Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volkswagen potanieje

Featured Replies

Napisano

> A ceny serwisu i części VW są jakieś zabójcze? Dziwne rzeczy opowiadasz w kontekście faktu, że za

> normalny pełny przegląd 30kkm ze wszystkimi materiałami zapłaciłem niecałe 600 zł.

> mar00ha

Masz auto na gwarancji, wiec za wiekszosc czesci nie placisz jak cos padnie. Gorzej gdybys jej juz nie mial.

Napisano

> Masz auto na gwarancji, wiec za wiekszosc czesci nie placisz jak cos padnie. Gorzej gdybys jej juz

> nie mial.

czyli tak jak w każdej innej marce? hehe.gif

Napisano

> Nikt Ci nie każe kupować w ASO. Jednym z najśmieszniejszych jest ASO volvo - litr oleju 0w-30

> castrol for volvo - 105zł - poza ASO 39zl Możesz sobie kupić poza ASO części a im zabulić

> tylko za robociznę - tylko wtedy juz na rabaty nie licz

Mnie tego nie musisz mówić. Ja tylko argumentuję z "Mówisz, że za darmo to też byłoby za drogo?". A ja twierdzę, że 70 zł to drogo za produkt, który można dostać ulicę obok za 40...

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Masz auto na gwarancji, wiec za wiekszosc czesci nie placisz jak cos padnie. Gorzej gdybys jej juz nie mial.

Mam już auto po gwarancji. Teraz jadę na "ubezpieczeniu gwarancyjnym" za które chyba mocno przepłaciłem, bo jak na zlość popsuła się jedynie cewka zapłonowa (ok 400 zł z robocizną bez uwzględnienia rabatów), która została z tego ubezpieczenia sfinansowana.

mar00ha

Napisano

> Ja bez rabatu (no dobra, 5% na ładne oczy) za pierwszy przegląd, tj. po 30kkm zapłaciłem w ASO z

> częściami, olejem itd. niecałe 700zł.

> Podaj dla przykładu cenu serwisu na odcinku 30kkm u konkurencji. Chętnie się przekonam jak bardzo

> mnie VW orżnął

Za pierwszy przegląd po 20kkm zapłaciłem 680 zł w ASO Mitsubishi skromny.gif Materiały ich.

Napisano

> Mam już auto po gwarancji. Teraz jadę na "ubezpieczeniu gwarancyjnym" za które chyba mocno

> przepłaciłem, bo jak na zlość popsuła się jedynie cewka zapłonowa (ok 400 zł z robocizną bez

> uwzględnienia rabatów), która została z tego ubezpieczenia sfinansowana.

> mar00ha

Pamietam, to juz jakis czas temu Ci padla i troche sie zeszlo zanim serwis doszedl do tego.

Napisano

> Pamietam, to juz jakis czas temu Ci padla i troche sie zeszlo zanim serwis doszedl do tego.

Zgadza się.

mar00ha

Napisano

> Mam już auto po gwarancji. Teraz jadę na "ubezpieczeniu gwarancyjnym" za które chyba mocno

> przepłaciłem, bo jak na zlość popsuła się jedynie cewka zapłonowa (ok 400 zł z robocizną bez

> mar00ha

ale o tym czy przepłaciłeś czy nie wiesz dopiero po fakcie. Ja np. przez ostatnie 4 lata przepłaciłem za AC zlosnik.gif

Napisano

> czyli tak jak w każdej innej marce?

A to roznie bywa zlosnik.gif. Ale fakt jest taki, ze niektore firmy maja chore ceny za czesci, szczegolnie jakies "pierdoly".

Napisano

> To ja mam lepsze chody od Ciebie, jeżeli robiłeś przegląd tam gdzie kupowałeś auto.

Tak, tam. Ale chyba longlife'owy @ 30kkm jest trochę droższy niż zwykły tongue.gif

Ty, zdaje się, serwisujesz co 15kkm.

I tak się cieszę, że nie kupiłem V50 D3, przez chwilę miałem taki pomysł: link

Napisano

> Tak, tam. Ale chyba longlife'owy @ 30kkm jest trochę droższy niż zwykły

> Ty, zdaje się, serwisujesz co 15kkm.

> I tak się cieszę, że nie kupiłem V50 D3, przez chwilę miałem taki pomysł: link

no w volvo ceny zabijają - ale jak mówiłem głównie ceny części. Koszt robocizny w tych 1200zł to około 300zł. Więc mozna za 300zł kupić wszystkie oryginalne części i kolejne 300 dać za przegląd i masz wsio za 600zł.

