAKIE części, do JAKIEGO samochodu i KTO je kupuje.

Co do dość ogólnej zasady gotów jestem stwierdzić, że są w cenie dobrych zamienników, o ile mówimy o samochodzie 2-3+ letnim, który nie pojawił się w/pod tym serwisem pierwszy-i-ostatni raz.

Poza tym - co to znaczy "drogie"?

Napisano

> Popracuje

> Ale chyba dostrzegasz roznice pomiedzy 70 euro za paliwo a 20000 euro za auto

Sugerujesz, że są jakieś samochody tańsze w PL o 20k eur niż w Niemczech?!

Napisano

> Poza tym - co to znaczy "drogie"?

Droga była np poduszka silnika, którą musiałem kupić w ASO bo nie było zamienników. 400 zl za kawałek gumy i metalu to jak dla mnie po prostu drogo. A właściwie mniej więcej o połowę za drogo w porównaniu z podobnymi częściami do innych samochodów, które można kupić poza ASO.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Droga była np poduszka silnika, którą musiałem kupić w ASO bo nie było zamienników.

Pierwszy pkt który tłumaczy 90%.

> 400 zl za

> kawałek gumy i metalu to jak dla mnie po prostu drogo. A właściwie mniej więcej o połowę za

> drogo w porównaniu z podobnymi częściami do innych samochodów, które można kupić poza ASO.

Panie, a taki czujnik za 1000 PLN?

Przecie to kawałeczek plastiku i trochę metalu.

A taki ajfon za 4 klocki?

Przecie to kawałek plastiku/szkła/krzemu zmontowany przez Chińskich robotników wynagrodzonych michą ryżu...

Napisano

> Pierwszy pkt który tłumaczy 90%.

No i w tym rzecz. ASO wykorzystuje pozycję monopolisty i podnosi mocno ceny na towary, których nie można kupić gdzieś indziej.

Kolejnym przykładem jest np. filtr kabinowy. W ASO 70 zł, poza 40 zł. Co by nie mówić ASO jest po prostu drogie.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Naprawde tak napisal? Ze Niemcy wykupili ?

> imo to mocna sciema

Chyba tak dokładnie nie napisał, moze to być mój domysł. Jak się mocno uprę i nie zapomnę, to spróbuję znaleźć tego maila. Śmiałem się z niego parę minut. zlosnik.gif

Sprawa wyglądała tak, że w początkach kwietnia 2009 rozesłałem zapytania o ofertę na skonfigurowane przeze mnie auto do wszystkich salonów w Polsce. Dostałem od ok. 1/3 z nich odpowiedzi. No i właśnie któryś wrocławski dealer odpowiedział mi, ze w kwietniu to i tak u niego nic nie zamówię, bo mu się limity skończyły. zlosnik.gif Mój domysł wynika z faktu, ze akurat wtedy ceny na Golfa w Polsce były bardzo atrakcyjne i zdecydowanie grubo niższe niż w D, a jeden ze sprzedawców w rozmowie ze mną powiedział, że tirami do D Golfy jadą od polskich dealerów...

mar00ha

Napisano

> No i w tym rzecz. ASO wykorzystuje pozycję monopolisty i podnosi mocno ceny na towary, których nie

> można kupić gdzieś indziej.

> Kolejnym przykładem jest np. filtr kabinowy. W ASO 70 zł, poza 40 zł. Co by nie mówić ASO jest po

> prostu drogie.

> pozdrawiam,

> bromsky

Nikt Ci nie każe kupować w ASO. Jednym z najśmieszniejszych jest ASO volvo - litr oleju 0w-30 castrol for volvo - 105zł - poza ASO 39zl zlosnik.gif Możesz sobie kupić poza ASO części a im zabulić tylko za robociznę - tylko wtedy juz na rabaty nie licz zlosnik.gif

Napisano

> Ta, a serwis i części w górę, o ile jeszcze się da w przypadku tej marki Ja podziękuję.

A ceny serwisu i części VW są jakieś zabójcze? Dziwne rzeczy opowiadasz w kontekście faktu, że za normalny pełny przegląd 30kkm ze wszystkimi materiałami zapłaciłem niecałe 600 zł.

mar00ha

Napisano

> Podaj dla przykładu cenu serwisu na odcinku 30kkm u konkurencji. Chętnie się przekonam jak bardzo mnie VW orżnął

To ja mam lepsze chody od Ciebie, jeżeli robiłeś przegląd tam gdzie kupowałeś auto. zlosnik.gif

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.