Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

domowa metoda oczyszczenia oleju

Featured Replies

Napisano

kapie z pod korka spustu oleju

olej ma niecale 1000km od wymiany

dociagniecie sruby nic nie daje - boje sie ze pusci gwint

zapewne problem rowiaze nowa miedziana oryginalne uszczelka - mam juz taka

co zrobic?

1. spuscic olej - wymienic uszczelke - zalac nowym olejem (~200zł)

2. spuscic olej - wymienic uszczelke - przefiltrowac spuszczony olej domowym sposobem (jakim???) - zalac przefiltrowanym olejem

3. wymienic uszczelke trzymajac palcem zlosnik.gif olej w misce - uzupelnic olej ten co pocieknie po rece clown.gif

sklaniem sie do opic nr 2 ale pytanie czy samo przesaczenie oleju przez np: mate filtracyja EU3 bedzie ok?

jakie sa domowe sposoby filtracji oleju

Napisano

> kapie z pod korka spustu oleju

> olej ma niecale 1000km od wymiany

> dociagniecie sruby nic nie daje - boje sie ze pusci gwint

> zapewne problem rowiaze nowa miedziana oryginalne uszczelka - mam juz taka

> co zrobic?

> 1. spuscic olej - wymienic uszczelke - zalac nowym olejem (~200zł)

> 2. spuscic olej - wymienic uszczelke - przefiltrowac spuszczony olej domowym sposobem (jakim???) -

> zalac przefiltrowanym olejem

> 3. wymienic uszczelke trzymajac palcem olej w misce - uzupelnic olej ten co pocieknie po rece

> sklaniem sie do opic nr 2 ale pytanie czy samo przesaczenie oleju przez np: mate filtracyja EU3

> bedzie ok?

> jakie sa domowe sposoby filtracji oleju

spusc olej i zalej, nie wiem w czym problem? tylko czystej banki uzyj. ew opcja 3 jak masz sprawne rece wink.gif

Napisano
  • Autor

> spusc olej i zalej, nie wiem w czym problem? tylko czystej banki uzyj. ew opcja 3 jak masz sprawne

> rece

bede spuszczac zimny olej zeby sobie raczek nie popazyc wiec pewnie jakis szlam z miski tez poplynie - bez sensu ponownie go zalewac dlatego chcialem przefiltrowac olej przez ponowym zalaniem

Napisano

> bede spuszczac zimny olej zeby sobie raczek nie popazyc wiec pewnie jakis szlam z miski tez

> poplynie - bez sensu ponownie go zalewac dlatego chcialem przefiltrowac olej przez ponowym

> zalaniem

Więcej szlamu popłynie jak olej jest gorący niż zimny o ile w ogóle jakiś szlam tam będzie.

Więc zrób tak jak Ci mówią - spuść olej do czystej bańki i wlej go z powrotem.

pozdr

Napisano
  • Autor

> 3. Jak zrobisz to na zimnym to za wiele sie nie wyleje.

chyba mam za malego...

..kciuka wink.gif

Napisano

> chyba mam za malego...

> ..kciuka

Użyj korka od wina albo szampana wink.gif

Napisano

następnym razem, jak nie bedzie nowej uszczelki pod ręką to starą uszczelkę złap w kombinerki, podgrzej na gazie aż sie bedzie zażyć a potem pod zimną wodę i masz mięciutką "nową" uszczelkę i nic nie bedzie puszczać claps.gif.

Napisano

Możesz zrobić jeszcze inaczej... kup w aptece zgłębnik żołądkowy i strzykawkę do karmienia (np. 160 ml). Tym zestawem odciągnij olej przez bagnet tyle ile się da i wlej do czystego pojemnika. To co zostanie na dnie miski wylej po odkręceniu korka. Załóż nową podkładkę, dokręć korek zalecanym momentem, wlej olej z naczynia i uzupełnij świeżym do normalnego poziomu.

Napisano

szybkie palce i opcja nr 3.

Max jakaś setka ucieknie, nic więcej.