Wiem, bo akurat jestem przed drugim przeglądem V50 zlosnik.gif

Napisano

> Kup u nich część do auta, np sonde lambda, albo grill do zderzaka.

pardon, czesci w ASO fiata w starych niemczech wyszly taniej niz u nas, za to robocizna byla wieksza - to wiadomo dlaczego.

Napisano

> Nikt Ci nie każe kupować w ASO.

Pisał o poduszce silnika, której poza aso nie ma.

Napisano

> Panie, a taki czujnik za 1000 PLN?

> Przecie to kawałeczek plastiku i trochę metalu.

Czy ta guma z metalową tulejką jest tak samo skomplikowana jak kawałek elektroniki zalany w plastik?

Napisano

> Pisał o poduszce silnika, której poza aso nie ma.

A to nie jest tak, że są sklepy którym podajesz numer części i dostajesz wszystko?

To, że nie ma u pana Miecie w sklepie i on nie wie jak sprowadzić, to nie znaczy że się nie da hmm.gif

Pytam - bo nie miałem jak dotąd nigdy problemu z czymś takim i każdą część dostałem

Napisano

> Sugerujesz, że są jakieś samochody tańsze w PL o 20k eur niż w Niemczech?

Nic takiego nie sugeruje facepalm%5B1%5D.gif

Odpowiadam na temat 'najazdu na polskie stacje paliw' a nie na salony bo jest imo roznica pomiedzy kosztem zatankowania a kosztem kupienia nowego auta. Roznica 20000 euro wink.gif

Prosciej juz nie potrafie bo uczylem sie polskego dopiero w szkole sredniej i nie wszystko lapie.

Napisano

> A to nie jest tak, że są sklepy którym podajesz numer części i dostajesz wszystko?

Niestety nie. Większość części da się zamówić poza ASO ale w tym konkretnym przypadku (poduszka) odpowiedź była jedna - tylko w ASO. ASO też nie miało tej części na miejscu tylko musieli zamawiać...

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Melduję, że cena podobna jak za Fiata czy Hyundai'a

To cię orżnęli bo ja za przegląd po 30 tyś płaciłem 70 zł + własne materiały (350zł) razem 420 zl zlosnik.gif

Napisano

> To cię orżnęli bo ja za przegląd po 30 tyś płaciłem 70 zł + własne materiały (350zł) razem 420 zl

Bierz pod uwagę, że w moim benzynowcu trzeba wymieniać świece co 30 tys. km. Kosztują dwie stówki za komplet wink.gif

Napisano

w skodzie po 30tys. km zapłaciłem 388zł + olej własny dla mnie przystępna cena.

Napisano

> Bierz pod uwagę, że w moim benzynowcu trzeba wymieniać świece co 30 tys. km. Kosztują dwie stówki

> za komplet

za to mniej oleum wchodzi wink.gif

Napisano

> Czy ta guma z metalową tulejką jest tak samo skomplikowana jak kawałek elektroniki zalany w

> plastik?

Takie porownanie sa idiotyczne hehe.gif

Odtwarzacz DVD mozna kupic za 100PLN, czyli 1/3 sredniej klasy opony...

Czy cos z tego wynika? grinser006.gif

Napisano

> Ty, zdaje się, serwisujesz co 15kkm.

Zgadza się.

> I tak się cieszę, że nie kupiłem V50 D3, przez chwilę miałem taki pomysł: link

icon_eek.gif

mar00ha

Napisano

> mar00ha

A na kąciku fiata bravo taki jeden uparcie twierdzi, że to ubezpieczenie i tak na pewno nie działa zlosnik2.gif

Napisano

> Chyba tak dokładnie nie napisał, moze to być mój domysł. Jak się mocno uprę i nie zapomnę, to

> spróbuję znaleźć tego maila. Śmiałem się z niego parę minut.

No i tak. Pocytuję maile, bez podawania szczegółów identyfikacyjnych nadawców.

Otóż z Wrocławia, na zapytanie o ofertę na auto, wysłane w początkach kwietnia 2009 otrzymałem taką odpowiedź (cytuję "mięso"):

Quote:

Nie mam pomyslnych wiadomości.Ponieważ sprzedaż samochodów VW Golf jest limitowana, najwcześniej takie auto moglibyśmy zamówić w maju, jeśli otrzymamy odpowiedni limit na samochody VW Golf. Termin realizacji samochodu z silnikiem TSI może trwać nawet 16 tygodni.

To był najdłuższy proponowany termin realizacji zamówienia.

