Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volkswagen potanieje

Featured Replies

Napisano

> a propos VW, oto lista zadowolenia członków ADAC w Niemczech

O! To już wiadomo za co fiacikarze nienawidzą VW. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> I tak te raty jakieś mniejsze... Zabójcze są ceny serwisów w Volvo, muszę powiedzieć.

> mar00ha

Jaka jest różnica między 2x600 i 1x1200?

Napisano

> Jaka jest różnica między 2x600 i 1x1200?

Mniejsza rata. zlosnik.gif

A gdyby tak uwzględnić wartość pieniądza w czasie... ;-)

mar00ha

Napisano

> A skąd info, że nie chcą naprawiać na gwarancji? Bo ja doświadczenie mam odmienne - naprawa na

> gwarancji była i nikt nie protestował przed jej wykonaniem.

> mar00ha

Nie będę wątków powtarzał ale w skrócie- To że Tobie się nie psuje to się ciesze i gratuluję ale niestety wielu nie ma tak lekko. napisałem jak już w innym wątku że reprezentuję dwóch właścicieli aut z grupy VAG - Yeti z uszkodzonym silnikiem TSI oraz o Golfa 6 z uszkodzoną DSG- z obu przypadkach samochody mają po pół roku i gwarant ma ich w dalekim poważaniu mimo ekspertyz rzeczoznawców i innych prób załatwienia tej sprawy w sposób cywilizowany!

Zacząłem badać temat i okazuje się ze takich spraw są spore ilości w całej pomrocznej - problem jest znany tylko jakoś np w D nikt nie robi żadnych kłopotów.

Wesołych Świąt!! 20.GIFmikolaj.gif

Napisano

> Nie będę wątków powtarzał ale w skrócie- To że Tobie się nie psuje to się ciesze i gratuluję ale

> niestety wielu nie ma tak lekko. napisałem jak już w innym wątku że reprezentuję dwóch

> właścicieli aut z grupy VAG - Yeti z uszkodzonym silnikiem TSI oraz o Golfa 6 z uszkodzoną

> DSG- z obu przypadkach samochody mają po pół roku i gwarant ma ich w dalekim poważaniu mimo

> ekspertyz rzeczoznawców i innych prób załatwienia tej sprawy w sposób cywilizowany!

> Zacząłem badać temat i okazuje się ze takich spraw są spore ilości w całej pomrocznej - problem

> jest znany tylko jakoś np w D nikt nie robi żadnych kłopotów.

To teraz mnie zainteresowałeś. zlosnik.gif Podaj link do wątku ze szczegółami obu historii, albo napisz od początku, proszę.

mar00ha

Napisano

> To teraz mnie zainteresowałeś. Podaj link do wątku ze szczegółami obu historii, albo napisz od

> początku, proszę.

> mar00ha

Yeti 1.4 TSI - autko ma 6 miesięcy przebieg ok 10 tkm- samochód z uwagi na terkoczący rozrząd trafił do ASO- wymienili napinacz,

Po ok 2 tygodniach od zmiany doszło do zerwania łańcucha rozrządu i uszkodzenia silnika w takim stopniu iż wchodzi w grę tylko wymiana jako całość - opinia rzeczoznawcy jak i samego ASO

Gwarant odmówił naprawy twierdząc iż "samochód był niewłaściwie eksploatowany ponieważ poruszał się praktycznie tylko w warunkach jazdy miejskiej"

okazało się po powołaniu rzeczoznawcy, iż prawdopodobnie wskutek wcześniejszej usterki napinacza doszło do rozciągnięcia , przeskoku a następnie zerwania łańcucha rozrządu - łańcuch ten nie był wymieniony razem z napinaczem"

niestety gwarant ma to gdzieś - zepsułeś se sam sam se zapłać grinser006.gif

o skorodowanych i wypiaskowanych tylnych drzwiach po obu stronach- także z winy właściciela nie będę wspominał

- Golf 6 ze skrzynką DSG- początkowo szarpanie (i stuki podczas ruszania) przy zmianie obciążenia silnika i baaardzo wolna zmiana biegów - ASO wymieniło sterownik skrzyni- była lekka poprawa ale szarpania i stuki nadal występowały, do tego skrzynka z czasem zaczęła bez powodu mieszać biegami to w dół to w górę mino stałej prędkości jazdy i pojawiła się wyraźnie głośniejsza praca skrzyni- przebieg 12tkm- aso odmawia usunięcia usterki twierdząc ze TTTM frown.gif

wiesz kompletnie nic nie mam do grupy VAG- wrecz przeciwnie podobają mi się te autka- każde autko się może zepsuć- mnie tylko przeraża skandaliczne podejście do klienta!!

dlatego Michaś zdziwiony że mam wątpliwości co do tego ubezpieczenia od napraw waytogo.gif

Napisano

> wiesz kompletnie nic nie mam do grupy VAG- wrecz przeciwnie podobają mi się te autka- każde autko

> się może zepsuć- mnie tylko przeraża skandaliczne podejście do klienta!!