Napisano

jak mocno cieknie?

jak ledwo ledwo to po prostu kontroluj stan i dolej jak bedzie mało

kiedyś tak mialem to na 10k km ukapało jakieś 3 setki

Napisano

zastosuj opcje nr 2. jak ci nie zależy na czasie to spuściłbym wieczorem do czystej bańki gorący olej i zostawił na noc. Rano zlałbym tylko z wierzchu a ze spodu zostawił. Przykładowo z 4 litrów ponownie użyłbym 3 a ten litr ze spodu to wywalenia. zlosnik.gif

opcja nr 3 będzie skutkować według mnie upapraniem się starym olejem po same łokcie i też stracisz około 0,5 l na rozlanie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> opcja nr 3 będzie skutkować według mnie upapraniem się starym olejem po same łokcie i też stracisz

> około 0,5 l na rozlanie

przy zimnym i gęstym oleju, żeby tego dokonać, to byś musiał mieć refleks 90-cio latka hehe.gif

Napisano

> opcja nr 3 będzie skutkować według mnie upapraniem się starym olejem po same łokcie i też stracisz

> około 0,5 l na rozlanie

Widziałem takiego magika,któremu w majtki się wlało.Spuszczał olej z silnika dużej spycharki.

Napisano

> przy zimnym i gęstym oleju, żeby tego dokonać, to byś musiał mieć refleks 90-cio latka

olej był niedawno wymieniany czyli jest czysty a jak to będzie syntetyk lub półsyntetyk to i zimny jest rzadki 270751858-jezyk.gif poza tym nieraz korek jest taki, że olej już leci po rękach a sporo gwintu zostaje do wykręcenia grinser006.gif

Napisano

> kapie z pod korka spustu oleju

podstaw sobie czysta 'miske' odkrec korek, zaloz podkladke, zakrec korek

zobacz ile oleju zeszlo i jak wyglada, a potem zadecyduj wink.gif

Napisano

kup drugi korek z podkladka i szybko je zamien na zimnym silniku

Napisano

> co zrobic? Objechac korek i okolice poksiliną i poczekac do następnej wymiany oleju.

Napisano

poluzuj korek 2 zwoje. nawiń w powstałą szczelinę kilka(naście) zwojów taśmy teflonowej do uszczelniania połączeń rurek instalacji wodnej (lub PTFE do inst. gazowej), dokręć korek.

Napisano

> poluzuj korek 2 zwoje. nawiń w powstałą szczelinę kilka(naście) zwojów taśmy teflonowej do

> uszczelniania połączeń rurek instalacji wodnej (lub PTFE do inst. gazowej), dokręć korek.

Dokladnie tak kiedys zrobilem i do nastepnej wymiany bylo OKok.gif

Napisano

> pewnie jakis szlam z miski tez

> poplynie - bez sensu ponownie go zalewac

bez sensu go zalewać, a eksploatować go jest sens?

nie histeryzuj. ja wybrał bym opcję z kciukiem lub taśmą teflonową 30.GIF

Napisano

Kto Cie tak urzadzil grinser006.gif ?

Spusc olej i go potem wlej lub potrzymaj palcem wink.gif

U ojca kiedys po pierwszym przegladzie w Cee'dzie zaczal ciec olej - widac bylo plame w garazu icon_eek.gif. Powiedzialm, mu, zeby pojechal do najblizszego warsztatu. Okazalo sie ze jakis idiota z Aso dal zupelnie inna, nacieta podkladke pod srube, przez ktora ciekl olej facepalm%5B1%5D.gif, Zmienili AFAIR przez przytrzymanie palcem grinser006.gif.

Ja sie chyba nigdy do ASO nie przekonam - to juz nie pierwsza taka akcja tongue.gif

Napisano
  • Autor

> jak mocno cieknie?

> jak ledwo ledwo to po prostu kontroluj stan i dolej jak bedzie mało

> kiedyś tak mialem to na 10k km ukapało jakieś 3 setki

po wytarciu kropelka na spuscie pojawia sie po ~2h

Napisano

> co zrobic?

4. Spuścić olej, wymienić uszczelkę i zalać tym samym. Nie ma w tej sytuacji żadnego powodu do jego wymiany (o ile przy wymianie zachowasz czystość).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.