Jeżeli chodzi o zakupy Golfów w Polsce przez Niemców, to wiem to stąd (inny salon mi tak napisał):

Quote:

Jest to oczywiście oferta czysto poglądowa. Cena zawarta w niej jest ceną katalogową. Jeśli chodzi o cenę ostateczną to chciałbym zuważyć że i tak samochód z takim wyposażeniem jest tańszy niż u sąsiadów zachodnich za Odrą. Oczywiście za ten produkt w tej cenie ma Pan świetnie wyposażony samochód który cieszy się taką popularnością że Niemcy kupują saochody u Nas a inne samochody musimy zamawiać na indywidualne zamówienia. Zapraszam do odwiedzenia naszego salonu napewno dojdziemy do porozumienia. Czhyba że preferuje Pan kupno samochodu prz [tu się urwało... pewnie przerwa w dostępie do Internetu
zlosnik.gif
]

I tak to wyglądało w 2009...

mar00ha

Napisano

> Jakim olejem zalewane macie swoje TSI?

Ja mam takim, jaki leje ASO. Nie obchodzi mnie to. Mnie interesuje, żeby olej nie znikał (i nie znika) pomiędzy wymianami. Czy jest dobry czy lepszy, to mnie nie obchodzi - po 5 latach od zakupu sprzedam samochód. Myślę, że go nie zajeżdżę na śmierć, bez względu na olej.

mar00ha

Napisano

W 1 połowie 2009 roku rzeczywiście były problemy z zamówieniem golfa, bo salony na miały wykorzystane limity, a golfy wywozili tirami, do czasu aż cena została na nie podniesiona.

Napisano

> A na kąciku fiata bravo taki jeden uparcie twierdzi, że to ubezpieczenie i tak na pewno nie działa

No cóż... Odpowiedzieć mogę jedynie SOA #1*: "u mnie działa"**.

mar00ha

* - SOA = standardowa odpowiedź administratora***

** - sprawdziłem na sobie

*** - taki żart IT****

**** - mam za sobą karierę w IT to i żartów parę pamiętam zlosnik.gif

Napisano

> W 1 połowie 2009 roku rzeczywiście były problemy z zamówieniem golfa, bo salony na miały

> wykorzystane limity, a golfy wywozili tirami, do czasu aż cena została na nie podniesiona.

Mimo tego znalazł się w Polsce sprzedawca VW (jego imię i nazwisko pamiętam do dziś! A jeżeli będę chciał kolejnego VW, to do niego zwrócę się najpierw), który był w stanie zaoferować mi auto w cenie sporo atrakcyjniejszej od cennika.

mar00ha

Napisano

> A ceny serwisu i części VW są jakieś zabójcze? Dziwne rzeczy opowiadasz w kontekście faktu, że za

> normalny pełny przegląd 30kkm ze wszystkimi materiałami zapłaciłem niecałe 600 zł.

> mar00ha

Taniej niz w KIA. idea.gif

Napisano

> Jakim olejem zalewane macie swoje TSI?

U mnie wlali Castrola SLX Longlife 5w30, a przynajmniej tak było na f-rze clown.gif

Ja nie mam tak dobrze, jak mar00ha i muszę to pamiętać - przez pierwsze 30kkm wysiorbał litr, więc zakup dolewki był konieczny.

Napisano

> U mnie wlali Castrola SLX Longlife 5w30, a przynajmniej tak było na f-rze

> Ja nie mam tak dobrze, jak mar00ha i muszę to pamiętać - przez pierwsze 30kkm wysiorbał litr, więc

> zakup dolewki był konieczny.

Gdybym jeździł 30k km na jednym oleju, to by mi pewnie też wysiorbał. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Gdybym jeździł 30k km na jednym oleju, to by mi pewnie też wysiorbał.

> mar00ha

boisz się, że wtedy by nawet tych 5 lat nie wytrzymał? zlosnik.gif W sumie racja. Te dzisiejsze interwały są trochę chore. Ja wyznaję zasadę żeby zmieniać zgodnie z rozsądkiem i tym jak długo planuje się jeździć autem, ale też nie maltretuję się studiowaniem kart produktów i krajów pochodzenia baz poszczególnych olei, jak niektórzy na tym forum mają w zwyczaju, tylko leję co zaleca producent.

A tak z innej beczki: co ile w TSI wymienia się świece?

Napisano

ja za przeglad po 30tys zaplacilem 135euro i jeszcze dali 1l oleju

Napisano

> A tak z innej beczki: co ile w TSI wymienia się świece?

Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia. Mam podejrzenia, że co 60k km. Ale żeby je zweryfikować musiałbym iść do garażu po książkę serwisową. A nie chce mi się. zlosnik.gif Jak będę pamiętał to sprawdzę przy okazji i Ci napiszę.

mar00ha

Napisano

> A na kąciku fiata bravo taki jeden uparcie twierdzi, że to ubezpieczenie i tak na pewno nie działa

Nie sciemniaj, nie pisał o głupiej cewce smirk.gif

Napisano

> ja za przeglad po 30tys zaplacilem 135euro i jeszcze dali 1l oleju

Do 90 000 km wszystkie czesci gratis biglaugh.gif

Jezeli VW zaleca co 30 000 km, to ja sie do tego stosuje ! biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Masz auto na gwarancji, wiec za wiekszosc czesci nie placisz jak cos padnie. Gorzej gdybys jej juz

> nie mial.

A to cena przeglądu zależy od tego ile się w danym samochodzie zepsuło?!

W życiu nie widziałem takiej zależności...

Napisano

To co tak łoczy wybałusza, jak płaci tyle samo, tylko że "na raty"?

Napisano

> Czy ta guma z metalową tulejką jest tak samo skomplikowana jak kawałek elektroniki zalany w

> plastik?

Jeszcze prostsza.

I mniejsza!

Napisano

> Nikt Ci nie każe kupować w ASO. Jednym z najśmieszniejszych jest ASO volvo - litr oleju 0w-30

> castrol for volvo - 105zł -

GDZIE?!

Ja płacę jakieś 50.

Napisano

> Mnie tego nie musisz mówić. Ja tylko argumentuję z "Mówisz, że za darmo to też byłoby za drogo?". A

> ja twierdzę, że 70 zł to drogo za produkt, który można dostać ulicę obok za 40...

> pozdrawiam,

> bromsky

40 PLN za kawałek papieru wetknięty w plastikową ramkę!?

Rozbój w biały dzień!

Napisano

> U mnie wlali Castrola SLX Longlife 5w30, a przynajmniej tak było na f-rze

> Ja nie mam tak dobrze, jak mar00ha i muszę to pamiętać - przez pierwsze 30kkm wysiorbał litr, więc

> zakup dolewki był konieczny.

Najgorsze jest to, że co serwis to inny olej leją...

Do pierwszego przeglądu oleju nie ubyło. Po przeglądzie jest przejechane ponad 8 tys i nic nie ubyło.

Cena pierwszego przeglądu to 540zl i nawet auto odkurzyli zlosnik.gif

Napisano

> Mylisz się.

> Info z pierwszych rąk.

aż mnie zaintrygowałeś... sprawdzę sobie, ale lellek, magro i emida napewno nie zostały kupione. Pozostają zatem Welm (jak to kupił, to muszę pogratulować hehe.gif) i pare innych malutkich no.gif

Napisano

Michaś grinser006.gif- daruj sobie dobrze grinser006.gif - znowu kłamiesz grinser006.gif- zacytuj dokładnie co napisałem i czego problem dotyczył.

Skoro autek nie chcą naprawić na gw. to nie dziw się, że mam wątpliwości co do późniejszego działania takiego ubezpieczenia - o tym nie raczyłeś już wspomnieć - jak zwykle grinser006.gif

Napisano

> Te dzisiejsze interwały są

> trochę chore. Ja wyznaję zasadę żeby zmieniać zgodnie z rozsądkiem i tym jak długo planuje się

> jeździć autem

IMHO niepotrzebne nakręcanie się, w Ducato interwały są co 45kkm, teraz przy 135kkm miałem trzecią wymianę. Silnik chodzi jak pszczółka ok.gif

Aktualne Ducato w ofercie (Euro5) interwały ma co 48kkm ok.gif

> A tak z innej beczki: co ile w TSI wymienia się świece?

Co 60.000km/4 lata wg. książki.

Napisano

a propos VW, oto lista zadowolenia członków ADAC w Niemczech zlosnik.gif

20111224-2h19-23kb.jpg

pytano o ocenę marki/aktualnego samochodu/serwisu oraz chęć ponownego zakupu biglaugh.gif

Subaru od 5 lat na przedzie zlosnik.gif

Napisano

> To co tak łoczy wybałusza, jak płaci tyle samo, tylko że "na raty"?

I tak te raty jakieś mniejsze... Zabójcze są ceny serwisów w Volvo, muszę powiedzieć.

mar00ha

Napisano

> Michaś - daruj sobie dobrze - znowu kłamiesz - zacytuj dokładnie co napisałem i czego problem dotyczył.

> Skoro autek nie chcą naprawić na gw. to nie dziw się, że mam wątpliwości co do późniejszego

> działania takiego ubezpieczenia - o tym nie raczyłeś już wspomnieć - jak zwykle

A skąd info, że nie chcą naprawiać na gwarancji? Bo ja doświadczenie mam odmienne - naprawa na gwarancji była i nikt nie protestował przed jej wykonaniem.

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.