A jakie są dalsze losy tych historii? Właściciele zaniechali napraw i tak sprawę zostawili?

> dlatego Michaś zdziwiony że mam wątpliwości co do tego ubezpieczenia od napraw

Ja znam znowu historię z wymianą silnika w Golfie z tego ubezpieczenia.

mar00ha

Napisano

> A jakie są dalsze losy tych historii? Właściciele zaniechali napraw i tak sprawę zostawili?

w opu przypadkach sprawy trafiły na drogę sądową- strona w przypadku Yeti żąda wymiany na inny wolny od wad ( kwestia jeszcze tej korozji przesądziła sprawę- oględziny wykazały korozję także na rantach maski przedniej i klapy bagażnika oraz punktowa korozja na łączeniu przedniej szyby z dachem)

Golf- żądanie naprawy pojazdu lub wymiana

> Ja znam znowu historię z wymianą silnika w Golfie z tego ubezpieczenia.

nic tylko się cieszyć waytogo.gif

Napisano

w sumie każde autko może sie zepsuć- koleją sprawę jaką badam jest zakup w u jednego z dealerów w pl nówka Cayenne Turbo S ( ok 150 tyś Euro).

Autko trafiło na zimowe zabezpieczenie lakieru bezpośrednio z placu do jednej z firm detalingowych- po umyciu tam zrobiliśmy wielkie icon_eek.gif - po oświetleniu okazało się że każdy z elementów karoserii ma inny odcień lakieru- nie wrzucę fotek na razie bo nie mam upoważnienia.

co zastanawiające pomiary lakieru wykazały grubość ok 160 mikronów z wyjątkiem tylnych drzwi lewych- 240 mikronów.

Samochód aktualnie zapakowany w kontener pojechał do centrali do Niemiec.

grinser006.gif

Napisano

> Mniejsza rata.

> A gdyby tak uwzględnić wartość pieniądza w czasie... ;-)

A gdyby tak jeszcze uwzględnić fazę księżyca, wielkość plam na słońcu i poziom schizy jarka kaczyńskiego...

Napisano

> I doliczyć dojazd 2x do serwisu

I czas.

Aha, w tych 1200 PLN we wolwie jest D2D

Napisano

> I czas.

> Aha, w tych 1200 PLN we wolwie jest D2D

To trochę zmienia postać rzeczy. Ciekawa rzecz. ok.gif

mar00ha

Napisano

> gwarant ma ich w dalekim poważaniu mimo

> ekspertyz rzeczoznawców i innych prób załatwienia tej sprawy w sposób cywilizowany!

W jaki sposób objawia się to "poważanie" i czym jest motywowane?

Napisano

> niestety gwarant ma to gdzieś - zepsułeś se sam sam se zapłać

Czy mam rozumieć, że tzw drugi rzeczoznawca został powołany przez właściciela tegoż felernego szpeja?

W jaki sposób objawia się to "mam to gdzieś" (konkretna odpowiedź, a nie "bo ja to tak odczytałem").

> - Golf 6 ze skrzynką DSG- początkowo szarpanie (i stuki podczas ruszania) przy zmianie obciążenia

> silnika i baaardzo wolna zmiana biegów - ASO wymieniło sterownik skrzyni- była lekka poprawa

> ale szarpania i stuki nadal występowały, do tego skrzynka z czasem zaczęła bez powodu mieszać

> biegami to w dół to w górę mino stałej prędkości jazdy i pojawiła się wyraźnie głośniejsza

> praca skrzyni- przebieg 12tkm- aso odmawia usunięcia usterki twierdząc ze TTTM

Bo ma.

To bardzo CHCĄCE urządzenie i ono LEPIEJ wie, że minimalnie bardziej wciskając gaz chcesz redukcji w dół o co najmniej 2 biegi :->

> wiesz kompletnie nic nie mam do grupy VAG- wrecz przeciwnie podobają mi się te autka- każde autko

> się może zepsuć- mnie tylko przeraża skandaliczne podejście do klienta!!

Jest to podobno jeden z powodów, dla których VW podziękował Kulczyk Tradex.

Napisano

> w opu przypadkach sprawy trafiły na drogę sądową- strona w przypadku Yeti żąda wymiany na inny

> wolny od wad ( kwestia jeszcze tej korozji przesądziła sprawę- oględziny wykazały korozję

> także na rantach maski przedniej i klapy bagażnika oraz punktowa korozja na łączeniu przedniej

> szyby z dachem)

Yyy..

Zara, czyli znaczyt', że propozycje inne niż "wymiana na nowy bądź odstąpienie od umowy k-s" nie zostały zaakceptowane?

Wiesz, drążę, bo ja ten temat (i różnych innych "tefałę tórbo") znam od drugiej strony i w powalającej ilości przypadków sprowadza się to do kombinowania przez klientów.

Jeden przypadek jaki znam skończył się w prokuraturze i na sali sądowej (o czym ofc w tefałę cisza, bo oni przeciez mają 100% skuteczność i są jak czak noris - ich nikt nie wydymał).

Napisano

> To trochę zmienia postać rzeczy. Ciekawa rzecz.

Mareczku, po prostu za pewne rzeczy się płaci i jest to normalne.

Taki rozrząd w ałdi "jeden-osiem-f-turbie" w ałdi stoi 2500.

W analogicznej skodzie - 1200.

Tyle, że w ałdi masz innej klasy salon, innej klasy obsługę (m in rzeczone D2D) i parę innych rzeczy, które są PREMIUM.

I dokładnie za to płacisz 2500 a nie jak w plebejskiej skodzie 1200.

To, że technicznie te samochody są identyczne jest bez znaczenia.

Napisano

> Volkswagen atakuje polski rynek

> Czyżby wreszcie samochody dla ludu stały się

W prasie piszą bzdury.

Napisano

a co za materiały wymieniali? Bo ja OT 30tkm u "taniego" Fiata dałem 1000 zlosnik.gif

Napisano

> W jaki sposób objawia się to "poważanie" i czym jest motywowane?

Strony w obu przypadkach zażądały w początkowej fazie NAPRAWY pojazdu- niestety spotkało się to kategoryczną odmową. Uzasadnienie jest każdorazowo to samo- "usterki nastąpiły w winy użytkownika pojazdu". koniec kropka - nic więcej.

w drugim przypadku szarpanie przy ruszaniu stukanie (odgłos jakby ktoś z młotkiem pod podłogą siedział i uderzał w podwozie) skrzyni oraz zmiana biegu polegający na tym że wysprzęgla ok 1,5 sek nic i dopiero wrzucenie biegu to to wg. gwaranta cecha pojazdu

no i dopisek w obu przypadkach- jest to ostateczne stanowisko gwaranta a kolejna korespondencja pozostanie bez odpowiedzi.

Napisano

> Czy mam rozumieć, że tzw drugi rzeczoznawca został powołany przez właściciela tegoż felernego

> szpeja?

właściciele w obu przypadkach powołali po 2-ch zupełnie różnych rzeczoznawców PZMOT-u

> W jaki sposób objawia się to "mam to gdzieś" (konkretna odpowiedź, a nie "bo ja to tak

> odczytałem").

po otrzymaniu "ostatecznego stanowiska" gwaranta zero reakcji na jakiekolwiek pismo kierowane do gwaranta. brak możliwości osobistego porozmawiania z kimkolwiek z serwisu etc.

> Bo ma.

> To bardzo CHCĄCE urządzenie i ono LEPIEJ wie, że minimalnie bardziej wciskając gaz chcesz redukcji

> w dół o co najmniej 2 biegi :-

Wiem jak ta skrzynia ma działać jak jest sprawna - niestety w tym przypadku jest inaczej- miałem okazję tym Golfem się przejechać- nie dość że każda zmiana obciążenia silnika to jakby uderzenie młotkiem w podłogę to zmiana biegów trwa baardzo powoli. Obrazowo tiptronic w smarcie to błyskawica.

> Jest to podobno jeden z powodów, dla których VW podziękował Kulczyk Tradex.

nie wiem - wiem jedno - każde auto może się zepsuć ale z takim podejściem do klienta to jeszcze się nie spotkałem.

Napisano

> Yyy..

> Zara, czyli znaczyt', że propozycje inne niż "wymiana na nowy bądź odstąpienie od umowy k-s" nie

> zostały zaakceptowane?

> Wiesz, drążę, bo ja ten temat (i różnych innych "tefałę tórbo") znam od drugiej strony i w

> powalającej ilości przypadków sprowadza się to do kombinowania przez klientów.

> Jeden przypadek jaki znam skończył się w prokuraturze i na sali sądowej (o czym ofc w tefałę cisza,

> bo oni przeciez mają 100% skuteczność i są jak czak noris - ich nikt nie wydymał).

Spoko- na szczęście to normalni klienci- nikt tu nie szuka dziury w całymi kwadratowych jaj- zepsuło się autko na gwarancji , pojechało do ASO no bo przecież powinni to naprawić, a tu hasło - nie naprawimy bo sami zepsuliście a w drugim przypadku słynne TTTM.

Na jakiekolwiek pytanie co i jak i dlaczego- zero reakcji ze strony gwaranta.

Nie ma szans na jakiekolwiek polubowne załatwienie sprawy.

w przypadku Yeti po oględzinach rzeczoznawcy powychodziły jeszcze kwiatki z blacharką i to w miejscach gdzie nie da się tego usunąć- (fabryczne zagięcia blach na wewnętrznych rantach)- w niespełna półrocznym aucie za ponad 70 tyś- dziwisz się że userom lekko podskoczyło ciśnienie?

Napisano

> a co za materiały wymieniali? Bo ja OT 30tkm u "taniego" Fiata dałem 1000

Filtry 3, olej. I tyle. To nie Fiat, żeby pół auta wymieniać. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> To nie Fiat, żeby pół auta wymieniać.

Święta są więc chociaż trochę zrozumienia to userów fiata... wink.gif

Napisano

> Filtry 3, olej. I tyle. To nie Fiat, żeby pół auta wymieniać.

> mar00ha

Robili samą wymiane tych rzeczy, czy jeszcze coś sprawdzali?

Napisano

> O! To już wiadomo za co fiacikarze nienawidzą VW.

> mar00ha

Ty masz skodę, nie VW. hehe.gif

Napisano

> Ty masz skodę, nie VW.

Quote:

Volkswagen Golf VI 1.4 TSI

coś w tym jest...

Quote:

Homo ledwo ale sapiens.

Napisano

> GDZIE?!

> Ja płacę jakieś 50.

auto boss

Napisano

G> Filtry 3, olej. I tyle. To nie Fiat, żeby pół auta wymieniać.

Ja nawet trzech filtrów nie mam hehe.gif

Za to po 30tkm wymienilem plyn hamulcowy i chłodniczy. zlosnik.gif

No i cewki nie wymieniałem hehe.gif

Napisano

> Filtry 3, olej. I tyle. To nie Fiat, żeby pół auta wymieniać.

> mar00ha

W Fiacie za tę kwotę będziesz miał pół auta nowe zlosnik.gif

Napisano

> Święta są więc chociaż trochę zrozumienia to userów fiata...

Strasznie dziwne rzeczy Cię podniecaja chłopcze hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> O! To już wiadomo za co fiacikarze nienawidzą VW.

ja kocham skromny.gif

Napisano

> W Fiacie za tę kwotę będziesz miał pół auta nowe

Chyba w Uno hehe.gif

Napisano

> Robili samą wymiane tych rzeczy, czy jeszcze coś sprawdzali?

Lista czynności serwisowych ma 2 strony.

mar00ha

Napisano

> Za to po 30tkm wymienilem plyn hamulcowy i chłodniczy.

Jeszcze nie czas był u mnie. Dopiero w 2013. zlosnik.gif

> No i cewki nie wymieniałem

A to był bonus pozaserwisowy. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Lista czynności serwisowych ma 2 strony.

> mar00ha

idę o zakład, że ostatnią czynnością rozpisaną na stronie pierwszej jest - Odwróć stronę zlosnik.gif

Napisano

> Robili samą wymiane tych rzeczy, czy jeszcze coś sprawdzali?

Coś Ty, nawet tego nie zrobili.

Filtry szmatą przetarli i do kasy gupio mar0000hie...

Napisano

> auto boss

No tam też tyle płacę..

Napisano

> Quote:

> Volkswagen Golf VI 1.4 TSI

> coś w tym jest...

> Quote:

> Homo ledwo ale sapiens.

Wybacz o Nieomylny.

Napisano

> Bierz pod uwagę, że w moim benzynowcu trzeba wymieniać świece co 30 tys. km. Kosztują dwie stówki

> za komplet

A czemu tak szybko? icon_eek.gif Zazwyczaj teraz wymienia się po 60kkm spineyes.gif.

Napisano

> A czemu tak szybko? Zazwyczaj teraz wymienia się po 60kkm .

nie wiem. Fiat tak sobie życzy, to tak wymieniam.

Napisano

> A czemu tak szybko? Zazwyczaj teraz wymienia się po 60kkm .

Się zużywają podobno tak szybko i nie jest to wymysl jakiś. Po 30 kkm silnik potrafi się dziwnie zachowywać. Świece to NGK IKR 9F8, ponad 50 za szt.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.